25.4.2024 | Svátek má Marek


EKONOMIKA: 6,3% nezaměstnanost není nízká!

21.7.2007

Objevily se komentáře ekonomů a novinářů, že aktuální pokles míry nezaměstnanosti na úroveň 6,3 % je nebezpečný (např. Nízká nezaměstnanost ohrožuje ekonomiku)

Nemůžu s tím souhlasit.

V západní Evropě jsou státy a jurisdikce, kde je nezaměstnanost podstatně nižší: Andora (0%), Monako (0%), Guernsey (0,9%), Island (1,3%), Lichtenštejnsko (1,3%), Ostrov Man (1,5%), Gibraltar (2%), Jersey (2,2%), Velká Británie (2,9%), Švýcarsko (3,3%), Norsko (3,5%). Dánsko (3,8%), San Marino (3,8%), Lucembursko (4,1%), Irsko (4,3%) (Zdroj: zde)

Z těchto států většina není v EU a většinou mají nízké daně a minimální nebo žádné regulace trhu práce. Řada z těchto států má zavedenou rovnou daň, některé z nich vůbec nemají DPH nebo daň z příjmu, v Andoře např. nemají nic jako podporu v nezaměstnanosti, odbory nebo zákoník práce omezující možnost propouštění.

Osobně bych preferoval míru nezaměstnanosti zhruba jako v Andoře. Kdyby oněch 370 tisíc spoluobčanů pracovalo, stát by ušetřil ročně zhruba 50 miliard korun na sociálních dávkách pro ně a jejich rodinné příslušníky. Kromě toho by vybral na daních, zdravotním a sociálním pojištění ročně navíc zhruba taky tak. Hned by bylo po stomiliardovém deficitu veřejných financí!

Práce je, ne že není. Důkazem je zájem cizinců o práci v ČR. Hlavním odrazujícím faktorem jsou sociální dávky. Nabídněte Ukrajincům pracujícím v ČR stejné sociální dávky, jaké dostávají Češi, a hned také přestanou pracovat. Proto je také nezaměstnanost nižší v Praze (2,4%) či na Plzeňsku (4,4%) – protože jsou zde vyšší mzdy a finanční rozdíl mezi prací a neprací je zde vyšší.

Strašit tím, že nízká nezaměstnanost je ekonomicky škodlivá, je blbost.

Autor je ekonom, výkonný ředitel Centra pro ekonomiku a politiku