22.6.2024 | Svátek má Pavla


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
hufv 21.7.2008 13:52

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyrabet efektivneji energii

můžete sem prosím napsat, co tedy chcete? Jak si představujete, že by mělo dojít k tomu, že nebudeme následovat tuto cestu?

V.Novák 21.7.2008 13:51

Re: Re: "Každý energetický podnik je ztrátový"

Mohl byste mi, pěkně, prosím, vysvětli vaši tezi?

Prozatím mám dojem, že žijeme v různých vesmírech a že jste chodil na jinovesmírovou MFF UK.

Jak to, že jsou energetické podniky ztrátové, když mohutně vydělávají?

para 21.7.2008 13:50

Re: Mohou zelení připustit rozšíření Temelína?

Jo odsud s pohledu roku 2008 to tak vypadá. Pár let zpět se ale leckomu na Světě zdálo, že se bez JE a s tím spojených potíží lze obejít. Celá desetiletí přeci trvala celosvětová deprese výstavby JE podnícená nehodou v Černobylu.... Navíc si specielně naši Zelení zřejmě mysleli, že tak přinutí zdejší uhelnou loby zvednout účinnost uhelek z mnohdy sotva 30 na 45% - naivně a ke své škodě a možná nejen ke své škodě..... V zásadě přeci žádná otázka nemusí být Juro špatná.;-)

V.Novák 21.7.2008 13:43

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dostavět Temelín

No, to je vám blbě z pravdy.

Cena elektřiny je stanovena trhem - ato trhem nejtrhovatějším, a sice burzou. Máme tržní hospodářství - už jste zapomněl? Neradno zapomínati!

Rakušané od nás dovážejí, protože jim nic jiného nezbývá. Protože se rozhodli, že budou parazitovat na okolí. Jenže už není moc na kom parazitovat - v Evropě zbývají Francie, Švýcarsko, Česko a Polsko. Pravda, též Ukrajina, která zdražila svým spotřebitelům elektřinu tak, že ji může vyvážet.

Katr 21.7.2008 13:43

Re: Re: Re: Re: Re: Vyrabet efektivneji energii

Samosebou, že bude brzy na příděl.Jako benzín, nafta, uhlí atd.Protože se podporuje spotřeba, jsme přece moderní spotřební společnost, ne?

Katr 21.7.2008 13:40

Re: "Každý energetický podnik je ztrátový"

Fakt se musím smát, když se najde tolik užitečných idiotů, kteří objevují v lidském konání perpetuum mobile.Ekonomika výroby, čeho, energie?;-D;-D;-D

Jura Jurax 21.7.2008 13:36

Re: Zeleni musi odstranit rozpor

Pokud bych byl Zeleny, a mel strach z jaderneho odpadu, - tak bych si někde přečetl - tedy v nějaké solidní literatuře, ne v zelených spiscích - co je to jaderný odpad, kolik ho je, co se s ním děje a tak podobně - a pak bych si taky přečetl, co jsou to množivé reaktory, a možná bych i pochopil, že toho trvalého úložiště nebude tak hned potřeba - a odpadu bude minimum.

Vyvstává ovšem otázka, zda pravověrný Zelený je popsaného schopen. Protože kdyby byl, snad by se principielně nemohl stát odpůrcem JE, natož zeleným.

Katr 21.7.2008 13:36

Re: "Každý energetický podnik je ztrátový"

;-D;-D;-D

Katr 21.7.2008 13:35

Re: Šetřit se snaží skoro každý, ALE ne za každou cenu, aby se nakonec

ČEZu se nevrátí žádné prachy, odporovalo by to přírodním zákonům.Dovedl byste si představit, jak by to vypadalo, kdyby byla česká koruna krytá zlatem jako kdysi, kdy ještě lidé měli rozum?

para 21.7.2008 13:34

Re: Zeleni musi odstranit rozpor

No on to asi není vůbec tak jednoduché a dvojbarevné jak tvrdíš Z.D. Hlavně proto, že procentuelně je světová výroba energie z JE je dosud minimální a sotva její rozvoj může podíly skleníkových plynů celosvětově antropogeně produkovaných v brzku a radikálně změnit. Koukni např na argumentaci pana Smrže http://www.ecomonitor.cz/clanek.shtml?AA_SL_Session=039fd2a71ba0d0f9a3f4aff1a0993c7d&nocache=invalidate&sh_itm=cee0a7ccce24b4ddf37c170f5b0d59c5&add_disc=1&parent_id=287ff2bcd974c9d33b53ef702f4ba25e a možná si uvědomíš, že cesta dál i při konsensu většiny vyspělých nebude snadná a jednoznačně vytýčitelná.

Viktor 21.7.2008 13:32

Jako obyčejně

Takže je to jako obyčejně. Zastánci úspor, obnovitelných zdrojů a alternativních cest vykřiknou heslo a pak se už nenamáhají vysvětlit takové drobnosti jako jak to udělat, aby "se šetřilo", čím zálohovat fotovoltaiku atd.   Nebo se někdo  odhodlá k odpovědi?

(Nemluvě už o tom, že ČEZ by měl podle některých prodávat za hubičku ale přitom by měl být dost bohatý, aby neměl problémy s financováním výstavby JE.)

Jura Jurax 21.7.2008 13:31

Mohou zelení připustit rozšíření Temelína?

Ne že mohou, ale musí.

V zásadě by se jich ani nikdo neměl ptát, protože zelená ideologie zapovídající jádro je - jak už to u ideologií bývá - jen vítězství víry nad rozumem.

honzak 21.7.2008 13:28

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyrabet efektivneji energii

mám tomu rozumět tak, že je třeba dotovat výzkum, který zvýší účinnost přeměny primární energie na energii trakční? Nebo snad dotovat lokální přídělové systémy ve stylu KRAJSKÁ ROZDĚLOVNA KLÍNOVÝCH ŘEMENŮ (existovalo v Průběžné, Praha 10)?

Stredocech 21.7.2008 13:26

"Každý energetický podnik je ztrátový"

Můžete tuto větu vysvětlit. Jistě, při přeměne jedné formy elektřiny na druhou vznikají ztráty, to ale nemá samo o sobě co dělat s ekonomikou výroby.

Katr 21.7.2008 13:24

Re: Re: Re: Re: Re: Vyrabet efektivneji energii

Ptáte se mě, jakobyste nevěděl, že všechny tzv. "vyspělé" země žijí na dluh, který podporuje hlad po spotřebě energií.My se je snažíme dohnat a předehnat.Děkuji pěkně, nechci.

Stredocech 21.7.2008 13:22

To se musíte obrátit na bývalou vládu ČSSD, která si toto nechala od EU vnutit.

Ono není úplně jednoduché tlak EU ustát (zejména při existenci silné domácí páté kolony), ale Francie si to vnutit nedala.

Je ale třeba vzít v úvahu, že EU má představovat společný ekonomický prostor, což zatím není (naštěstí pro někoho, bohužel pro jiné ale pro většinu obojí zároveň). Nebýt zelených v Evropě, takováto situace v elektřině by vůbec nemohla nastat.

V.Novák 21.7.2008 13:19

Člověče, vy se tváříte, jako byste neznal smysl výrazu "Není co řešit"...

Když ten mladík v reklamě na Kofolu "ji miluje - tak není co řešit", tak samozřejmě JE toho spousta, co bude třeba vyřešit. Například kdy, kde, s jakou ochranou, později byt, nábytek, příjem aby dotyčnou uživil, kdy a kolik dětí - je toho spousta, co na řešení zbývá.

Ale je vyřešeno, KTERÁ. Tedy to nejpodstatnější.

Zrovna tak u jaderné energetiky. Zbyde spousta problémů na řešení - ale ten hlavní, odkud vzít energii, je vyřešen. Tedy bude, rozhodne-li se stát pro JE. Rozhodne-li se jinak, zbyde pořád to hlavní - jak poručit větru dešti, aby poslechly.

Katr 21.7.2008 13:19

Re: Re: Re: Re: Re: Vyrabet efektivneji energii

Co to melete nešťastníku?Každý energetický podnik je ztrátový, asi byste si měl zopakovat fyziku ze ZŠ.ČEZ si nahrabe a Vy se budete tetelit blahem, že máte zase o nějakou tu miliardu dluhů ve státní kase navíc a platíte dvakrát víc za energii.

para 21.7.2008 13:18

Re: Ale jo - všímám si jich i Vás pane Zima...

...Snažím se všímat si všech pozitivních podnětů i hloupostí, které kde kdo jak na divadle předvádí ale tohoto "Velkého divadla" si svým způsobem vážím a hledám v něm poučení. Netroufl bych si paušálně zatracovat skupiny jeho herců. Vždyt i v "Pánovi prstenů" měl Glum svou nezastupitelnou roli.;-)

Stredocech 21.7.2008 13:17

Re: Re: Abychom si rozumněli

Pravděpodobně se jedná o možnost instalace reaktorů s takovýmto elektrickým výkonem, ve světě se teprve staví či plánují, např.

http://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Pressurized_Water_Reactor

Katr 21.7.2008 13:14

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dostavět Temelín

Já někde píšu, že chci energii z Rakous?Je mi nanic z lidí, kteří mi tvrdí, že cena za kterou platím je přímo odvozena od ceny dohodnuté někde na jakési mezinárodní burze.Přitom většina lidí v tomto státě nemá platy ani jako rakouští důchodci a platí za energii stejnou cenu jako oni.Rakušané od nás dovážejí, protože jsme pitomci.

V.Novák 21.7.2008 13:13

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyrabet efektivneji energii

Vážený, když mi někdo tvrdí, že nás šetření spasí, tak by mi měl ukázat nějakou zem, kterou už šetření spasilo. Jednu slepou uličku jsme už avantgardně prozkoumávali přes 40 let, část z toho v době mého aktivní ekonomického života. Teď bych byl rád, kdybychom mohli jít nějakou cestičkou (nemusí to být silnice, stezka stačí) vyšlapanou, o které bych mohl celkem oprávněně předpokládat, že někam vede.

Prozatím vidím, že západní Evropa "šetří" už desítky let - a ušetřeno jaksi nemá nic. Ba spotřebovává na hlavu víc než Česko. A protože není schopná či ochotná si spotřebované vyrobit, tak parazituje - mimo jiné i na Česku.

Až bude Rakousko spoléhat POUZE na své vodní, větrné a FV  elektrárny a nebude spotřebovávat elektřinu vyrobenou jinde, pak bude příkladem k následování. Těžko ovšem pro ČR, které jaksi chybí ty alpské toky, o Alpách nemluvě.

M. Zima 21.7.2008 13:11

Ať jich doplnéte, kolik chcete,

nebude to úplné, pro ty Vaše je typické, že momentálně nemají co říct, ta naděje, to byla ta "pravice". Kdybych argumentoval jako Vy, přidal bych pár komoušů a označil Vás za komunistu. Chápete?

Katr 21.7.2008 12:57

Re: Re: Re: Re: Re: Vyrabet efektivneji energii

Vážený, když mi někdo tvrdí, že nejde šetřit, tak ať jde laskavě někam.Republiku máte zasekanou dopravními prostředky, které produkují obrovské ztráty přeměny energií, jen proto, aby se zbytečně převážel náklad z bodu A do bodu B a považuje se to za znak vyspělého hospodářství.Tato tzv. tržní společnost žije na dluh, a to dosti dlouho.A žití na dluh nezpůsobuje paradoxně šetření, ale utrácení a tedy i zvyšování poptávky po blbostech jako jsou klimatizační jednotky chladící lidskou zadnici a produkující zbytečné teplo.

V.Novák 21.7.2008 12:51

Re: Re: Abychom si rozumněli

Inu, když se koupí reaktory na 1,7GWe, tak budou...

Původní plán byl.pokud vím, čtyři VVER-1000, počítalo se s instalovaným výkonem mírně pod 1GWe. Když se Temelín zprovoznil, ukázalo se, že čeští strojaři dodali soustrojí lepší než bylo projektované a umí něco přes 1GW. Teď vyměnili na jednom bloku kus turbíny - a zase stoupl výkon.

Půjde-li ČEZ ruskou cestou typových vylepšených VVER vyráběných mimo jiné ve Škodě JS, budou nové bloky něco přes 1GWe. Půjde-li přes jiné reaktory, budou i jiné výkony.

ZocelenyDrapalik 21.7.2008 12:45

Zeleni musi odstranit rozpor

Zeleni musi prehodnotit JE, pokud ochranu klimatu mysli opravdu vazne. Nelze jednou rukou bojovat proti klimatickym zmenam a druhou rukou stavet plynove elektrarny a prodluzovat zivot uhelnym.  V tom je obrovsky rozpor. Kdo jim pak ma verit, ze to s globalnimi zmenami klima mysli opravdu vazne?  Pokud bych byl Zeleny, a mel strach z jaderneho odpadu, podminil bych dalsi rozvoj JE vystavbou trvaleho uloziste. A to je asi tak vse, protoze ve vsem ostatnim je JE zdaleka nejekologictejsim zdrojem energie. Jsem opravdu zvedav, ktery Zeleny najde tu odvahu predstoupit pred spolustraniky a rekne "pratele, vsechno spatne. Prisel cas vybrat si mezi ochranou klimatu a JE". Myslim, ze mnozi spolustranici to nerozdejchaj. Mimochodem zeleny guru Al Gore to jiz udelal, kdyz JE a obnovitelne zdroje jmenoval spolecne jako zpusob nahrazeni fosilnich paliv. Tak proc cesti Zeleni vahaji?

V.Novák 21.7.2008 12:43

Re: Re: Re: Re: Vyrabet efektivneji energii

Do financování nových Temelínů je vám pendrek. Stejně jako stávající Temelín je VY platit nebudete - postaví je ČEZ ze svých a případně z komerčně vypůjčených peněz. Tedy pokud se někdo zadluží, zadluží se ČEZ - ostatně už mu to finanční poraděnkové doporučují nejmíň dva roky, že má moc vlastních peněz.

Financ nejsem, nerozumím tomu, všude jinde se říká nezadlužovat se, nezadlužovat... Ale to je už jiná píseň.

mik 21.7.2008 12:43

Re: Re: Re: Re: Re: Vyrabet efektivneji energii

Globální oteplení :-)

mik 21.7.2008 12:40

Re: Re: Zelenáč

Jenže se za GMO neutratí tolik peněz na insekticidy, hnojiva apod. A protože Evropa zaspala vývoj kvůli lobování výrobců hnojiv a jiných zemědělských jedů nezbývá než to zdůvodnit zelenorudou ideolgií. V okamžiku, kdy se i EU naučí dělat GMO padnou veškeré "ekologické" bariery.

V.Novák 21.7.2008 12:39

Re: Re: Re: Re: Re: Dostavět Temelín

Ale to je Váš problém, sehnat si nějakého obchodníka, který doveze špeciálně pro vás elektřinu z Rakous... A zaplatit ho, pochopitelně.

Ostatně jaké "my"? Vy dovážíte? Já tedy ne. Pokud ovšem vy dovážíte, pak naprosto nechápu, proč si ji taky sám nespotřebujete. Když už ji tedy vy a vaši kámoši dovážíte.