15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

O sudech a registraci

Pryč jsou ty časy, kdy jsem si mohl zašpásovat tím, že popudím určitou množinu lidí: byli to myslivci coby vrazi zvířat a moravští vinaři. V poslední době mi jedna množina ubyla – kvalita moravské vinné produkce se zásadně zvedla. Zbyli mi tedy jen ti vrazi zvířat (míním tím stříleče živých terčů pro zábavu, nikoli tu těžkou a odpovědnou práci v lese) a to je málo. Na moravské vinaře jsem si teď vzpomněl v souvislosti s chystanými zákony o prodeji sudového vína.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Vandas 19.1.2016 10:37

Re: V RITZU SUDOVÉ NEMAJÍ

A já, proč se zrovinka Ritzu vyhýbám. :-):-):-)

L. Novák 19.1.2016 10:37

Re: No, nevím jak na Pražsku... ;-)

Pančované víno, pančovaná koruna, cílená snaha vyvolat inflaci... :)

P. Grimm Sobota 19.1.2016 10:37

Re: Nejsem znalcem vína

Protože je víno ošetřováno oxidem siřičitým v naprosté většině případů již během fermentace či ve fázi "školení", tak je zřejmé, že i "sudové víno" siřičitany obsahuje. Záleží ovšem na množství, které vinař aplikuje. Je pravda, že levnější lahvová produkce od velkých výrobců určená k distribuci v obchodních řetězcích jsou ošetřena masivněji (musí vydržet drsnější podmínky přepravy a skladování). Ovšem to nutně neznamená, že v levném čepovaném víně bude koncentrace nižší.

O. Uživatel 19.1.2016 10:37

Uživatel požádal o vymazání
J. Vobr 19.1.2016 10:35

V RITZU SUDOVÉ NEMAJÍ

... a s řízkem mezi chleby vás vyhodí !!!

__________________________________________

TOŽ TAK ZNALCI !!!

:-)))

O. Uživatel 19.1.2016 10:35

Uživatel požádal o vymazání
O. Kadlec 19.1.2016 10:29

Re: Dobré ráno z prosluněné Svobodné Republiky Králický Sněžník

Pane Lazárek - s 35 hektary vinic by neměl mít problémy, pokud to jsou dobré vinice a pokud umí. Podívejte se kolik stojí jedna láhev jeho lepšího vína. Ale na Moravě zdaleka každý nedělá dobré víno. Proto se víno přece vybírá!

Malý vinař má třeba 3 hektary, a u baráku hospůdku, a možná penzionek, a tam se to všechno vypije a prodá.

L. Šarina 19.1.2016 10:27

A tak je to

u nás se vším hold česká nátura.:-))

J. Slanina 19.1.2016 10:26

Re: Pančování vína?

Ono to spíš vypadá, že rodinka Tomanovic bolševiků či podobných hajzlů bude majoritními akcionáři Znovínu.

J. Anděl 19.1.2016 10:23

Re: Za sebe můžu říct

No, ono to tak nebude, ale že vám nechutná, je normální a v pořádku. Nebo spíš - částečně to je tak, jak píšete, ale ne úplně. V každém lidském chování je trocha "autosugesce" a bezděčné tendence někam se zařadit. Ale to nemusí nutně degradovat tu věc samu o sobě.

Mně třeba vína chutnají, spíš bílá, lehká a suchá, opravdu takovou skoro vodu (ovšem vycizelovanou vodu :-)), akorát teď ho nepiju, jen používám do vaření. Sám jsem kdysi spoluvyráběl s kamarádem nějaká ovocná vína a dodneška za nejlepší víno, co jsem kdy pil, považuji naše borůvkové :-).

I když z toho neděláte drama, pořád vám může víno chutnat nebo nechutnat.

O. Kadlec 19.1.2016 10:23

Re: Dobré ráno z prosluněné Svobodné Republiky Králický Sněžník

Zaprvé bydlím teď ve vinařském kraji. Ale českém. Piju zdejší víno. Jen dobré víno, samozřejmě, a tady v Čechách máme jen jeden problém: počasí. Jsme moc na severu, jsou roky kdy je málo slunce a pak dobré víno prostě nemůžete mít.

Jižní Morava je jiná (i když na počasí je pochopitelně závislý každý) - Slovy jednoho znalce: "Neznám chudýho vinaře".

Jestli někdo bude mít problém, tak nikoli vinaři, ale české vinotéky, prodávající patoky. Ty na ten zákon třeba i některé dojedou, a je to dobře.

V. Novák 19.1.2016 10:23

Re: Musíme počkat, až světová ekomomika se zase dostane

V každém případě je to nejspolehlivější a nejrychleji regenerující systém nejméně podléhající inflaci.

J. Václavíková 19.1.2016 10:21

Re: Dobré ráno z prosluněné Svobodné Republiky Králický Sněžník

Včera jsem zaslechla něco o tom, že se nějaký koncentrát ředí sifonem na konečné ,,pivo". V souvislosti s tím, že si je radši vaří sami. A dokonce to vychází levně.

S. Lazárek 19.1.2016 10:21

Re: Dobré ráno z prosluněné Svobodné Republiky Králický Sněžník

Co je to malý vinař? 3ha, 30ha? "Můj" vinař má cca 35ha vinic a aby se uživil, víno si rozváží po zákaznících sám, které si hledá velmi klikatě.

P. Vandas 19.1.2016 10:20

Re: Za sebe můžu říct

Je to opravdu revoluční, až anarchistický postoj k vínu, ale musím uznat, že se mi vcelku líbí. :-):-):-) Jenom, domyšleno do důsledků, ztráta kultury výroby a požívání vína, se všemi těmi nesmyslnými rituály, by byla velkou kulturní ztrátou. :-):-):-)

F. Šimek 19.1.2016 10:19

Re: Za sebe můžu říct

v čem neměl pravdu ? Že "vína" dávají do hezkých flašek a lepí na ně hezký nálepky ? Zlatej TUZEMÁK z JH a tmavej Budvar !!!

P. Grimm Sobota 19.1.2016 10:18

Pro upřesnění

S ochutnáváním a dovozem vína z Itálie mám určité skromné zkušenosti. Konkrétně z oblastí Toskánsko, Piemonte, Alto Adige a Friuli. Astonova vzpomínka na Florencii může být mírně zkreslená, nicméně zrovna tam je např. na ulici Gioberti menší vinařský obchod Olio e Vino Sfuzo. Majitel prodává vína především od menších vinařství z oblasti Chianti. Kromě lahvových má v nabídce i vína stáčená (vino sfuzo) - z KEG sudů jsou čepována buď do lahví nebo do bag-in-boxů. Za 2 eura za litr tu sice čepované víno nemají, ale za 3 - 4 ano - ve velmi uspokojivé kvalitě. Ohradil bych se vůči podceňování bag-in-boxů (Aston je zmiňuje jako "víno v pytli") jako podřadné ambaláže. Pokud nehledáte obal na dlouhodobé skladování (rok a víc), pak je bag-in-box ideální. Díky vzduchotěsnému ventilu vydrží po otevření až dva týdny, což mě tedy nikdy nevydrží :-) V Itálii ho používají už řadu let, u nás se objevuje až v poslední době. Ovšem tady jsem je zatím zaznamenal jen s víny spíše nižší konzumní kvality. Což není vina obalu. Jinak žehrání na kvalitu italských vín v lahvích zřejmě pochází ze zkušeností s produkty velkých výrobců z nejnižší cenové kategorie.

J. Václavíková 19.1.2016 10:18

Re: Dobré ráno z prosluněné Svobodné Republiky Králický Sněžník

Je otázka, jestli ti opravdu malí prodávají do sítě, anebo jen známým.

J. Anděl 19.1.2016 10:18

Re: Pančování vína?

Vláda invazi řeší velice intenzivně. Pančování vín samozřejmě neřeší, pouze vyhověla nějakému prodejci nezbytného vybavení, či co. To jim moc času nezabralo, nebojte se.

P. Hofman 19.1.2016 10:17

Re: Dobré ráno ze zasněženého a mrazivého Jihočeska.

Italové a Španělé vyváží (nelegálně) své přebytky, které nesmí doma prodat, do světa, i k nám. Pak je cena za litr naprosto směšná. Stáčí se v zemi, kde se prodává. Čili už jenom tím ztrácí víno kvalitu a důvěryhodnost.

Ve Francii nedostanete sedmičku slušného vína pod 7-8 €. Ale mají tam i levné stolní víno, karton (5l) cca. 8-15 €. V Itálii je to obdobné. Jen Španělsko je trochu levnější.

S. Lazárek 19.1.2016 10:17

Re: Dobré ráno z prosluněné Svobodné Republiky Králický Sněžník

Pokud sám v obchodě kupujete jen to nejdražší, jste obdivuhodná výjimka. Zeptejte se malých vinařů, co je po padlí a špačcích trápí nejvíc.

J. Franke 19.1.2016 10:16

Re: Dobré ráno z prosluněné Svobodné Republiky Králický Sněžník

Kéž byste měl pravdu...

P. Vandas 19.1.2016 10:16

Re: Přeji hezký zimní den.

Víno beru jako společenské pití s přáteli a též , jako součást dobrého jídla. V běžném dnu mne pít víno nenapadne. :-):-)

J. Brožek 19.1.2016 10:14

Re: Za sebe můžu říct

Jo, když tomu nerozumím a nechutná mi to, tak to alespoň zdrbu. Taky postoj. A co takhle teorie relativity, něco nového k ní by nebylo???

O. Kadlec 19.1.2016 10:14

Re: Dobré ráno z prosluněné Svobodné Republiky Králický Sněžník

Ehhh?

To nemá žádnou logiku. Právě proto že jsou dražší, se nemůže položit a taky nepoloží. On totiž prosperuje. Zákazníků, kteří jdou po kvalitě, je totiž někdy víc, než je nabídka.

R. Tesařík 19.1.2016 10:13

Re: Za sebe můžu říct

Krátce, ....nesouhlasím.

F. Šimek 19.1.2016 10:13

Re: Za sebe můžu říct

promluvil jste mi z duše !

D. Polanský 19.1.2016 10:13

Pančování vína?

Z toho bych také nedělal vědu. Na Leitnerové v Brně dlouho fungovala vinotéka, kde víno bylo levnější, ale ne až tak kvalitní, nejednou i dovoz z Rakouska. Chodili tam hodně starší ročníky, důchodci. Obvykle si dali džbánek (0,5 l) vlašáku za 35 Kč a byli spokojeni. Nechodil jsem tam často, pil jsem obvykle Tramín nebo Pálavu (když byla), ty byly pochopitelně dražší. Opravdu bych z toho nedělal vědu, nechat to na trh. Piju víno celý život, od 18 let, takže vím, o čem mluvím. Vláda ať raději řeší invazi islámu.

P. Hlosta 19.1.2016 10:11

Re: Přeji hezký zimní den.

Ono taky to čepované zpravidla je kvalitativně lepší. Ovšem pravda, nemusí zrovna tohleto nějaké víno komu chutnat a přesto kvalitu má. Vy nemusíte být znalec a přesto vám nějaké víno chutná a jiné ne. Já kupříkladu jsem vysazený vyloženě jen na suchá vína a manželka preferuje polosuchá, až polosladká. Ne vždy piji jen to své, protože to by nás přišlo draho pro každého zlášť otvírat lahev a potom ji nedopitou druhý den i vylít. Přesto i to polosladké má svůj půvab, ale jak k čemu. Ve vinotéce do petky, případně do džbánku není nic proti ničemu. Jen otázka, jak si kdo představuje kvalitu. Představy jsou většinou laické.

S. Lazárek 19.1.2016 10:09

Re: Dobré ráno z prosluněné Svobodné Republiky Králický Sněžník

To právě může a velmi rychle, protože jeho kvalitní vína budou vždycky dražší, než ty tovární patoky.