27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Budeme bojovat s klimatem?

Po tom, co někteří politici a manažeři ukradli Gretě Thunbergové její dětství, už nemají alarmisté s klimatem slitování.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Grigar 8.2.2020 19:25

..se sociální spodinou, bydlící v paneláku, pan Šejna jaksi nepočítá. Časem budou rádi, že mají na služby a potraviny, tak jakápak mobilita. Do krematoria je odveze černý stejšn..

Furt do vás hustím, že nás čeká feudalismus 2.0 a vy pořád nic. Ale vy si na mě vzpomenete, ale to už bude pozdě i prstíčkem hrabat! ;-)

V. Mokrý 8.2.2020 12:07

S klimatem nemá cenu bojovat. Tomu je nutné se přizpůsobit ( jako se to dělo celou dobu lidstva ), případně ho využívat, když se naskytne příležitost.

Bojovat se musí s těmi pomatenými ekoalarmisty, kteří pro kecání nemají čas přiložit ruku k dílu, uskrovnit se !

M. Šejna 8.2.2020 12:10

O tom, že s klimatem nelze bojovat a že je potřeba se adaptovat, tady píšu už přes 10 let.

Přesto jsem tady považován za hnusného alarmistu. ;-)

V. Braun 8.2.2020 15:25

Myslím že kombinace adaptace a současně opatření ke zmenšení negativních vlivů člověka na přírodu je vhodnější cesta.

V. Petr 8.2.2020 15:44

Vtip ke v tom, že je třeba v životním prostředí řešit úplně jiné věci, než zlý CO2!

P. Rada 8.2.2020 12:29

Pane Kotasi lidstvo (homo s,s.) se opravdu min. celých předešlých 60tis let klimatu přispůsobovalo migrováním v tlupách o stovkách jediinců a při celkvé četnosti několik set tisíc.

Civilizace všude na planetě nezávisle na sobě vznikly až když se klima ustálilo po výkyvech poslední doby ledové na optimu celých 5000 §et při kolísání úrovně +-0.5C globálně.

Teprve za tolik tisíciletí totiž lesy vyprosukovaly tolik úrodné půdy, že na nich lidé mohly po jejich vypálení "trvale" hospodařit. Začlo být tedy efektivnější se trvale usadit a zakládat pevné osady, pevná obydlí, tvrze.... To vedlo k rozvoji specializací a tím k celkovému civilizačnímu rozvoji.

S touto idylkou klimatického optima je dnes konec - už jsme +. zatím C a s gradientem cca 100x větším než na konci poslední doby ledové. Ztrátu bonity půd věsměs ignorujeme protože dominantně ji kompenzujeme ggrochemií a tak nežijeme s přirozené úrodnosti půd ale vastně s těžby nerostných surovin a ze zneužívání setrvačných vlastností systému.

Souhlas že "uskrovnit se musíme" - v tomto směru ale právě alarmuji, že navíc už dlouho nežijeme na trvale udržitelném principu a že narostlé dluhy jsou i při jen uskromění (zpomalení trendu) i tak zkázonosné.

V. Petr 8.2.2020 13:47

Vy chcete, aby se "lidé uskrovnili," protože to odpovídá Vaší ideologii. A pro toto ideologické východisko hledáte zdůvodnění!

K. Wágner 8.2.2020 15:12

Zelení a socialisté hodlají v europarlamentu prosadit daň z masa, údajně na pokrytí environmentálních nákladů hospodářských zvířat. Ovšem jak sami přiznávají, cílem poplatku je i snížení spotřeby masa a posun k rostlinné stravě. Pokud by byla zavedena, pak by daň z masa měla do roku 2030 snížit spotřebu kuřecího o 30%, vepřového o 57% a hovězího masa o 67%. ;-)

L. Novák 8.2.2020 16:17

Daň z vytápění pevnými palivy už má vláda připravenou k předložení parlamentu....

V. Petr 8.2.2020 16:49

Ano, pak se možná dostaneme spotřebou i pod úroveň potravinových přídělů, které našim dělníkům poskytoval soudruh Heydrich...

J. Jurax 8.2.2020 17:22

A maso bude zase podpultovka jak za bolševika?

Tak to by byl průser, řezník, co mi schovával maso, je už dávno v důchodě.

A pak že vývoj nejde po spirále. Po čase se, vedeni tentokrát rudozelenými marxisty-leninovci z EU, dostaneme do téhož průseru, ale na kvalitativně vyšší úrovni.

Z. Lapil 9.2.2020 19:56

Já jsem v klidu, v naší rodině existuje know how "Chov králíků v bytovce na záchodě". Nekecám.

J. Lukavsky 9.2.2020 10:01

"jak sami přiznávají, cílem poplatku je i snížení spotřeby masa" no docela by mě zajímalo, jak potom zajistí organické hnojení. To je první krok k vylepšení půdní struktury, zlepšení vsakování vody atd. A bez dobytka to asi nepůjde. Lidský hnůj se musí kompostovat, není vhodný pro přímé hnojení. A separát z ČOV asi nenahradí všechno. No je to přesně podle "mysleli jsme to dobře, dopadlo to jako vždy". J.L. end

P. Rada 8.2.2020 12:04

Ano pane Wágnere "boj s klimatem" je svým způsobem nesmyslnou fází u mnoho lidí. Konkrétně Vy tento pojem používáte dehonestačně. Pojetím výstižnější by bylo naučit se ještě v období převažujícího blahobytu "bojovat" s vlastní přebujelou chtivostí, změkčilostí a s rostoucím saldem dluhů na všech stranách.

S přírodními zákony a zákonitostmi nelze "bojovat" ta lze jen poznávat a respektovat. Toto je záladem rozvoje života.

Pohodlný život na dluh at už ekologický, surovinový nebo jen finanční příznačně nekritizujete - jak zlodějíček který si naloupeného pokrytecky váží jako bezrizikového poziitiva. "Bojovat" s takovýmito vývojovými anomáliemi zřejmě nehodláte. Možná v najivním víře, že klima na planetě to významě neovlivnuje a že se ani nic jiného vážného při jejch ignoraci přihodit nemůže.

Máte sice pravdu, že klima se měnilo vždy a že doposud žijeme. Přitom ale nespecifikujete o kolik a s jak velým gradientem a s jakými tedy dopady.

Suma sumárum mi při celospolečenské aplikaci takovéhoto přezíravého egoistického jednání k realitě kdy vědně doložitelně lidstvu při setrvání na dnešních zlozvycích hrozí celoplanetární změna až kolaps který nemá obdoby za celé desetimiliony let vychází, že "boj proti klimatu" se opravdu jeví s lidského hlediska beznadějný. To už proto, že nejpozději v konci století začne většina populace "bojovat" už jen o holé přežití.

To že se to zatím netýká "vyvolených" sobeckého ražení, kterým byli jsou a možná ještě nějakou dobu budou dluhy a nerovnováhy tohoto světa neznámé, ještě neznamená, že i na ně časem nedojde.

L. Novák 8.2.2020 12:17

Další blb, který má potřebu hlásat zelenorudou ideologii. "Rada"... Rv

K. Wágner 8.2.2020 15:13

Pane Rado, přestaňte mne poučovat. Děkuji.

J. Lukavsky 9.2.2020 10:15

"při setrvání na dnešních zlozvycích hrozí celoplanetární změna až kolaps který nemá obdoby" no už se na to pracuje, koronavirus už začal makat. Ale problém bude co potom bude. Ona ta decimace lidstva neproběhne jakoby nic! Kdo nahradí ty spousty pracovníků? Ledaby to kosilo jen "nevýdělečně činné". No asi nás brzy přejde humor. J.L.

M. Šejna 8.2.2020 11:58

Já bych elektromobily nezatracoval. A už vůbec ne jejich ekonomiku.

Vzpomínám na dobu (a není to tak dávno), kdy se tady na Psu objevovaly články o neefektivnosti LED žárovek, o jejich zdravotní závadnosti apod.

Dnes si tepelnou žárovku - edisonku koupí jen hlupák, co neumí ekonomicky počítat. LED technologie zvítězila.

L. Novák 8.2.2020 12:15

Šejno, přestaňte blábolit o problematice, které nerozumíte. Žádné články o neefektivnosti LED tady nebyly a nikdy jsem nic podobného nikde nečetl.

Věnujte se demagogii v propagaci socialismu a ne*erte se do elektrotechniky. Za blba už jste i tak...8-o

A. Šír 8.2.2020 14:42

Nováku, nelžete, články o neefektivnosti LED (ostatně, nepsal jste je sám?) byly, popíraly se údaje o jejich životnosti, popíralo se porovnání s tepelnými žárovkami, z nichž vyplývala jejich výhodnost.

J. Vintr 8.2.2020 15:07

Tak třeba to s tou proklamovanou životností LED zarovrk nebude tak docela pravda. Zhruba před dvěma lety jsem vyměnil všechny žárovky v domě (cca 50 ks) za ledky a už mi jich zhruba deset odešlo. Kdybych spočítal ekonomiku jejich provozu, tak by to proti klasickým žárovkám asi neobstálo.

L. Novák 8.2.2020 16:13

Mám podobnou zkušenost (po 3 letech zavedení), nicméně užitek z náhrady žárovek je zcela nesporný. Spotřeba elektřiny klesla na méně než 25% původní výše, zásadním způsobem klesla nutnost pravidelné výměny spálených žárovek (na schodišti v bytovém domě s častým a krátkým světelným cyklem doba života žárovek ani zdaleka nedosahuje tabulkové hodnoty 1000 h), což je významná nákladová položka. Takže ekonomická výhodnost je snadno prokazatelná a navíc při výměně LEDek za nové jsem za cenu před 3mi roky (cca 90 Kč/ks) koupil téměř tři nové. Takže cena LEDek je už velmi blízko ceně klasických žárovek.

No a ještě dodám, že LED mají klasický "nešvar" výkonových polovodičových součástek, tzn. když je zavřete do malé skleněné nevětrané baňky, významně to zkrátí dobu života kvůli přehřívání elektroniky i LED čipu. ;-)

J. Vintr 9.2.2020 0:46

Odchází mi právě ledky, které jsou ve zcela otevřených svítidlech, takže přehříváním to asi nebude. Ale máte pravdu, že hodně zlevňují. Otázka je jestli právě ty nejlevnější nedosahují deklarované životnosti.

L. Novák 8.2.2020 16:25

Vy si nejspíš pletete LED náhrady žárovek s dříve vnucovanými kompaktními zářivkami, které byly propagandou nazývány "úsporky" ("úsporné žárovky" či zářivky) a současně byly zakázány žárovky.

Tam jsem (nejenom já) skutečně výhrady měl. Je nutno rozlišovat o co se jedná a znát odlišnou fyzikální podstatu jejich funkce i technické parametry.

P. Grigar 8.2.2020 19:34

.. asi tak nějak. ;-)

R. Langer 8.2.2020 18:15

Jo? Tak tady takový článek najděte. :-P

J. Mucha 8.2.2020 14:28

Nejednalo se tenkrát o kompaktní zářivky s elektronickým předřadníkem ("úsporky"). Nevíte, jak je to s jejich prodeji dnes? Vlastně asi těžko, když si je pletete s LED svítidly. Ty sice tehdy také byly, ale dražší a s nižší svítivostí. A můžeme se jen dohadovat, o kolik by byly dnes levnější, pokud by zde žádný zákaz prodeje žárovek nebyl.

M. Šejna 8.2.2020 14:42

pane Mucho,

nejkomičtější jsou diskutéři Vašeho formátu, kteří si myslí, že si někdo něco myslí, a pak s tím, co si podle nich někdo myslí, hrdinně polemizují.

Nepletu si kompaktní zářivky s LEDkami. Já jsem si tehdy nakupoval LEDky místo žárovek, abych ušetřil. A všichni se mi tehdy smáli, že neumím počítat, protože LEDka se nevyplatí, když je tak drahá. Drahá byla (tehdy 8W LED žárovka kolem 300 kč, jako náhrada edisonku 60W).

Dnešní LEDky mají spotřebu 10-krat menší. Jsou to většinou LEDky typu filament.

R. Langer 8.2.2020 18:22

No vy jste úplný zneuznaný génius, skoro jako ten Pivoda. A představte si, že my jsme u nás doma odjakživa svítili zářivkami, už pred 50 lety, tak pokrokoví jsme byli. ;-D

M. Šejna 9.2.2020 0:18

Já jsem si kupoval LEDky z ekonomických důvodů.

Bolševici si kupovali zářivky před 50 lety, aby byli pokrokoví