28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Nechte si svůj elektromobil, já jdu do diesela

Poslední týdny politici nevědí, co řešit dřív. Volby? Nesnadnou volbu koalice? Státní rozpočet? Brexit? Bobtnající dluh Itálie?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Svoboda 22.10.2018 9:10

Re: Dát technologii čas ....

Ni c se neudálo ... hmm, zkuste porovnat současné čipy s těmi před třeba 10ti lety. Výkonem, svítivostí, světelným tokem, marevným podáním a životností.

Pěkný den.

M. Foltyn 22.10.2018 12:19

Re: Dát technologii čas ....

Zkuste porovnat cokoli, třeba mobily PC, auta, prostě cokoli před nějakým rokem a technologií současnou.

J. Vintr 22.10.2018 13:02

Re: Dát technologii čas ....

Zákaz žárovek přišel v době, kdy ještě LED světelné zdroje pro jejich náhradu nebyly na trhu k dispozici, takže to jednoznačně směřovalo k podpoře prodeje kompaktních zářivek, které se jasně ukázaly jako slepá cesta.

Z. Lapil 22.10.2018 12:16

Re: Dát technologii čas ....

Uvědomujete si, že argumentujete tím, že když se něco zakáže prodávat, tak se to prodávat přestane?

J. Pospíšil 22.10.2018 2:01

Elektromobil poháněný doma nastřádanou energií,

to jsou rovnou dvě sady, ta doma větší, v autě jen na projetí, akumulátorů. Tedy hodně litia, jehož výroba je docela masakr životního přostředí. A každé tak čtyři pět let pěkně měnit za nové. Ani se slunečními kolektory elektrické energie na střeše to není nic ekologického. Ostatně materiály na všechno to zařízení také bývá vytaveno a to nejde bez tepelné a uhlíkové stopy. Není to žádná dřevo a hlínostavba izolovaná ovčí srstí a slámou.

Nic opravdu ekologického na tom není.

J. Svoboda 22.10.2018 8:35

Re: Elektromobil poháněný doma nastřádanou energií,

Životnost akumulátorů je cca 1000 cyklů. Dojezd mizerého elektromobilu je 150km. Denní nájezd na 4 roky je tedy cca 100km. A to fakt není denní průměrná hodnota nájezdu osobních aut "jen na projetí".

J. Lepka 22.10.2018 9:44

Re: Elektromobil poháněný doma nastřádanou energií,

A nabíjet je budete kde? A samozřejmě také z čeho. V lednu to již budou dva roky, co se na Německo svalila inverze, Slunce ji neprosvítilo a jako na potvoru při ní ani nefoukalo ( každý meteorolog vám prozradí, že je to normální) a tak kluci německý hbitě roztápěli již odstavené uhelky a strtovali záložní zdroje na zemní plyn, jen aby nedošlo k blackoutu. Takže je nutná stavba nových zdrojů, to stojí peníze, moc peněz. A taky infrastruktura, tedy vedení, lidově dráty. Slibované supravodiče jsou furt vzdálenou budoucností, zbývá klasika - měď. Její množství na této planetě je omezené, těžba obtížná a doprava nákladná a vše produkuje CO2, přičemž skokově vzroste její potřeba jen na vinutí potřebných elektromotorů.

A to jsme zaím jen u začátku celého nabíjecího řetězce. I když pominu organizační potíže s dobíjením u rychlonabíječek ( jejich trvalý provoz je nemožný, víte, rozvrátil by stabilitu celé sítě), máme tu konečně problém akumulátorů, který jste tak hezky optimisticky vyřešil malou násobilkou. Jenže tak to nefunguje. I u sebemodernějších aku se objevují stále ty samé problémy se samovybíjením, poklesem kapacity, vnitřním zkratem. Zajímavé také je, že obhájci vašeho typu zásadně neuvažují problémy v zimním období a to nemluvím, resp. nepíšu jen o odmrazování a topení, všechna ložiska mají větší odpor, výrobní tolerance začínají nestačit a odpadní teplo, běžný průvodní jev spalovacích motorů, které to pomáhalo odstranit, jaksi chybí. Inu nepříjemné problémy zamlčíme a počkáme jestli náhodou nebude teplá zima, že ?

P. Štěpánek 22.10.2018 0:13

Tak ono se zeptat vrahů

ve věznici jestli chtějí, aby za vraždu byl trest smrti... má taková anketa smysl? A že se díky autům vzájemně vraždíme, a to hlavně ve větších městech, o tom snad nikdo nepochybuje.

P. Dvořák 22.10.2018 0:51

Re: Tak o tom snad nikdo nepochybuje?

Vy znáte někoho, kdo by s vámi sdílel názor, že "se díky autům vraždíme"? Pokud o tom podle vás "snad nikdo nepochybuje", tak jste právě našel prvního.

Že vy budete takový ten pitrýsek, co se prohání na kole a kličkuje mezi uskakujícími lidmi a kočárky uprostřed pěší zóny?

V. Braun 22.10.2018 2:20

Re: Tak o tom snad nikdo nepochybuje?

A jaký pitrýsek jste vy, pane Dvořáku?

P. Dvořák 22.10.2018 2:48

Re: Tak o tom snad nikdo nepochybuje?

Nejsem pitrýsek, co se prohání na kole a kličkuje mezi uskakujícími lidmi a kočárky uprostřed pěší zóny.

Pokud to dosáhne k vašim rozumovým schopnostem, což podle vaší otázky pochybuji, máte určení pitrýsků v této problematice vyřešenou.

P. Štěpánek 22.10.2018 10:26

Re: Tak o tom snad nikdo nepochybuje?

Nejsem. U nás to je ještě znasobeno auty bez katalyzátoru. Opět bez řešení, již mnoho let.

P. Selinger 22.10.2018 10:36

Re: Tak ono se zeptat vrahů

Jo, ale vrahem jsou nezodpovědní řidiči, viz statistiku smrtelných nehod...

V. Petr 22.10.2018 15:21

V USA spočetli, že roku 1900, kdy se kromě vlaků

používali téměř výhradně koně, bylo více úmrtí při dopravních nehodách, než dnes.

Ostatně v mnoha starších romantických filmech se hrdina seznámí s hrdinkou tak, že statečně zastaví její splašené koňské spřežení...