18.5.2024 | Svátek má Nataša


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Hoffman 17.1.2009 12:06

Re: Upadek spolecnosti

No, ja by som skor povedal, ze uz zrusenim nevolnictva. Chamrad ma drzat hubu a krok, nech rozhoduje elita. Tak ste to mysleli?:-D

V. Hoffman 17.1.2009 12:12

Re: Upadek spolecnosti

Mimochodom, asi si neuvedomujete, ze vasa teza o vseobecnom volebnom prave je v ABSOLUTNOM rozpore s tezou o slobodne rozhodujucich jedincoch, na ktorej je cela idea kapitalizmu postavena.

cb 17.1.2009 14:04

Re: Upadek spolecnosti

Nevolnictvi bylo v ceskych zemich zruseno v roce 1989.

Jiří K. 17.1.2009 15:35

Re: Upadek spolecnosti - opravdu?

Hmm, myslíte to vážně, cb a Honzo?

Takže podle vás takový středověk, nebo období 30leté války, to byla zlatá éra lidstva, společnost nebývale vzkvétala, že?

ijn 17.1.2009 10:38

před rozpadem ještě jeden pokus si umanul S. a věří o odddálení konce kdyby 30 let

aby se do smrti nemusel smířit a přesvědčit o neperspektivním systému upřednustňující až sobecké zájmy v kap.silně i protispolečenské (viz.google duch doby). Nastupuje prostor pro demokratický socializovaný systém, s jasně definovanými cíli!!!=přijatelný národní program=vliv státu přes státní penzijní fond(=strategické odvětví) a doplněné o další národohospodářské programy. Přirozená aktivita vzdělané části obyvatel získá podporu většiny a zmírní se dopady krize!!! Jediné řešení!!! Transparentost řešení=základní předpoklad.

cb 17.1.2009 10:41

Re: před rozpadem ještě jeden pokus si umanul S. a věří o odddálení konce kdyby 30 let

Smankote.

Marcus Aurelius 17.1.2009 12:08

Re: před rozpadem ještě jeden pokus si umanul S. a věří o odddálení konce kdyby 30 let

To co pisete tu bylo 40 let . Aj ak to dopadlo ? Mnoho lidi bylo nestastnych. Autor pise ze sobectvi kapitalismu je protispolecenske - neni v obecnem blahu . Ale kde berete tu drzost tvrdit abychom se chovali spolecensky, Proc mam podporovat neschopne a line ? Zmirnit dopady krize se snazili jiz v 30letech a jak to dopadlo ? A to byli ekonomove nedotknuti levicovou nemoci. Je to jako nekdo pada z 13 patra a behem padu resi jak to bude resit.

ijn 17.1.2009 13:33

Re: před rozpadem ještě jeden pokus si umanul S. a věří o odddálení konce kdyby 30 let

Základ je otevřená demokratická diskuse s předloženou osnovou, a stanovení přijatelných cílů!

cb 17.1.2009 14:38

Re: před rozpadem ještě jeden pokus si umanul S. a věří o odddálení konce kdyby 30 let

8-o Kdo bude plnit stanovene cile?

Vilda 17.1.2009 14:44

Re: před rozpadem ještě jeden pokus si umanul S. a věří o odddálení konce kdyby 30 let

A na kterémpak sjezdu strany, jež měla ústavně zakotvenou vedoucí úlohu, jste toto slyšel?;-D;-D;-D

cb 17.1.2009 10:04

Ano

ceka nas konec kapitalismu, ale jen v Evrope. Chystalo se to dlouho, financni krize je jen zaminka.

Marcus Aurelius 17.1.2009 12:14

Re: Ano

Bohuzel ano proletari vsech evropskych zemi se zacali spojovat.

kira 17.1.2009 14:23

Re: Ano

Pane uz vase jmeno nam rika jasne,ze jste se omylem narodil ve spatne dobe ,v te ze ktere jste si jmeno vybral tam partite ale ja bych vas nejradeji vzhledem k vasim nazorum videla ve hlubokem feudalismu!

Sago 17.1.2009 8:27

ideál

to co pan autor napsal by byl ideál, který nikdy nefungoval a nemůže fugovat,protože lidé jsou takoví jací jsou a bohužel ,aby uspělo lidstvo jako druh, muselo být takové jako je - dravé, sobecké ,bezohledné vúči sobě navzájem i vůči přírodě a ostatním druhům,  a kolektivní, jen když hrozilo vnější nebezpečí  rodině,kmeni, národu,státu

Cowboy 17.1.2009 3:20

Sarkozyho lepsia pasca na mysi

Problem je, ze Sarkozy chce preadzovat moralny kapitalizmus cez brachialnu moc statu. Well, nie je to nic nove, cosi take uz zavadzal zakladatel "Tretej cesty" fasista Musollini.

V. Hoffman 17.1.2009 3:20

Este taka velmi jednoducha,

cisto sebecka otazka. Dajme tomu, ze by sme skutocne odburali vsetky regulacie zavedene povedzme za poslednych 150 rokov.  Aky prospech by mi to prinieslo v porovnani so sucasnym stavom?

(Podotykam, ze ako OSVC uz teraz posobim na flexibilnom neregulovanom trhu). 

Honza42 17.1.2009 10:49

Re: Este taka velmi jednoducha,

Snížení počtu státních úředníku na 1/3, zásadní snížení daňové zátěže, nasazení skutečných cen zboží a služeb. (služby žijící z ropočtů - divadla, koncerty, sportovní utkání, veřejná doprava - by zásadně zdražily. Výrobky by podstatně zlevnili.)

V. Hoffman 17.1.2009 11:44

Re: Este taka velmi jednoducha,

No, ale to popisujete len idealny stav, v pripade ze by vsetci jednali slusne a poctivo. Co taka moznost byt poskodeny na zdravi /hygienicke regulacie/, byt podvedeny podvodnou bankou /obchodnym partnerom  /uctovne regulacie a registracne regulacie/, byt oklamany pri kupe tovaru /regulaciu v suvislosti s kvalitou vyrobkov/, zomriet pri zruteni zle skolaudovanej/postavenej budovy atakdalej atakdalej? To si necucam z prsta, take pripady sa v menej regulovanych dobach skutocne diali, prave  PRETO sa tie regulacie zaviedli! Kde beriete vieru, ze na uplne neregulovanom trhu sa nepresadia prave ti co maju najvacsie zuby a najostrejsie lakte? 

Marcus Aurelius 17.1.2009 12:27

Re: Este taka velmi jednoducha,

Dan z prijmu byla zavedena  v USA na zacatku 20 stoleti . Puvodne stat chtel dan na zaplatu vojenskych strat . Ale jaksi zapomneli pote to zdaneni zrusit. Tehdy bylo kolem 10 % . A jaka je dan dnes ? to si muzete odpovedet sam. Dnes je vyhoda rovne dane , ale jak dlouho vydrzi. V zemich s progresivni dani stat postupne (USA) odbouraval danove zvyhodneni a zvysoval dane dnes v USA pri prijmu 1 mil USD kolem 35%. a to vse ve jmenu prospechu nekoho. Lide slyseli na pohadku o Robinu Hoodovi , o tom jak zvysime dane bohatym atd. A to je vysledek dnes.

V. Hoffman 17.1.2009 3:04

No,

pán Zálom, toto sa vam fakt podarilo. V tom vami ospevovanom 19. storoci sa kriza prepukla asi raz za desat rokov a  "bezskrupulózní zneužívání lidí kolem sebe" bolo celkom bezne.  Dokonca vam uniklo, ze neregulovany trh produkoval javy, ktore ho neskutocne deformovali, vratane monopolov, kartelovych dohod, skresleneho uctovnictva, podvodov na investoroch (pozor, to falsovanie a podvody boli v danej dobe LEGALNE) a ze k regulaciam doslo V DOSLEDKU toho, ze trh sa nedokazal ocistit sam. Povedzte, ako chcete bez regulacii zariadit, ze hraci na trhu nebudu sutazit  cenou a kvalitou, ale netrhovymi sposobmi?  

Slobodny trh, vazeny pane, si NUTNE vyzaduje moznost slobodneho vstupu novych hracov a slobodny pristup zakaznikov k uplnym a pravdivym informaciam. Bez toho nemozete o slobodnom trhu vobec hovorit. Na uvedenych prvkoch vsak cisto sebecky uvazujuci jedinec nemoze mat ziadny zaujem, je predsa logicke, ze z hladiska vlastneho prospechu je najlepsia nulova konkurencia a maximalne oblbnutie zakaznikov.  

V ramci spolocenstva je vsak taketo jednanie kontraproduktivne /co mozeme demonstrovat celym radom posobivych prikladov prave z doby lasse-faire/, takze sa mu spolocenstvo musi branit. Napriklad vami spominanymi regulaciami.

BTW: Flexibilny trh na ktorom jedinci sutazia cenou a kvalitou plne vitam. Ale sam od seba existovat nedokaze. To uz sa zistilo priamo v praxi.

  

david 17.1.2009 9:34

Re: No,

V 19. století nebyl Internet, tudíž mohl podvodník postupně podvádět v různých městech nebo zemích a nikdo nemohl být před ním varován. V době Internetu je Vámi zmiňovaný přístup k informacím daleko snažší.

Jak současné zkušenosti ukazují, člověk musí stejně při sběru informací spoléhat hlavně na sebe. Protože "renomované auditorské a ratingové agentury" zklamaly na celé čáře. Ty měly být první kdo bude varovat před průšvihem, a ne brát neskutečné peníze za nepravdivé informace.

V. Hoffman 17.1.2009 11:09

Re: No,

Ale no tak, ja predsa nehovorim o predavacoch hadich masti, ale o vazenych pilieroch spolocnosti ako Rockefeller alebo Morgan. Obidvaja /a samozrejme nielen oni/ uvedeni pani sa dopustili vo svojej dobe ciastocne alebo uplne legalnych praktik, ktore by dnes spadali do kolonky podvod na investoroch, uctovny podvod, verejne ohrozenie a podobne.

A samozrejme, ze clovek sa musi spoliehat primarne sam na seba, ale som uz dost stary, aby som si priznal, ze su oblasti a otazky, na ktore jednoducho nemam. Takze sa pre svoju vlastnu ochranu radsej spojim s ludmi s obdobnym problemom a presadim poistky a bezpecnostne opatrenia. Moze to mat rozlicnu formu, statna  moc je jedna z nich, ale mne vcelku vyhovuje.    

cb 17.1.2009 10:43

Re: No,

19. stoleti bylo obdobi nejdelsiho nepretrziteho rustu ekonomik a zivotni urovne vsech vrstev. I tech chudych. Skoncilo to az 1. sv. valkou.

Honza42 17.1.2009 10:55

Re: No,

19 století bylo ještě dobou nedostatku - tudíž chudí strádali stejně jak kdykoliv předtím.

20-21 století je obdobím obrovských přebytků. To je ta zásadní změna, kterou právě kapitalismus přinesl. Dobře se mají všichni (základní živobytí), akorát se handrkujeme o to, kdo urve víc z nadstavby.

Pokud umožníte vznik režimu, který opět způsobí NEDOSTATEK, odnesou to chudí úplně stejně jako v 19 století. Žádný socialismus je nezachrání.

V. Hoffman 17.1.2009 11:33

Re:No,

Pre cb: No, a kde je ta priama korelacia medzi postupnym zavadzanim regulacii a rastom/poklesom zivotnej urovne /a teraz myslim median, nie priemer/?  Aby ste dokazali tezu "menej regulacii, vacsi prospech pre vsetkych", museli by ste  tu korelaciu najst. Lebo viete, aj komunisti argumentovali rastom zivotnej urovne, ku ktoremu za ich vlady objektivne doslo (rozhodne v krajinach, ktore boli predtym orientovane skor na polnohospodarstvo).

Pre Honzu: Nehnevajte sa, ale to je dost ciernobiely pohlad. Kde sa zacne ten socializmus, ktory sposobi nedostatok?  A preco sa ten nedostatok nezacal uz predchadzajucimi regulaciami. Preco sa americka ekonomika po Rooseveltovom New Deale utesene spamatala a dalej rastla, napriek tomu, ze sa mimoriadne posilnili socialne istoty /teda naklady statu/?  

Viete, ja mam z tychto diskusii vseobecne pocit, ze ide o mieru ochoty prijimat riziko na ukor bezpecnosti. A osobne som ochotny prijimat riziko v suvislosti s mojou pracou, tam je to funguj alebo padni, ale v oblastiach, ktore nemam cas, chut ani schopnosti sledovat tuto povinnost velmi rad delegujem. Aj za cenu, ze ma to bude nieco stat.    

cb 17.1.2009 11:50

Re: Re:No,

New deal prodlouzil krizi o nekolik let.

V. Hoffman 17.1.2009 12:03

Re: Re:No,

Nemate pravdu. Situacia sa zacala zlepsovat az  s New Dealom, pocas Hooverovej (ne)cinnosti padla ekonomika na kolena a nezamestnanost dosiahla 25%. A v Holandsku, kde stat ziadny New Deal z principu nezaviedol trvala kriza o dost dlhsie /a bola o DOST prudsia ako v inych krajinach/.  Hoover to za 4 roky pokaslal, Roosevelt za 7 rokov vytiahol na predkrizove hodnoty. Nie je ziadny dokaz, ze pokracovanim v Hooverovom pristupe by doslo k zlepsieniu.     

Marcus Aurelius 17.1.2009 12:19

Re: No,

tak to ze mame stoleti prebytku reknete hladovym africanum.

VL 17.1.2009 13:02

Re: No,

A taky by jim měl říct, že si člověk může dovolit pouze tolik dětí, kolik uživí, což by v mnoha zemích subsaharské Afriky bylo tak jedno dítě na 10 dospělých. Afrika je tak 50 - 100 násobně přelidněná, než by měla být. Je to pochopitelně následek evropské kolonizace, která jednak zabránila kmenovým válkám, jednak zavedla alespoň základy hygieny, které výrazně snížily umrtnost obyvatel.

Jiří K. 17.1.2009 1:50

Spasitel.

...V žádném státě na světě nefunguje skutečný kapitalismus, a nikdy ani neexistoval...

To je rána! Celá staletí řídí svět úplní pitomci. Až dnes, až v Česku, konečně svítá pro Zeměkouli naděje v podobě lidí, kteří, tak jako autor, přesně vědí jak konečně na to jít a kteří to světu předvedou, jak se to má dělat.

Pane autore, obávám se, že ten Vámi vybájený kapitalismus je reálný asi tak, jako království Boží na Zemi a nebo beztřídní komunistická společnost. Na ten se načekáte.

Křesťané a Židé čekají již tisice let. Komunisté o dost méně, ale tam se zdá, že se už asi definitivně nedočkali...