29.6.2024 | Svátek má Petr, Pavel


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
pavel 99 10.8.2006 8:39

Re: Re: Re: Ceny rostou

Takže z toho plyne, že v Itálii jsou 4x dražší např. televize než u nás?

Veselý 10.8.2006 8:33

Re: Re: Ceny rostou

Průměrný výdělek v Itálie je 13,90, v Česku 3,41 euro. Rozdíl není 2,5x, ale 4x. A to Itálie na tom není v EU nejlépe.

Delfín 10.8.2006 8:31

Re: Autore fyziku, nelžete nám, vždyť ČEZ vlastní i podstatnou část distribuce a prodeje.

Jaky by mel mit problemy soukr. vyrobce pri prodeji elektriny? On tu jiny vyrobce nez soukr. neni.

Delfín 10.8.2006 8:28

Re: Hm

Vzdyt je to uz mozne. Odberatel ma moznost vyberu obchodnika (maloodberatel 3 a velkoodberatele cca 300spolecnosti). Obchodnik uz si muze nakoupit elektrinu kde chce.

Mablung 10.8.2006 8:22

Hm

Jsem v této oblasti laik, takže mohu plácnout blbost. Ale proč nelze nakupovat elektřinu od jakékoliv společnosti v EU? Je mi jasné, že čím větší vzdálenost, tím větší ztráty v rozvodech. Ale podle mě by to zvýšilo konkurenci a vyvážilo by to určité větší náklady.

Pokud bych mohl nakupovat energii po celé EU, rázem by debata kolik kW prožeru díky jednomu BigMacu ztratila smysl.

Qwertz 10.8.2006 8:08

Re: Ceny rostou

Dyť jediný ceny co jsou v článku uvedeny jsou Itálie, Slovensko, Maďarsko a Italové mají 2,5x vyšší cenu. Naučte se číst Slováci s Maďarama nejsou porovnatelný státy??

Malý Aston 10.8.2006 8:06

Jako za Jakeše!

Tak vzpomínám soudruha Jakeše,když se zdražoval benzín,byl důvod ten,že zápaďáci k nám jezdí a vykupují laciný benzín,když se mělo zdražit maso,tak šla napřed zdravověda,že je nezdravé a máme jíst zeleninu.Při našich platech v té době,byl bůček laciný a my jej konzumovali a komzumovali bez ohledu na drahou zeleninu.A tak při počtu obyvatel cca 10 mil. a při zisku ČEZ 20 miliard nikoho nenapadne,vrátit část těchto zisků například důchodcům,invalidům,školám,nemocnicím,knihovnám apod.ve formě snížení platby za jednu kilowathodinu. On ten zisk je lépe ukrást nebo prožrat,nebo zaplatit pastelky před volbami a uplatit voliče.

Skepticus Maximus 10.8.2006 8:05

Další klasická pohádka ála NP, tentokrát o chudáku dobrosrdečném ČEZu, který to s námi nemá lehké :-)

Autor nějak zamlčel, že ten zisk je čistý a po odečtení investic.

Neopomněl zdůraznit, kde jsou na tom ještě hůře, ale zapomněl proč(kromě extrému Itálie, tam ale zapomněl připomenout platy).

Tak nějak se nám snažil namluvit, že distributorské firmy nepatří k dceřinným společnostem ČEZu a že máme na výběr.

No a nakonec nám oznámil, ať jsme rádi, jak to je, že bude hůř.

Neuvěřitelné.

Flasi 10.8.2006 7:49

Re: Ceny rostou

Jezismarja, ale vzdyt u nas JE NIZSI cena elektriny nz v (zapadni) Evrope.

Veselý 10.8.2006 7:46

Ceny rostou

na zahrádce jsem platil za elektroměr 16 Kč měsíčně, letos 40 Kč.

Tvrzení autora nevyvracím, ale úplně mu nevěřím. Srovnávat ceny v Evropě s námi není fér. Oni mají jiné příjmy. U nás jsou tedy nutně nižší náklady na elektřinu, cena by měla být nižší. Už i proto, že cena za přenos je podstatně vyšší než za vlastní výrobu. Pokud to srovnám - čísla nevím - ale logicky - například Itálie koupí v Polsku elektřinu. Ta putuje přes nás či Německo. Pokud Italové mají srovnatelnou cenu, pak se ptám, kdo se na nás pakuje .

moze 10.8.2006 7:41

Re: pravda?

Já si myslím, že tomu co si od něj PR ČEZ nechali napsat ani sám nemůže věřit

Flasi 10.8.2006 7:40

Re: Elektrina a spotrebitel

O platech? Bere firma Sony ohled na plat kdyz prodava stejne televize v CR a v Nemecku?

Švrk 10.8.2006 7:39

Jo...

...pane. V podstatě nic proti Vašim vývodům, ale oháníte se otevřením trhu a tudíž nulovou dominancí ČEZu. Já, jako konečný maloodběratel jsem zatím tržní působení jiných firem nezaznamenal. Vzhledem k tomu, že elektřinu odebírám denně - jako všichni - ale smlouvu, tedy nákup, nedělám denně, uvítal bych nějaké akce konkurence a jejich "výhodnější" nabídky. Potud trh ještě nefunguje. Je to jako s fixním telefonem. Pokud mám na stole Telecom a jeho konkurence není ochotna investovat, pouze řve o jeho dominanci ale sama nic nepodniká, pak marné volání...

Flasi 10.8.2006 7:38

Re: pravda?

Ze jsou Skodovky po prepoctu na kupni silu u nas mnohem drazsi, nez v zapadni Evrope je zrejme v poradku. Ale u elektriny (ktera je navic i absolutne levnejsi) je to nepochybne zlotrilost.

Kotas 10.8.2006 7:38

Elektrina a spotrebitel

Autore, tento vas clanek je jen blaboleni o nezbytnosti zdrazovani elektriny argumentujici s polopravdami a neuplnostmi, pripominajici mi velice silne projevy prednasejicich odborniku na zasedanich a skolenich v minulem rezimu. Skoro stejne argumenty a blaboleni o cislech. Kdyz prirovnavate ceny energii v nekterych okolnich zemich a CR, tak by od vas bylo seriozni se take zminit o socialnim zabezpeceni a platech obyvatel zminovanych zemi a pripadne statnich regulacich, chranici drobne spotrebitele pred zvuli vyrobcu, provozovatelu siti, atd.atd. Ovsem to by ty vase argumenty , podporujici zdrazovani, nebyly tak jednoznacne. Co rikate?

Mejla 10.8.2006 7:13

Autore fyziku, nelžete nám, vždyť ČEZ vlastní i podstatnou část distribuce a prodeje.

Nechápu také, proč ČEZ musí kupovat elektrárny v Rumunsku. A pokud jde o to "tržní prostředí", zkuste si jako soukromý výrobce prodat elektřinu na trhu. Zůstanou Vám jen trenýrky.........Držte se tedy svojí fyziky a nelžete nám.

?? 10.8.2006 5:21

Re: Re: Kolik kWh za 1 Big Mac ???

Ladislave N, vy jste opravdu  demagog ! Já jsem ve svém příspěvku tvrdil, že objektivnější by bylo srovnat cenu elektřiny přes cenu hamburgru v té které zemi a ne, že hamburgry tečou rozvodnou sítí! 

Při této přležitosti si vzpomínám na náš "souboj" ohledně "lékové vyhlášky". Vy jste bojoval za lékárníky a dělal jste ze mne lidově řečno vola, který nezná rozdíl mezi marží  a ziskem. Tvrdil jsem totiž, že lékárníkům jde pouze o peníze a ne o pacienty. Ten koláč je totiž stále stejně velký; respektivě nepřirůstá tak rychle, jako počet lékáren. Śéf lékárníků Chudoba dokonce chtěl, aby jejich komora měla právo určovat, kde smí nová lékárna vzniknout a kde ne !!!  Jelikož máte vždy přehled a potřebnou statistiku, určitě víte, kolik zaniklo lékáren; popř. kolik lékárníků umřelo hlady ! ( U nás - město 25000 obyvatel - mezitím vznikla 13 (!) lékárna a lékárna v Kauflandu stále vrací každému, kdo tam příjde  5 Kč za recept ! A mají stále plno ! )Asi se to Kauflandu vyplatí; málo kdo tam jde  jenom pro léky; když tam je, tak si většinou  hned i nakoupí ! :-D:-D:-D

Rovněž jsem v té době navrhoval titul "Vyčůránek roku" pro šéfa zubařů MUDr Pekárka, vzpomínáte ?  Ten zase chtěl, aby stát garantoval každému zubaři 25 let trvání jeho ordinace ! Ještě by mohl chtít, aby mu každý pacient platil celé ošetření v hotovosti a z vděčnosti nakonec políbil ruce a pak i (Y)!!Na ně padá jako ulitý název "Šibalové"!!

Ladislav N. 10.8.2006 5:06

Re: Re: Re: pravda?

Distribuční společnost pracuje s marží (přirážkou k ceně) zhruba +100%. Navýšení ceny elektřiny se týkalo právě distribučních společností, aby měly dostatek zdrojů na údržbu a rozvoj rozvodných sítí distribuce.  ČEZ NENÍ STÁTNÍ PODNIK, ale akciová společnost s majoritním vlastníkem - státem. A nezapomeňte, že jenom DPH účtované vládou tvoří 1/6 vámi kupované elektřiny.

Fafa 10.8.2006 3:34

Re: pravda?

Jaky je ale pomer ostatnich cen na ceskem trhu v porovnani se zapadni Evropou? Pri zbeznem pohledu na ceny v Praze se mi zda, ze se az tak nelisi od cen ve srovnatelnem zapadoevropskem meste.

eugen 10.8.2006 2:58

Re: Re: pravda?

Sorry, ale další mlžení.... Jsem malospotřebtel, taže já VOC? Smlouvu mám s distrubuční společností za MOC, a ta nakupuje od ČEZ za VOC. A zase aby v tom bylo jasno - většina distribuček jsou dcery ČEZu! A do třetice zkusme si říct na rovinu, že na tržbách ČEZu (celé skupiny) má zájem i vláda, protože se nich odvíjí daňové toky. To už nemluv+ o dalších excesech, jako o faktu, že třeba z dividend (ČEZ je státní podnik) mu vláda zpětně spácí leccajké kšeftíky = třeba odkoupení akcií bývalé dcery ČEZ - přenosové soustavy (ČEPS)

Ladislav N. 10.8.2006 2:43

Re: pravda?

Porovnejte si, o kolik vzrostla velkoobchodní cena (ČEZ) elektřiny v ČR od roku 1990 v porovnání s cenami jiného zboží a energií. Jenom to zkuste a nestyďte se! ;-)

eugen 10.8.2006 2:19

pravda?

ZAměstnanec ČEZ nás ve svém článku ujistil, že ČEZ nepřiměřeně vysokou cenu za energii spotřebitelům neúčtuje. Co ostatně mohl ČEZák jiného říci? JEdním ze stereotypních zdůvodňováníé cen je komparace s cenami v západní Evropě. Chybí však porovnání příjmové hladiny tam a zde. NEbo možná autor komparuje mzdy v západní Evropě se mzdami TOP managementu ČEZ a jeho dozorčí rady (úlitbově politicky dosazené) a nezná reali´tu průměrných občanů. ROvněž uvádět pro poměr ztisku výši tržeb, aniž by strukturovaně uvedl co spotřebovávají náklady a zda jsou přiměřené a účelné je jen další důkaz demagogického ohlupování

Ladislav N. 10.8.2006 2:18

Re: Kolik kWh za 1 Big Mac ???

V tomto ohledu (přes hamburgery) máme ceny elektřiny asi vyšší, než v jiných státech. Při liberalizovaném evropském trhu s elektřinou si ale musíme zvyknout, že skrze dráty tečou skutečně elektrony a ne žádné "Big Mac-y"... ;-D

Je spíš na místě otázka - je k něčemu dobré elektřinu zatěžovat "ekologickými" daněmi?

?? 10.8.2006 0:44

Pane Burkete, dopouštíte se mystifikace...

Vaše články pokládám za objektivní; tentokrát jste se uťal. Porovnávat ceny elektrické energie pouze  v Eurech je možné, ale naráž to na jeden problém - výši výdělku. Zajímavější  a rovněž objektivnější údaj by bylo, kolik KW si za svůj měsční plat může dotyčný obyvatel koupit. (I když ani to není to "pravé ořechové".)   Asi by nejvíc odpovídal přepočet na cenu hamburgerů v té které zemi. (Jistě jste o tomto "ekonomickém" ukazateli slyšel, že ?)

řeji Vám hezký den  ! R^