29.5.2024 | Svátek má Maxmilián, Maxim


Diskuse k článku

O sudech a registraci

Pryč jsou ty časy, kdy jsem si mohl zašpásovat tím, že popudím určitou množinu lidí: byli to myslivci coby vrazi zvířat a moravští vinaři. V poslední době mi jedna množina ubyla – kvalita moravské vinné produkce se zásadně zvedla. Zbyli mi tedy jen ti vrazi zvířat (míním tím stříleče živých terčů pro zábavu, nikoli tu těžkou a odpovědnou práci v lese) a to je málo. Na moravské vinaře jsem si teď vzpomněl v souvislosti s chystanými zákony o prodeji sudového vína.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Tesařík 19.1.2016 9:01

Re: Víno z Moravy

Ale hlavně řekl to, co je podstata Neffova úvodníku...poslední odstavec. Jestli Aston pil někde vína za dvě eura chutnalo mu , není vůbec podstatné.

J. Anděl 19.1.2016 9:09

Re: Víno z Moravy

Ano.

J. Kulheim 19.1.2016 9:11

Re: Víno z Moravy

Já mám radost, když se mi podaří udělat skutečně kvalitní víno. Píši podaří, protože na to aby bylo víno kvalitní potřebuje vinař nejenom kvalitní hrozny, technologii, zpracování, dobré sudy, ale také štěstí.

Práce ve vinici mi dělá radost a věnuji se zejména pěstování. Syna učím jak pracovat ve sklepě s vínem. Sám vypiji tak 3 litr za rok. Pití vína není na řešení depresí, ale musím mít pohodu. Manžela vypije dvě sedmičky za týden.

Je fajn postát u sudu s kamarády, pomudrovat u vína a překoštovat vína v jednotlivých sudech. U vína má každý svůj názor.

K. Janyška 19.1.2016 9:47

Re: Víno z Moravy

Vy jste mi nějaký vzorový pravičák. I názory jakžtakž v pořádku, vinici také, to se cení. Jen ten spontánní řád by to ještě chtělo zvládnout.

Ale k vínu. Kdysi jsem bral víno v Hodoníně od kamaráda z minikár a ten mi dal víno pro mne, neznalce, kyselé, jak sviňa. Já mu říkám, vole, s tím mě vyhodí, bylo to na velkou oslavu narozenin. A on mi říká, jetli chceš, aby vás všechny ráno bolela hlava, dám ti chutné. A nebolela a v šichni si to druhý den pochvalovali... Dzp.

Z. Švrček 19.1.2016 8:28

Vše řeší trh.

Lze zažít podobné jako můj známý enolog a znalec, který nám o tom napsal v mejlu asi toto: "přátelé, zažil jsem setkání třetího druhu, představte si, že jsem narazil na pančovaného Sklepmistra. Kdo tohle vůbec může koupit, vždyť se nedá pít ani ten "originál?." A tam je jádro pudla. Pokud budeme my jako konzumenti kupovat šmejdy a libovat si, že jsme ušetřili, třeba na úkor zdraví, žaludku, či chuťových buněk či za cenu ranního hlavobolu, budou šmejdy stále na skladě, vesele se bude pančovat a žádná regulace s tím nic nenadělá ať se jedná o víno, nebo o tenisky. Trh neočůrá ani zákon, ani nařízení velemoudré EU. Z Astonova úvodníku ostatně plyne, že Italové i Francouzi jsou konkrétně ve vinné kultuře přece jen vzdělanější.

J. Anděl 19.1.2016 9:15

Re: Vše řeší trh.

No, tak někdo ten hodně levný alkohol bude kupovat vždycky. Když to máte zrovna v životě položený tak, že jeho nesnesitelnou tíži potřebujete alespoň na chvíli otupit v lihovém oparu, přičemž střízlivost je stejně nezdravá, bolavá a hnusná, pak jste pro low-end krabičák ideálním zákazníkem. Tím spíš, že peněz v takovém stavu mnoho nezbývá.

A samozřejmě ani s tímhle regulace nic neudělá. Už vidím, jak regulace donutí bezdomáče na nádraží pít kvalitní víno.

K. Drobková 19.1.2016 8:14

Dobré ráno ze zasněženého a mrazivého Jihočeska.

Hmm, dvě éčka za litr ....... tak to muselo být opravdu, ale opravdu kvalitní víno. Je vůbec možné, že tohle dokáže Aston napsat ?

P. Hofman 19.1.2016 8:20

Re: Dobré ráno ze zasněženého a mrazivého Jihočeska.

U Astona je už možné všechno. A vínu rozumí evidentně stejně, jako většině věcí, o kterých tady píše.

Stejně tak s těmi myslivci.

J. Anděl 19.1.2016 8:27

Re: Dobré ráno ze zasněženého a mrazivého Jihočeska.

Existuje víno, a pak roztok cukru a šťávy a nějakého pochybného alkoholu. A samozřejmě všechno je to alkoholismus, z toho pohledu je to jedno. Luxusní elitářský alkoholismus, nebo rustikální dělnický alkoholismus, to je fuk ;-)

M. Vondráček 19.1.2016 8:30

Re: Dobré ráno ze zasněženého a mrazivého Jihočeska.

Nebývá to stejné , ten proletář je ožrala , "elitník" je bonviván.

P. Hlosta 19.1.2016 8:36

Re: Dobré ráno ze zasněženého a mrazivého Jihočeska.

Občas si říkám "ještě že jsem ten alkoholik!" ;-)) Ono po tvrdé práci není nic lepšího, než si dát sklenku. Svalstvo to uvolní, ty napjaté šlachy povolí, otupí bolest zad a psychika celkově přestane mučit. Když to přeženu, protože se kocovina nedá vrátit jako zálohované flašky, pak budu potrestán psychicky i fyzicky. Nejlépe je proto v alkoholových nápojích hledat jejich chutě a vůně. Pořád při tom platí to prastaré --- "Když piji první džbánek, piju víno. Když druhý, víno pije mně. Při třetím nevím co piju!" ;-))

J. Kulheim 19.1.2016 8:44

Re: Dobré ráno ze zasněženého a mrazivého Jihočeska.

Za celý život jsem neviděl vinaře, alkoholika.

P. Hlosta 19.1.2016 8:49

Re: Dobré ráno ze zasněženého a mrazivého Jihočeska.

Já o sobě napsal, že jsem alkoholik s nadsázkou. Znáte přeci to tvrzení, že kdo vypije denně nějakou dávku alkoholu, že je alkoholik. No a já denně nějaký alkohol vypiji. Ač se to ani v krvi nemusí projevit, přeci jen odpovídám takové představě o alkoholizmu. ;-)

M. Vondráček 19.1.2016 8:28

Re: Dobré ráno ze zasněženého a mrazivého Jihočeska.

"Kritik je člověk , který přesně ví jak by napsal knihu , kdyby to uměl"

P. Hlosta 19.1.2016 8:38

Re: Dobré ráno ze zasněženého a mrazivého Jihočeska.

Přesně! A potom je tu ještě čtenář. Ten buď dočte do konce a obohacen, nebo s tím praští! ;-))

K. Drobková 19.1.2016 9:01

Re: Dobré ráno ze zasněženého a mrazivého Jihočeska.

Chléb ( cca 1 kg ) stojí v Itálii v průměru 3 eura, porce zmrzliny 2 eura. Človíčku, Vy si opravdu myslíte, že tam lze koupit litr kvalitního vína na 2 eura, i kdyby bylo stáčené ze sudu, jak napsal Aston ?

M. Vondráček 19.1.2016 9:18

Re: Dobré ráno ze zasněženého a mrazivého Jihočeska.

Ano. Při dotacích , které mají italští a francouzští vinaři to není problém. Nesmíte jezdit po Itálii pouze s cestovní kanceláří. Zkuste vyrazit na venkov :-)

K. Drobková 19.1.2016 9:36

Re: Dobré ráno ze zasněženého a mrazivého Jihočeska.

Tak to jo....... Poučte také pana Mařáka a Tesaříka. Ti napsali vlastně to stejné jako já, ale poněkud dříve .......

P. Hofman 19.1.2016 10:17

Re: Dobré ráno ze zasněženého a mrazivého Jihočeska.

Italové a Španělé vyváží (nelegálně) své přebytky, které nesmí doma prodat, do světa, i k nám. Pak je cena za litr naprosto směšná. Stáčí se v zemi, kde se prodává. Čili už jenom tím ztrácí víno kvalitu a důvěryhodnost.

Ve Francii nedostanete sedmičku slušného vína pod 7-8 €. Ale mají tam i levné stolní víno, karton (5l) cca. 8-15 €. V Itálii je to obdobné. Jen Španělsko je trochu levnější.

M. Berka 19.1.2016 8:12

Jinak FRIDEX...

obsahovala vína Rakouská a Italská, ne Moravská... :D :D

F. Doušek 19.1.2016 8:49

Re: Jinak FRIDEX...

Některá moravská naštěstí jen oslazenou vodu. Zato docela dost.

P. Rajman 19.1.2016 8:02

Merkelová zrádkyně Němců (mužů)

Už několik voleb popularita paní Merkelové mezi voliči muži klesá. Teď, kdy do země pozvala hordy syrských a afgánských chuligánů, situaci ještě víc vyhrotila. Tato nenápadná dáma se projevila jako slabá právě tam, kde to její voliči nejméně čekali. Zda voličky je otázkou, protože dle posledních výzkumů je naprostá většina Němců potomky Germánů pouze po matce.

P. Hofman 19.1.2016 7:37

Good morning, Böhmen und Mähren

Vše je věcí nejen tradice, ale taky jejího kultivování.

Když přijedete do Němec, tak narazíte na vysokou pivní kulturu (v tom nejširším slova smyslu), kde každý kraj má své typické, vcelku úplně jinak chutnající pivo a je na něj patřičně hrdý. U nás už chutnají skoro všechna piva stejně.

S vínem je to podobné. Česká tradice dávno vymřela, a ty patoky, kterými nás tady Morava 40 let krmila lidi přesvědčily o tom, že lepší je dát si cokoliv jiného, než moravské víno. Navíc pohrdavý přístup Jihomoravanů, kdy dovolili roznášet fámu, že Pražákům se prodávají ty největší patoky, přináší dnes své ovoce. Pražáci, rozumějící vínu, nakupují všude jinde, jen ne na Moravě.

Dementní postřeh Astona o myslivcích, jako vrazích zvěře, už vůbec netřeba komentovat.

J. Anděl 19.1.2016 7:47

Re: Good morning, Böhmen und Mähren

Ano, Aston měl napsat, kde jsou ty časy, kdy jsem si řekl, že poprsím své skupiny lidí. Dnes mi zbývá jen jedna a pan Hofman :)

P. Hofman 19.1.2016 7:50

Re: Good morning, Böhmen und Mähren

Tak to já netuším, jak a kde se prsíte. Tady na Psu je to základní komunikační prostředek mnohých. Já nechávám prsení raději na tom něžnějším pohlaví. Taky z toho pak mám víc.

J. Anděl 19.1.2016 9:06

Re: Good morning, Böhmen und Mähren

Poprsím :-)

Ten swiftkey je čím dál tím vynalézavější...

P. Hlosta 19.1.2016 7:59

Re: Good morning, Böhmen und Mähren

Pražák těžko asi ví, jaká práce je révu pěstovat. Co to je za celoroční dřinu, než se víno sklidí a zpracuje a pak dozraje. To máte jako s chlebem, kde se už těžko dá vědět, kolik dřiny dalo obilí. Kdekdo by chtěl chleba co nejlevnější a průmyslová výroba toho nejobyčejnějšího chleba nutně sníží i kvalitu. Přírodně kvašený chleba, kde je jen v obsahu mouka, voda, sůl a kmín, se zdá kdekomu drahý a přitom ten chleba je podstatně stravitelnější v celém objemu zrna semletého na mouku. Lidi vůbec netuší, že z průmyslového chleba vylepšeného zlepšujícími přípravky, to nejlepší ze zrna vlastně nakonec spláchnou do záchodu. Pět tisíc let známá receptůra a dnes...? A tak i víno je o průmyslové výrobě a nebo od malých vinařů. Oboje je ovšem pití schopné. Pančování vína jistí přeprodávající. Vinaři určitě ne.

P. Hofman 19.1.2016 8:07

Re: Good morning, Böhmen und Mähren

Kvalitu svého vína si musí pohlídat vinař.

Všude na západ od našich hranic je to základní zákon. Patoky, kterými by si doma zničil renomé, pak pošle do Čech, kde je místní vinaři ještě "vylepší", aby na tom vydělali ještě lépe.

Kvalitního vinaře taky poznáte podle toho, že umí vyrobit nejen vína té nejvyšší kvality, ale hlavně, že i to lehké (stolní) víno má určitý level a je na chuť i vůni vcelku příjemné. České stáčírny vín do petek jsou prasárna nejvyššího formátu.

Ale českému lidu, který zatím vínu moc nerozumí, to nevadí.

P. Hlosta 19.1.2016 8:23

Re: Good morning, Böhmen und Mähren

Podléháte mýtům o víně, jako mnoho jiných. Když už necháváte čepovat do petky, pak určitě musíte brát na vědomí, že je to jen krátkodobé pro vypití, tedy v ten den a ne to nastrkat do lednice a pít třeba týden. Ono taky uchovávání vína v lednici je blbost, kterou rozšířilo jakési povědomí o potřebě teploty podávaného vína. Aby se rozvinuly všechny charaktery onoho vína, je nutné ho pít až v teplotě v které bude konzumované. Zchlazené určitě se dá chlastat. Nedá se ale vychutnat.

Nevím co je lehké a těžké víno. Podle množství alkoholu? To je hódně zavádějící. Tzv. těžká vína mají být údajně červená, ze slunečných končin světa, Jsou ovšem plná. Plná v obsahu všech možných aroma a chutí, charakteristických pro exotiku jižních zemí. Jsou tak plná, že jen skuteční mlsouni poznají co všechno v nich je. V Moravských vínech ta plnost je nižší, ale o to výrazněji rozeznatelné charakteristiky. Proto jsou lehká? Lehce hledatelné charakteristiky určitě.

Srandovní je, že kdekdo tady pozná kvalitního vinaře. Révu vinnou ale nerozezná ani od Psího vína ;-))

P. Hlosta 19.1.2016 8:27

Re: Good morning, Böhmen und Mähren

oprava: ...ho nutné pít až v teplotě doporučené pro konzumování.