26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Velrybí vyděrači

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
messenger 29.7.2008 13:00

Uvital bych odkazy na zdroje

Odkud pak asi pan Brezina cerpa? Bez overitelnych odkazu klidne mohl nastrilet cislla od boku a pak na nich postavit svuj neotresitelny clanek... A vsichni mu to zerete jako by byl buh...

BTW ta hlaska tak kapitalizmus zachranil velryby je dost husta :) tak jsem se davno nezasmal... Co by se asi stalo s velrybami kdyby levna vyroba petroleje byla objevena treba o tricet let pozdeji?

glumdalklitch 29.7.2008 13:05

Synku, zdroje nam jako znamy vzdelanec a specialista

najdes ty. Tak hus, hus, do toho, at uz jsou tady linky !

glumdalklitch 29.7.2008 13:08

A jeste jedna zajimava otazka, co by se stalo s velrybami,

kdyby se Zizkovi dostal do ruky lahky gulomet ?

Jahus 29.7.2008 13:16

Re: A jeste jedna zajimava otazka, co by se stalo s velrybami,

Oprav si "súdruhovi Žižkovi"

i.h. 29.7.2008 13:38

A taky se naskýtá otázka,

co by se stalo, kdyby petrolej a jeho výrobu objevily právě velryby ? Třeba to tak bylo, když jsou tak inteligentní ...

glumdalklitch 29.7.2008 12:59

A zajimava otazka na ochrance velryb,

uz zase nasli yettiho. Ma se yetti chranit (je ho malo) nebo hubit (zere lidi) ?

Mojmir Prusa 29.7.2008 12:44

VYBORNY CLANEK

ktery velmi dobre ukazuje, jak se vyvyji prumysl stracu a emoci.

Nicmene uvahy o blahodarnosti kapitalismu jsou peknou pohadkou. To je proste vyvoj: clovek nejdrive sbiral v prirode, pak lovil, pak pestoval a choval, jeste pozdeji si nasel mineralni latky, ktere to vse jsou schopne nahradit a nyni tuto roli prebira energie. Se spolecenskym systemem to v zasade nema nic spolecneho.

Ten pribeh o oleji je ale stejne poucny. Pro zabraneni emisi CO2, ktere je treba snizit (at si kdo mysli o sklenikovem efektu cokoliv,i  jen hledisko opatrnosti to napovida), by se udelalo mnohem vice, kdyby se investovalo do elektromobilu a zdroju el.  energie (jadra a dalsi etapy). Krok zpet smerek k pestovani energenickych plodin nemohl doadnout jinak nez spatne.

Elia 29.7.2008 13:07

Re: VYBORNY CLANEK

Podstatná je svoboda, zejména svoboda vlastnicví, možnost investovat, akumulovat ve svobodném tržním prostředí atd. Pokud chcete používat zavádějící člěnění společenských systémů podle Marxe, které je bohužel stále ještě velmi rozšířené, nejlepším přiblížením názvu pro systém nejlépe podporující vývoj je "demokratický kapitalismus".

bd 29.7.2008 11:39

Technolige lovu kytovců

Dokud bude technologie lovu kytovců (a to nejen velryb) na úrovni popravy Jánošíka, do té doby to pro mnoho lidí (včetně mě) bude zejména problém etický a tedy emoční. A to by někteří kytovci tomu Jánošíkovi ještě záviděli.

Mimochodem, doufám že příští článek pana Březiny podobně pojedná o škodlivosti boje proti ubíjení tuleních mláďat basebalovu pálkou.

vojcek 29.7.2008 11:43

Re: Technolige lovu kytovců

Zajisté se stejnou vervou protestujete proti zabíjení kaprů o vánocích (rovnež často drastické) či proti podmínkám přepravy drůbeže

bd 29.7.2008 11:49

Re: Re: Technolige lovu kytovců

Když teď tady napíšu, že mi to taky vadí, tak jsem právě zaprotestoval se stejnou vervou jako předtím. Spokojen?

vojcek 29.7.2008 11:53

Re: Re: Re: Technolige lovu kytovců

Ještě byste mohl dodat jak byste chtěl humánně zabít velrybu:-PDát ji předtím uspávací injekci?

BM 29.7.2008 11:59

Re: Re: Re: Re: Technolige lovu kytovců

Parafrazujuc stary vtip, mozno by stacilo dat im prihlasku do Green-piss a otocia brucho same.

bd 29.7.2008 12:09

Re: Re: Re: Re: Technolige lovu kytovců

Já vůbec nechci zabít velrybu, tak nevím, proč se mě tak blbě ptáte. A jinak kytovci nejsou jen velryby (myslel jsem, že můj první příspěvek na to poukázal dotatečně srozumitelně), takže jestli je vám aspoň 18, koukněte třeba sem

http://www.youtube.com/watch?feature=related&v=3NK5ePCsqfs

Ale 29.7.2008 11:49

Re: Technolige lovu kytovců

Zabíjení se mi taky nelíbí. Taky jsem normální, taky nejsem myslivec.

Chápu ovšem, že zabíjení je přirozenou součástí života. A pokud jsme si přisvojili svět a do značné míry přejali zodpovědnost za jeho rovnováhu, musíme zabíjet také.

Řadu živočišných druhů jsme přiměli k tomu, že přijala strategii přežití domestikací - a tato strategie je měřeno počtem jedinců úspěšnější, než divoký život. Přestože je cílem života účelové zabití.

Zabíjení velryb je krvavé (takové hovado má hodně krve), ale zabití harpunovým dělem je mnohem rychlejší, než velrybí zápasy, které prováděli velrybáři 19. století, tím pádem i méně mučivé. Ano, je to nefér z hlediska šancí. Srnec v leči nebo broiler v drůbežářských závodech jsou na tom stejně.

honzak 29.7.2008 12:06

Re: Technolige lovu kytovců

Ó jak jsi ušlechtilý! Prozradím ti ještě jedno tajemství _ i klas žita to bolí, když ho sjede mlátička v kombajnu! Co s tím budeš dělat?

bd 29.7.2008 12:11

Re: Re: Technolige lovu kytovců

Pouze si o vás budu něco myslet, stejně jako vy o mě. Jak tak koukám, nic víc s tím asi nenaděláme.

honzak 29.7.2008 12:59

Re: Re: Re: Technolige lovu kytovců

čekal jsem horší reakci!

Nějaký návod na humánní zabití vánočního kapra by nebyl? Třeba si lidstvo přizná, že už to tisíce let dělá blbě. Na ty  velryby to pak strojaři tvůrčím způsobem rozpracují, velryba je jen trochu větší kapr. Asi tak o 80 dB.

bd 29.7.2008 13:10

Re: Re: Re: Re: Technolige lovu kytovců

Za nejhumánější způsob popravy kapra se považuje omráčení s následným přeříznutím žaber. A abych vás uchránil posměchu jiných, tak vám napovím, že velryba je savec, tudíž žábry nemá.

Niky. 29.7.2008 12:12

Re: Technolige lovu kytovců

bd je nebezpečný idealista.

Pešek 29.7.2008 12:20

Re: Re: Technolige lovu kytovců

Co je nebezpečné na myšlence, že když už člověk (vývojově údajně nejvyšší živočich) zabíjí, má zabíjet co nejméně drasticky?

XXL 29.7.2008 12:37

Re: Re: Re: Technolige lovu kytovců

A vy máte povědomí jak se zabíjí nedrasticky, máte s tím osobní zkušenost?

Sem s ní, možná jste jedinej kdo zná opravdovou odpověď!

bd 29.7.2008 12:44

Re: Re: Re: Re: Technolige lovu kytovců

Myslíte, že je nějaký rozdíl mezi pojmy 'co nejméně' a 'vůbec'?

Pešek 29.7.2008 13:18

Re: Re: Re: Re: Re: Technolige lovu kytovců

Možná bude rozdíl mezi prostým dušením a předchozím omráčením? Vůbec je stav dosažitelný málokdy.

Pešek 29.7.2008 13:15

Re: Re: Re: Re: Technolige lovu kytovců

Možná vás XXL uspokojí opakování výrazu ..co nejméně drasticky.. Pro ty pomalejší: aby tvor trpěl co nejméně.

vltava 29.7.2008 12:20

Re: Technolige lovu kytovců

Pokud máte s technologií lovu kytovců (nebo porážky jatečních zvířat) problém, máte plné právo na to reagovat odmítnutím masité stravy. V takovém případě máte také mou plnou podporu.

Pokud ale chcete jiným něco zakazovat - např. eskymákům ulovit velrybu, nebo mně porazit vykrmeného čuníka, tak jste pokrytec a fanatik.

bd 29.7.2008 12:42

Re: Re: Technolige lovu kytovců

Já mám problém jen s tím prvním, technologie toho druhého je v naší kulturní oblasti na snesitelné úrovni (samozřejmě ale nevím, jestli váš řezník je či není sadista). Maso normálně jím, ale zaživa uvařenou kočku bych teda nesněd, i když podle významé části lidstva na této planetě je to spešl pochoutka.

Pokud jde o ty eskymáky apod., tak mě zajímá, za jakým účelem je lov prováděn. Hrozba hladu? Pochybuji, ale budiž. Tradice? No, my jsme tady měli taky spoustu zajímavých tradic. Mimochodem - lovec mamutů taky lovil mamuty dost drasticky a nějak nemám potřebu mu to vyčítat.

Dnešní průmyslový (i když maskovaný jako vědecký) lov kytovců ale slouží primárně pouze k uspokojení chuťových potřeb jedinců, kteří jinak rozhodně netrpí nouzí, natož hlady. A kvůli tomu jsou páchána docela nechutná zvěrstva (alespoň z mého pohledu). Klidně si mě nazývejte idaelistou, fanatikem, pokrytcem atd., je mi to celkem šumafuk, jen tady vyjadřuju svůj názor jako ostatní.

vltava 29.7.2008 13:05

Re: Re: Re: Technologie lovu kytovců

Pokud mi nezakazujete čuníka, tak fanatik nejste.

Dovolte poznámku k Vašemu textu: Dnešní průmyslový (...) lov kytovců ale slouží primárně pouze k uspokojení chuťových potřeb jedinců.

Myslím, že k tomu samému slouží i všechny ostatní průmyslové velkochovy (skotu, vepřů, atd.), tedy k uspokojení chuťových potřeb. Protože zasytí i samotné brambory s mlékem...

bd 29.7.2008 14:28

Re: Re: Re: Re: Technologie lovu kytovců

Výživa není jen prosté ukojení hladu a maso je důležitou součástí jídelníčku. Mně jde jen o to, jakým způsobem to maso získáváme a zda existují jiné rozumné alternativy.

Simon 29.7.2008 11:26

špatná interpretace

Autor v článku zmínil jak tržní mechanismy ve svém důsledku(a zcela jistě jako vedlejší efekt) pomohly k tomu, že velryby přestaly být loveny v takové míře. Místní diskutující si z toho článku ovšem vytáhly pouze tuto část proti které teď nesmyslně brojí, navím pomocí slaboduchych argumentů srovnávající kapitalismsu se socialismem.Autor tržní principy oznacčil jako kapitalistické principy, a to je mu teď vytýkáno, přitom to ale není žadná chyba. Ten článek byl ale přeci o něčem jiném. A to o tom, že moratorium na lov velryb je u některých druhů již zbytečné, že jsou tyto druhy přemnožené a způsobují zase škody v mořských ekosystémech. Ale i přesto ekologické organizace v čele s greenpeace proti povolení lovu neustále bopjují, přičemž nepoužívají věcné argumenty ale hrají na city a emoce.