29.5.2024 | Svátek má Maxmilián, Maxim


Diskuse k článku

O sudech a registraci

Pryč jsou ty časy, kdy jsem si mohl zašpásovat tím, že popudím určitou množinu lidí: byli to myslivci coby vrazi zvířat a moravští vinaři. V poslední době mi jedna množina ubyla – kvalita moravské vinné produkce se zásadně zvedla. Zbyli mi tedy jen ti vrazi zvířat (míním tím stříleče živých terčů pro zábavu, nikoli tu těžkou a odpovědnou práci v lese) a to je málo. Na moravské vinaře jsem si teď vzpomněl v souvislosti s chystanými zákony o prodeji sudového vína.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Anděl 19.1.2016 10:18

Re: Pančování vína?

Vláda invazi řeší velice intenzivně. Pančování vín samozřejmě neřeší, pouze vyhověla nějakému prodejci nezbytného vybavení, či co. To jim moc času nezabralo, nebojte se.

J. Slanina 19.1.2016 10:26

Re: Pančování vína?

Ono to spíš vypadá, že rodinka Tomanovic bolševiků či podobných hajzlů bude majoritními akcionáři Znovínu.

J. Vintr 19.1.2016 10:05

Za sebe můžu říct

že pro mně je víno jen hnusná kyselá a trpká voda a vůbec nechápu, jak něco tak odporného může někomu chutnat. A domnívám se, že s celým tím humbukem kolem tohoto nápoje je to jako s císařovými novými šaty. Jednou se považuje víno za něco extra, tak si lidé prostě vsugerují, že jim to chutná a každý druhý se tváří jako znalec a vede se kolem toho spousta řečí. Plní se to flašek s pěknými nálepkami a vozí se to sem a tam přes půl zeměkoule, jako by v těch flaškách z Kalifornie, z Argentiny, Jihoafrické republiky nebo Nového Zélandu bylo něco jiného, než co produkují vinaři na jižní Moravě ...

F. Šimek 19.1.2016 10:13

Re: Za sebe můžu říct

promluvil jste mi z duše !

R. Tesařík 19.1.2016 10:13

Re: Za sebe můžu říct

Krátce, ....nesouhlasím.

J. Brožek 19.1.2016 10:14

Re: Za sebe můžu říct

Jo, když tomu nerozumím a nechutná mi to, tak to alespoň zdrbu. Taky postoj. A co takhle teorie relativity, něco nového k ní by nebylo???

F. Šimek 19.1.2016 10:19

Re: Za sebe můžu říct

v čem neměl pravdu ? Že "vína" dávají do hezkých flašek a lepí na ně hezký nálepky ? Zlatej TUZEMÁK z JH a tmavej Budvar !!!

P. Vandas 19.1.2016 10:20

Re: Za sebe můžu říct

Je to opravdu revoluční, až anarchistický postoj k vínu, ale musím uznat, že se mi vcelku líbí. :-):-):-) Jenom, domyšleno do důsledků, ztráta kultury výroby a požívání vína, se všemi těmi nesmyslnými rituály, by byla velkou kulturní ztrátou. :-):-):-)

J. Anděl 19.1.2016 10:23

Re: Za sebe můžu říct

No, ono to tak nebude, ale že vám nechutná, je normální a v pořádku. Nebo spíš - částečně to je tak, jak píšete, ale ne úplně. V každém lidském chování je trocha "autosugesce" a bezděčné tendence někam se zařadit. Ale to nemusí nutně degradovat tu věc samu o sobě.

Mně třeba vína chutnají, spíš bílá, lehká a suchá, opravdu takovou skoro vodu (ovšem vycizelovanou vodu :-)), akorát teď ho nepiju, jen používám do vaření. Sám jsem kdysi spoluvyráběl s kamarádem nějaká ovocná vína a dodneška za nejlepší víno, co jsem kdy pil, považuji naše borůvkové :-).

I když z toho neděláte drama, pořád vám může víno chutnat nebo nechutnat.

J. Franke 19.1.2016 9:56

Dobré ráno z prosluněné Svobodné Republiky Králický Sněžník

Včera jsem s dalšími šesti členy vlády SRKS podnikl tour po hospodách ve svém rodném městě. Ve všech hospodách, které jsme znali z mládí, bylo pivo skvělé. Ve dvou nových a nekuřáckých stálo za prd, a to jak teplota, tak i kvalita pěny a chuť. Taky to bylo vidět na obsazených stolech, kde jsme byli jediní hosté. Nejlépe bylo podle očekávání U Hubrta, tam se točí skvěle stále. Možná je to hlubokými sklepy bývalého pivovaru, nebo snad genius loci? Nicméně jsem smrděl z cigaretového dýmu jako cap a veškeré oblečení putovalo do pračky.

Stolní víno za dvě ojra není nic neobvyklého a když někomu chutná, proč ne? Dá se dokonce koupit i v 15 l bagu, kde je cena ještě nižší. Ta buzerace vinařů s tím ovšem nesouvisí. Jakoby měl někdo záměr ty malé dostat z trhu.

O. Kadlec 19.1.2016 10:05

Re: Dobré ráno z prosluněné Svobodné Republiky Králický Sněžník

Malý vinař se nemůže položit, pokud dělá dobré víno. Problém je s velkými vinařskými podniky. Ty podvádějí zákazníky. Já se jejich produkci vyhýbám.

S. Lazárek 19.1.2016 10:09

Re: Dobré ráno z prosluněné Svobodné Republiky Králický Sněžník

To právě může a velmi rychle, protože jeho kvalitní vína budou vždycky dražší, než ty tovární patoky.

O. Kadlec 19.1.2016 10:14

Re: Dobré ráno z prosluněné Svobodné Republiky Králický Sněžník

Ehhh?

To nemá žádnou logiku. Právě proto že jsou dražší, se nemůže položit a taky nepoloží. On totiž prosperuje. Zákazníků, kteří jdou po kvalitě, je totiž někdy víc, než je nabídka.

S. Lazárek 19.1.2016 10:17

Re: Dobré ráno z prosluněné Svobodné Republiky Králický Sněžník

Pokud sám v obchodě kupujete jen to nejdražší, jste obdivuhodná výjimka. Zeptejte se malých vinařů, co je po padlí a špačcích trápí nejvíc.

O. Kadlec 19.1.2016 10:23

Re: Dobré ráno z prosluněné Svobodné Republiky Králický Sněžník

Zaprvé bydlím teď ve vinařském kraji. Ale českém. Piju zdejší víno. Jen dobré víno, samozřejmě, a tady v Čechách máme jen jeden problém: počasí. Jsme moc na severu, jsou roky kdy je málo slunce a pak dobré víno prostě nemůžete mít.

Jižní Morava je jiná (i když na počasí je pochopitelně závislý každý) - Slovy jednoho znalce: "Neznám chudýho vinaře".

Jestli někdo bude mít problém, tak nikoli vinaři, ale české vinotéky, prodávající patoky. Ty na ten zákon třeba i některé dojedou, a je to dobře.

J. Václavíková 19.1.2016 10:18

Re: Dobré ráno z prosluněné Svobodné Republiky Králický Sněžník

Je otázka, jestli ti opravdu malí prodávají do sítě, anebo jen známým.

S. Lazárek 19.1.2016 10:21

Re: Dobré ráno z prosluněné Svobodné Republiky Králický Sněžník

Co je to malý vinař? 3ha, 30ha? "Můj" vinař má cca 35ha vinic a aby se uživil, víno si rozváží po zákaznících sám, které si hledá velmi klikatě.

O. Kadlec 19.1.2016 10:29

Re: Dobré ráno z prosluněné Svobodné Republiky Králický Sněžník

Pane Lazárek - s 35 hektary vinic by neměl mít problémy, pokud to jsou dobré vinice a pokud umí. Podívejte se kolik stojí jedna láhev jeho lepšího vína. Ale na Moravě zdaleka každý nedělá dobré víno. Proto se víno přece vybírá!

Malý vinař má třeba 3 hektary, a u baráku hospůdku, a možná penzionek, a tam se to všechno vypije a prodá.

J. Franke 19.1.2016 10:16

Re: Dobré ráno z prosluněné Svobodné Republiky Králický Sněžník

Kéž byste měl pravdu...

J. Václavíková 19.1.2016 10:21

Re: Dobré ráno z prosluněné Svobodné Republiky Králický Sněžník

Včera jsem zaslechla něco o tom, že se nějaký koncentrát ředí sifonem na konečné ,,pivo". V souvislosti s tím, že si je radši vaří sami. A dokonce to vychází levně.

J. Franke 19.1.2016 10:45

Re: Dobré ráno z prosluněné Svobodné Republiky Králický Sněžník

??? Fakt? No toto... Tak to je opravdu pro fajnšmekry. Samozřejmě jsou směsi, ze kterých si může kdokoliv pivo uvařit doma, ale musí to projít normálním kvašením...

R. Dubravský 19.1.2016 11:16

Re: Dobré ráno z prosluněné Svobodné Republiky Králický Sněžník

Madam má možná na mysli technologii HGB, používanou velkými průmyslovými pivovary. Ta spočívá v podstatě v tom, že pivo se vyrobí na nejvyšší možný obsah alkoholu, co kvasinky snesou. Tento polotovar se pak vodou ředí na požadovanou desítku, jedenáctku, dvanáctku... a přidává se i kysličník uhličitý. Co to udělá s chutí a pitelností si dokáže představit i laik. A právě proto, že nejbližší hospoda točí pouze G-hnus plzeňské výroby, vyrábím si i já pivo vlastní.

J. Franke 19.1.2016 11:30

Re: Dobré ráno z prosluněné Svobodné Republiky Králický Sněžník

To je můj sen...

P. Pavlíček 19.1.2016 9:55

pančování

Nejhorší cesta je, když nekvalitní drahý mok z Moravy pančujete levným kvalitním mokem z Maďarska...

L. Novák 19.1.2016 11:36

Re: pančování

:-D

F. Doušek 19.1.2016 9:51

Dáma, kterou jako jedničku do voleb v LK

nasadila ODS, na první pohled připomíná Marilyna Mansona.

Sympatická je i svými názory.

P. Vandas 19.1.2016 9:48

Přeji hezký zimní den.

K tomu vínu, jenom tolik. Víno piji jen málokdy a když už, tak jen dobré. Další zákonnou regulací se víno nezlepší, ale jenom zdraží. Moravští vinaři budou mít zas o něco menší výdělek, neb více vydají za certifikáty. Konzument také nic nezíská, neb bude mít menší výběr i těch vín točených a z dovozu. Větší certifikát více sluníčka do vína nepřidá. A k těm petkám, jenom tolik. Je to sice esteticky hnusné, ale když níže čtu, že z ceny lahve vína je cca 12kč na láhev zátku a etiketu, tak by i to točené mohlo být o těch 12kč kvalitnější, nebo ne?

J. Franke 19.1.2016 10:03

Re: Přeji hezký zimní den.

A když ne kvalitnější, tak levnější...

P. Hlosta 19.1.2016 10:11

Re: Přeji hezký zimní den.

Ono taky to čepované zpravidla je kvalitativně lepší. Ovšem pravda, nemusí zrovna tohleto nějaké víno komu chutnat a přesto kvalitu má. Vy nemusíte být znalec a přesto vám nějaké víno chutná a jiné ne. Já kupříkladu jsem vysazený vyloženě jen na suchá vína a manželka preferuje polosuchá, až polosladká. Ne vždy piji jen to své, protože to by nás přišlo draho pro každého zlášť otvírat lahev a potom ji nedopitou druhý den i vylít. Přesto i to polosladké má svůj půvab, ale jak k čemu. Ve vinotéce do petky, případně do džbánku není nic proti ničemu. Jen otázka, jak si kdo představuje kvalitu. Představy jsou většinou laické.

P. Vandas 19.1.2016 10:16

Re: Přeji hezký zimní den.

Víno beru jako společenské pití s přáteli a též , jako součást dobrého jídla. V běžném dnu mne pít víno nenapadne. :-):-)