20.6.2024 | Svátek má Květa


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R 22.7.2007 1:08

Re: Re: Re: Re: Re: Přirozená míra nezaměstnanosti

Psaní na stroji nebo počítači byla reakce na předchozí příspěvek o absolventech ekonomických škol. Co se týká obecných znalostí a dovedností a zapracování, mám zkušenosti trochu jiné. Obecné znalosti a dovednosti byly, snad až na horší angličtinu, ale speciální a tudíž vyžadující zapracování řádů snad dnů až  týdnů nebyly. Vystudoval jsem chemii a potom pracoval jako technik v jedné strojírenské fabrice, kde jsem potřeboval chemii jen okrajově.  Takže na místo chemika jsem měl 15 let starý diplom a žádnou praxi, na místo technika sice jakousi praxi, ale žádné školy ani na úrovni průmyslovky.  Kombinace, která byla vesměs různými praktikantkami třídícími zaslané životopisy pro výběrová řízení šmahem vyřazována.:-P  I když možná jen jsem měl ty životopisy psát trochu jinak než jsem psal.:-/

pavel 99 22.7.2007 10:51

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Přirozená míra nezaměstnanosti

Vycházíte z jedné či několika negativních zkušeností a asi bych byl opatrný ve zobecňování. Jednak samotné odmítnutí na základě zaslaných písemností (bez alespoň základních pohovorů) by naznačovalo, že zájemců mohlo být více a pokud některý skutečně dříve pracoval na přesně stejném místě, tak byste proti němu měl pramalou šanci - marná sláva, je to pro firmu výhodnější a těžko jí to můžete zazlívat. Na druhou stranu jste mohl narazit na špatnou práci personalistů (třeba se dotyčné asistentky právě zaučovaly, jak vyhodnocovat a třídit dotazníky a životopisy:-/)  pokud je takováto špatná práce firemním standardem, tak Vás zase nemusí příliš mrzet, že jste v dotyčné firmě nenastoupil. (Představte si, že stejně špatně nebo vůbec jsou obsazena místa Vašich případných spolupracovníků, šéfů, stejně "kvalitně" se rozhoduje o povýšeních, odměnách......).

Jinak bych nevylučoval ani vliv celkové formulace v životopise či dotaznících. Ono těch vlivů na konečné rozhodnutí může být víc - bez ohledu na konečné zdůvodnění, to se formuluje tak, aby bylo co nejméně "napadnutelné".

R 22.7.2007 15:25

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Přirozená míra nezaměstnanosti

Tak nějak to mohlo být. To už se asi nedovím.

exulant 22.7.2007 19:03

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Přirozená míra nezaměstnanosti

To je ono - universalni zivotopis/prehled praxe cili CV musi byt usity na prislusnou pozici o kterou se uchazim. Rozhodne ne si vymyslet. Ale zduraznit proc se na to hodim a potlacit to proc se na to nehodim.Aby vas pozvali na pohovor. Tam uz se musite umet prodat.

A. 22.7.2007 22:42

Re: Re: Přirozená míra nezaměstnanosti

Doporučil bych napříště trochu vic asertivity. Psát na PC nebo na stroji prostě umíte. To umí každý. Jen někdo píše deseti a někdo dvěma. Anglicky taky umíte. I když ne všechno. Ale všechno neovládají ani rodilí mluvčí. Nejhorší, co se Vám může stát, že Vás ve zkušební době zase vyrazí a třeba vás to donutí využít Vašeho nadbytku volného času k doplnění základních dovedností. A Úřad práce Vám dokáže zajistit a zaplatit i rekvalifikační kurzy třeba toho psaní na stroji;-)

Hlavě nehledejte chybu u jiných a začněte u sebe. Vaše pracovní síla je zboží jako každé jiné a je jen na Vás, zda a jak ji dokážete prodat. Pokud dáváte, vědomě nebo podvědomě najevo, že tu práci až tak moc nechcete, nedivte se, že bude personalista hledat záminku, proč Vás odmítnout. Jinak by se mohl dočkat mnoha silných slov od Vašeho budoucího nadřízeného za to, že mu tam posílají pasivní lidi, které je nutné do práce strkat.  Personalistu varuje, když člověk, který usiluje o lukrativní místo  v renomované firmě se neobtěžuje před pohovorem si o této firmě alespoň něco zjistit. V dnešní době to stojí tak 20 minut času na WEBu. Jak máte uvěřit, že takový člověk bude pro vás získávat třeba nové korporativní zákazníky a dokáže s nimi komunikovat.

Mell 21.7.2007 1:17

Souhlasím s pisatelem článku

Dlouhodobá výchova k vlastní odpovědnosti a patřičný liberalismus v podnikatelském prostředí a je po nezaměstnanosti.

Martin 21.7.2007 0:24

jezis tenhle zvast z blogu na aktualne

je i tady ?

z tech "statu" staty v pravem slova smyslu jsou jenom tyto Velká Británie, Švýcarsko, Norsko, Dánsko, Lucembursko, Irsko

a liberalni je mimochodem jen irsko /ktery ma ctyricetiprocentni dan pro nejbohatsi/

slozenou danovou kvotu ma nizsi irsko a svycarsko, podobnou britanie a  vyrazne vyssi dansko a norsko /lucembursko nevim, predpokladam ze bude nizsi/

Alfred 21.7.2007 1:02

Re: jezis tenhle zvast z blogu na aktualne

Nevím jak vy, Martine, ale já nemám dojem, že tu jsou nezaměstnaní  vysoce kvalifikovaní lidé, co zoufale shánějí jakoukoli  práci. Spíš to budou nádenící a pomocní dělníci. Proč si  tedy pomocné dělníky do stavebnictví importujeme z Ukrajiny a Běloruska, na sklizeň z Rumunska a Slovenska a ty naše necháme ležet doma? Pokud se vám to zdá OK, nikdo vám nebrání si někoho takového vyvolit,  adoptovat ho na dálku a jednou - dvakrát ročně se poptat, jak se vašemu adoptivnímu potřebnému  za vaše peníze daří. Jistě vás to zahřeje u srdce. Nenuťte k tomu ale všechny, to byste byl zlej násilník.

Martin 21.7.2007 1:16

Re: Re: jezis tenhle zvast z blogu na aktualne

moment, na to jsem nereagoval, reagoval jsem na propagandistickou vystavku "statu" a polopravdy v clanku

jirka.s. 21.7.2007 10:41

Re: Re: "Proč si tedy pomocné dělníky do stavebnictví importujeme z Ukrajiny a Běloruska,?"

Protože i na té stavbě potřebujete člověka, který umí spočítat počet lopat, které má vhodit do míchačky. Navíc, ti Ukrajinci vědí, za který konec se ta lopata má uchopit!