24.5.2024 | Svátek má Jana


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Katr 21.7.2008 14:13

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dostavět Temelín

My ji máme na prodej, protože jsme blbci, rozumíte tomu?Soudruzi naplánovali, my musíme splnit a vyvážet co to dá.Co na tom, že si zasviníme víc kotlinu, zadlužíme a necháme se pak komunisty z ČEZu lépe vydírat.Ale škoda mluvit, je dost pitomců, kteří věří kecům o tom, že el. energie je produkt a jako s takovým se s ním může obchodovat.

Jura Jurax 21.7.2008 14:20

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dostavět Temelín

No, přijdete mi jako verozvěst nějaké svaté víry - vykřikujete hovadiny a všem spíláte pitomců.

A i když Vy jistě nejste pitomec věřící, že el. energie je produkt a jako s takovým se s ním může obchodovat, vězte, že v reále se s ní obchoduje. Řádově tak století.

Co dělat, když víra neodpovídá realitě? Vy jste snad pfilozóf ;-(

Katr 21.7.2008 14:32

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dostavět Temelín

Ano, obchoduje se s ní, protože je to energie získaná ze ztrátové přeměny, převedeno na papírové peníze -  na dluh.S dluhy se dá obchodovat, to je pravda.Ale vydělat může jenom ta jedna strana.A ta druhá ty dluhy zaplatí.:-/

Stoura 21.7.2008 15:12

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dostavět Temelín

Která? V našich jaderných elektrárnách se spaluje kanadský nebo ruský uran a přeměňuje se s účinností 30% na elektrickou energii o ceně mnohokrát vyšší, než je cena toho uranu.  Kde se tam generuje ten dluh?

Jura Jurax 21.7.2008 17:16

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dostavět Temelín

Fakt nechápu - nemyslíte Vy nějak alternativně? O jakých dluzích to melete? Kdo komu co dluží, kolik a probůh za co?

I. Laengsfeld 21.7.2008 11:18

Vyrabet efektivneji energii

Vyuzivat vice elektroniky, lepsich zemedelskych a stavebnich metod, zlepsit dopravu...

chtěli i soudruzi komunisti.Vida jak se jim v tom cinkáním klíči sametově "zabránilo".:-(

Katr 21.7.2008 11:32

Re: Vyrabet efektivneji energii

Co to?Vy vidíte nějaké snížení spotřeby energií na hlavu?

Stoura 21.7.2008 11:40

Re: Re: Vyrabet efektivneji energii

Spotřeba elektřiny se nesnižuje nikde. Snad jen Kambodža úspěšně provozovala politiku samostatných energeticky nezávislých zemědělských komun. Osobně bych se toho u nás ale nerad dočkal.

Katr 21.7.2008 12:20

Re: Re: Re: Vyrabet efektivneji energii

Aha, takže to zlé a ošklivé slovíčko šetřit se raději vyškrtne z pravicového slovníku.A namísto podpory výrobců všeho, co dokáže snižovat ty ohromné tepelné ztráty, se zadlužíme výstavbou nových Temelínů.Atomově betonová lobby založená soudruhy komunisty úspěšně boduje, za pár desítek let se totiž situace bude opakovat a vy budete opět křičet, že je energie málo.

Viktor 21.7.2008 12:33

Re: Re: Re: Re: Vyrabet efektivneji energii

Tím myslíte, že bude elektřina na příděl? Nebo chcete uvalit na spotřebu el. energie nějakou mohutnou zelenou daň?

Nebo jak si představujete motivaci k šetření? 

Katr 21.7.2008 13:43

Re: Re: Re: Re: Re: Vyrabet efektivneji energii

Samosebou, že bude brzy na příděl.Jako benzín, nafta, uhlí atd.Protože se podporuje spotřeba, jsme přece moderní spotřební společnost, ne?

honzak 21.7.2008 12:36

Re: Re: Re: Re: Vyrabet efektivneji energii

kontrolní otázka - co mimo tepelných izolací dokáže snížit "ty ohromné tepelné ztráty"?

mik 21.7.2008 12:43

Re: Re: Re: Re: Re: Vyrabet efektivneji energii

Globální oteplení :-)

Katr 21.7.2008 12:57

Re: Re: Re: Re: Re: Vyrabet efektivneji energii

Vážený, když mi někdo tvrdí, že nejde šetřit, tak ať jde laskavě někam.Republiku máte zasekanou dopravními prostředky, které produkují obrovské ztráty přeměny energií, jen proto, aby se zbytečně převážel náklad z bodu A do bodu B a považuje se to za znak vyspělého hospodářství.Tato tzv. tržní společnost žije na dluh, a to dosti dlouho.A žití na dluh nezpůsobuje paradoxně šetření, ale utrácení a tedy i zvyšování poptávky po blbostech jako jsou klimatizační jednotky chladící lidskou zadnici a produkující zbytečné teplo.

V.Novák 21.7.2008 13:13

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyrabet efektivneji energii

Vážený, když mi někdo tvrdí, že nás šetření spasí, tak by mi měl ukázat nějakou zem, kterou už šetření spasilo. Jednu slepou uličku jsme už avantgardně prozkoumávali přes 40 let, část z toho v době mého aktivní ekonomického života. Teď bych byl rád, kdybychom mohli jít nějakou cestičkou (nemusí to být silnice, stezka stačí) vyšlapanou, o které bych mohl celkem oprávněně předpokládat, že někam vede.

Prozatím vidím, že západní Evropa "šetří" už desítky let - a ušetřeno jaksi nemá nic. Ba spotřebovává na hlavu víc než Česko. A protože není schopná či ochotná si spotřebované vyrobit, tak parazituje - mimo jiné i na Česku.

Až bude Rakousko spoléhat POUZE na své vodní, větrné a FV  elektrárny a nebude spotřebovávat elektřinu vyrobenou jinde, pak bude příkladem k následování. Těžko ovšem pro ČR, které jaksi chybí ty alpské toky, o Alpách nemluvě.

honzak 21.7.2008 13:28

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyrabet efektivneji energii

mám tomu rozumět tak, že je třeba dotovat výzkum, který zvýší účinnost přeměny primární energie na energii trakční? Nebo snad dotovat lokální přídělové systémy ve stylu KRAJSKÁ ROZDĚLOVNA KLÍNOVÝCH ŘEMENŮ (existovalo v Průběžné, Praha 10)?

Stoura 21.7.2008 12:38

Re: Re: Re: Re: Vyrabet efektivneji energii

Nejde o ošklivé slovíčko. Šetření je samozřejmě potřeba. Ale zkusím se ještěště jednou zeptat: kde ve světě (a jistě existují i země vyspělejší než ta naše) to šetření funguje tak, že snižuje celkovou spotřebu elektřiny?

Katr 21.7.2008 13:24

Re: Re: Re: Re: Re: Vyrabet efektivneji energii

Ptáte se mě, jakobyste nevěděl, že všechny tzv. "vyspělé" země žijí na dluh, který podporuje hlad po spotřebě energií.My se je snažíme dohnat a předehnat.Děkuji pěkně, nechci.

hufv 21.7.2008 13:52

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyrabet efektivneji energii

můžete sem prosím napsat, co tedy chcete? Jak si představujete, že by mělo dojít k tomu, že nebudeme následovat tuto cestu?

Katr 21.7.2008 14:27

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyrabet efektivneji energii

Šetřit a nestavět další Temelíny.

vita 21.7.2008 15:06

Tak víš co, Katře?

Klidně šetři a nestav další Temelíny. On to po tobě ani nikdo nechce, víš? A možná bys mohl začít šetřit tím, že se odpojíš od obou sítí, na nichž sedíš.

Aspoň přestaneš plácat hovadiny a nadávat těm, kteří se ti snaží něco vysvětlit.

Gaia s tebou!

Novák 21.7.2008 15:11

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyrabet efektivneji energii

Šetřit, šetřit, šetřit! Podle vaší zmínky o klimatizaci, která zpříjemňuje život ve vedru můžeme tedy zrušit pračky, myčky a další drobné pomocníky, ale i třeba i chladničky. Rovněž drasticky omezit svícení, zejména veřejné, ale i doma třeba nečíst v posteli. uUž vůbec nemluvím o radiu či talevizi nebo, nedej bóže, PC.

Tak si to představujete? Mohu vás ujistit, že nic ztoho co jsem vyjmenoval moji rodiče neměli a přesto žili spokojeně a vychovali i mně. Ale já bych tak žít nechtěl,. Vzpomenu-li na matčiny rozpraskané ruce od prádla a nádobí, na problémy s uchováním potravin (naštěstí jich za války tolik nebylo, ale o to hůř při každé ztrátě). Děkuji, nechci! Snad ještě to veřejné osvětlení, to se to randilo, ale to už je také pryč..

Stredocech 21.7.2008 12:39

Šetřit se snaží skoro každý, ALE ne za každou cenu, aby se nakonec

dostal do ztráty.

Proč asi má na Krétě prakticky každý barák na střeše kolektory pro ohřev vody a u nás to nemá skoro nikdo (ty co mají na Krétě by u nás v zimě patrně zamrzly).

A nezadlužíme se "my" ale ČEZ. A ty prachy se mu vrátí hodně rychle. A tu "podporu výrobců všeho, co dokáže snižovat ty ohromné tepelné ztráty" si představujete tak? Já si myslím, že by své výrobky měli nabízet normálně na trhu. Zateplení baráku je normální ekonomická úvaha.

Katr 21.7.2008 13:35

Re: Šetřit se snaží skoro každý, ALE ne za každou cenu, aby se nakonec

ČEZu se nevrátí žádné prachy, odporovalo by to přírodním zákonům.Dovedl byste si představit, jak by to vypadalo, kdyby byla česká koruna krytá zlatem jako kdysi, kdy ještě lidé měli rozum?

V.Novák 21.7.2008 12:43

Re: Re: Re: Re: Vyrabet efektivneji energii

Do financování nových Temelínů je vám pendrek. Stejně jako stávající Temelín je VY platit nebudete - postaví je ČEZ ze svých a případně z komerčně vypůjčených peněz. Tedy pokud se někdo zadluží, zadluží se ČEZ - ostatně už mu to finanční poraděnkové doporučují nejmíň dva roky, že má moc vlastních peněz.

Financ nejsem, nerozumím tomu, všude jinde se říká nezadlužovat se, nezadlužovat... Ale to je už jiná píseň.

Katr 21.7.2008 13:19

Re: Re: Re: Re: Re: Vyrabet efektivneji energii

Co to melete nešťastníku?Každý energetický podnik je ztrátový, asi byste si měl zopakovat fyziku ze ZŠ.ČEZ si nahrabe a Vy se budete tetelit blahem, že máte zase o nějakou tu miliardu dluhů ve státní kase navíc a platíte dvakrát víc za energii.

Stredocech 21.7.2008 13:26

"Každý energetický podnik je ztrátový"

Můžete tuto větu vysvětlit. Jistě, při přeměne jedné formy elektřiny na druhou vznikají ztráty, to ale nemá samo o sobě co dělat s ekonomikou výroby.

Katr 21.7.2008 13:36

Re: "Každý energetický podnik je ztrátový"

;-D;-D;-D

Katr 21.7.2008 13:40

Re: "Každý energetický podnik je ztrátový"

Fakt se musím smát, když se najde tolik užitečných idiotů, kteří objevují v lidském konání perpetuum mobile.Ekonomika výroby, čeho, energie?;-D;-D;-D

V.Novák 21.7.2008 13:51

Re: Re: "Každý energetický podnik je ztrátový"

Mohl byste mi, pěkně, prosím, vysvětli vaši tezi?

Prozatím mám dojem, že žijeme v různých vesmírech a že jste chodil na jinovesmírovou MFF UK.

Jak to, že jsou energetické podniky ztrátové, když mohutně vydělávají?