17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Zelený atom

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Dědek 18.11.2008 15:26

A náhle začalo silně foukat:

A německé větrné farmy se roztočily. Než  přebytek enrgie  dispečeři stačili eliminovat došlo málem k rozvrácení energetické soustavy v celé Evropě. Na co je pak takový systém? Odpovídám sám. Na H....!

libero 18.11.2008 16:30

Re: A náhle začalo silně foukat:

Občas i horší.;-P

Pavel 18.11.2008 16:33

Re: A náhle začalo silně foukat:

To určitě není, protože díky tomuto stavu snad i zelení evropané pochopí, že jádro je prostě třeba úplně stejně, jako nové akumulační elektrárny pro pokrytí špiček a uložení přebytků energie.

Na druhou stranu to ale myslím neznamená, že pokud si někdo chce dát solární panel na dům, že mu to někdo bude zakazovat a že mu nedovolí vyrobenou energii dodávat do sítě. Třeba v létě na pokrytí lokální spotřeby klimatizací a s tím související opačné přetěžování soustavy, to nemusí být špatné.

Pumprlidentlich 18.11.2008 16:51

Re: A náhle začalo silně foukat:

pěkné, ale kdo to zaplatí? Každý si pořídí solární panel a bude žít z dotací?

Pavel 18.11.2008 17:06

Re: A náhle začalo silně foukat:

Tak je otázka, nakolik se zhodnotí to, že ten solární panel využívá na střeše energii, která by se změnila v teplo a tedy nedrancuje žádné zásoby. Rozhodně bych ale případné dotace nedával v jiné formě než v ceně za dodanou energii.

Pumprlidentlich 18.11.2008 17:23

Re: A náhle začalo silně foukat:

V Německu rostou desítky dalších uhelných elektráren, Rakousko staví plynové elektrárny.

Můžete uvést, kde solární panely zabránily drancování zásob? Píšou to v objektivní studii greenpace?

Kdo to zaplatí? Negři, židi, politicky stupidní, kapitalisti?

Solární panel je dobrý způsob, jak se obohatit bez práce. Smysl zelené ideologie.

Pavel 18.11.2008 17:30

Re: A náhle začalo silně foukat:

Tak jistě se mnou budete souhlasit, že solární panely mohou vylepšit bilanci zejména v letních měsících ve vztahu ke klimatizacím. Oproti JE mají hlavně tu výhodu, že energii produkují  v místě spotřeby.

vita 18.11.2008 17:42

Re: A náhle začalo silně foukat:

Pokud vyprodukují elektřinu v místě spotřeby, čert s nimi. Nebudou-li zapojené do sítě, nebudou ji rozhoupávat a pokud si majitel pořídí i akumulaci, nechť si klidně jede v ostrovním režimu do alelujá.

Pokud nebude vyžadovat dotace na ty panely.

Pokud ovšem nedostane dotace a nebude parazitovat na síti a síťových službách, "vrátí" se mu náklady tak dvacet let poté, co ty panely už budou nenávratně degradované.

libero 18.11.2008 14:44

Zelení do kopru

ovšem ano, ale rúžovky s ruďasy za nimi.

Jinak si nepomůžeme. Lidovce raději nezmiňuji, ti už na té cestě jsou také.

Goro Bílý Pes 18.11.2008 14:26

MINOUT SE S DOBOU

Někde jsem vyčetl výraz "minout se s dobou". Asi se to stalo i panu autorovi; možná ž doba minula jej.  Zatímco „socialistická demokracie" u nás nikdy nefungovala (a snad ani nebude), obyčejní lidé vesele vužívají alternativní zdroje, ať si pan Vlk nebo pomatená větev ekologismu žvaní cokoliv. Nakonec, oni se navzájem strašně potřebují, neměli by proti komu (čemu) bojovat,respektive psát.:-D:-P!!

libero 18.11.2008 14:45

Re: MINOUT SE S DOBOU

Pokud na to obyčejní lidé nevyžírají dotace, nic proti tomu.

Stredocech 18.11.2008 15:26

Re: MINOUT SE S DOBOU

O tom to je. Co se vyplatí bez dotací, je dobré pro lidi (většinou).

čtenář 18.11.2008 12:46

Že by nějaký problém?

Moc často nepíšu, ale takovouhle slátaninu už jsem dlouho nečetl. Vůbec nepolemizuji o jaderné energii, ta Vás zajímá asi tak nejméně. Způsob, jakým prezentujete své názory mne přímo uchvátil. Jako bych slyšel ty tajemníky, jimž bylo vše už dávno a provždy jasné. Mám rád Svěráka a jeho humor, moc rád. Ale když napsali Afriku, tak jsem na ni nešel. Smát se na povel mi nějak nejde. Mezi Vašimi všeznalými bonmoty už není ani malý prostor na kousek normální informace. Ale četr to vem, když Vás za to platí :-)? Ale fakt, uberte, je to na úkor čtivosti.

Malá poznámka k energii. Zajděte si někdy večer na Hradčany a koukejte na město. To je světla, co? U nás na horách máme tři lampy ve vsi a po půlnosi je vypneme. Nejsme ani blbí  ani chudáci, prostě je to normální. A na tu Šumavu klidně přijeďte, ať už máte představu o "civilizovaném" národním parku jakoukoli. Nic Vás tu nesežere, jenom tu elektriku máme jako jihočeši dražší. 

honzak 18.11.2008 12:52

Re: Že by nějaký problém?

Světelný smog je jistě svinstvo. Ale vypnutí veřejného osvětlení v Praze po půlnoci by nebylo ani trochu dobré. Výrazně by se zvedl tzv. nápad trestné činnosti. Mimochodem, nemáte dceru, která chodí do tanečních? Společně s matinkou by byly ideálním terčem těch, kteří se za světla přece jen trochu bojí....

www racek 18.11.2008 13:05

Re: Že by nějaký problém?

proč by se měla zvýšit kriminalita, ti zloději a loupežníci by taky neviděli na svou práci, ne?

Stredocech 18.11.2008 15:29

Racku, po tmě by se kriminalita nezvýšila pouze tehdy, kdyby

platily Hitlerovy válečné zákony tj. krádež s využitím povinného zatemění = trest smrti. A zloději to respektovali.

čtenář 18.11.2008 13:20

Re: Že by nějaký problém?

Nemluvím o vypínání Prahy, jenom říkám, jak s energií hospodaříme. K čemu mají auta světla, když jsou dálnice nasvětleny kam až dohlédnete? Nikoho nepřesvědčuji, jenom je mi trochu líto, že ztrácíme schopnost rozlišení. Asi sem moc nepatřím :-). Ale jinak normální... 

Mějte se

honzak 18.11.2008 13:47

Re: Že by nějaký problém?

my realisti schopnost rozlišení neztrácíme. Tepelné elektrárny (do nich patří i JETE a JEDU) nemohou na noc "vypnout" a ráno zase "zapnout" tak, aby to bylo ekonomické a neškodilo to zařízení. Proto se zavedl tzv. noční proud. Neboli z nouze stnost a vyrobená energie se alespoň trochu využije (např. v akumulačních spotřebičích).

Také patrně nejezdíte autem - mně se vždy uleví, když vjedu v Lahovicích na Strakonickou  a přestanou mi do očí šít dálková světla trotlů, kteří se je neobtěžují vypínat. A přesně stejně by to vypadalo v tom městě.

čtenář 18.11.2008 13:59

Re: Že by nějaký problém?

Díky, jeden se rád dozví. hezký den

Stredocech 18.11.2008 15:31

Re: Že by nějaký problém?

Termín "Světelný smog" je bláznivá vymyšlenina. Vadí to akorát astronomům v Ondřejově.

Pavel 18.11.2008 16:42

Re: Že by nějaký problém?

Astronomové jsou jen v Ondřejově ? :-)))

... a volně žijícím zvířatům a hmyzu to nevadí, že ne ? Prostě podle Vás to nestojí za to, se tím vůbec někdo zabýval a vymyslel lepší a úspornější metody osvětlování.

Podle mne je ekologie metoda, jak zbytečně nehuntovat přírodu kolem nás. Pokud si z toho někdo udělá náboženství, je to jeho problém. Nechápu ale co je dobrého na tom, když idiot vozí odpad do lesa a ne na skládku. ... a s tím osvětlením je to podobné. Vždycky je co vylepšit.

vita 18.11.2008 17:47

Re: Že by nějaký problém?

Světelmý smog vadí nám všem, jenom to není tak patrné, protože se z něj nerozchrcláte. Naše mozky jsou nastavené na noční tmu a přebytek světla způsobuje mnohé "civilizační" problémy v psychice.

Přitom nejde o nic jiného, než o takové tvarování stínítek, aby se svítilo kam je potřeba a ne pánubohu do oken - ten by si posvítil sám, kdyby chtěl. Dalo by se ušetřit kolem 35% elektřiny na venkovní osvětlení aniž by se změnil světelný komfort na silnicích a chodnících. To není cesta na stromy, to je jen omezení plýtvání.

Mimochodem - Pražský hrad je osvětlen každonočně jak o Božím těle, že? A přitom racionálně tak, aby nevyvolával zbytečný světelný smog. Je uváděn jako mustr dobrého a šetrného návrhu.

Schumacher 18.11.2008 16:34

Ale kdepak. Naopak.

Chce to tmu a dostatek bezúhonných ozbrojených občanů odhodlaných důsledně využívat podmínek nutné obrany (a rozumných policistů, státních zástupců a soudců, třebaže při rozumnosti prvních jmenovaných by to k těm posledním nemělo dojít :-) Dá rozum, že lepší je nepoužívat střelné  zbraně ( podléhajícípovolení). Ty dělají randál, zanechávají balistickou stopu a čas strávený vysvětlováním na policii je drahý. Když nevadí randál, lze se bránit ládovačkou. Tu můžete mít sice nanejvýš dvouhlavňovou, ale v počtu kolik jich unesete. Pro obranu by měly stačit dvě dvouhlavňové pistole  s hladkým laufem. Nedávno se tím lidi úspěšně mordovali a nikdo si nestěžoval na malou účinnost. Když se nmíte trefovat první ranou, nepotřebujete mít nacpaný magacín. Kdyby to bylo málo, můžete lumpa umlátit pažbou. Na výstražnou ránu do luftu je škoda prachu a olova, to si lump měl rozmyslet dřív. Kamarád dneska úspěšně vyzkoušel slzák na drbanovi který mu  s černou otlučenou Mazdou v koloně udělal myšku a zašlápnul. Drobet do sebe ťukli a ten lump se k němu hrnul, že otevře dveře a udělá mu něco ošklivého. Sotva otevřel dveře, dostal dávku  slzáku a když  u toho zastavil kolemjedoucí policista, tak po diskusi, že by mohlo dojít na ohledání stop, sebrání otisků prstů z dveří a na test na alkohol a drogy, drban netrval na přivolání nehodové hlídky a s krvavýma očima v tichosti zmizel. Měl kliku, že se to nestalo v noci někde na okresce....

Cricket 18.11.2008 12:34

Jde to i jinak

K čemu jaderné elektrárny, když proud máme doma v zásuvkách, že?

Yowda 18.11.2008 14:38

Re: Jde to i jinak

ale je zajímavé, že elektřina je jenom v těch zásuvkách, které jsou přišroubované ke zdi. Tuhle jsem si koupil zásuvku, zkusil jsem do ní zapojit televizi a ono nic! Až když přišel elektrikář a přišrouboval jí ke zdi, tak začala fungovat. Vůbec to nechápu... ;-(

NevericiTomas 18.11.2008 11:51

Atomovy reaktor do kazde rodiny

http://digiweb.ihned.cz/c4-10122500-30163250-009000_d-atomove-minielektrarny-mohou-poskytnout-elektrinu-az-20-tisicum-domacnosti

nez zabickari doladi svoje vetrniky a elektrarny na prdy, bude trh zase obsazen :-)

zdeněk 18.11.2008 12:05

tohle nemá reálnou perspektivu

malé reaktory potřebují vysoce obohacené palivo - je tu nebezpečí zneužití. Nehledě na to že případná bezpečnostní opatření kolem takového malého reaktoru by jeho provoz značně prodražila.

Podle mě zde cesta nevede.

Jenda 18.11.2008 14:39

Re: tohle nemá reálnou perspektivu

Na to aby nutna bezpecnostni opatreni provoz dostatecne prodrazila uz zeleni dohodnou. Z jedne strany mnohasetstrankovymi predpisy zahrnujicimi i typ a umisteni konvice na kavu v kancelari riditele a z druhe blokovanim dodavek a odvozu paliva a neustalymi pokusy nekam vlezt a rozbalit tam transparent.

libero 18.11.2008 14:47

Re: tohle nemá reálnou perspektivu

R^;-DR^

Haui1 18.11.2008 15:13

Re: tohle nemá reálnou perspektivu

Ono bude stačit, až se jednou nějaký ten řidič, který odváží jaderný odpad, nakrkne a sjede mu noha z brzdy na plyn a pár těch fanatiků přejede, tak jich znatelně ubude.:-)