29.6.2024 | Svátek má Petr, Pavel


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Starosta 10.8.2006 18:08

cena elektřiny v domácnostech

V loňském roce sdělil ČEZ, že cena elektřiny v domácnostech se zvýší v průměru o asi 9%. Vyzvedl jsem si přehledný ceník pro různé sazby se vzorerm výpočtu a dospěl k výsledku.: cena za 1 kWh v roce 2006 , ve srovnání s rokem 2005, se mi u sazby D25, či D 26 zvýšila o 25 %. A tak si pamatujte, že zvýšení ceny pro příští rok u domácností nebude zase asi 6 až 9 %, jak se zveřejňuje, ale zase o těch reálných 25%. Průměrně asi 9%= 25% reálně. (Už se neuvádí cena výsledná, ale ceny jednotlivých složek, aby běžný občan to raději nechal holubům a letos na konci roku se davy domácností budou divit!!!).

Skepticus Maximus 10.8.2006 18:06

Re: Re: vito přestaňte už blbnout s tím trhem :-(

No, to je vážně moudro 8-o

Skepticus Maximus 10.8.2006 18:04

pavlel 99 tak, kdo vlastně vlastní ten stát?

Nějaká malá zelená stvoření z galaxie Gamma? To, že majitele firmy zastupuje nějaké vedení či jednatel(vláda, president atd.), neznamená, že si vedení může dělat, co chce a neptat se na názor vlastníků, byť je jich 10 miliónů a těžko se dohadují :-P

M. Zima 10.8.2006 18:01

Pane Burket, až teď jsem zjistil, že

jste na mě reagoval, proto jsem se neozval dřív, ale rád bych Vám řekl něco principielního. Management ČEZu se stále ještě chová k občanům, jako za socialismu, jako bezohledný arogantní monopolista. (z části jsou to také stejné figury). K tomu jeden příklad:

Když si bavorské hospodyně ztěžovaly, že mají při východním větru na šňůře urousené podprsenky, byla uzavřena dohoda: Při východním větru byly české uhelné elektrárny odstaveny a energii dodávalo Bavorsko, když se vítr obrátil jako většinou na západní, Češi přiložili a dodávali do Bavorska a české obyvatelstvo žralo saze, nejenom z českých, ale i z německých (filtrovaných) elektráren. Na tomto principu děláte smlouvy dodnes.

pavel 99 10.8.2006 18:00

Re: Re: Umíte napsat něco jiného, než blbosti?

Vládím zná pouze zkratky jako NEP, pětiletka a podobné.

Skepticus Maximus 10.8.2006 17:59

Re: Re: Re: Re: pavle 99

Čí pravidla? Co má nějaká arbitráž společného s tím, že má vlastník vždy preferovat sám sebe a své zájmy. Ptejte se spíše, kdo podepsal nevýhodné smlouvy pro ČR a proč byly jednotlivé arbitráže ve skutečnosti "prohrány".

Lájoš B 10.8.2006 17:59

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Klasický lobismus

To jste s tou demagogií už přehnal. Autor píše, že nemáme kde šetřit, ba naopak. Vy píšete, že naše spotřeba je 8:10 s Rakušákama a stále nikdo nepřipustil možnost ušetřit objem exportu. Takže šetřit je kde a zatraceně hodně.

A na závěr bych prosil o sjednocení pojmů. Šetřit objem vyrobené elektřiny na území ČR a tím šetřit naše neobnovitelné zdroje a životní prostředí.

tygr007 10.8.2006 17:58

Re: Re: napodobne - Re: Umíte napsat něco jiného, než blbosti?

Ted Vam nerozumim - pan Gregr byl liberal?

pavel 99 10.8.2006 17:58

Re: Žvaníte z cesty :-)

"...Ty cesty si staví občané ČR pro sebe..." - jasně. To už tady bylo. Říkalo se tomu "Akce Z".

Skepticus Maximus 10.8.2006 17:55

Žvaníte z cesty :-)

Ty cesty si staví občané ČR pro sebe(žádný stát), aby se jim lépe a pohodlněji žilo a zrovna tak ČEZ se má především starat o spokojenost a dobré žití svých majoritních vlastníků, tedy občanů ČR. :-P

pavel 99 10.8.2006 17:49

Re: Re: Re: pavle 99

možná to "znáte", akorát jste to nepochopil. Kolikpak musíme prohrát arbitráží, aby někteří pochopili poměrně prostá pravidla?

jonáš 10.8.2006 17:49

Re: jonáši fajn

Ale nepochopil, já jsem přece hňup .. si představte že tenhle stát dokonce vrazí ročně šedesát miliard do nějakýho blbýho betonu, jen aby nabobové ve svých plechovkách měli po čem drandit. A tak dále, ještě že přijde ten novej sekáč a všechno jim to zatrhne ;-D

Skepticus Maximus 10.8.2006 17:45

Re: Re: pavle 99

Tuhle pohádku znám a jestli pak znáte tu "O státu jako špatném hospodáři", kterou nám tu ta polistopadová zpanštělá chátra povídala do omrzení, aby levně rozprodala vše funkční a výdělečné a státu ponechala to, do čeho se musely cpát peníze, díky mrzkému socialistickému plánování řízenému komunistickou zběří?

vita 10.8.2006 17:44

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hlavně, ať se k tomu vyjádří ten jouza,

A první čtyři slova platí taky pro ČEZ. Proč by prodával za lacino nějakýmu Skeptikusovi, kterýmu by to bylo stejně drahý, když může prodat dráž germánovi, nezkaženýmu socialismem?

No proč?

tygr007 10.8.2006 17:43

Re: vito přestaňte už blbnout s tím trhem :-(

Kdo Vam brani ve vstupu na energeticky trh?

Pokud jsou ceny nadsazene, pujcte si par miliard (pokud jsou ceny nadsazene a Vas plan vypada dobre, kazdy Vam rad pujci, zvlast ted, kdy kapitalu je hafo a investoru malo), postavte elektrarnu a vydelavejte!

MNo a jelikoz takovyhle podnikatelsky plan muze ve svobodne otevrene spolecnosti udelat kazdy - a presto nam tu nove vyrobni kapacity jako houby po desti nevznikaji - patrne je chyba v predpokladech, konkretne ceny NEJSOU nadsazene.

vita 10.8.2006 17:42

Re: vito přestaňte už blbnout s tím trhem :-(

Inu, už jsem vám napsal, jak se můžete "hnusného monopolu" zbavit - přejděte k jeho konkurenci. Poradím vám i ke které konkurenci můžete v ČR přejít - E.ON a PRE prodává i domácnostem. Tak se dohodněte s E.ONem či PRE (já jsem u PRE aniž bych se dohadoval) a ČEZ (pokud tedy k vám vedou ČEZí dráty) vám tu nasmlouvanou elektřinu po svých drátech přenese. Asi nerad, ale musí.

Monopolista jeden hnusnej...

Jo - znám pár lidí, kteří se zase chtějí zbavit E.ONu. Ten se totiž chová zcela kapitálisticky a jih republiky z něj není věru nadšen.

Investuje v zahraničí? No - asi je to pro ČEZ výhodné, že... třeba mu v Rumunsku a Bulharsku nebo Polsku nebudou zelení trotlové tak házet klacky pod nohy...

Skepticus Maximus 10.8.2006 17:40

jonáši fajn

tak už jste pochopil, že ta firma je občanů ČR a ne imaginárního státu, který reprezentuje těch pár idiotů, co si ho díky parlamentní demokracii v klidu přivlastňují? Už prosvítají i snahy o jeho úplnou privatizaci(rozumějte krádež století).

jonáš 10.8.2006 17:40

Re: vito přestaňte už blbnout s tím trhem :-(

Máte bejt rád, že ten jejich zisk nemusíte platit celej, ale že na něj přispějou i bulhaři a rumuni. 8-o

tygr007 10.8.2006 17:39

oh Skeptiku

1a) definujte mi standardni zbozi! Podle meho nazoru je kazde zbozi nejak specificke, cimz se vytvari specificky trh.

1b) CEZ je standarni firma v tom smyslu, ze je to akciova spolecnost. Jako takova se musi chovat trzne, hlavne kvuli blahu svych akcionaru (ze majoritu vlasti stat je a) historicky fakt, b) dlouhodobe neefektivni, c) irelevatni vzhledem k trznimu prostredi - kazdy muze nabizet svoji elektrinu komukoliv za jakekoliv ceny, nikdo neni nasilim nucen  k nejakym konkretnim podminkam;)

2) Z toho plyne, ze autor predchoziho prispevku nema jasno ani v zakladech a presto (nebo spise prave proto) siri bludy, prikladne stredoveke koncepty o primerenosti zisku. To je asi stejne chytre jako v diskusi o metalurgii argumentovat poctem angelu, ktery muze tancovat na spicce ocelove jehly vyrobene ruznymi postupy.

3) V tom je zaklad vaseho zmateni -trh tam samozrejme ma smysl, opakovat 15 let starou debatu na tema proc v EU liberalizovat trhy s energiemy nebudu, casu mate zjevne prehrsel, tak si to najdete.

3b) Pro fungovani trhu je jedno, kdo akciovku CEZ vlastni. Statni vlastnictvi cehokoliv svadi a motivuje k vselijakym smeckum, to je znama vec a tyka se vyroby elektriny stejne jako housek. Vzhledem k existenci svobodnehu trhu s elektrinou (krome 'drobnosti' jako zakon o tzv. OZE) je pritomnost velkeho molocha positivem pro konkurenci, jak jsem psal vyse.

jonáš 10.8.2006 17:38

Re: uf,

No to víš, von ten přenos větrníkový energie nám děsně zatěžuje síť a o to větší pak jsou průsery když skončí -- logicky 8-o

vita 10.8.2006 17:37

Re: Re: Re: Ladislave N., četl jste vůbec co vládík napsal?

Jo, milej zlatej, tohle zní celkem rozumně. Poprvé od vašeho dnešního prvního vstupu.

Jenomže to bychom nesměli mít zcela liberalizovaný evropský trh elektřinou. To by muselo být zakázáno ČEZu fungovat na trhu. To bychom se museli vrátit do dob SPK, "přiměřeného zisku" a jiné regulace než cenou.

Pokud to chcete prosadit, můžete to zkoušet. KSČM vás zajisté ráda přijme. Už proto, že kvůli tomu budeme muset vystoupit z EU.

Skepticus Maximus 10.8.2006 17:35

vito přestaňte už blbnout s tím trhem :-(

Je to prachsprostý monopol a ceny určují od boku jelita, co ten moloch řídí, takže občané ČR jsou rukojmí firmy, kterou vlastní a jejíž přes noc se objevivší vládcové investují v zahraničí raději než doma. ;-€

jonáš 10.8.2006 17:34

Re: Re: Re: pavle 99

No pokud to čtu správně, tak přes 60% dividend míří právě do toho státního rozpočtu, ale to asi bude menší část zisku, protože většina půjde na investiční rozvoj, třeba posílení propojovacích vedení .. jak se ukazuje, docela důležité. :-/

Daneš Burket 10.8.2006 17:34

Re: Ceny rostou

Personální náklady tvoří jen malou část celkových.

vita 10.8.2006 17:33

Re: Umíte napsat něco jiného, než blbosti?

Poslyšte, vladíku, slyšel jste někdy takové zkratky jako je E.ON nebo EdF? slyšel? Tušíte, co (koho) znamenají?

Tak jak můžete plácat takové hovadiny o dominantním výrobci?

Nebo jste ještě nepřišel na to, že nikdo a nic nebrání takovým výrobcům prodat elektřinu našim distributorům? Podle vás zajisté mnohem levněji než ten moloch ČEZ, že... Ale pokud to nevíte, pokud nevíte, že si můžete i vy osobně, resp. vaše domácnost vybrat distributora, že jste-li v oblasti obsluhované distribučkou ČEZu, můžete si sjednat smlouvu s E.ONem nebo PRE (za níž stojí EdF) - je to jen a jen vaše neschopnost zjistit si informace. Už to platí 8. měsíc.

Jenže vy budete raději nadávat na Grégra a vládu, na kohokoli, jen abyste nemusel přemýšlet. Někoho to bolí, já vím...

Daneš Burket 10.8.2006 17:32

Re: Statistika

A to, že je u nás například elektronika nebo oblečení dražší než v Německu Vám nevadí?

:-/

jonáš 10.8.2006 17:32

Re: Re: Re: Re: Re: Hlavně, ať se k tomu vyjádří ten jouza,

První čtyry slova jsou správně, zbytek je zbytečnej.

Daneš Burket 10.8.2006 17:29

Re: Pane Burket, chováte se,

Událost ve Forsmarku nebyla havárií, ale nehodou, která byla na stupnici INES (0-7) hodnocena stupněm 2. Nebojte se, už dokončuji na toto téma článek.

Než budete něco označovat za havárii, možná by stálo za zvážení si o tom něco přečíst.

Na zbytek (mafie, poskok) mi nestojí za to reagovat.

pavel 99 10.8.2006 17:29

Re: pavle 99

no "stát" je povinen, coby vlastník jakéhokoliv podniku, jednat jako řádný hospodář a nepoškodit ostatní vlastníky. A je úplně jedno, co je ten "stát" vlastně zač.

Skepticus Maximus 10.8.2006 17:28

Re: Re: pavle 99

1000, ale v mínusu, protože si všichni hňupové jako jste Vy myslí, že ty dluhy vlastně ničí nejsou, stejně jako zisky ČEZu, že patří těm pár minoritním hajzlíkům(pardón vlastníkům), co se na tom přiživili tzv. privatizací. (Y)