4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
da.rock 10.8.2007 13:14

To se zase Machovi povedlo

Panu Machovi se povedlo kouzlo nechtěného. Mimoděk obhájil politiku minimální mzdy, která zaručuje, že mzdy neklesnou pod určitou hranici, kdy se už raději vyplatí zůstat doma. Tenhle rozený liberál to určitě tak říct nechtěl, to by si radši hubu zašil, ale je to bohužel tak. Proto Škodovka nemám problém s náborem pracovníků, zatímco TPCA má. Protože v TPCS jsou platy na úrovni 1/2, max. 3/4 těch mladoboleslavských a vyplatí se tam pracovat opravdu jen zahraničním pracovníkům, kteří mohou využít kurzových rozdílů.

petr 31.7.2007 8:01

nezaměstnanost se snižuje

Ve svém okolí pozoruji toto.Všude teď potřebují nové pracovníky.Nikdo,ale se nesnaží je nalákat o něco vyšší mzdou a tak jsou stávající zaměstnanci honěni na přesčasy až za zákonnou mez.Tak kde je ten trh-když nejsou lidi,zvedá se mzda aby se noví přilákali.Kdyby byly vyšší mzdy lidem by se vyplatilo do práce dojíždět a nezaměstnanost by zase o něco klesla.Viz Praha...

...nebo jsem tak naivní?

E.L. 30.7.2007 13:44

mzda

Již dlouho si myslím, že problém je v nízkých mzdách. Poprvé vidím přirovnání, že tam, kde jsou vyšší platy, je i méně nezaměstných - na rozdíl od oblastí, kde se mzdy od dáveko mnoho neliší .   A také, když si zaměstnavatel dokáže pohlídat využití pracovní doby, se mnohdy může projevit na mzdách.

qwert 23.7.2007 11:14

tahle země neprošla důslednou transformací

a proto považuji stále za účelné dosáhnout minimálně 20procentní nezaměstnanosti. Dokud tady Češi nebudou chodit s tranparenty hledám práci po ulicích a žebrat o to, aby mohly zametat ulice, tak je každá míra nezaměstnanosti nízká!!!

petr 31.7.2007 7:50

Re: tahle země neprošla důslednou transformací

No ta barva odpovídá-zelený chrchel.;-€

No 22.7.2007 20:37

Manipulace se statistikou

Pan ředitel mohl hlavně vysvětlit proč se podřídil výběru z CIA Factbook, kde ze suverénních zemí chybí Svatá stolice a závislých Farské ostrovy. Z uvedených zemí není v EU jen Island (problémy s rybolovem), Švýcarsko (rozpor mezi městy a venkovem a německými a francouzskými kantony) a Norsko (málem už bylo), další země nejsou suverénní buď úplně nebo částečně. Proč pro Spojené království používá název neplatný od roku 1880 a proč CIA udává míru nezaměstnanosti 2,9%, zatímco Eurostat 5,3% a OECD 4,8%? Menší rozpory jsou i v údajích o Švýcarsku, Norsku, Dánsku, Lucembursku, Islandu i Irsku. Ve všech případech uvádí CIA nižší míru nezaměstnanosti než ostatní instituce.

baltahsar 22.7.2007 23:02

Re: Manipulace se statistikou

Myslim že jste to za pana ředitele vysvětlil dostatečně :o)

Kocour Mikeš 22.7.2007 23:52

Re: Manipulace se statistikou

Zřejmě má každá z uvedených institucí trochu odlišnou metodiku, navíc ne každá z nich má k dané zemi data zrovna z aktuálního roku. Nicméně, na podstatě článku to nic nemění. Při 8% -ní nezaměstnanosti je ČR v žebříčku cca 200 zemí zhruba na 100. místě. Při 6%-ni to stále stačí jen asi na 66. místo - je tedy kam se dívat dopředu. (Předpokládám, že naší ambicí není dostat se na chvost žebříčku). Andorra tento žebříček vede. Pokud vám to přesto pro porovnání s ČR nevyhovuje, jistě v žebříčku budete mít výběr z mnoha jiných zemí, s kterými lze českou míru nezaměstnanosti porovnat. 

Známá Vašeho kamaráda 22.7.2007 19:53

Moby Dick Deníček

Dnes se mi dostal do ruky Váš deníček.Je to úžasné,trefné čtení,krásně napsané.Díky.A.

janoryna 22.7.2007 10:13

nejlepší bude, když lidé budou

pracovat jen za byt a stravu kvůli nižším nákladů poskytovanými chlebodárcem. ostatní jenom zvyšuje náklady. je sice pravda, že si své výrobky nebudou moct koupit, ale na druhé straně přetrumfneme i čínu a bangladéš v možnostech exportu do vyspělých zemí..

Zažil 21.7.2007 16:05

Nepíšete pravdu o pracovitosti lidí

Takže pane Mach,ukrajinci u nás pracují proto,že se jim chce,a nám ne,že ano?Takže vážený pane všeználku si uvědomte,že ten Váš ukrajinec uživí rodinu za pouhopouhých sto dolarů u nich doma.Proto tady maká,protože pak doma dlouho nemusí.Je to to samé,když my pracujeme v něměcku měsíc za jejich plat.Kolik potom měsíců si tady můžeme jenom honit ocas a vpohodě žít?Tak nesrovnávejte jablka s melounama,protože chcete být akorát zajímavý.Nazdar

Kocour Mikeš 21.7.2007 20:35

Re: Nepíšete pravdu o pracovitosti lidí

To si přece nijak neodporuje s tím, že je lepší nezaměstnanost nízká než vysoká. Ukrajinci samozřejmě jdou tam, kde si mohou vydělat více než doma, a kde maj větší šanci získat lépe placenou práci. Pokud jdou Češi za prací do Německa, uvažují podobně. Když jsou v prostředí, kde za práci dostanou vyšší odměnu, jsou ochotnější vzít i náročnější či "podřadnější" práci, do které se místní nehrnou. Je nesporné, že vysoké sociální odvody jsou u nás problém -zaměstnavatelé (zejména v sezónním stavebnictví) se vždy budou snažit najímat takové síly, u kterých budou sociální odvody nižší, nebo které budou ochotny pracovat na živnosťák atp.

Mell 22.7.2007 8:26

Re: Re: Nepíšete pravdu o pracovitosti lidí

Hodně by pomohlo, aby se opět podpořilo a zjednodušilo krátkodobé a sezonní zaměstnávání. Dřívější tlak na změnu od bossů "ROH" , aby všichni měli dlouhodobé pracovní smlouvy a i studenti platili stejné odvody, je kontraproduktivní a hloupý, chytré státy jako Holandsko apod. to už dávno ví a jsou flexibilní.

Při hledání nejvhodnějšího systému  zaměstnanosti  by se mělo vycházet nejdříve z toho, jaké zaměstnance potřebují zaměstnavatele a pak následně  hledat podmínky pro "slušné zacházení" se zaměstnanci. Kdo to dělá naopak je diletant a neměl by v tomto procesu co dělat, protože dlouhodobě poškozuje českou ekonomiku.

Kocour Mikeš 22.7.2007 10:58

Re: Re: Re: Nepíšete pravdu o pracovitosti lidí

Máte pravdu. Holandsko je dobrý příklad, nebo Velká Británie, která umožňuje živnostenský systém. Zaměstnávat je pak jednoduché, ekonomika jde nahoru a nezaměstnanost je nízká (2,90% v případě UK). Přebyrokratizované "sociální" státy jako Francie, Belgie či Německo se naopak trápí s nezaměstnaností nad 8%.

Zažil 22.7.2007 15:16

Re: Re: Re: Re: Nepíšete pravdu o pracovitosti lidí

Prosím Vás,nesrovnávejte koloniální velmoci Anglii a Nozozemsko s námi Tyto země si vybudovali dnešní prosperitu na drancování přírodních surovin a otrocké práci tamních obyvatel.Jsou to největší drancovatelé a uchvatitelé cizích území v historii.Tak jako si švýcarsko vybudovalo prosperitu na kolaboraci s Hitlerem,a stalo se jeho pokladnicí naloupených věcí v evropě.za což se vyhnulo válce a devastaci svého hospodářství.

Pametnik starejch dob 22.7.2007 20:42

Žvaníte, a to tak, že hodně

pletete si 17 století s dvacátým. Už před WW2 koloniální státy na své kolonie doplácely a držely si je s VOJENSKÝCH důvodů.

Británie odešla (nejen) z Indie poté, co tamní Labour Party přivedla ekonomiku do stavu, že se tam vypínal proud jako u nás za bolševika. Důsledkem tohoto odchodu byla ovšem krvavá občanská válka mezi muslimy a hinduisty a posléze rozdělení na dva (dnes už tři) státy (Indie, Pákistán a Bangladéš), spojené s etnickými čistkami.

Mimochodem, na čem vybudovalo prosperitu Švédsko a Norsko?

Kocour Mikeš 23.7.2007 0:06

Re: Re: Re: Re: Re: Nepíšete pravdu o pracovitosti lidí

Myslím, že tímto způsobem naleznete omluvu pro jakkoli vysoké číslo české nezaměstnanosti. Každá země má jinou hospodářské dějiny - ČR zase měla komparativní výhodu v tom, že se v ní kdysi soustředilo 66% průmyslového potenciálu celého Rakouska -Uherska. Vaším úhlem pohledu by bylo možné Česko brát jako vykořisťovatele R-U.

Švýcarsko je úspěšné, protože má tradici nejdéle fungující evropské demokracie (od středověku), 5 letá epizoda jako 2.SV na tom nemůže nic změnit. Pokud vám nevyhovuje srovnání s UK, Irskem, Norskem, Andorou a ani s dalšími cca 60 státy, které mají nižší nezaměstnanost než ČR, tak si vyberte třeba Ukrajinu, Rumunsko nebo Pobaltí. 

PS. Koho drancovalo třeba  Lucembursko, země s nejvyšším HDP ? České království? Německo nebo snad Francii? Nebo rovnou celou Evropu?  

A. 22.7.2007 22:46

Re: Nepíšete pravdu o pracovitosti lidí

Drahý pane Zažile. Jen jste vysvětlil, proč se těm Ukrajincům pracovat chce a Vám ne. Dost pochybuji, že jste někde v té cizině Vy osobně pracoval. Pak byste také věděl, jaké jsou v té cizině náklady na pobyt..  Že vy volíte Socdem? Nebo rovnou Komunisty?

Mejla 21.7.2007 13:49

Autore salónní úředníku a nemakačenko Machu, zkuste někdy vylézt ze svojí kanceláře

a začít se živit prací. Poznáte, jak pokřivený je Váš pohled na svět a jak si pletete příčiny s následky. Argumentujete např. 3,5 % nezaměstnaností v Norsku. Tam však je více než 30 % lidí zaměstnáno ve státních institucích a tamní společnost ztrácí schopnost pracovat, neboť v důsledku ohromných příjmů z ropy a plynu chybí motivace. Na tesaře čekáte dva roky, je zoufalý nedostatek techniků apod. Vybral jste ve svém článku většinou atypické zemičky jako Andorra, které žijí především díky okolním zemím a turismu a v nichž se takřka nic nevyrábí. Deformací svého vnímání světa připomínáte Karla Marxe, který také mlel o práci, ačkoliv v životě nebyl v továrně.

Kocour Mikeš 21.7.2007 20:23

Re: Autore salónní úředníku a nemakačenko Machu, zkuste někdy vylézt ze svojí kanceláře

Myslíte si tedy, že je zdravější vysoká nezaměstnanost? U nás je práceschopného obyvatelstva asi 5 milionů. Z toho je státní sféře zaměstnán asi 1 mil, tedy 20%. Již nyní máme více úředníků, než kolik potřebovalo celé Československo(proti Norsku v tomto zase tak zásadní problém nebude). Navíc, nezaměstanost v roce 2006 byla přes 8% (ČR je v tomto ukazateli asi na 99.místě na světe - kromě Andory a Norska tedy najdete  snadno ještě skoro sto jiných příkladů, kde jsou na tom lépe). Pokud nezaměstnanost klesá, tak je to jistě pozitivní trend. Pokud si myslíte opak, tak byste to měl vysvětlovat hlavně těm nezaměstnaným.

Liberta 21.7.2007 22:33

Nulová nezaměstnanost jako v Andoře?

Myslím, že vysoká nezaměstnanost je stejně nezdravá jako nízká nezaměstnanost. R^ Nezaměstnanost okolo 6% mi na naše poměry připadá přiměřená. Trh pracovních sil není deformován ani přebytkem lidí, kteří jsou kvalifikováni a pracovat chtějí, ale nemají kde, ani naopak nedostatkem pracovních sil, které by se musely násilně rekrutovat z ciziny.

 Pan autor snáší prapodivné argumenty (srovnává nás se zeměmi, jimž se Česká republika nepodobá skoro v ničem 8-o) a touží po nulové nezaměstnanosti (=Andora - mám ji zafixovánu jako zemi pašeráků :-)), což je naprostá utopie. Z těchto argumentů pak vyplývají prapodivné závěry... S ekonomií ani sociologií to nemá nic společného, lituji..:-/

Kocour Mikeš 21.7.2007 23:06

Re: Nulová nezaměstnanost jako v Andoře?

I s nezaměstnaností 6% bychom v tomto ukazateli byli někde někde za Rumunskem. S něčím nás pan autor porovnat musí a i s 6-8% bychom byli asi na 66.-100 místě na světě. Jistě si nebudete myslet, že těch dalších 66-100 zemí má ekonomiku horší než my jen z toho důvodu, že že mají nižší nezaměstnanost. Nezaměstnaní by si jistě mysleli opak. Mimochodem, i ta Ukrajina má podstatně nižší nezaměstnanost než ČR - 2,7%. A Velká Británie 2,9% (v Británii je umožněno to, co je u nás nazývano "švarcsystém). Nebo shledáváte něco nezdravého třeba na Švýcarské ekonomice s 3,3% ? Chceme snad Polskou nezaměstnanost 14,5%?

Je spíše s podivem, že Evropská unie, která tak dbá na sociální blaho, má tak vysokou nezaměstnanost, Francie i Německo jsou až za ČR, průměr EU je 8,5%. Jako by se zdálo, že účelem sociálního státu je působit vysokou nezaměstnanost.

Západní Evropa ekonomicky stagnuje (jak co se týče růstu HDP tak nezaměstnanosti). Nejdynamičtější růst vykazuje střední a východní Evropa a vůbec nejvyšší Pobaltí. Tam dosahují jak vysokého růstu HDP, tak mají nízkou nezaměstnanost. ČR má za poslední 3 roky též rekordní růst HDP a přísun investic, pokud je to navíc doprovázeno poklesem nezaměstnanosti, je to jen dobře. Mach má pravdu. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2129rank.html 

Liberta 23.7.2007 20:11

Nízká nezaměstnanost není jednoznačně výhra!

Mikeši, nesouhlasím s vámi. S něčím nás autor porovnat musí, ale čekala bych, že to bude EU(ta má ve vaší tabulce stejný průměr nezam. jako ČR). V rozpětí 6-10%, kam patříme, jsou Itálie, Německo, Finsko, Maďarsko, Belgie, ... Zatímco kromě Andory jsou na špici hlavně exoti jako ostrovní země Island, Man, Bermudy a dálná Papua.:-) Jistě mě nebudete přesvědčovat, že nezam. 1,9 - 3,5% u Kuby, Mongolska, Azerbajdžánu, Bangladeše a Uzbekistánu je symptomem nějaké prosperity ;-P - spíš důsledkem státního zásahu, který poslal občany kosit porosty, jak navrhuje František :-/. - Určitá míra nezaměstnanosti je naprosto nutná !!Je to z principu teorie systémů jeden z nástrojů řízení !!!! Pokud bude nezam. nula, nástroj (regulátor, zásah, motivace - říkejte si tomu, jak chcete) chybí a chování systému se deformuje. Můžeme diskutovat o tom, jestli ta optimální míra je 1, 2 nebo 6%, ale o nule diskutovat nebudu. Pokud se nekamarádíte s teorií řízení, stačí selský rozumR^ : v každém státě přece mezi práceschopným obyvatelstvem existuje konstantní procento notorických nemakačenků, kteří prostě pracovat nebudou, a také lidí ve speciálních situacích (ženy na mateřské v domácnosti, např.) -Nula je prostě nereálná(Y)

Kocour Mikeš 23.7.2007 23:47

Re: Nízká nezaměstnanost není jednoznačně výhra!

Tak už se na autora a na mě nezlobte. Rozumím mu, že Andorru zřejmě použil pro srovnání právě proto, že je v žebříčku zaměstnanosti první. Berte to inspirativně, alespoň se něco dozvíme o Andoře, a můžeme si lámat hlavu, proč se těmto "pidi" státům, většinou tradičním monarchiím tak daří. Proč je nepřeválcují sousední ekonomičtí obři. Možná je to tím, že jsou to takové štičky mezi pomalými kapříky, nebo tygříci mezi unaveným stádečkem. Mě by moc nevadilo, kdyby ČR také bylo tou štičkou. Kdysi, do konce 2.SV, byla česká ekonomika srovnatelná dejme tomu se Švýcarskem, a myslím, že se na tu úroveň jednou vrátíme,

Jinak máte pravdu, mohl nás porovnat s EU - lépe je tom třeba Rakousko, Dánsko, Holandsko,UK atd. Z nových zemí jsou nyní nejrychleji plujícími štikami pobaltské země -opět amjí menší nezaměstnanost mež my. Naopak, z EU (a G7) na tom jsou srovnetelně či hůře Německo, Francie i Itálie.Asi by to ale dramatický rozdíl rozdíl nebyl - průměr EU je 8,5%. Z nových zemí podstatně hůře než my je na tom s nezaměstaností tradičně hůř Slovensko (zase ale vykazuje ještě vyšší růst HDP) - přece jen se odráží z větší hloubky a vliv má samozřejmě i velký podíl romské populace, která je téměř bez zaměstnání, Vysokou nezaměstnanost má Polsko. Příjemně mě překvapilo i třeba Rumunsko (kdo znal jak vypadalo jejich hospodářství třeba v 80. letech, tak by tam očekával situaci horší). Zajímavá je i nízká nezaměstnanost Ukrajiny.

Azerbajdžán je hodně specifický - má rekordní růst HDP (44% ročně, vévodí světovému žebříčku). Tam je nízká nezaměstnanost dána tímto investičním boomem (do ropy). Očekává se, že do roku 2010 Azerbajdžán svůj HDP ještě 2-násobí - zde prosperita jistě poroste. Uzbekistán může být z podobného soudku (surovinové bohatství tažené celosvětovou poptávkou).

Zajímavé by bylo porovnat nás s E7 (tedy rychle rostoucími ekonomikami, které zřejmě brzo v celkovém HDP přeskočí G7) : tedy Čínou, Indií, Ruskem, Indonésií, Brazílií, Mexikem a Tureckem.

Liberta 24.7.2007 21:24

Re: Re: Nízká nezaměstnanost není jednoznačně výhra!

Já se na vás ani na autora nezlobím :-). Váš výklad je fundovaný a já jsem líná si hledat číselné protiargumenty, ale říkáte vlastně, že "ti lepší" jsou lepší proto, že mají vyšší růst HDP, potažmo některé dílčí ukazatele (nezaměstnanost příkladně). Ale to je rozvojový argument! Aby země měla v dnešní době 44% nárůst HDP ročně (Azerbajdžán), musí se odrážet od hodně hlubokého dna!:-( Zaplaťbánbů, my ne.:-D - Pozice jakési štičky mezi novými (i starými) EU-zeměmi je lákavá, taková baťovská ;-), a jsou obory, v nichž třeba vynikneme (když vidím programátorskou omladinu, tak jsme skoro žralociR^). Ale prosím, nesrovnávejte ČR s asijskými tygry, Čínou, Indií ani s Ruskem. Přiznejme si, nejblíž je nám - už pár set let -Rakousko.:-)

Kocour Mikeš 24.7.2007 0:18

Re: Nízká nezaměstnanost není jednoznačně výhra!/II.díl

Tyto E7 zemé mají vysoký růst HDP (10%), v současnosti táhnou světovou ekonomiku. Zároveň jsou velmi lidnaté (tj. mají i výhodu velkého vnitřního trhu. Očekává se, že brzo za sebou zanechají všechny evrpské země G7 (tedy velké ekonomiky EU), Čína zřejme v HDP na hlavu (samozřejmě dle parity kupní síly) přeskočí i dosavadního lídra těchto velkých ekonomik tedy USA. Země které v součásnosti dávají zakázky nám (táhnou náš export) jako Německo atd. jsou taženy právě poptávkou v těchto E7 zemích (jinak by stará EU až na výjimky stagnovala ještě více).

Bangladeš, kterou zmiňujete může spadat do této kategorie lidnatých zemí tažených růstem v E7 (sousední Indií, Čínou...)

U Kuby bude nízká nezaměstnanost jistě dána socialistickým systémem (povinnost být zaměstnán).  Z autoritářských států je překvapivě úspěšné Bělorusko (Lukašenko se snaží být ve spotřebě nezávislý na EU), ale může to opět být dáno specifičností - vztahů s Ruskem (ruská ekonomika může nyní táhnout Běloruskou, je to tranzitní země pro suroviny, navíc je od Rusů dostává za nižší ceny než běžné).

Jenže, to bychom zde museli popsat asi 100 výjimek. Vezmu to tedy jinak. ČR je v HDP na hlavu někde okolo 40. místa. Toto místo +/- drží i v jiných ekonomických ukazatelích (růst průmyslové výroby). Jsme asi 29. na světě v ukazateli životní úrovně HDI dle OSN, což není tak špatné (Německo je 21. mimochodem, ta pravzvláštní Andorra je na tom ve všech těchto ukazatelích lépe než ČR). Takže snad jen ta relativně vyšší nezaměstnanost nám to kazí. Jistě uznáte, že pokud jsme v tomto na 70-100. místě žebříčku (ze 200 zemí), tak je co vylepšovat a kde brát inspiraci.

Souhlasím s vámi, že nula je u nás nereálná. Vždy jsou lidé, kteří pracovat nechtějí a když je k tomu bude někdo nutit, tak budou jen neštastní.  Jinak, z hlediska sociálního výkaznictví, ženy na mateřské u nás nejsou brány jako nezaměstnané (přesvědčete se třeba ve výkazech OSSZ).    

R 22.7.2007 0:14

Re: Nulová nezaměstnanost jako v Andoře?

Nezaměstnanost 6 % je průměr.

V Praze je 1,6 - 2 %. Kolem Prahy, Plzně, Vysočina, Východní čechy, kolem Boleslavi  je to do 5 %. Celá Morava je do 10 %, na severní Moravě bych řekl jen těsně pod 10 %.  Severní Čechy, Karviná, Ostrava, Jeseník, některé jihomoravské okresy mají nad 15 %.  Některé zapadlejší vesnice třeba na Osoblažsku mají nezaměstnanost nad 90 %.  Hovořit o celé ČR jako jedné oblasti s 6 % nezaměstnaností je nesmysl. Pražáci musí mít zákonitě jiné zkušenosti než třeba Ostraváci.

pbla4024 22.7.2007 0:24

Re: Re: Nulová nezaměstnanost jako v Andoře?

Ministerstvo práce a sociálních věcí udává pro Ostravu pro 30. červen 2007 11.2%.

Kocour Mikeš 22.7.2007 0:42

Re: Re: Nulová nezaměstnanost jako v Andoře?

Jistě, hovor je o celorepublikovém průměru. Autor jej pak porovnává s průměry jiných zemí (ty mohou mít zase své regionální odchylky. Podobně pokud chcete porovnat HDP různých zemí, musíte vycházet z čísla za celou zemi.

Nikdo nezpochybňuje, že některé regiony jsou na tom s nezaměstnaností hůře. Ještě před 2-3 roky se celková míra nezaměstnanosti pohybovala i okolo 10%. Pokud nyní klesá k 6%, tak je to snad dobře a pokud klesne ještě níže, tak to bude ještě lepší. Nebo snad ne? 10% bez práce znamená 0,5 milionu lidí bez práce, 6% pak pokles na 300 tisíc (v celé republice, práceschopného obyvytelstva). Předpokládám, že pokud klesá celorepubliková míra nezaměstnanosti, tak postupně klesá nezaměstnanost i v těch problematických regionech.Na venkově je to samozřejmě složitější. Ale myslím, že i Ostrava v posledních letech prožívá značné oživení (at ocelárny, strojírny nebo doly). Nebo ne? 

R 22.7.2007 1:19

Re: Re: Re: Nulová nezaměstnanost jako v Andoře?

Oživení tady je, hlavně proto, že přibyla spousta nových fabrik a dost nezaměstnaných se stali zaměstnanými a to táhne poptávku od staveb přes produkty pro provoz firem po spotřebu lidí. takže nakonec dochází i na ty ocelárny a doly.

Co se týká čísel, jistě pokud se porovnávají země, musí se porovnat průměr. Pokud se ale porovnávají konkrétní zkušenosti konkrétních lidí,  zkušenosti personalisty nebo nezaměstnaného v Praze a třeba v Ostravě budou dost rozdílné.