Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
O sudech a registraci
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
P. Vandas 19.1.2016 10:37Re: V RITZU SUDOVÉ NEMAJÍ A já, proč se zrovinka Ritzu vyhýbám. :-):-):-) |
L. Novák 19.1.2016 10:37Re: No, nevím jak na Pražsku... ;-) Pančované víno, pančovaná koruna, cílená snaha vyvolat inflaci... :) |
P. Grimm Sobota 19.1.2016 10:37Re: Nejsem znalcem vína Protože je víno ošetřováno oxidem siřičitým v naprosté většině případů již během fermentace či ve fázi "školení", tak je zřejmé, že i "sudové víno" siřičitany obsahuje. Záleží ovšem na množství, které vinař aplikuje. Je pravda, že levnější lahvová produkce od velkých výrobců určená k distribuci v obchodních řetězcích jsou ošetřena masivněji (musí vydržet drsnější podmínky přepravy a skladování). Ovšem to nutně neznamená, že v levném čepovaném víně bude koncentrace nižší. |
O. Uživatel 19.1.2016 10:37Uživatel požádal o vymazání |
J. Vobr 19.1.2016 10:35V RITZU SUDOVÉ NEMAJÍ ... a s řízkem mezi chleby vás vyhodí !!! __________________________________________ TOŽ TAK ZNALCI !!! :-))) |
O. Uživatel 19.1.2016 10:35Uživatel požádal o vymazání |
O. Kadlec 19.1.2016 10:29Re: Dobré ráno z prosluněné Svobodné Republiky Králický Sněžník Pane Lazárek - s 35 hektary vinic by neměl mít problémy, pokud to jsou dobré vinice a pokud umí. Podívejte se kolik stojí jedna láhev jeho lepšího vína. Ale na Moravě zdaleka každý nedělá dobré víno. Proto se víno přece vybírá! Malý vinař má třeba 3 hektary, a u baráku hospůdku, a možná penzionek, a tam se to všechno vypije a prodá. |
L. Šarina 19.1.2016 10:27A tak je to u nás se vším hold česká nátura.:-)) |
J. Slanina 19.1.2016 10:26Re: Pančování vína? Ono to spíš vypadá, že rodinka Tomanovic bolševiků či podobných hajzlů bude majoritními akcionáři Znovínu. |
J. Anděl 19.1.2016 10:23Re: Za sebe můžu říct No, ono to tak nebude, ale že vám nechutná, je normální a v pořádku. Nebo spíš - částečně to je tak, jak píšete, ale ne úplně. V každém lidském chování je trocha "autosugesce" a bezděčné tendence někam se zařadit. Ale to nemusí nutně degradovat tu věc samu o sobě. Mně třeba vína chutnají, spíš bílá, lehká a suchá, opravdu takovou skoro vodu (ovšem vycizelovanou vodu :-)), akorát teď ho nepiju, jen používám do vaření. Sám jsem kdysi spoluvyráběl s kamarádem nějaká ovocná vína a dodneška za nejlepší víno, co jsem kdy pil, považuji naše borůvkové :-). I když z toho neděláte drama, pořád vám může víno chutnat nebo nechutnat. |
O. Kadlec 19.1.2016 10:23Re: Dobré ráno z prosluněné Svobodné Republiky Králický Sněžník Zaprvé bydlím teď ve vinařském kraji. Ale českém. Piju zdejší víno. Jen dobré víno, samozřejmě, a tady v Čechách máme jen jeden problém: počasí. Jsme moc na severu, jsou roky kdy je málo slunce a pak dobré víno prostě nemůžete mít. Jižní Morava je jiná (i když na počasí je pochopitelně závislý každý) - Slovy jednoho znalce: "Neznám chudýho vinaře". Jestli někdo bude mít problém, tak nikoli vinaři, ale české vinotéky, prodávající patoky. Ty na ten zákon třeba i některé dojedou, a je to dobře. |
V. Novák 19.1.2016 10:23Re: Musíme počkat, až světová ekomomika se zase dostane V každém případě je to nejspolehlivější a nejrychleji regenerující systém nejméně podléhající inflaci. |
J. Václavíková 19.1.2016 10:21Re: Dobré ráno z prosluněné Svobodné Republiky Králický Sněžník Včera jsem zaslechla něco o tom, že se nějaký koncentrát ředí sifonem na konečné ,,pivo". V souvislosti s tím, že si je radši vaří sami. A dokonce to vychází levně. |
S. Lazárek 19.1.2016 10:21Re: Dobré ráno z prosluněné Svobodné Republiky Králický Sněžník Co je to malý vinař? 3ha, 30ha? "Můj" vinař má cca 35ha vinic a aby se uživil, víno si rozváží po zákaznících sám, které si hledá velmi klikatě. |
P. Vandas 19.1.2016 10:20Re: Za sebe můžu říct Je to opravdu revoluční, až anarchistický postoj k vínu, ale musím uznat, že se mi vcelku líbí. :-):-):-) Jenom, domyšleno do důsledků, ztráta kultury výroby a požívání vína, se všemi těmi nesmyslnými rituály, by byla velkou kulturní ztrátou. :-):-):-) |
F. Šimek 19.1.2016 10:19Re: Za sebe můžu říct v čem neměl pravdu ? Že "vína" dávají do hezkých flašek a lepí na ně hezký nálepky ? Zlatej TUZEMÁK z JH a tmavej Budvar !!! |
P. Grimm Sobota 19.1.2016 10:18Pro upřesnění S ochutnáváním a dovozem vína z Itálie mám určité skromné zkušenosti. Konkrétně z oblastí Toskánsko, Piemonte, Alto Adige a Friuli. Astonova vzpomínka na Florencii může být mírně zkreslená, nicméně zrovna tam je např. na ulici Gioberti menší vinařský obchod Olio e Vino Sfuzo. Majitel prodává vína především od menších vinařství z oblasti Chianti. Kromě lahvových má v nabídce i vína stáčená (vino sfuzo) - z KEG sudů jsou čepována buď do lahví nebo do bag-in-boxů. Za 2 eura za litr tu sice čepované víno nemají, ale za 3 - 4 ano - ve velmi uspokojivé kvalitě. Ohradil bych se vůči podceňování bag-in-boxů (Aston je zmiňuje jako "víno v pytli") jako podřadné ambaláže. Pokud nehledáte obal na dlouhodobé skladování (rok a víc), pak je bag-in-box ideální. Díky vzduchotěsnému ventilu vydrží po otevření až dva týdny, což mě tedy nikdy nevydrží :-) V Itálii ho používají už řadu let, u nás se objevuje až v poslední době. Ovšem tady jsem je zatím zaznamenal jen s víny spíše nižší konzumní kvality. Což není vina obalu. Jinak žehrání na kvalitu italských vín v lahvích zřejmě pochází ze zkušeností s produkty velkých výrobců z nejnižší cenové kategorie. |
J. Václavíková 19.1.2016 10:18Re: Dobré ráno z prosluněné Svobodné Republiky Králický Sněžník Je otázka, jestli ti opravdu malí prodávají do sítě, anebo jen známým. |
J. Anděl 19.1.2016 10:18Re: Pančování vína? Vláda invazi řeší velice intenzivně. Pančování vín samozřejmě neřeší, pouze vyhověla nějakému prodejci nezbytného vybavení, či co. To jim moc času nezabralo, nebojte se. |
P. Hofman 19.1.2016 10:17Re: Dobré ráno ze zasněženého a mrazivého Jihočeska. Italové a Španělé vyváží (nelegálně) své přebytky, které nesmí doma prodat, do světa, i k nám. Pak je cena za litr naprosto směšná. Stáčí se v zemi, kde se prodává. Čili už jenom tím ztrácí víno kvalitu a důvěryhodnost. Ve Francii nedostanete sedmičku slušného vína pod 7-8 €. Ale mají tam i levné stolní víno, karton (5l) cca. 8-15 €. V Itálii je to obdobné. Jen Španělsko je trochu levnější. |
S. Lazárek 19.1.2016 10:17Re: Dobré ráno z prosluněné Svobodné Republiky Králický Sněžník Pokud sám v obchodě kupujete jen to nejdražší, jste obdivuhodná výjimka. Zeptejte se malých vinařů, co je po padlí a špačcích trápí nejvíc. |
J. Franke 19.1.2016 10:16Re: Dobré ráno z prosluněné Svobodné Republiky Králický Sněžník Kéž byste měl pravdu... |
P. Vandas 19.1.2016 10:16Re: Přeji hezký zimní den. Víno beru jako společenské pití s přáteli a též , jako součást dobrého jídla. V běžném dnu mne pít víno nenapadne. :-):-) |
J. Brožek 19.1.2016 10:14Re: Za sebe můžu říct Jo, když tomu nerozumím a nechutná mi to, tak to alespoň zdrbu. Taky postoj. A co takhle teorie relativity, něco nového k ní by nebylo??? |
O. Kadlec 19.1.2016 10:14Re: Dobré ráno z prosluněné Svobodné Republiky Králický Sněžník Ehhh? To nemá žádnou logiku. Právě proto že jsou dražší, se nemůže položit a taky nepoloží. On totiž prosperuje. Zákazníků, kteří jdou po kvalitě, je totiž někdy víc, než je nabídka. |
R. Tesařík 19.1.2016 10:13Re: Za sebe můžu říct Krátce, ....nesouhlasím. |
F. Šimek 19.1.2016 10:13Re: Za sebe můžu říct promluvil jste mi z duše ! |
D. Polanský 19.1.2016 10:13Pančování vína? Z toho bych také nedělal vědu. Na Leitnerové v Brně dlouho fungovala vinotéka, kde víno bylo levnější, ale ne až tak kvalitní, nejednou i dovoz z Rakouska. Chodili tam hodně starší ročníky, důchodci. Obvykle si dali džbánek (0,5 l) vlašáku za 35 Kč a byli spokojeni. Nechodil jsem tam často, pil jsem obvykle Tramín nebo Pálavu (když byla), ty byly pochopitelně dražší. Opravdu bych z toho nedělal vědu, nechat to na trh. Piju víno celý život, od 18 let, takže vím, o čem mluvím. Vláda ať raději řeší invazi islámu. |
P. Hlosta 19.1.2016 10:11Re: Přeji hezký zimní den. Ono taky to čepované zpravidla je kvalitativně lepší. Ovšem pravda, nemusí zrovna tohleto nějaké víno komu chutnat a přesto kvalitu má. Vy nemusíte být znalec a přesto vám nějaké víno chutná a jiné ne. Já kupříkladu jsem vysazený vyloženě jen na suchá vína a manželka preferuje polosuchá, až polosladká. Ne vždy piji jen to své, protože to by nás přišlo draho pro každého zlášť otvírat lahev a potom ji nedopitou druhý den i vylít. Přesto i to polosladké má svůj půvab, ale jak k čemu. Ve vinotéce do petky, případně do džbánku není nic proti ničemu. Jen otázka, jak si kdo představuje kvalitu. Představy jsou většinou laické. |
S. Lazárek 19.1.2016 10:09Re: Dobré ráno z prosluněné Svobodné Republiky Králický Sněžník To právě může a velmi rychle, protože jeho kvalitní vína budou vždycky dražší, než ty tovární patoky. |