21.6.2024 | Svátek má Alois


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Hoffman 17.1.2009 12:20

Re: Autor mi mluví z duše.

Uplne s vami suhlasim, ale uvedomte si, ze chcete zaviest REGULACIU /Místo aby byl takovýto postup bank prohlášen za podvod a jako podvod stíhán. Takze ste v rozpore s autorom, ktory chce regulacie rusit.

Foundryman 17.1.2009 12:31

Re: Autor mi mluví z duše.

No, já ochranu soukromého majetku za regulaci nepovažuju. Regulace mi říká, jak mám s mým majetkem nakládat. Zákon zamezuje, aby s mým majetkem neoprávněně nakládal někdo jiný.

Trochu rozdíl, ne? ;-)

V. Hoffman 17.1.2009 13:28

Re: Autor mi mluví z duše.

Ale tu sa dostavame do peknych paradoxov. Regulacie vam predsa hovoria totiz hovoria, ako mate so svojim majetkom nakladat, len vtedy ked sa vas majetok dostava do interakcie s majetkom/pravami inych subjektov. Cize vtedy, ked nejde len o Vas majetok/prava.

Pokial, napriklad, vyrabate automobily, regulacie zamerane na bezpecnost prace chrani pravo vasich zamestnancov na zdravie, regulacie tykajuce sa bezpecnostne parametre chrania obdobne pravo vasich zakaznikov, regulacie zamerane na reklamacne konania chrania pravo vasich zakaznikov na majetok /peniaze, ktore vam dali za protihodnotu, ktora sa ukaze byt vadna/, uctovne regulacie chrania obdobne pravo  vasich zamestnancov, dodavatelov a statu.  Pokial ste sukromna osoba, regulacia zakazujuca prevadzat majetok v pripade exekucie, chrani prava vasich veritelov. Pokial ste cestovna kancelaria, regulacia nariadujuca povinne poistenie chrani buduce prava vasich zakaznikov /na spatnu dopravu/. Atakdalej, atakdalej.

Skutocne nikto neobmedzuje vase pravo na majetok, pokial nemate zavazky voci inym osobam, pripadne s nimi nevstupujete do interakcie. Jedinou vynimkou je zakon o znehodnoteni meny /nemozete spalit vlastne peniaze/, s ktorym hlboko nesuhlasim.

Uvedte mi, prosim, v com konkretne vas stat neoddovodnene obmedzuje /opat budeme skumat interakciu/.

Foundryman 17.1.2009 13:50

Re: Autor mi mluví z duše.

Neodůvodněných omezení můžu jmenovat řadu - např. zákaz vyrábět v ČR cukr, omezení přesčasů (i když s nimi zaměstnanec souhlasí), minimální mzda, v podstatě celý nesmyslný zákoník práce, nutnost prokazovat původ peněz při vkladech nad 15.000 EUR, povinnost poutat se v autě a to jmenuju jen tak z letu, otupělý po obědě :-)

Celý systém regulací a omezení v podstatě říká občanům, že jsou nesvéprávní blbečci, neschopní postarat se o svoje zájmy. A postupem času z nich takovéto blbečky i vytváří  (je to rezervoár voličů levicových stran).

V. Hoffman 17.1.2009 15:22

Re: Autor mi mluví z duše.

Ale no tak, ved vy ste nad tym vobec nepremyslali. Vsetky obmedzenia tykajuce sa pracovne-pravnych vztahov vyplyvaju z nerovnopravneho postavenia zamestnanca a zamestnavatela, obzvlast v ekonomicky postihnutych regionoch. To nie je jeden na jedneho, zamestnanci su slabsi, takze sa zdruzuju, aby sa chranili. Zruste to a budete mat nasilne strajky ako za starych cias.  Obmedzenie prescasov je zdravotna regulacia, prepracovani zamestnanci stracaju koncentraciu, co moze mat  vo vyrobe a v doprave fatalne dosledky /na to mame dost statistik/. Rovnako je zdravotnou regulaciou povinnost priputat sa v aute, smrt a vazne zranenia su pri nepriputani podstatne pravdepodobnejsie. Minimalne pokial hovorime o zraneniach, ucet platime vsetci! Preukazovanie povodu penazi je opatrenie proti praniu spinavych penazi. Co vam na to vadi a a ako by ste to chceli riesit? O vyrobe cukru nic neviem, takze sa nevyjadrujem.

Vas posledny odstavec je ideologicky ulet, ktory jednoducho ignoruje moznost podvodneho konania. Naviac ste zbytocne pejorativny, vas nazor na inteligenciu ludi, ktory nepreferuju zapas jeden na jedneho, je pre tuto diskusiu irelevantny.  Obcania sa o svoje zaujmy mozu starat individualne, kolektivne alebo delegovane, to je ich slobodne pravo.  Cize pokial sa obcania nechcu o konkretnu oblast starat individualne, mozu tuto povinnost zverit svojim zastupcom. Nemusi to byt vzdy stat, ale je to jedno z legitimnych rieseni.  

Michael 18.1.2009 17:27

Re: Autor mi mluví z duše.

Žádné nerovnoprávné postavení zaměstnanců a zaměstnavatelů v kapitalismu neexistuje. V kapitalismu si totiž zaměstnavatel (na rozdíl od socialismu a toho paskvilu co tu máme) nemůže dovolit porušovat smlouvu, kterou se zaměstnancem uzavřel. Co si mezi sebou dohodnou, to platí. Socialisti nutí všem svoje hodnoty a považují se za ty, co vědí vše nejlépe. Dnes si již zaměstnavatel nemůže ani vybrat koho zaměstná, protože pokud si vybere špatně může být obviněn z diskriminace kvůli pohlaví, rase, náboženství ...

Hipik - pravicovy recidivista 17.1.2009 15:15

Pane Hoffmane,

vy zrejme palite "Kalvados" z hrusek. Pouze konkurence mi rika, jak mam konat, abych byl uspesny. Ve svem prispevku pletete svobodu podnikani a ochranu zdravi pracovniku dohromady. Kazdy a to podotykam kazdy, normalne uvazujici clovek, ktery se da na drahu podnikatele, ani nepotrebuje zadny predpis, ktery mu narizuje bezpecnost a hygienu na pracovisti. Tyto predpisy vlastne musi vytvorit sam, nebot nikdy nevi, z jakych socialnich skupin bude slozen jeho pracovni tym. A stejne tak podotykam, kazdy, kdo zacne podnikat a vytvaret pracovni mista, si bude vzdy velice vazit kvalitniho pracovnika. A jestlize jste interakci minil konkurenci, nu, tady plati odjakziva a budu doufat ze dojakziva - lepsi zvitezi.

V. Hoffman 17.1.2009 18:08

Re: Pane Hoffmane,

Svata prostoto, ved vy ste uplne mimo realitu. Nieco si o tych pracovnych a bezpecnostnych podmienkach v minulosti /a v sucasnej Cine/ precitajte, kym tu zacnete teoretizovat! Pripadne mozeme pokecat o Lidli a Wallmarte, o autodoprave a dodrziavani povinneho odpocinku, o pracovnych podmienkach pre nelegalov a tak dalej az do nekonecna.

"A stejne tak podotykam, kazdy, kdo zacne podnikat a vytvaret pracovni mista, si bude vzdy velice vazit kvalitniho pracovnika." - Vy nie ste pravicovy recidivista, ale pravicovy veriaci, takto to v praxi mnohokrat vobec nefunguje, mnohokrat su pracovnici len spotrebny tovar.  A to predsa len nejake tie regulacie mame.  Co keby ste isli medzi ludi /a tym nemyslim biele goliere/ a trochu s nimi hovorili? 

janoryna 17.1.2009 11:50

skutečný kapitalismus byl

v evropě a v usa tak do roku 1860. pak ho začali různí levičáci jako chartisté(v UK v 19. století), odboráři a socialisté(nikoliv komunisti ti tehdy nebyli) kazit. začalo takovými neslýchanými požadavky jako všeobecné volební právo a pokračovalo tažením za 8 hodinovou pracovní dobu, placenou dovolenou, pak požadavky na bezpečnost práce a provozu vůbec atd. a dneska vidíme výsledky....

janoryna 17.1.2009 11:53

Re: skutečný kapitalismus byl

a zapomněl jsem také na tehdejší požavek zákazu dětské práce. je jasné, že je to požadavek levicový. pravice tudíž má co napravovat...

koul 17.1.2009 11:37

dějinné zvraty....

prostě svět jak fungoval 1918-1988 již skončil,permanentní válka 1918-1945 nic nevyřešila,pouze to že následujících 40 se všichni vlivní udržovali ve vzájemném repektu z totálního zničení,jenže vše došlo do chvíle,kdy bylo třeba s tím skončit a hledat "novou cestu" jako první začali rusové a říkali tomu "pěrestrojka",pa přišli čínané se svou cestou "komunistického kapitalismu".poté se zmobilizovala evropa do eu,avšak nikdo neví co dál,no a poslední koho to čeká jsou usa,jejich pěrestrojka spojovaná s obamou může naznačit další cestu světového vývoje........klasický kapitalismus(imperialismus) je pasé......co dál?

ps 17.1.2009 12:18

Re: dějinné zvraty....

Co má kapitalismus společného s imperialismem? Imperiální politika je politika státu, ať už státu řízeného komunistickou doktrínou nebo státu demokratického s ekonomikou zalaženou na volném trhu a soukromém kapitálu. Jen bych dodal, že pro demokracie je prakticky vyloučené budovat impéria, protože volič myslí především na sebe a ne na armádu.

Nejúspěšnější "perestrojka" byla ta v režii M. Thacherové a Regana. Obávám se, že Obama na Regana nemá.

koul 17.1.2009 19:03

Re: dějinné zvraty....

regan a tečrovka neudělali nic převratného,pouze prodloužili krizi ze systému do nesystému,totež se stalo u nás,nereformovatelný systém byl zrušen a vznikl nesystém a teď nikdo neví co s tím....

ps 17.1.2009 23:49

Re: dějinné zvraty....

Udělali pouze to, že zrušili nesmyslné regulace a vyvedli své státy s okraje propasti ekkonomického úpadku zaviněného socialistickými experimenty svých předchůdců. POkud mluvíme o systému, tak ho nastavili tak aby mohl opět funguovat.  Nesmyslné kidy levičáků na tom nic nezmění.

cb 17.1.2009 11:10

Na krach regulace

odpovime dalsim hrdinnym zvysenim regulace.

V. Hoffman 17.1.2009 11:46

Re: Na krach regulace

Mate ho vidiet, ze krach regulacie, To su len rozpravky, sekuritizacny trh a ratingove agentury boli takmer uplne neregulovane. To bol krach v dosledku NEDOSTATOCNEJ regulacie.

Beldor 17.1.2009 13:39

Re: Na krach regulace

Blbosti...

V. Hoffman 17.1.2009 18:29

Re: Na krach regulace

Tak to vyvratte.

mueller 17.1.2009 19:12

Pane Hoffmane, mozna dobre prekladate,

ale jinak hovorite jako pitomec, kterym, jak je videt, co se tyce ekonomiky, i jste. Chcete, aby urednici narizovali ratingovym agenturam, jak koho maji hodnotit, ne ? To verim, ze by se to lidem jako vy libilo. Kdo vic zaplati, dostane vyssi hodnoceni. To uz zname.

V. Hoffman 17.1.2009 21:18

Re: Pane Hoffmane, mozna dobre prekladate,

No, pokial sa tak na vas prispevok pozriem triezvymi ocami, tak ste mi vlozili  do ust slova, ktore som vobec nevyslovil a s nimi potom viedli polemiku.   A este zpochybnujete moju inteligenciu. Ufffff.

Skuste odpovedat na prispevok, nie len vypustat paru.

Jan Daniel 17.1.2009 11:06

Sarka není schopen nabídnout funkční řešení, jen blábolí

Sarkozy jako všichni socani zapomíná vysvětlit jak morálku do kapitalismu vnesou nemorální politici a státní úředníci. Tím, že se jim dá rukou více peněz aby jich mohli více rozkrást? Takto naivní koncepty jsou dobré leda pro pitomce.

Jan Daniel 17.1.2009 10:56

Sarka blouzní jako utopičí socialisté

Sarkozyho žvatlání je ukázkou toho, že socialistická propaganda je něco jako perpetuum mobile. Politici svými idiotskými zásahy do ekonomiky způsobí těžké defekty, a pak prohlásí, že trh nefunguje a je třeba více státních zásahů (rozuměj penězovodů, ze kterých je možno si nakrást).

Didi 17.1.2009 11:46

Re: Sarka blouzní jako utopičí socialisté

Přesně tak. Snad by se slušelo to rovnou přiznat a říci "Ten socialismus nastolíme i kdyby jsme mu měli říkat kapitalismus." Na to soudruhům odpovídám "Tak to tedy v žádném případě podporovat nebudu a berte na vědomí, že se podle toho zachovám u každých voleb."

ranbow 17.1.2009 10:52

Když ono podnikání může být různé

Podnikat můžeme po evropském způsobu - když podnikatel je registrován, ze zákona odpovídá za kvalitu zboží, za to že klienta pravdivě informuje o vlastnostech a kvalitě výrobku, o ceně, že je povinnen při podnikání dodržovat zákonem stanovené podmínky - a nebo můžeme podnikat po balkánském způsobu, kdy se snaží jeden druhého podvést a utrhnout na něm co nejvíc. Záleží na tom, na co se jako klienti cítíme. Právě v případě současné bankovní krize bychom totiž mohli dojít k výsledku - hloupí klienti bank kteří zapůjčili své peníze bankám v bláhové představě ža tam jsou bezpečně uloženy - a chytří bankéři co s nima spekulovali na burze - jen měli trochu smůlu tak ať jim to stát zaplatí...

cb 17.1.2009 10:56

Re: Když ono podnikání může být různé

Zapomnel jste jeste na jednu evropskou specialitu, prijatelnou miru zisku. Nikdo mi nikdy nevysvetlil, co to vlastne je. Diky temhle evropskym specialitam je evropska ekonomika uz nekolik desitek let v (Y), dodnes se nevzpamatovala z krize 80. let a ma dalsi krizi na krku.

V. Hoffman 17.1.2009 11:55

Re: Když ono podnikání může být různé

Ale ja nemam pocit, ze by zivotna uroven Europanov od 80-tych rokov plynule klesala.;-D Pravda, zivotna uroven Americanov bola podstatne vyssia, ale teraz sa skor zda, ze to bolo vsetko na dlh.   

Honza42 17.1.2009 11:04

Re: Když ono podnikání může být různé

Mně osobně vyhovuje volnější pojetí trhu. Výrobek, opatřený padesáti různými certifikáty kvality, který nakonec stejně nefunguje, mne nemůže uchvátit.

Starý dobrý ukazatel kvality  ( renomé výrobce = značka ) je hodnota o řád vyšší.

Všechny ty banky co jsou teraz v riti měly právě ty "registrace, státní souhlasy, certifikace".

Takže co? Vybavíme je další nástěnkou ve vstupní hale, kde budou "viset vysvědčení o jejich dokonalosti"? Budou Vaše peníze bezpečnější?

V. Hoffman 17.1.2009 11:50

Re: Když ono podnikání může být různé

Starý dobrý ukazatel kvality  ( renomé výrobce = značka ) je hodnota o řád vyšší - Prepacte, ale vasa naivita je az dojimava. Vy sa snad pohybujete niekde v prvorepublikovom prostredi, aj to este v maloobchode.

Madoff mal uzasnu reputaciu,  Enron mal uzasnu reputaciu, Lehman Brothers bola banka so 120 rocnou tradiciou.

cb 17.1.2009 10:46

Upadek spolecnosti

zacal zavedenim vseobecneho volebniho prava.

Honza42 17.1.2009 10:56

Re: Upadek spolecnosti

Bohužel pravdivé.