29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Zvrácený sociální experiment 2

Na příspěvek Zvrácený sociální experiment, ve kterém jsem před pár týdny zde na Psu upozorňoval na skutečnost, že „záchrana Zeměkoule“ povede ke snížení životní úrovně širokých vrstev obyvatelstva, se mi mimo souhlasných dostalo taky pár nesouhlasných reakcí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Novak 7.3.2017 21:32

Re: Mimochodem, vzhledem k nebývalému ekonomickému

To máte pravdu, dějiny by se asi vyvíjeli jinak a pokud byste se narodil, tak možná jako německý otrok na Sibiři.

J. Novak 7.3.2017 21:34

Re: Mimochodem, vzhledem k nebývalému ekonomickému

...vyvíjely... :-) ... chybička se vloudí...

P. Vaňura 7.3.2017 22:09

Proč si to myslíte? Pokud by v Rusku byl demokratičtější

režim, snáze by hned na začátku mohl spolupracovat s Francií a GB. Tu "nepřirozenou frontu nepřátel Říše" (c) J. Goebbels vytvořil totiž sám Hitler tak, že její členy postupně napadl.

P. Rada 7.3.2017 17:17

Re: Tady není řeč o normách, umožňujících soužití, ale

Argumentace dokonce válečným totalitním zřízením - to je o tom jaký jste uvnitř demokrat.

P. Vaňura 7.3.2017 19:55

Němci si zvolili Hitlera ze zoufalství nad nemohoucností

demokratických politiků. A jeho současník Roosevelt na to reagoval ve smyslu "musíme konat, nebo to u nás dopadne jako v Německu." Pověsných počátečních 100 dní Rooseveltovy vlády nazývají historici dobou, kdy měl fakticky stejné pravomoce, jako za války. Proč si myslíte, že v německé armádě platil "fuhrerprinzip" který Hitler zavedl jako obecný způsob vlády? Tento princip obecně, např. v podobě jmenování diktátora ve starověkém Římě na počátku republiky, měl jediný cíl, rychlé rozhodování tam, kde hrozí nebezpečí z prodlení (to, čemu Němci říkali Fuhrerprinzip se v naší armádě nazývalo "nedílná velitelská pravomoc"). Je paradoxem, že nejlepší atomoví vědci z řady zemé, které Spojené státy za války shromáždili pro vývoj atomové pumy, obdivovali na důstojnících se kterými spolupracovali jednu věc, totiž to, že byli schopni dospět k rozhodnutí ve stanoveném čase.

Pokud někdo připustí nefunkční byrokratický režim, přímo si koleduje o nastolení diktatury. Němci dali Hitlerovi téměř absolutní moc a neuvědomili si, že se ho nedokáží zbavit, pokud zmagoří, což se stalo. Kupodivu, toto neplatilo pro Mussoliniho, který byl v rámci režimu sesazen Velkou fašistickou radou. Jeho "osvobození" Hitlerovými parašutisty ho ovšem nasměrovalo k potupnému konci.

J. Brunner 7.3.2017 23:24

Re: Němci si zvolili Hitlera ze zoufalství nad nemohoucností

Myslím, že máte pravdu. Diktátoři i silní autoritativní lidé vždy vyrostou ze zbyrokratizované, rozumné funkce ztrácející demokracie. Nelíbí se mi to, ale nechci si zavírat oči.

M. Prokop 7.3.2017 13:12

Re: Ano, pane.

Zelená zlodějna "umožňuje soužití"?

D. Nowodny 7.3.2017 9:53

Hm

a co " prdění a kálení člověčenstva" ??

P. Rada 7.3.2017 13:06

Re: Hm

Pokud by jste navštívil Antarktidu tak by jste zažil ojedinělost v nutnosti si tam odtud odvést zpět domů i své exkrementy.

Složení lidmi přímo biologicky produkovaných plynů ale z podstaty procesu nespočívá na metanu (máme docela jiný metabilismus jak krávy) a tak radiačně aktivní chování atmosféry nemůže ani přemnožený člověk přímo ovlivnit.

Něco jiného jsou lidmi nepřímo produkované skleníkové plyny nebo plasty.... Jako jediný biologický druh totiž sice nepřímo ale přesto a navíc masivně dokážeme získávat energii spalováním čistého uhlíku.

Naprosto anomálně také dokážeme produkovat freony a další v přírodě se nevyskytující látky. Bud míra nebo anomálnost či obojí pak mohou navodit i naprosto neobvyklý zpětný problém.

M. Prokop 7.3.2017 13:13

Re: Hm

Byste.

Lidé tam sralli bez problémů i bez následků dost dlouho, blbnou až poslední dobou.

M. Valenta 7.3.2017 9:20

Vývoj lidstva má mnoho cest,

z nichž mnohé jsou slepé. Elektro-auto je asi jen mezistupeň a možná, že se ukáže, že výhodnější než pasivní domy je otužilost. Mezitím čas utíká a při současném boji člověka proti planetě je jisté, že narazíme. Lidská filosofie nejprve vše zničit a pak napravovat je komická.

M. Prokop 7.3.2017 10:35

Re: Vývoj lidstva má mnoho cest,

Ukáže se ledacos, ale usilovným příkaznictvím a dotováním nesmyslů později, než by bylo možné.

M. Valenta 7.3.2017 10:45

Re: Vývoj lidstva má mnoho cest,

Většina nových věcí (vynálezů) potřebovala zpočátku nadstandartní podmínky. Že se mnohé neprosadily či dokonce uškodily je přirozené.

P. Vaňura 7.3.2017 10:54

Kde jste proboha sebral tento nesmysl? Vynálezy se

prosadily jen proto, že byly výhodnější, než dřívější stav. Byly tu ovšem různě vysoké náklady na jejich VÝVOJ do použitelné podoby.

V. Novák 7.3.2017 12:34

Re: Vývoj lidstva má mnoho cest,

Které nové vynálezy potřebovaly zpočátku nadstandartní podmínky?

Auto ne. Žárovka ne. Gramofon ne. Telefon ne. Telegraf ne. Parní stroj ne, lokomotiva ne - a troufnu si tvrdit, že ani pěstní klín nebyl zpočátku dotován.

Tak které?

M. Prokop 7.3.2017 13:15

Re: Vývoj lidstva má mnoho cest,

Ne. To je vynález až poslední sociálněinženýrské doby. Celá staletí se věci a technologie prosazovaly tím, že byly prostě lepší, pohodlnější, levnější.

Prosazení příkazem, zákazem či dotací je lumpárna, viz třeba "biopaliva". Horší, dražší, více škodící.

J. Brunner 7.3.2017 23:35

Re: Vývoj lidstva má mnoho cest,

Ostatně úřední zákaz žárovek byl také zbytečný, úspornější zdroje by se prosadily stejně. Jen by to chvíli trvalo. Takže si tím jen EU snížila oblíbenost.

P. Vaňura 7.3.2017 10:51

Jen bych připomněl, že poslední evropský politik, který

tu "otužilost" prosazoval v praxi (teplota v bytech maximálně 14 stupňů!) byl spolu se svou manželkou 25. 12. 1989 zastřelen!

P. Rada 7.3.2017 11:11

Re: Jen bych připomněl.

Pane Vanuro Vy asi rád "střílíte" - jakmile jen někdo připomene možnost úspor - že?

Naopak já vzpomínám na zimní pobyty v krkonošské chalupě, kde jsme po ránu měli vodu v kastrolech zmrzlou - ale celodenně nás přesto dostatečně hřálo mládí.

Nestálo by Vám za to si před "výstřelem" "připomenout" i jiné a významější životní hodnoty?

P. Vaňura 7.3.2017 11:20

Jenže mládí komukoliv nedokážete vrátit Vy ani

nikdo jiný. A pro takového důchodce představuje nachlazení ohrožení života...

A patrně také znáte prokázanou pravdu, že člověk má snahu si vzpomínky idealizovat!

Jinak jsem už v 16 letech formuloval větu "Člověk, který se ohání

ideologií, činí tak zpravidla proto, aby vás připravil o peníze."

P. Rada 7.3.2017 11:43

Re: Jenže mládí komukoliv nedokážete vrátit?

Můžete se v ledačems zásadně mýlit. Předně proto, že apriorním přístupem neumožníte mladým/následníkům... takovéto zkušenosti vůbec udělat.

Nejen Váš postoj ale i komfotrt horkých rezidencí je dnes právě o tom a zároven o těch penězích které příznačně zminujete závěrem. Jsou totiž výrazem "ideologie konzumu".

P. Vaňura 7.3.2017 11:25

Jinak nám jeden podplukovník na vojně říkal toto

Představte si, že ležíte promrzlí v zasněžených zákopech. Nepřítel má obsazenu vesnici, ze všech komínů se kouří. Vy jdete do útoku a nepřítel ví, že pokud bude z vesnice vytlačen, bude to on, kdo bude mrznout venku v zákopech. A hned tady máte boj na život a na smrt...

P. Rada 7.3.2017 11:46

Re: Jinak ....

Umím si asi na rozdíl od podplukovníků představit život, kdy není třeba obléhat vesnice.

P. Vaňura 7.3.2017 12:35

Já si takový život také umím představit ale také vím, že

to vůbec není samozřejmost a z dlouhodobého hlediska to je spíše vyjímka. Divil byste se, kolik lidí si r. 1937 myslelo, že "válka v Evropě nehrozí," alespoň podle tisku z té doby. Má matka ale říká "když se v druhé polovině 30 let obnovila konjunktura, už jsme věděli, že bude válka, že vyrábíme pro válku."

V. Novák 7.3.2017 12:44

Re: Jen bych připomněl.

Připomínat může kdo chce co chce.

Ten Karpatský Génius prostě is manželkou "v nějaké pevnosti u nějaké zdi" skončil. Kvůli zbídačení obyvatelsrva, které mělo povinného otužování po krk.

A stejně skončí každý, kdo bude většinu lidí úmyslně zbídačovat. Třeba by měl Securitate silnou jak silnice...

P. Smatlak 7.3.2017 15:01

Re: Jen bych připomněl.

P. Rada To tvoje srovnání je na úrovni chorého mozku,ne li přímo debility.To je sportovcům co běhají na lyžích a nebo jiným také teplo pokud se pohybují ale potom se zabalí do dek aby nenastydli.A když,tě tehdá hřálo mládí, což je blábol na desátou, tak nyní tě asi hřeje tvoje ne hloupost ale přímo blbost.Vraťme se do dávných dob třeba do doby a éry mamutů tam také nepotřebovali nebo spíše neměli v zimě teplo a proto se oblékali do kožešin ale také se dožívali oproti nám mnohem méně let ,protože neexistovalo zdravotnictví,které by je mohlo od toho prochlazení léčit a chránit spolu s ohněm a těmi kůžemi.Tady vidíš jakou volovinu si napsal a je vás takových pomatenců bohužel dost, tak jako podobných magorů, sluníčkářů.Ale kde nestačí rozum a skutečný argument tak stačí slovo nebo věta i když jsou to pořádně přiblblé žvásty že.?!

P. Rada 7.3.2017 11:02

Re: Vývoj lidstva má mnoho cest,

S tou otužilostí a houževnatostí jako opomíjenými faktory Vám dávám zapravdu. Škoda že máme tak krátkou pamět a nemohou zde promluvit naši předci.

Nejzajímavější by přitom asi mohlo být zjištění, že všeobecná celospolečenská spokojenost ležela pocitově asi na podoné úrovni kdysi jako dnes. To je dáno suběktivitou pohledu a biologickými vlohami. Předci měli přitom rozhodně méně materiálních požitků ale zato celkově nižší stres což dokládá i současný růst konzumu antidepresív. Na hlavu však spotřebováváme dnes i při nepoměrně sofistikovanější technologii zhruba řádově více primárních energetických zrojů jak dříve. (http://www.vitejtenazemi.cz/cenia/index.php?p=spotreba_energie_a_vyvoj_spolecnosti&site=energie) Dodnes jde přitom nejvíce energie na vytápění:

http://oceneniceskychpodnikatelek.cz/cesi-a-spotreba-energie/

Odbornější články právě o vytápění pak hovoří o úsporách v obytných domech cca 6% na 1C. Proti minulosti ale mnohde zásadně vzrostla i velikost obývanho prostoru na osobu.

http://vytapeni.tzb-info.cz/8516-uspory-tepla-3-kolik-nas-stoji-vytapeni

P. Vaňura 7.3.2017 11:11

Těch 6% na stupeň se udával už za komunismu, kdy

se též direktivně stanovovala teplota v podnicích. Pokud se spokojíte s dobou dožití 32 let (běžné ve starověkém Egyptě), pak se můžete pocitově vracet do minulosti.

Ono totiž psychologicky platí ještě něco. Člověk si totiž snadno zvykne na lepší a nebude to zlepšení ani moc pociťovat. Začne mu ale VELICE VADIT pokud by se měl vrátit k dřívějšímu horšímu stavu.

P. Rada 7.3.2017 11:56

Re: Těch 6% na stupeň se udával už za komunismu, kdy

Doba dožití - dlouhověkost... je dána geneticky ale modifikována podmínkami.

Dříve ji determinovaly především dnes antibiotiky a očkováním potlačené infekce. Přesto taková hrozba dál existuje.

Čím vyšší lidnatost, provázanost - tím podstatně rizikovější situace a to i přes všechen technologický pokrok. To proto, že tento nekriticky vychvalovaný pokrok není zdaleka schopen eliminovat všechna negativa.

Co je lepší či horší má smysl rozebírat zejména v situaci možnosti volit. Právě tu ale dalším generacím svou mírou spotřeby upíráme.

P. Smatlak 8.3.2017 0:51

Re: Vývoj lidstva má mnoho cest,

Pavel Rada Nebudu tě už peskovat ale co je mi platné,že šetřím a topím tak maxlmálně do 21 stupNú a někdy ani tři dny nezapnu radiátor ústř.topení když čím více šetřím tak podle nových propčtů pla\tím stále více.A to soused ještě,protože pracuje v Nšmesku odjede a má i v mrazech otevřenou větračku a je takových magorů dost.Máme měřidla tepla,termoventily a je to k ničemu,kdzž mi napočítají stejně nejměně 60 % i když topím oproti jiným rokům daleko měně s výjimkou letoška kdy byli větší mrazy.Je to skoro jako za komančů,kdy platili všichni skoro stejně ať topili nebo ne.A to máme nová okna.zateplený dům a i střechu.Takže ty měřáky a ventily jsou k ničemu a sprominutím na a asi víš co.Ano souhlasím aby se něco platilo,zvláště když sousedi netopí ale ne tolik.Dříve to bylo len 40 %COŽ JE OBJEKTIVNÍ ale dneska jak píši nejméně 60.Za ty regulátory spotřeby tepla jsou to jen vyhozené finance a kšefty pro výrobce.A kdyby tu byla zima jako v severských státech tak bychom se nedoplatili při ceně tepla.A tak je to tu a ne jen u nás ve všem.Vše je podřízenoo jen ziiskům bez ohledu na lidi .A teplo a veškeré energie jsou a nutné takže platit to musíme,protože bez nich bychom byli jako v dávnověku zatímco na ostatním jako je jídlo ,oblékání,mobilech,autech se se dá ušetřit a můžeme to ovlivnit ale u energií moc ne,protožže to jsou základní potřeby k životu u kterých to nejde ovlivnit.