21.6.2024 | Svátek má Alois


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Zelený atom

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
para 18.11.2008 23:05

Re: a je to tady zase!

No ten pojem "lepší zítřky" jsem trochu netrefil. Ona spíše nejdřív přijde krize a v těch právě obvykle dochází k jinak neuskutečnitelné vývojové změně - a v tomto smyslu vidím naději.

www racek 18.11.2008 9:46

jako fejeton dobrý ...

no, z faktografií bych měl trochu problém, blbě se v tom hledá.

ale jinak, většina z nás asi s tím  souzní ...

víte, já se zelenejma bych problém neměl. s těma mladejma klukama a holkama, proč ne. oni z toho vyrostou (tedy, pokud se jim to nestane obživou, že ...). a ten levicovej radikalismus jaksi k těm mladejm patří ... a ani v parlamentě me nevadí. jako opozice, prosím. jako opozice, opakuji, opozice! !!!!

ale zelená ods v podání bursíka, toť opravdu odporná kombinace.

gerontusinza 18.11.2008 9:53

Re: jako fejeton dobrý ...

R^R^;-)

Otakar 18.11.2008 10:08

Re: jako fejeton dobrý ...

Milý Racku, ona to není bohužel zelená ODS co předvádí Bursík, ale zelená US, ODA, Cesta změny a Děkujeme odejděte dohromady pod laskavým dohledem tatíčka Havla a také hlavní příčina současné vládní "krize", to co si Topolánek uvařil to si musí sníst. a jako vy nemám problém se zelenejma klukama a holkama, ale mám problém se stranou zelených financovaných z Rakouska a Německa kolaborující ve prospěch německých firem sponzorujících zelené a vezoucích se na vlně dotací v zeleném byznysu. 

Niky 18.11.2008 14:16

Re: jako fejeton dobrý ...

R^>-R^

libero 18.11.2008 14:49

Re: jako fejeton dobrý ...

R^R^R^

vita 18.11.2008 12:01

Kdo to charakterizoval Zelené pod Bursíkem

jako modrozelené, s takovou plesnivou barvou?

Nevzpomínám si, ale byla a je to pravda. Ovšem dokud se ODS hodlá udržet u korýtek, musí se o Plesnivězelené opírat...

www racek 18.11.2008 13:04

Re: Kdo to charakterizoval Zelené pod Bursíkem

přátelé, oni by se chovali u paroubka úplně stejně, tedy příchylně v otázkách ekonomie a radaru, a neochvějně v otázkách elektráten.

zatímco z radarem jsem se smířil jako s nutným zlem, dá se s tím jistě žít (tedy, dokud se rus s usakem nerozhodnout vybojovat kousek od prahy tu svou válku) bez jaderek se fakt žít nedá.

Jirka 18.11.2008 9:44

Žabičkáři

Ono kecat o ekologii z tepla (za naše daně) vybavené kanceláře po příjezdu (za naše daně)luxusním vozem, to je holt paráda!

Já bych všem ekoblbům umožnil žít v souladu s přírodou - nastěhoval bych je do zemljanek v lese, myjte se v potoce (bez mýdla - neznečistit! - to je neekologické), pěšky se dopravovat je též v souladu s přírodou, žerte co si vypěstujete a ulovíte (ale pozor, skoro veškerá flóra a fauna je chráněná) - a do měsíce by se stejná parta přivazovala k vratům Temelína s požadavkem na dostavbu dalších bloků, neboť by zjistili, že výdobytky jimi nenáviděné "konzumní společnosti" nejsou až tak k zahození.

Takže závěrem - žabičkáři všech zemí, spojte se! A hlavně už někam odtáhněte přestaňte normálním lidem otravovat život.

Hugo 18.11.2008 12:21

Re: Žabičkáři

MOJE SLOVA !!! Lépe bych to neřekl.

para 18.11.2008 9:39

Pane Vlk a nemůže být vše jinak?

Podívejte se důkladně na energetickou efektivitu JE 3 generace a zjistíte, že ji většina autorů udává v rozpětí 5 až 20. Naše civiizace by ale potřebovala něco nad 40... u návratnosti 5 civilizace jako taková končí. U 4 generace nejsou údaje a těch několik experimentálních na sebe ještě energeticky nevydělalo vůbec. Současnou energetickou situaci v USA ilustruje bublinový graf C.Halla http://www.esf.edu/EFB/hall/images/Slide1.jpg a z něj je vidět, že masivním budováním JE lze sice dosáhnout vysoké energetické ůrovně ale při podobné míře zisku jako má mnohými zatracovaná fotovoltaika./ta ovšem nemá šanci nahradit fosilní zdroje už vůbec/. Pokud se někomu podaří komerčně snížit nákladovost výstavby JE několikanásobně /zhruba alespon 5x/ pak máme při jejich využívání šanci udržet "současnou civilizaci". Jinak bohužel ne.:-(

Honza42 18.11.2008 10:00

Re: Pane Vlk a nemůže být vše jinak?

Bušíte při opakování své mantry hlavou do zdi a nebo si strkáte do trenek kůži z ježka?? To snad není možný, takový nesmysly.

EROI je blbost, blbost, blbost..... představte si rozsáhlé zásoby energie, jejíž čerpání je energeticky strašně náročné (tipnu si třeba geotermální energii, ale to je jen pro příklad) myslíte, že mne zajímá nějaké EROI??? Nakonec to bude bedýnka, která ze země "vytáhne 100kWh, 95kWh z toho spotřebuje pro svůj pohon a 5kWh je můj zisk. Zajímá mne to?? Nikoliv. Já mám těch svých 5kWh. Víte co mne ale opravdu zajímá? NÁKLADY, v dolarech, Eurech, korunách.....     EROI si strčte.

para 18.11.2008 10:22

Re: Pane Vlk a nemůže být vše jinak?

 Honzo 42 ukázkově předvádíš, že jsi nic nepochopil - možná ani nechceš. Pokud ano zkus se tedy chytit alespon toho co dnes JE stojí finančně a jak se to vrátí. Zhruba za 100 miliard Kč ji postavíš - ty peníze se vrátí v ceně el. za desetiletí a 6x tak dlouho elektrárna produkuje. Tak se tta investice vrátí jen 6x! To je údaj jako by s oka vypadl té energetické návratnosti. Nezdá se ti?;-)

RomanL 18.11.2008 10:52

Re: Pane Vlk a nemůže být vše jinak?

... blábol 100 x vyvrácený, ale vy furt budete ty nesmysly opakovat... :-P

para 18.11.2008 13:39

Re: Pane Vlk a nemůže být vše jinak?

Rád bych viděl/pročetl nějaký argument vyvracející smysluplnost energetické efektivity při prognozování budoucího vývoje společnosti. Můžete jej předložit alespon v odkazu? Děkuji.

Honza42 18.11.2008 12:46

Re: Pane Vlk a nemůže být vše jinak?

Zcela a zásadně nikoliv. Ale už se vracíte k vyjádření v penězích a to na druhou stranu znamená, že jste na dobré cestě.

para 18.11.2008 13:44

Re: Pane Vlk a nemůže být vše jinak?

Honzo42 rád bych byl na dobré cestě - pořád ji hledám... Tobě jednu nabízím zde: http://www.energybulletin.cz/?q=clanek/ekonomika-ktera-neni-o-trznich-vztazich

Beldor 18.11.2008 10:48

Re: Pane Vlk a nemůže být vše jinak?

Mno vzhledem ktomu jak malo se v poslednich 30letech(kvuli zelenym blbum jako jste vy)investuje do JE 4te generace se neni cemu divit;-DRvRv.A neni za tim nic jineho nez zajmy zelenych blbu a ropnych sejku ktere jsou (kupodivu) totozne;-D;-D

para 18.11.2008 13:56

Re: Pane Vlk a nemůže být vše jinak?

Pane Beldore vševědoucí nejsem a pokud se Vy chcete dobrat smysluplných čísel zvažte jak velké investice JE stojí a jak velké zisky přináší. Pak Vám vyjde něco o návratnosti investic - /třeba by jste to tu mohl uvést/. Převedeteli výsledky do roviny energetických hodnot -/které si nelze natisknout/- pak se můžete spíš jak "smajlíkama" dobrat poznání kudy asi ta naše cesta povede. ;-)

Jura Jurax 18.11.2008 9:35

Pane Vlku,

správně jste uhodil hřebíček po hlavičce! ;-D;-D;-D

Honza42 18.11.2008 9:12

Na jednu stranu dobře, na druhou špatně.

Oni tihleti blbci fungují jako kyvadla, tak bacha na ně. Takže po zákazu JE bude následovat období s hesly "jaderný reaktor do každé rodiny".  A nebudou ani vlašské a lískové oříšky, ani buráky, protože odborníci EU přes energetiku budou vytvářet strategické zásoby "jádra".

Teď dávají zelení dotace na dřevoplynové kotle, aniž by pro ně bylo zajištěno dřevo. Jsem zvědav co zase z curví, až se zamilujou do jádra.

křovas 18.11.2008 9:17

Re: Na jednu stranu dobře, na druhou špatně.

přesně R^

Jura Jurax 18.11.2008 11:17

Re: Na jednu stranu dobře, na druhou špatně.

Oni si už něco najdou, neboť blbost je nekonečná :-/

křovas 18.11.2008 8:39

formou mně to nahoře

připomnělo agitku z rudého práva neblahé paměti - zřejmě proto, aby to pochopila naše levicová většina spoluobčanů, s obsahem souhlas

Forstmeister 18.11.2008 8:28

Zelení

Zelení jsou nejejom komická parta okolo jádra, ale jsou i militantní "přírodně". V revíru máme retenční nádrž, kde zelení sledují pulce kuněk a čolků. Ohromně jim vadí třeba divoké kachny, které prý předmětné pulce loví. Jako uživateli honitby, nám za kachny navrhli flastr 0.5 M Kč. I přes dobrozdání odborníků (kachny takové pulce nežerou, jsou pro ně "hořcí"), byla disputace se zelenými, jako rozhovor s "hetentoty" ve svahilštině. Orgán státní správy to asi správně pochopil a označil požadavek zelených za irelevantní. Nicméně výletníci tam kachny krmí, jejich dětičky jsou "u vytržení" z ochočených kačenek, zelení nás ale bombardují, abychom tam kachny mordovali. Tak nevím, jak se eticky a profesně zachovat. Vždy ale budeme ti "nemravové" z hlediska výkonu práva myslivosti (lovit / nelovit). Poraďte.       

adhf 18.11.2008 8:39

Re: Zelení

to je jako s kormoránama: takové hejno kormoránů vám vyzobe rybník ajn-cvaj. Ale protože jsou ty mrchy chráněný, tak nemůžete ani do toho hejna střelit. Čili rybník po nasazení totálně prázdnej a ekolog u toho radostně tleská ručkama, jak krásně chrání přírodu. Stal se případ (když byla fantasmagorie kolem chřipkového viru), že se museli všechny husí farmy u rybníků obehnat plotem (i shora). Prostě taková větší voliéra. I s husama tam ovšem u krmítek zůstalo i pár kachen, protože granule jsou granule. Viděl to nějakej ekolog, co jel kolem o prázdninách na kole, aby viděl les, a že prej to je týrání zvířat, protože kachna je divoká a nemá tam co dělat. A hned prudil s pokutama. Takže to celé dopadlo tak, že se všechny ty ochranný sítě proti chřipce zvedly, aby kachny mohly tam a zpátky. A pak mi řekněte, kdo je tady debil...?

Jiřik 18.11.2008 8:41

Re: Zelení

Vydavatelé toho nesmyslného veterinárního nařízení?

Jiřik 18.11.2008 8:40

Re: Zelení

Jsou zelení a zelení.

Když spolu nedokážou najít stejnou řeč erudovaní ekonomové, právníci nebo třeba fyzici, tak jak se můžou vzájemně shodnout ekologičtí nadšenci, kteří to kolikrát dělají spíš z citu a z přesvědčení než ze skutečné hloubky znalostí?

M.S. 18.11.2008 9:17

Re: Zelení

To je právě ono. Cesty do pekel jsou dlážděny dobrými úmysly. Největším nebezpečím jsou nadšení horlivci bez rozumu.!!

bm2 18.11.2008 8:43

Rada

Preneste musku z kaciek na zelenu skodnu. Reviru sa ulavi a Vas to bude stat par korun za broky.