28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Nechte si svůj elektromobil, já jdu do diesela

Poslední týdny politici nevědí, co řešit dřív. Volby? Nesnadnou volbu koalice? Státní rozpočet? Brexit? Bobtnající dluh Itálie?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Novotny 22.10.2018 11:43

Re: Letadla těžší než vzduch?

Norsko chce do roku 2040 řešit svou interní leteckou dopravu výhradně elektro-letadly.

T. Hraj 22.10.2018 11:58

Re: Letadla těžší než vzduch?

Chtít můžou, ale dokud někdo vevyřeší nízkou energetickou hustotu (vzhledem k váze) u baterií, tak budou lítat tak maximálně 4místná letadla. U velkých letadel problém s váhou roste exponenciálně. Vysvětleno zde:

https://www.youtube.com/watch?v=VNvzZfsC13o

J. Novotny 22.10.2018 13:35

Re: Letadla těžší než vzduch?

Jde jim o interní, tedy relativně krátké lety. Video počítá s přeletem Atlantiku.

T. Hraj 22.10.2018 13:48

Re: Letadla těžší než vzduch?

Video poukazuje na to, že váha elektrického letadla poroste exponenciálně s jeho velikostí. To znamená nejen krátké lety, ale také velmi malá letadla, tj. malé množství pasažérů. Vnitrostátní dopravu v Norsku (Norsko má na délku 1700km) to nevyřeší.

A to pomíjím ekonomiku, kterou jak známo ekologičtí Norové řešit nemusí. Oni ropu nepálí (resp. čím dál méně). Pálí ji až ti, kdo ji od nich kupují. Jak prosté.

M. Prokop 22.10.2018 11:19

Re: Letadla těžší než vzduch?

Hloupé srovnání.

Letadla těžší vzduchu se neprosadila směrnicí nebo předpisy proti balonům. Byla prostě lepší. Až (když) bude elektromobil lepší než spalovací klasika, nic proti němu.

R. Langer 22.10.2018 14:05

Re: Letadla těžší než vzduch?

Tak to vám připomíná špatně, protože jde o něco zcela jiného.

P. Selinger 22.10.2018 10:42

A až všichni přejdou na elektromobily,

kdo a jak bude tu hromadu elekřiny vyrábět ? Budoucnost má vodík, a to v kombinaci s větrnými ekektrárnami na pobřeží, které budou vyrobenou elekřinu na místě přeměňovat na vodík elektrolyzou vody...

J. Lepka 22.10.2018 10:56

Re: A až všichni přejdou na elektromobily,

Jo, tohle by mohla být cesta. Akorát jsem ještě nikde nepostřehl reakci hasičů a bezpečáků na přítomnost vodíkových aut v patrových a podzemních garážích. Vodík je sice velmi těkavý, ale také extrémně výbušný. Tedy ony jsou extrémně hořlavé i Li-Ion akumulátory, ale asi je elektromobilů furt ještě málo na případné zákazy.

J. Novotny 22.10.2018 11:50

Re: A až všichni přejdou na elektromobily,

Tak u nás asi jaderka, nejlépe již 4té generace.

P. Zinga 22.10.2018 10:25

Zelená je barvou dvou nebezpečných ideologií:

ekoteroristů a Islámu.

Co se dýzlu týká: to je pouze začátek na dlouhé cestě k jiné společnosti. Miliony hlupáků to nejsou schopny pochopit anebo se o to vůbec nezajímají a další tomu nejen věří. ale i kolaborují.

Cílem je společnost, ve které bude dostatek všeho pro pár a řízená spotřeba pro zbytek. Např. e-auta budou drahá a mase nepřístupná. Nestabilní dodávky elektřiny budou řízeny počítačem, takže např.nebudete prát, kdy chcete, ale kdy to povolí počítač. Živočišné potraviny bez omezení budou pouze pro vyvolené-regulace cenou nebo direktivně.Že jsem jak Piťha? Ano, asi jsem. Ale vše, co jsem uvedl. si můžete dohledat.

P. Zinga 22.10.2018 10:33

Re: Zelená je barvou dvou nebezpečných ideologií:

Jsou dvě vysvětlení, proč: šikovně se to svádí na "neomarxisty" a možná je to pravda. Ale co tato teorie: Vlivná, bohatá skupina si uvědomuje, že užívání prostředků Zeměkoule v současném rozsahu není možné do nekonečna a rozhodla si zajistit svá privilegia? Že tímto způsobem chce omezit spotřebu, aby zbyla pro ni?

Už jsem zde o tom psal: právo držení zbraně v USA nebylo vyvoláno potřebou osobní obrany, ale prosazením práva obyčejných lidí na lov, který byl do té doby zákonnou výsadou šlechty.

A migrace? Jak píše J. Heller: země (rozuměj její "vládce"), která chce být bohatá, potřebuje spoustu chudých lidí.

R. Tesařík 22.10.2018 11:56

Re: Zelená je barvou dvou nebezpečných ideologií:

Když omezí spotřebu, budou rázem chudší...

R. Jonák 22.10.2018 10:06

Všem těm ,kteří kritizují autorku příspěvku

bych doporučil aby si přečetli článek, který vyšel na NP v sobotu: "Povzdech stárnoucího inženýra".

Myslím, že ten potvrzuje z technického hlediska názory autorky.

M. Zima 22.10.2018 10:09

Re: Všem těm ,kteří kritizují autorku příspěvku

Máte pravdu, byl to taky "český pohled" a to byla jeho slabina.

M. Prokop 22.10.2018 10:11

Re: Všem těm ,kteří kritizují autorku příspěvku

Vaše slabina není v tom, že píšete česky, ale že píšete blbě.

J. Svoboda 22.10.2018 10:19

Re: Všem těm ,kteří kritizují autorku příspěvku

Jste dneska málo osobně sprostej.

Pěkný den.

M. Prokop 22.10.2018 10:22

Re: Všem těm ,kteří kritizují autorku příspěvku

Autor: J. Svoboda 169 Datum: 11.9.2018 11:24 Jste v křeči, mudrlante :o)

J. Lepka 22.10.2018 10:13

Re: Všem těm ,kteří kritizují autorku příspěvku

Jeho "slabina", aspoň pro vás, byla v tom, že měl ve všm pravdu. Ovšem abyste to pochopil, je třeba oprostit se od ideologického zaslepení a oprášit si středoškolské znalosti z fyziky a chemie.

M. Prokop 22.10.2018 10:19

Re: Všem těm ,kteří kritizují autorku příspěvku

Zima v Německu požil Šalamounův exkrement, což mu v tom pochopení brání.

J. Lepka 22.10.2018 10:59

Re: Všem těm ,kteří kritizují autorku příspěvku

No jo, to bude tím. Já si neuvědomil, že v Německu je každý tělocvikář odborník na energetiku.

M. Polák 22.10.2018 9:56

Poznámka ke statistikám

Paní Šichtařová, rád bych Vás upozornil na zásadní problém statistik a to i v případě ČSÚ. Nepochybuji, že víte o tom, že se například sledují spotřební koše, životní náklady a příjmy podle skupin jako jsou mladé rodiny, zaměstnanci, důchodci apod. Jenže nikdo si dnes nedá práci s tím, aby se zabýval stattistikami rozdělenými například podle majetku nebo příjmů. Nepochybně existuje daleko větší rozptyl mezi důchodci obecně, než například mezi příjmovou skupinou 10 až 20 tis. Kč a skupinou 20 až 30 tis. Kč měsíčně. Přitom v obou skupinách budou zastoupeni jak mladé rodiny, zaměstnanci tak i důchodci.

A podobné to je i v průzkumech, které ve svém článku uvádíte. Například ve skupině lidí s VŠ vzděláním jsou samozřejmě jak lidé, pro které je konstrukce aut, používání různých druhů pohonů, problematika vytváření potřebných sítí, posuzování jejich nákladnosti a zranitelnosti doslova každodenním výkonem povolání. Na straně druhé jsou mezi nimi absolventi nejrůznějších humanitních oborů od těch důležitých až po obskurní.

Chápu, že taková čísla nemáte k dispozici, také jsem je nenašel, ale mohlo by Vás to inspirovat. Přeji Vám příjemný den.

P. Rada 22.10.2018 9:53

Osobní auto jako modla dneška.

Osobák je doposud líbivá a někdy-někde ještě užitečná dopravní metoda. Pokud jsou ale silnice průjezdné, je kde zaparkovat, daří se vše udržovat.... Mnohdy přitom nezáleží co auto pohání ale spíše na rozměrech. V městském prostředí přitom mívá elektromobilita obecně přednosti. Takové otázky ale autorka zřejmě neřeší - ačkoli se ohání i pojmem ekologie.

Do budoucna je navíc kardinální otázkou jak zajistit dost surovin na výrobu aut či spíše monster moderních SUV .. pro celosvětovou populaci - nehledě na likvidaci či kýženou ale prakticky zatím nerealizovanou recyklaci.

Lze se modlit aby toto autorkou opomíjené (prostor, suroviny...) šlo dál řešit. Vždyt už i za dnešního stavu je zřejmé, že to takto dlouho nepůjde. Svá auta ale dál nekrticky uctíváme až jako svou součást bez které nemá život smysl. Tak vlastně dáváme v sázku právě svou vlastní existenci analogicky jako obyvatelé dávného Velikonočního ostrova:

https://www.youtube.com/watch?v=eb_6MdUZyw0

K řešení by přitom stačilo zavčas rozvinout "Umění být" - nikoliv prohlubovat stupidní postoj "mít". (https://www.databazeknih.cz/knihy/umeni-byt)

M. Prokop 22.10.2018 10:09

" Svá auta ale dál nekrticky uctíváme ..."

Vy, a kdo ještě?

J. Lepka 22.10.2018 10:10

Re: Osobní auto jako modla dneška.

Zdánlivě argumenujete velmi logicky, žel jen zdánlivě. Možná máte pocit, že je možné se vrátit k volským potahům, tak ekologickým, ale pozor : i krávy prdí a ne málo ! Jenže auta tu jsou, jsou oblíbená až nezbytná a pokusy o jejich eliminaci jsou předem odsouzeny k neúspěchu. Samozřejmě představa lehkého, jednoduchého a elektrického vozítka je lákavá, leč nežijem v zemi věčného jara a navíc máme ještě docela vysoké nároky. Dovedet si představit, že vás do nemocnice poveze někdo na dvoukoláku, protože je to ekologičtější než moderni sanitka s dieslem pod kapotou? Jo a ten argument s dostatkem surovin. Jak si představujete řešení produkce a distribuce nově pořebné elektřiny ? Vezměte si kalkulačku a zkuste si spočítat, kolik megatu oceli a mědi bude potřeba k rekonstruci a dobudování celé sítě elektráren, rozvodných sítí a v neposladní řadě i nabíjecích stanic.

M. Prokop 22.10.2018 10:12

Re: Osobní auto jako modla dneška.

Legrace je, že výstavbě elektráren a rozvodných sítí brání právě "Radové".

J. Lepka 22.10.2018 10:17

Re: Osobní auto jako modla dneška.

Připomněl jste mi ten starý vtip :

" Kde jste byl, když Pánbůh dělal Zemi, moh ́ jste mu tak pěkně poradit"!

M. Vondráček 22.10.2018 11:33

Re: Osobní auto jako modla dneška.

Prdění krav pan Rada zabrání použitím katalyzátorů :-) :-)

V. Student 22.10.2018 9:45

Zdravím, paní Šichtařová.

Většinou s vámi souhlasím, nicméně: ať už jsou elektromobily slepou uličkou nebo ne, prozatím představují jedinou alternativu vůči ropě šejků. Nic valného jsem si o nich nemyslel nikdy, ale v souvislosti s tím, jak na saúdské ambasádě naložili s tím novinářem (o kterých si ovšem také nic valného nemyslím)bych se už docela rád poohlédl po jiném zdroji energie než je "jejich" nafta.

Diesel smrdí. Takže nějaká svinstva vypouští, asi víc než benzíňák. Majitelů diesleselů je mi líto, protože kdo si koupil před rokem diesela, a teď se dozví, že jako hub po dešti přibývá měst, kam se s ním nepodívá. To je rozhodnutí buď hloupé nebo zlé. Po zkušenostech s EU se domnívám, že spíše hloupé. Měli to dát vědět dřív, s předstihem alespoň pěti let. Tahle hurá akce je skutečně divná, ale to nic nemění na tom, že na šejky se patří vykašlat, a to čím dřív, tím lépe.

V. Student 22.10.2018 9:47

Re: Zdravím, paní Šichtařová.

dieselů není těžké slovo, nechápu jak se mi ho povedlo tak zmršit:-)

J. Lepka 22.10.2018 10:19

Re: Zdravím, paní Šichtařová.

Obávám se, že jde o kop do autu. Neustále narůstá počet elektráren na zemní plyn.