19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

EKONOMIE: Maximální ceny bytů

„Ceny bytů rostou, stejně jako roste počet lidí, kteří nemají dost peněz na nový byt, proto by měl stát tento sektor regulovat. Příkladem regulace jsou cenové stropy“, napsal (mimo jiné) v jednom článku pan Novinář.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 1.2.2022 12:16

Asi tak...;-)

T. Novy 1.2.2022 6:04

Je to velmi typické pro tuto dobu: mnozí lidé si pletou fakta a názory a melou páté přes deváté.

Když se mi názory “odborníka” líbí víc než fakta odborníka, tak je přece můžu zkopírovat a poslat své bublině na FB a ejhle, nová fakta jsou na světě.

J. Strakoš 1.2.2022 6:00

Souhlasím s myšenkou, že zastropování/regulace cen k ničemu dobrému nepovede.

Nicméně si myslím, že by situace byla špatná trošku z jiných důvodů. Buď by se byty prodávaly za cenu blízké maximální, ale jejich kvalita by klesala - nebyl by důvod např. platit lepšího architekta nebo materiály. Protože by klesl/nebyl možný zisk. Nebo by to v praxi trh nějak vyřešil - třeba prodejem holobytů za reg. cenu + volitelného příslušenství nebo nutnosti koupě třeba el.spotřebičů v ceně rozdílu mezi maximální dovolenou cenou a tržní cenou. A nebo by došlo na pořadníky a oblíbené úplatky.

Zkrátka a dobře by to nakonec bylo špatně.

P. Hatina 1.2.2022 6:20

No, pokud popisujete tahle řešení, tohle by mohlo fungovat lokálně, kde by si třeba místní radnice dokázala zmapovat místní podmínky, pro jaké místní lidi ty byty potřebují, jaké ti mají požadavky, atd..A pouze jim (tedy pouze těm co tam mají bydliště) toto nabídla. I třeba hned s nějakou podporou místních fabrik, atd. Ale jak píšu, pouze a přímo těm místním lidem. V žádném případě by nesměla připustit aby se jim do toho dostaly realitky a další zájemci, co by to skupovaly na kšeft...

Že tak připomínám, ono to tak i v řadě měst funguje, ale nestačí to..

P. Hatina 1.2.2022 3:44

Bohužel, ta problematika je mnohem složitější.

Ten popsaný značně zjednodušený model nebere v úvahu dva faktory.

1) Že řada zájemců nakupuje ty byty za účelem spekulace - a mohou díky tomu dávat i vyšší nabídky, právě a jen proto že očekávají že ty ceny ještě porostou.

2) Že poměrně těžko a pomalu se "produkují" nové byty v dostatečném množství, (i za zvýšenou cenu), aby se tím pokryla rostoucí poptávka, protože nové bytové domy (rozuměno včetně všech úředních povolení) může trvat bratru 6 let.

Ergo tímto způsobem je vlastně trh s byty zamrznutý, ty ceny rostou právě že na klesajícím počtu přístupných bytů.

A teď se dostáváme k té závažné otázce, co by se stalo kdyby soudruh stát ty maximální ceny bytů zastrojoval, a jak by se to na promítlo na trhu s byty, když by jak spekulanti, tak ale hlavně developeři zjistili že ceny těch nakoupených ,ale i už rozestavěných bytů už neporostou .

Jen si dám takový odhad, že pracují s úvěry, které by pak nedokázali splatit, takže pak by ty byty a stavby ve velkém připadly bankám, a co dál....

Možná na závěr, sama o sobě a naráz stanovená úřední cena bytů tedy optimální řešení nepřínese (on málokdy dokáže stát řešit něco efektivně), ale bohužel, ani sám trh to nezvládne. Jednoduchá řešení už došla. jak to řekl ten jednooký co vedl své slepé kamarády lesem k babičce...

R. Langer 1.2.2022 5:54

Proč by to trh nezvládl? 8-o

J. Strakoš 1.2.2022 6:08

Přesně tak, trh to nakonec zvládne, naopak jakékoliv regulace to budou spíše protahovat a komplikovat.

P. Hatina 1.2.2022 6:08

Snad jsem to napsal, trh s byty je zamrznutý, ty ceny rostou právě že na klesajícím počtu přístupných bytů. Zvýšení nabídky se nekoná

R. Langer 1.2.2022 8:41

Ano, to už je holt taková přirozená vlastnost trhu, že ceny rostou, když je něčeho nedostatek. Vám to snad připadá nějak nepřirozené? Proč je toho nedostatek je ovšem úplně jiná věc, že? A že na to nemáte? No, tak s tím něco dělejte! Nebo snad chcete, aby to někdo řešil za vás, nebo co jako? 8-o

P. Hatina 1.2.2022 9:24

Ani se nedivím že jste si z té ekonomie vytrhl je půlku toho vztahu. Ano, ceny rostou, když je něčeho nedostatek. To vím taky.

Jenomže, jste zapomněl na tu druhou půlku toho vztahu, totiž že když je něčeho nedostatek, tak by to mělo posílit produkci pro nabídky. Aspoň za ty vysoké ceny, aby se tady stavěly a prodávaly bytové domy ve velkém. Jenomže proč toto najednou nefunguje a rychle nestaví, v tom je právě celý ten problém..

A aby se tedy z omezeného počtu bytů stala taková vzácná komodita která se budou přeprodávat mezi investory na burzách to už je opravdu šaškárna..

R. Langer 1.2.2022 12:00

A proč tedy nestavíte? Taková příležitost, jak jednoduše vydělat... 8-o

J. Brunner 1.2.2022 3:02

R^