1.7.2024 | Svátek má Jaroslava


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Skepticus Maximus 10.8.2006 9:33

Re: Re: A co investice a distribuce Tutti?

Monopol má v distribuci a výrobě elektřiny(na dceřinné distribuční společnosti Vám neskočím).

Vlastníci jsou poněkud uměle vytvoření a nejde o nic jiného než smečku nenažranců, kteří parazitují na dříve 100% státním podniku, který rozkradli pomocí podivné privatizace.

ČEZ není žádná obyčejná firma, ale strategický reálně nevytlačitelný monopol s přímou návazností na politické špičky, držící v šachu občany ČR. Tak tu nefňukejte.

Delfín 10.8.2006 9:32

Re: Zajímavé, kolik finančně zainteresovaných obhájců zlodějského ČEZu se tu objevilo :-(

Asi je zbytecne vysvetlovat, ze "financne zainteresovany" nejsem. Stejne mate svoji pravdu. Jinak nejake vecne argumenty nejsou?

Skepticus Maximus 10.8.2006 9:28

Zajímavé, kolik finančně zainteresovaných obhájců zlodějského ČEZu se tu objevilo :-(

:-/

vita 10.8.2006 9:28

Re: Re: Re: Princip stanovení ceny

Ach bože... Nemůžete si nejdřív zjistit aspoň základní informace, než začnete plácat totální blbostě? A nebo je to úmysl?

ERÚ reguluje cenu za přenos. A to jak ČEZu, tak PRE i E.ONu. Drobná informace - na zvýšení cen za přenos nejvíc tlačí právě E.ON.

Naopak ERÚ vůbec nereguluje cenu silové elektřiny, tedy tu cenu, kterou stanovila aukce virtuální elektrárny.

Flasi 10.8.2006 9:26

Re: Flasi

Skeptiku, obchodnici berou nepochybne ohled na platy v zemi a tomu prizpusobuji svuj sortiment. Ale vyrobce televizi chce za stejnou televizi po obchodnikovi stejne penize v CR i v Nemecku (pokud ji paradoxne neproda tomu nemeckemu levneji, protoze ten nemecky mit kvuli bude mit diky vyssim platum vetsi mnozstevni slevu).

Obchodnici potom prodavaji s nejakymi marzemi, ktere zavisi jenom na konkurencnim prostredi a ne na platech.

Delfín 10.8.2006 9:25

Re: A co investice a distribuce Tutti?

Jen drobnost: V cem ma CEZ monopol? Polostatni podnik? Ano, CEZu nejde jen o pokryti nakladu, ale aby mu po odecteni nakladu jeste neco zbylo pro vlastniky (jako u kazde firmy).

vita 10.8.2006 9:24

Re: A co investice a distribuce Tutti?

Jsem potěšen, že máte tak dobrý nos na "nemravnost zisku". Možná byste mohl založit nějakou církev, jsa jejím guruem.

Mohl byste mně - nečlenovi vaší církve, leč možnému konvertitovi - vysvětlit, co to je "nemravný zisk"? Jaký zisk je ještě mravný a jaký už nemravný?

A taky byste mi mohl možná objasnit, odkdyže se cena v tržní ekonomice odvíjí od nákladů... Jo, to když ji stanovovala SPK...

Delfín 10.8.2006 9:22

Re: Re: Re: Princip stanovení ceny

Prave ze ERU vubec nereguluje cenu elektriny, ale pouze poplatky za prenos v prenosove/distribucni soustave. Tim zajistuje kazdemu stejne podminky pro pristup.

vita 10.8.2006 9:22

Re: Re: Re: Další klasická pohádka ála NP, tentokrát o chudáku dobrosrdečném ČEZu, který to s námi nemá lehké :-)

Nebyl to úvěr od státu, anóbrž od komerčních bank. Stát jen poskytl záruky, což úvěr poněkud zlevnilo. Nemluvě o tom, že při tehdejším (i současném) řevu "zelených" by to byla hodně, ale HÓÓÓDNĚ riskantní investice. Český Zwentendorff by ČEZ položil. Možná i s úvěrující bankou.

Skepticus Maximus 10.8.2006 9:22

A co investice a distribuce Tutti?

Ty snad nejsou levnější? Elektřina není surovina i když se na její ceně těžba surovin odráží nemalou měrou. Navíc tady nejde vůbec o pokrytí nákladů ČEZu, ale o jeho naprosto nezdůvodnitelný nemravný zisk, který vyplývá z jeho monopolu. Zvláště zarážející, že jde stále o z poloviny státní podnik, jehož část byla pochybně zprivatizována a všelijak rozsekána, aby se obohatili ti správní lidé.

vita 10.8.2006 9:18

Re: Komentare - proc se porad zduraznuji jine prijmy

Před časem někteří hospodští odůvodňovali nižšími příjmy Čechů dvojí ceny v restauracích. To byl jekot nejen od orgánů EU, ale i od našich zahračechů!

Cenu netřeba zdůvodňovat, když ji určuje trh.

Honza JR 10.8.2006 9:18

Re: Re: Princip stanovení ceny

Já vím, stejně jako to že stanovuje jen cenu elektřiny a ne už distribuce, která u maloodběru tvoří další významnou složku. Takže místo regulační by se mohl jmenovat CEZU-cenu energie zvyšující úřad. Určitě jeho členy do funkcí stanovuje vláda stejně tak jako manažery ČEZu.

vita 10.8.2006 9:16

Re: Hm

Ale vždyť tu možnost máte! Od začátku tohoto roku i vy jako domácnost. Trh byl liberalizován, u nás s jistým zpožděním oproti západnější části Evropy, ale liberální je. Konkurence na trhu je.

Jiná věc je, že u nás se o domácnosti zajímají jen tři společnosti, které mají infrastrukturu na zúřadování statisíců malých odběratelů - ČEZ, E.ON a PRE. Ale snad nebudete JIM vytýkat, že jiní se do toho kšeftu nehrnou. Asi to není takový kšeft, aby se hrnuli...

Skepticus Maximus 10.8.2006 9:15

Re: Princip stanovení ceny

Hlavně si za ty peníze může koupit vlivné politiky i média v ČR, aby prosazovali zájmy těch přeplácených parodií "řídících" a částečně vlastnících tohoto molocha utrženého z řetězu.

pepa 10.8.2006 9:14

Re: nesouhlasim

No v nákladech se na Váš plat nebere ohled a platy v ČEZ jsou na úrovni EU  a u vedení  i nad. Aciový bonus - u polostátní firmy??

Tutti 10.8.2006 9:12

Komentare - proc se porad zduraznuji jine prijmy

Kdyz jsou tak dulezite jine prijmy, tak doporucuju objednat si navstevu u Putina a vysvetlit mu ze chceme levnejsi ropu, protoze mame holt ty nizsi prijmy.

Nizsimi prijmy lze oduvodnovat cenu sluzeb (obed v restauraci, listek do divadla atd.), ale nemuzete nizsimi primy zduvodnovat cenu komodit.

Sice se i tam castecne projevi, ale jen malicko.

Priklad: jsou li v cene elektriny mzdove naklady 20%. Tak tim ze mame u nas polovicni platy, tak CEZ muze vyrobit elektrinu o 10% levneji.

Delfín 10.8.2006 9:11

Re: Princip stanovení ceny

Ta virtualni elektrarna je vymysl ERU.

Tutti 10.8.2006 9:07

Re: Jako za Jakeše!

Snizeni ceny nekterym instutucim? Dovedes si predstavit ten bordel ty pubertaku. Tech uredniku co to bude pripravovat, kontrolovat , formularovat?

Za druhe u vetsiny tech instituci je cena elektriny pomerne malou casti rozpoctu.

Treba takove snizeni dani pro zamestnance by tem institucim ulevilo daleko vic.

Skepticus Maximus 10.8.2006 9:06

Řeknete nám NevericiTomasi, která agentura Vás platí?

Třeba za propagaci podobných nesmyslů jako je umístění vojenské základny USA na našem území či obhajobu zlodějské politiky ČEZu s 50% podílem státu? Platí Vás od slova či na hodinu. Osobně se domnívám, že na hodinu, jelikož jste dost bezduchý propagátor.

Honza JR 10.8.2006 9:00

Princip stanovení ceny

To stanovení cen je docela nesmysl. ČEZ nedávno prodával malou část svých kapacit jako tzv. virtuální lektrárnu a na základě této ceny se stanoví cena energie ostatní. Kdyby obdobně prodávalz např. automobilky svá auto, že první vydraží a tím nastaví prodejní cenu pro zbytek asi by brzo zkrachovaly. U ČEZu však tento princip funguje úspěšně a brzo EU doženeme a možná i předeženeme, protože zisky se budou z firmy vybírat a ny výstavbu nových zdrojů se zapomene.

Skepticus Maximus 10.8.2006 8:59

Flasi

Nevím jak Sony, ale obchodníci zcela jistě.

grr 10.8.2006 8:58

reaktorový fyzik promluvil

radši by nám měl říct, jak to bylo s tou radioaktivní vodou, co vytekla. Jeho názory na cenotvorbu mě vůbec nezajímají, natož argumenty typu "jinde je dráž". Mně bylo vždycky divný, proč je galon benzínu v USA tak levnej, když všude jinde "je dráž". 

Skepticus Maximus 10.8.2006 8:54

Delfíne, jen tak pro Váš dobrý pocit si zjistěte,

kolik činí investice ČEZu do nákupu zahraničních zařízení a el. soustav ;-D

Josef 10.8.2006 8:52

nesouhlasim

ceny sice souhlasi, ale co ty platy? Nejak se nam v kalkulacich ztratily ....

Skepticus Maximus 10.8.2006 8:52

Re: Re: Další klasická pohádka ála NP, tentokrát o chudáku dobrosrdečném ČEZu, který to s námi nemá lehké :-)

Jistěže mohu, tím že se odečítají minulé investice ze zdanitelného základu se získávají nezdaněné prostředky pro investice příští ;-P

Samozřejmě, že investice do Temelína si ČEZ z daní odečetl(nemluvě o tom, že to byl fešácký "úvěr" od státu.

NevericiTomas 10.8.2006 8:49

Re: Re: Re: Ceny rostou

A reknete nam pane Vesely cim se zivite vy?To co vyrabite nebo prodavate to u toho pocitate cenu podle platu svych zakazniku??Delate si mezi nimi dotaznikovy pruzkum, nebo jedete podle prumerne mzdy?

Delfín 10.8.2006 8:48

Re: Re: Jo...

Pavka asi pri obchuzce prastila vrtule do makovice.

Delfín 10.8.2006 8:46

Re: Re: Další klasická pohádka ála NP, tentokrát o chudáku dobrosrdečném ČEZu, který to s námi nemá lehké :-)

To tam jeste neni pocitano cca 100mld na obnovu uhelek, 30mld na OZE a cca 100mld na pripadnou atomku.

pavel 99 10.8.2006 8:43

Re: Další klasická pohádka ála NP, tentokrát o chudáku dobrosrdečném ČEZu, který to s námi nemá lehké :-)

Můžete mi vysvětlit, jak se od zisku odečítají investice? (Třeba Temelín bylo investice bratru 100 miliard - máte jej odečtený?)

pavel 99 10.8.2006 8:42

Re: Jo...

Ale za to nejspíše nemůže ČEZ, že ne? Mimochodem jedním z konkuretů, který opakovaně vykřikuje a předražené  elektřině z ČEZu, je například pan Pávek - zkuste jej poptat.