9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ladislav N. :-))) 17.5.2007 5:07

Re: Největší škody v ekonomii páchají lidé jako pan Hrbek, kteří se vydávají za znalce a přitom dávají znát vlastní nevědomost a neschopnost chápat základní motivační principy každého ekonomického subjektu

Pan Hrbek je astrolog ;-D viz Goooogle (Autor - BL): Antonín Hrbek * 8. 4. 1931

Antonín Hrbek je otec majitele vydavatelství Stratosféra Antonína Herbecka, nezávislý publicista, odborný pracovník, astrolog.;-)

Průběh činností: doly, zemědělství, hutnictví, strojírenství, výzkum, ekononika, poradenství zahraničních firem, dopisovatel zahraničních novin. 11 knih jako autor nebo spoluautor, přes 300 odborných článků doma i v zahraniční, četné recenze, diskusní příspěvky, atd.

Rudý gentleman 17.5.2007 2:33

Re: Re: 1) Pokud je ekonom a ne apologet vysokých daní, tak co to ten hrbek proboha probíra?

;-D;-D to jste ho dobře vystihl R^

Rudý gentleman 17.5.2007 2:31

Re: yNejvětší škod v ekonomii páchají lidé jako pan Hrbek, kteří se vydávají za znalce a přitom dávají znát vlastní nevědomost a neschopnost chápat základní motivační principy každého ekonomického subjektu

Co je vůbec zač ten Hrbek? Je to alespoň ekonom? V něčem se zdá, že se orientuje a pak zase napíše takovou sérii blbostí, že zůstane rozum stát 8-o 

Rudý gentleman 17.5.2007 2:26

Re: 2) Pokud je Hrbek ekonom a ne apologet vysokých daní, tak co vlastně řeší?

Odbyt tuzemské produkce díky jeho růstu v důsledku nižších daní, ať prosím pan Hrbek ponechá na producentech. Smyslem daní z příjmu není řešit strukturu výroby, ale zajistit fiskální příjmy státu, ze kterých se hradí činnosti společné pro všechny (školství, obrana, policie, společná infrastruktura - silnice apod.). Strukturu - preference spotřeby lze ovlivňovat spotřební daní (cigarety, alkohol) ale nemá cenu. Ale nemá cenu daně řěšit, co mají výrobci vyrábět - státní úředník to za ně nevymyslí. 

Ladislav N. 17.5.2007 2:22

yNejvětší škod v ekonomii páchají lidé jako pan Hrbek, kteří se vydávají za znalce a přitom dávají znát vlastní nevědomost a neschopnost chápat základní motivační principy každého ekonomického subjektu

Typický Hrbkův blábol: "...sestrojil pro USA Lafferovu křivku a s hrůzou zjistil, že maximální daňový příjem odpovídá daňové sazbě cca 82%, zatímco používaná daňová sazba byla 31,8 %. V této oblasti vede snížení daňové sazby k poklesu daňových příjmů. Takže USA by podle měly vlastně daňovou sazbu zvyšovat."

Nevím, jestli vložené "s hrůzou" či návod s"zvyšovat daňovou azbu" ještě patří k závěrům jmenovaného Dona Fullertona z Virginské university, nebo se jedná o Hrbkovu "básnickou licenci", ale pokud nevíme, z čeho se skutečná sazba daně platí (jakým způsobem je vytvořen základ daně), pak jsou taková čísla naprosto neporovnatelná např. s ČR. Nehledě na skutečnost, že maximalizace daňového výnosu státem rozhodně nevede k maximální ekonomické aktivitě ekonomických subjektů, ale vyvolá opačnou reakci.

Má ale smysl Hrbkovi jeho socialistické přesvědčení vyvracet stále dokola? Mimochodem, pane Hrbku, jak na tvrzení Dona Fullertona z Virginské university reagovaly další stovky univerzitních ekonomů po celém světě? Stejně jako vy? ;-)

Rudý gentleman 17.5.2007 2:14

2) Pokud je Hrbek ekonom a ne apologet vysokých daní, tak co vlastně řeší?

"Pokud se daňové úlevy využijí na růst tuzemské produkce a služeb, musí být zajištěn jejich odbyt. Dojde i k význačným strukturálním změnám, protože, například produkci některých komodit nelze neustále zvyšovat. Jaký dopad bude mít snížení DPPO na ceny výrobků a služeb, na požadavky na nárůst mezd? Atd., atd. "

Snížení daní vždy znamená relativní zlevnění výrobků a služeb, prostě proto, že nám zůstává k dispozici více financí, za které je lze nakoupit, a ze mzdy nám zůstane k dispozici více (nižší odvod daně).A firmy si mohou rozhodnout o případném snížení cen svých výrobků (marže jim zůstane stejná, když se sníží daň). Když se jim do toho nebude chtít, přesvědčí je první konkurent, který tak bude ochoten učinit. V případě nižší DPH je to zcela zřejmé - nižší DPH = nižší cena potravin, zboží a služeb pro koncového zákazníka. Pokud má Hrbek tolik starostí o zamezení deficitu - měl by se také věnovat možnostem na výdajové stránce daní - tedy, zda není možno ušetřit na přerostlé státní administrativě a prokázat to, že daně jsou využívány skutečně efetivně - že za ně dostávame ty služby, které jsou skutečně třeba, a že velká část daní se v systému prostě neztratí "papírováním" či jinak nevyletí komínem. 

Ladislav N. 17.5.2007 2:01

Re: 1) Pokud je ekonom a ne apologet vysokých daní, tak co to ten hrbek proboha probíra?

Pan Hrbek žije ve světě, v němž každá koruna, kterou firma nemusí zaplatit státu na daních, je pro něj (osobně) navždy ztracena. Proto se zastává vysokých daňových odvodů a snaží se dokázat, že firmy podnikají "radostněji" a "úspěšněji" tam, kde jim stát umožní platit vyšší daně... ;-P

Ladislav N. 17.5.2007 1:57

Re: asi nechapes co chtel rict

Ony vůbec formulace pana Hrbka jsou (mírně řečeno) podivné.

Rudý gentleman 17.5.2007 1:55

1) Pokud je ekonom a ne apologet vysokých daní, tak co to ten hrbek proboha probíra?

"Velmi malá pozornost se zatím věnuje dalším problémům, spjatým se snižováním daní. Není např. jisté, zda úspory daní nevyužijí podnikatelé po příkladu ČEZ a dalších gigantů daňových úlev k investování do jiných teritorií, odkud, na základě dohod o dvojím zdanění, žádné daňové výnosy pro ČR neplynou."

Pokud bude  mít firma nižší daně, bude mít o něco vyšší zisk. Se svým ziskem si může dělat co chce a může ho klidně investovat v Tramtárii. Většinou mezinárodních dohod (proti dvojímu zdanění) jsme právě vázáni k nebránění  volnému pohybu kapitálu-investic.Nemá cenu mu jakkoli bránit (pak by ani k nám nikdo neinvestoval) a to kromě tohoto smluvního důvodu i z důvodu prozaického, že do použití zisku by něměl mluvit nikdo jiný než sám vlastník. Lze jen konkurovat právě nižšími daněmi -tak lze přitáhnout příchod nových investic a přesvědčit domácí firmy aby nepřeváděly své zisky do zahraničí. 

Martin 17.5.2007 0:59

asi nechapes co chtel rict

protoze ja jeho formulaci chapu jako to, ze nebyl po zmenach zpozorovan nejaky rust ktery by byl vyraznejsi nez normalni - a diky tomu nahradil vypadek -  ne ze nebyl vubec zadny rust

porovnavat eu ktera se sklada z mnoha statu s ruznou politikou a nektere rostou a jine ne s jednim statem jakym je usa je dost lacine

Mard 17.5.2007 0:36

Pan Hrbek nejspíš spadnul z jahody naznak

Pokud autor píše že v USA nebyl pozorován žádný ekonomický růst, tak asi nečte noviny, nebo nemá internet. Asi v je GDP v USA tak velký proto, že zřejmě jsou neustále v recesi. Též myslitelé takového kalibru jako Chruščev, jasně věděli že USA skončí na huntě a socialismus zvítězí, neboť kapitalismus je v nejvyšším stádiu, zahnívajícího imperialismu :-) Naopak, dle toho co čtu, tak ekonomika USA zaznamenala po nástupu Reagana výrazný růst GDP, na rozdíl od ekonomiky EU, která se potácí v malých hodnotách přírůstků GDP.