8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

EKONOMIE: Maximální ceny bytů

„Ceny bytů rostou, stejně jako roste počet lidí, kteří nemají dost peněz na nový byt, proto by měl stát tento sektor regulovat. Příkladem regulace jsou cenové stropy“, napsal (mimo jiné) v jednom článku pan Novinář.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 1.2.2022 19:51

Aha. Takže bydlíte, a nemáte peníze. Tak proč to chcete po ostatních, když víte, jak to je? 8-o

P. Diviš 1.2.2022 13:27

"Byty rostly jako z vody", ale sehnat byt je dneska mnohem snazší než tehdy a to i v Praze, natož v menších městech.

Je-li nedostatek nájemních bytů, pak ze dvou důvodů: Bytů je celkově málo, tedy i nájemních a hlavně, pronajímat byt je riziko. Pokud nájemce přestane platit nebo byt ničí, je náprava vystěhováním zdlouhavá a velmi pracná. Zákonitě developerři dávají přednost postavit a prodat.

L. Beneš 1.2.2022 13:41

Lze mít za to, že nájemních bytů jsou v tomto státě i více než statisíce a přesto "fungují" bez problémů celá desetiletí. A ten vám nabízený byt seženete jistě velmi snadno. Máte totiž prachů, že nevíte, co s nimi. Jako ostatně všichni mladí lidé, tedy i mladé manželské páry s dětmi. Takže po vysoké škole v pětadvaceti si vezmete nějakou tu hypotéku, kterou snadno do svých abrahámovin - optimisticky viděno - zaplatíte. Někdo holt až když půjde do penze. Bude-li jaká.

P. Diviš 1.2.2022 17:11

Nejste poněkud mimo?

R. Langer 1.2.2022 19:53

Je NAPROSTO mimo. Nebo je to komouš. ;-)

Z. Lapil 1.2.2022 18:06

" Proč by pospíchali s výstavbou, když mohou "sklízet" žeň vysokých a nesmyslných cen bytů?"

To je chybná úvaha. Jsou-li totiž byty drahé, měl by každý prohnilý kapitalista a ziskuchtivec stavět jako divý, aby prodával, DOKUD jsou byty drahé.

Sušit si je a čekat, až postaví ti ostatní a cena těch "mých" spadne - nezlobte se na mě, ale to je blbina.

Aneb kapitalismus je to, co tu hnusnou ziskuchtivost transformuje ve snahu dělat úplně cizím lidem dobře, například stavět jim byty.

Připomínám: byt je drahá sranda a chcete-li ho jako stát učinit levným, musíte buď někoho donutit, aby ho stavěl (a cihly vyráběl a rudu těžil) mj. za nízkou mzdu, nebo některým lidem sebrat peníze a tu mzdu stavitelům doplatit. Ani jedno z toho mi nepřipadá ani trochu spravedlivé.

J. Stehlik 1.2.2022 19:03

Poslední odstavec je duležitý . Kapitalista se snaží prodat , kupující koupit , jen se všichni pohybují v nějakém právním rámci a vypadá to že státu současný stav vyhovuje .

P. Diviš 1.2.2022 20:43

Ovšemže.

V. Humble 1.2.2022 11:20

Odpoved je stejna jako odpoved na otazku proc se stavi solarni elektrarny, proc se vypinaji JE, proc se vyrabi vice a vice elektrickych aut ktere skoro nikdo nekupuje nebo proc cena elektriny neumerne stoupa. Za vsim hledej hloupe zasahy statu a regulace, sankce nebo dotace.

G. Wilde 1.2.2022 11:26

Dokud není regulace ceny, tak žádné "poptávka větší než nabídka" nenastává. Koupě se uskutečňuje tam kde se poptávaná cena setkává s nabízenou (dokud to stát nezakáže).

Spousta lidí by si přálo koupit za nižší než nabízenou cenu. To je naprosto normální a nikdy se to nezmění. Snad všechno co chceme k životu kromě vzduchu je nedostatkové.

Na trhu s byty a nemovitostmi stát uměle zvyšuje nedostatek tím že reguluje co se smí postavit a vyžaduje zdlouhavé schvalovací řízení pro každou stavbu. Dokonce stanovuje i minimální kvalitu a použité technologie. Takže kdo by si byl ochoten koupit méně kvalitní nemovitost která nesplňuje nějaké normy, ten má smůlu.

V. Humble 1.2.2022 11:44

R^

Š. Hašek 1.2.2022 12:19

R^

P. Diviš 1.2.2022 13:28

Ano.

V. Petr 1.2.2022 11:29

Protože piráti a zelení. Stavět je ideologicky nežádoucí...

Š. Hašek 1.2.2022 12:24

Postavit "levný dům", podle vlastního přání je nemožné. Všude Vás šmíruje Bursíkovna.

Předepíšou Vám toho tolik, že náklady vzrostou tak ....... že to takhle dopadne.

Začínají se "rekonstruovat" starostavby. Na venkově, pomalu, nenápadně, není žalobce není soudce ....... jinak to dopadnout nemohlo.

J. Plzák 1.2.2022 12:39

Hlavně proto se nestaví, že není kde. Tedy kde by si zájemci přáli. To bylo, je a bude vždycky, kdy budou mít lidé vůbec nějaké peníze.

Soroš, Gates, Schwab a ostatní, už se pastarají abyste na byt neměli ani ten nejmenší nárok.

P. Diviš 1.2.2022 13:23

Protože je to brzděno zákony a vyhláškami, některými i docela rozumnými. Příšernou byrokracií. Neochotou investorů dávat peníze do odvětví, kde hrozí regulace a podobná buzerace

R. Langer 1.2.2022 19:30

Samozřejmě. Proč je nestavíte? :-P

J. Plíva 1.2.2022 19:55

Samozřejmě je to teoretická otázka a odpověď, kterou neznám, by mě od ekonomů zajímala. Ekonom by to měl vysvětlit, protože tady nefunguje jeden přirozený ekonomický zákon.

R. Langer 1.2.2022 19:58

Jak "teoretická otázka"? Všichni přece VÍTE, jak se to má dělat, tak co tady kecáte za nesmysly, že to nejde? A který že zákon to nefunguje, to by mě fakt zajímalo? ;-)

J. Plíva 1.2.2022 20:03

Když je větší poptávka, tak se nabídka přirozeně také zvětšuje - to je myslím ekonomický zákon.

Š. Hašek 1.2.2022 10:32

Vidím v bytech již "paralelní měnu".

Pokud do toho politici hrábnou, bude pouze benzín v ohni. Jejich hrabání se možno všude pozorovat.

A. Pakosta 1.2.2022 10:27

A vidíte, pane ekonome, přitom by stačilo, kdyby namísto zastropování ceny stát omezil maximální výši zisku při prodeji - tak jak to dělávali osvícení monarchové - a pak by to ve Vašem příkladu dopadlo takto:

Slečna První by koupila od paní Čtyři za 200, paní Druhá by koupila od slečny Tři za 162,5, pan Třetí od pana Dva za 125 a pan Čtvrtý za stovku od pana Jedna. Nikdo z kupujících by nedal víc než chtěl vydat, všichni prodávající by si přišli na své s marží 25 procent. Veškerá poptávka by byla uspokojena, vysvětlíte mi, proč to tak nejde, pane ekonome Ptáku?

J. Tachovský 1.2.2022 10:30

Státu není nic do toho, jak se lidi domluví. Navíc nemá jak kontrolovat, že se k ceně na smlouvě nepřidá jestě cena na ruku.

A. Pakosta 1.2.2022 10:37

Ale pane Tachovský! Od toho je přece daňové přiznání. Tam má každý POCTIVĚ napsat, kolik utržil, kolik vynaložil. Kolik mu pak z toho stát nechá, to už určují naši skvělí zákonodárci, kteří dnem nocí myslí jen na to, jak by prospěli národu a na vlastní dobro vůbec nehledí.

J. Tachovský 1.2.2022 10:53

A pak je tu ještě druhý pohled na věc. Do daňového přiznání se nepíše to, co není finančák schopen dohledat. A říká se tomu nutná obrana před loupeží zvanou daně.

G. Wilde 1.2.2022 11:39

"Ale pane Tachovský! Od toho je přece daňové přiznání. Tam má každý POCTIVĚ napsat, kolik utržil, kolik vynaložil. Kolik mu pak z toho stát nechá, to už určují naši skvělí zákonodárci, kteří dnem nocí myslí jen na to, jak by prospěli národu a na vlastní dobro vůbec nehledí."

Užitek z transakce znají jenom prodávající a kupující. Myslíte že prodávající při vyjednávání oblafne kupujícího tim za kolik by minimálně prodal ale potom státu POCTIVĚ přizná že by to prodal za ještě míň vlastně? To je ale nesmysl co. A je to nesmysl i mimo oblast nemovitostí. Protože k tomu potřebujete informaci kterou nemáte, informaci která se objevuje pouze když lidi necháte prodávat a kupovat volně. Jakmile nakážete zastropování zistku tak nemáte z čeho zisk spočítat :-)

V. Petr 1.2.2022 12:34

Milý pane, za komunistů se nemovitosti prodávaly téměř výhradně tak, že se k úřední ceně přidávala platba na ruku, aby se došlo k ceně tržní. A propaganda tvrdila, že požadovat tržní cenu je nemorální!

A pro kupujícího to bylo riskantní pro prodávajícího také.

P. Diviš 1.2.2022 13:30

Jinak to ani nemůže dopadnout.

L. Beneš 1.2.2022 13:49

Existence státu není (nebo by neměla být) samoúčelná. Stát vytvářejí lidé obecně, aby chránil jejich zájmy, nikoli jen zájmy některých z nich, což je dnes běžné. Na občana stát kálí, zájmy oligarchů všeho druhu ochraňuje. Stát, který pro mne nic nedělá, nepotřebuji.