22.5.2024 | Svátek má Emil


Diskuse k článku

O sudech a registraci

Pryč jsou ty časy, kdy jsem si mohl zašpásovat tím, že popudím určitou množinu lidí: byli to myslivci coby vrazi zvířat a moravští vinaři. V poslední době mi jedna množina ubyla – kvalita moravské vinné produkce se zásadně zvedla. Zbyli mi tedy jen ti vrazi zvířat (míním tím stříleče živých terčů pro zábavu, nikoli tu těžkou a odpovědnou práci v lese) a to je málo. Na moravské vinaře jsem si teď vzpomněl v souvislosti s chystanými zákony o prodeji sudového vína.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Anděl 19.1.2016 9:15

Re: Vše řeší trh.

No, tak někdo ten hodně levný alkohol bude kupovat vždycky. Když to máte zrovna v životě položený tak, že jeho nesnesitelnou tíži potřebujete alespoň na chvíli otupit v lihovém oparu, přičemž střízlivost je stejně nezdravá, bolavá a hnusná, pak jste pro low-end krabičák ideálním zákazníkem. Tím spíš, že peněz v takovém stavu mnoho nezbývá.

A samozřejmě ani s tímhle regulace nic neudělá. Už vidím, jak regulace donutí bezdomáče na nádraží pít kvalitní víno.

P. Hlosta 19.1.2016 9:13

Re: démon alkoholu

Jsem z toho co píšete zmaten. Tak je dobře býti alkoholikem, či ne? Měl byste stát pevně názorově na jedné ze dvou stran a ne tak nějak nepevně být ukotven. Už jen v té minulosti byste měl zásadně být proti ni, či adorovat ten bývalý režim. Moc dobře se ví, a to i za komančů se vědělo, že dříve byl vykořisťován člověk člověkem, kdežto dnes je tomu naopak! Tak nebuďte ani ryba ani rak, nebo dopadnete jak třeba já za komunistů. Souzi mi mnohokrát řekli, že nejsem ani ryba ani rak, ať se přiznám, komu to vlastně fandím. Dnešek je jiný, akorát nesmíte být ani ryba ani rak. Jinak jste určen za opozičníka, mnohdy až za nácka, nebo bolševika. S takovými se musí EU vypořádat, aby totiž bylo jasno kdo je kdo. Rozvracet EU se EU nenechá. Všelijaké Putinovce a rusomily nechá EU umlčet, aby dílo nebylo zkaženo, aby nový Evropský člověk podle madam Merkel mohl humanitárně přijmout nevyhnutelné.

Doufám, že jsem vás také nezmátl ;-))

J. Kulheim 19.1.2016 9:11

Re: Víno z Moravy

Já mám radost, když se mi podaří udělat skutečně kvalitní víno. Píši podaří, protože na to aby bylo víno kvalitní potřebuje vinař nejenom kvalitní hrozny, technologii, zpracování, dobré sudy, ale také štěstí.

Práce ve vinici mi dělá radost a věnuji se zejména pěstování. Syna učím jak pracovat ve sklepě s vínem. Sám vypiji tak 3 litr za rok. Pití vína není na řešení depresí, ale musím mít pohodu. Manžela vypije dvě sedmičky za týden.

Je fajn postát u sudu s kamarády, pomudrovat u vína a překoštovat vína v jednotlivých sudech. U vína má každý svůj názor.

J. Anděl 19.1.2016 9:09

Re: Víno z Moravy

Ano.

J. Anděl 19.1.2016 9:06

Re: Good morning, Böhmen und Mähren

Poprsím :-)

Ten swiftkey je čím dál tím vynalézavější...

K. Drobková 19.1.2016 9:01

Re: Dobré ráno ze zasněženého a mrazivého Jihočeska.

Chléb ( cca 1 kg ) stojí v Itálii v průměru 3 eura, porce zmrzliny 2 eura. Človíčku, Vy si opravdu myslíte, že tam lze koupit litr kvalitního vína na 2 eura, i kdyby bylo stáčené ze sudu, jak napsal Aston ?

R. Tesařík 19.1.2016 9:01

Re: Víno z Moravy

Ale hlavně řekl to, co je podstata Neffova úvodníku...poslední odstavec. Jestli Aston pil někde vína za dvě eura chutnalo mu , není vůbec podstatné.

P. Trčka 19.1.2016 9:01

Pančované víno

Velmi mne pobavilo vyjádření našeho pana ministra zemědělství. Vyjádřil se v tom smyslu, že chystaná novela má za úkol ochránit tuzemské vinaře před nekvalitními stáčenými víny z dovozu.

Pokud se tedy rozhlédnu po tuzemských vinotékách a dalších prodejnách stáčených vín, nabízejících podej moravských sudových vín přemýšlím, jak to pan ministr myslel. Vždyť právě v těchto jmenovaných prodejnách jsou z padesátilitrových sudů prodávána "vína", vydávaná za známé tuzemské odrůdy a dodávaná tuzemskými vinaři.

Proto nerozumím vyjádření pana ministra a jsem přesvědčen, že nejvíc pančovaného vína na trhu, je z domácí provenience. Souhlasím také s autorem článku a vím, že ve středomoří si za dvě nebo tři eura koupíte litr velmi dobrého stolního bílého nebo červeného vína, kterému se to u nás prodávané, stáčené nemůže ani přiblížit.

Takže nikoliv ochrana před dovozy nekvalitních vín, ale ochrana domácích, dotovaných výrobců těchto stáčených tekutin nazývaných víno před dovozci, dodávajícími na trh dobrá vína za dobré ceny. Bohužel.

P. Hlosta 19.1.2016 8:59

Re: Good morning, Böhmen und Mähren

Vy jste typický mudra, co si myslí, že jen ta jeho vize je to pravé ořechové. Za vámi možná je pouze úspěšnost až v současnosti, protože vám v minulosti bylo zabráněno byť jen vystudovat zdarma a v bydlení jste byl nadirigován do společného bytu ještě s jinými a cizími lidmi. Taky práce vám byla určena jako otroku a odměna za ni byla jedna z nejnižších. Já jsem poněkud jinak vnímal v minulosti režim oproti vám a pořídil si družstevku, nejdražší bydlení té doby a po třiceti letech ve svobodě konečně jsem si mohl zaplatit, že ta družstevka je skutečně moje a mohu ji i prodat. Má tchyně na tom byla stejně a vrátili ji ve svobodě pole a po prodeji všeho, co jsme dohromady měli, jsme si koupili domek se zahrádkou. Pracuji ještě v důchodovém věku, abych totiž na vše měl. Děcka vystudovaly a stálo mně to třičtvrtě milionu. Kolik vás, to netuším. Já na to musel pracovat fyzicky, neb za komančů jsem taky byl jen dělník a s nejnižší příjmy. MNĚ ke studiu nedoporučili. Vás ano?

J. Anděl 19.1.2016 8:50

démon alkoholu

Bývaly časy, a není to zas tak dávno, kdy také existoval kvalitní a drahý tabáček jemné chuti a levný, smradlavý tabák, škrábající v krku, pro chudáky. Můj děda si za války tabák pěstoval, vlastně měl bio tabák. Dnes tabák nemůže být bio, ani kdyby ho pěstovali elfové pod Stromem věčného svitu. To spíš máme bionaftu.

Bývaly časy, a taky to není tak dávno, kdy byla v některých zemích prohibice. Taky byly časy, kdy se popíjení drahých vín považovalo za dekadentní buržoazní přežitek. Nebyla-li ovšem vína z Ruska (to hádám).

Všechno lidské pomine. Až "moderní Evropa" přijde na to, že alkohol škodí zdraví a rozbíjí rodiny (nebo třeba že ho nemá rád Alláh), může být zase všechno jinak. I když vůdčí země EU jsou plné šovinistických alkoholiků, vliv dozorců zdravého životního stylu bych nepodceňoval. I ten Islam může pomoci v boji se zatvrzelými rozvraceči rodin a domácími násilníky.

:-P

P. Hlosta 19.1.2016 8:49

Re: Dobré ráno ze zasněženého a mrazivého Jihočeska.

Já o sobě napsal, že jsem alkoholik s nadsázkou. Znáte přeci to tvrzení, že kdo vypije denně nějakou dávku alkoholu, že je alkoholik. No a já denně nějaký alkohol vypiji. Ač se to ani v krvi nemusí projevit, přeci jen odpovídám takové představě o alkoholizmu. ;-)

P. Hofman 19.1.2016 8:49

Re: Good morning, Böhmen und Mähren

Mně ten minulý režim skutečně nepatřil.

Vám ale, dle toho, co tady denně píšete, zcela jistě. Proto ta vaše rozladěnost z toho, co nastalo po něm. A vaše neustálé adorování fyzické práce, proti té duševní, je marxismus-leninismus toho nejčistšího formátu.

F. Doušek 19.1.2016 8:49

Re: Jinak FRIDEX...

Některá moravská naštěstí jen oslazenou vodu. Zato docela dost.

P. Hlosta 19.1.2016 8:46

Re: Víno z Moravy

Konečně se nám tady ozval někdo, kdo má autoritu své profese ve víně. Díky, že jste nás srovnal na hromadu ;-))

M. Vondráček 19.1.2016 8:46

Re: Good morning, Böhmen und Mähren

To že jsou Němci sto let před Vámi , to je tady každému zřejmé. Nemusíte to tak zdůrazňovat :-)

J. Kulheim 19.1.2016 8:44

Re: Dobré ráno ze zasněženého a mrazivého Jihočeska.

Za celý život jsem neviděl vinaře, alkoholika.

P. Hlosta 19.1.2016 8:42

Re: Good morning, Böhmen und Mähren

Kdyby minulý režim byl můj, pak by víno pili jen ti, kteří se prací o něj zasloužili. Myšleno prací a ne vychcaností a podvodným způsobem nabývání peněz. Taky by nebyli přerozdělovatelé a určovači. Nutně proto by to byla má diktatura. ;-)) No a jsme u toho paradoxu, že vy za nic nemůžete a minulost patřila mně, tedy dle toho, co jste napsal.

P. Hofman 19.1.2016 8:40

Re: Good morning, Böhmen und Mähren

Jmenuješ Franto právě dvě značky světového formátu, které si drží svou kvalitu a specifičnost. To ostatní pivo tady vyráběné stojí většinou za ho...

S tím Německem ti to nebudu vymlouvat, jsou tak asi sto let před námi. U piva je to ale otázka zvyku a tak ti některé druhy napoprvé chutnat nebudou, musíš si na ně zvyknout. Ta krajová pestrost je však úžasná.

J. Kulheim 19.1.2016 8:39

Víno z Moravy

Žiji na Moravském Slovácku, mám vinohrad, absolvoval jsem vinařskou střední školu v Modré u Bratislavy, profesionálně jsem ve vinařství pracoval 1 rok, pěstuji révu a dělám víno 55 let.

Situace v pěstování révy, výrobě a prodeji vína se po roce 1989 podstatně změnila k lepšímu. Je to v hlavně díky vzniku konkurence na trhu s vínem. Zejména menší, soukromé vinařské podniky si nemůžou dovolit prodávat víno pochybné kvality. Ne každé víno, které někdo považuje za špatné, špatné je a každému chutná něco jiného. Je to subjektivní. Víno neprodává, takže nemám přehled, jaká je situace v prodejnách. Co jsem viděl, tak si každý kupující mohl víno ochutnat.

V našich podmínkách, ten kdo nemá dotace, nemůže víno za 40 Kč jeden litr udělat. Přípravky k ochraně révy jsou dražší než v Rakousku, zaplatí DPH 21%. Naštěstí jsou v posledních letech příznivé podmínky k pěstování. Pokud kupuje někdo víno v láhvi, tak jenom pro informování- láhev cca 5 Kč, špunt 2-10 Kč, etiketa kolem 2 Kč, klobouček 2 Kč tj láhev bez vína 14 Kč.

Ne každé víno, které se prodává jako moravské je z hroznů, které byly vypěstovány na Moravě. Ten kdo chce víno za takovou cenu musí počítat s tím, že nemusí kupovat to, co je na etiketě. Víno, které kupujícímu nechutná, nemusí kupovat ale nemusí to být víno špatné.

Na to , aby na trhu bylo víno kvalitní nepotřebujeme další nové zákony. Na to je potřená konkurence. Je to tak jak ze vším má to za následek zničení konkurence menších vinařů, aby si velcí mohli dělat co si přes lobbisty prosadí. Čím víc rozborů v laboratoři, tím větší zatížení. Cena základního rozboru v akreditované laboratoři je asi 900 Kč. Není jedno jestli mám sud 100 litrů nebo 100 hektolitrů. Std.

P. Hlosta 19.1.2016 8:38

Re: Dobré ráno ze zasněženého a mrazivého Jihočeska.

Přesně! A potom je tu ještě čtenář. Ten buď dočte do konce a obohacen, nebo s tím praští! ;-))

P. Hofman 19.1.2016 8:36

Re: Good morning, Böhmen und Mähren

Víno z "petek" jsem pochopitelně při různých příležitostech ochutnal. Chápu, že když někdo nemá prachy, tak jde do stáčírny. Nekritizuji to, je to věc každého. Já bych za to ale nedal ani korunu. Máte pravdu, že lidé tady vínu nerozumí. Ten váš minulý režim zanechal své.

Ale v Praze se to hodně zlepšilo. Dokonce i v mnohých hospodách rozlévají docela slušná vína. A vyprávěl mi jeden známý, že už i u nich v diskontech se začínají prodávat dražší značky, do nedávna ještě nemyslitelné.

P. Hlosta 19.1.2016 8:36

Re: Dobré ráno ze zasněženého a mrazivého Jihočeska.

Občas si říkám "ještě že jsem ten alkoholik!" ;-)) Ono po tvrdé práci není nic lepšího, než si dát sklenku. Svalstvo to uvolní, ty napjaté šlachy povolí, otupí bolest zad a psychika celkově přestane mučit. Když to přeženu, protože se kocovina nedá vrátit jako zálohované flašky, pak budu potrestán psychicky i fyzicky. Nejlépe je proto v alkoholových nápojích hledat jejich chutě a vůně. Pořád při tom platí to prastaré --- "Když piji první džbánek, piju víno. Když druhý, víno pije mně. Při třetím nevím co piju!" ;-))

M. Vondráček 19.1.2016 8:30

Re: Dobré ráno ze zasněženého a mrazivého Jihočeska.

Nebývá to stejné , ten proletář je ožrala , "elitník" je bonviván.

M. Vondráček 19.1.2016 8:28

Re: Dobré ráno ze zasněženého a mrazivého Jihočeska.

"Kritik je člověk , který přesně ví jak by napsal knihu , kdyby to uměl"

Z. Švrček 19.1.2016 8:28

Vše řeší trh.

Lze zažít podobné jako můj známý enolog a znalec, který nám o tom napsal v mejlu asi toto: "přátelé, zažil jsem setkání třetího druhu, představte si, že jsem narazil na pančovaného Sklepmistra. Kdo tohle vůbec může koupit, vždyť se nedá pít ani ten "originál?." A tam je jádro pudla. Pokud budeme my jako konzumenti kupovat šmejdy a libovat si, že jsme ušetřili, třeba na úkor zdraví, žaludku, či chuťových buněk či za cenu ranního hlavobolu, budou šmejdy stále na skladě, vesele se bude pančovat a žádná regulace s tím nic nenadělá ať se jedná o víno, nebo o tenisky. Trh neočůrá ani zákon, ani nařízení velemoudré EU. Z Astonova úvodníku ostatně plyne, že Italové i Francouzi jsou konkrétně ve vinné kultuře přece jen vzdělanější.

J. Anděl 19.1.2016 8:27

Re: Dobré ráno ze zasněženého a mrazivého Jihočeska.

Existuje víno, a pak roztok cukru a šťávy a nějakého pochybného alkoholu. A samozřejmě všechno je to alkoholismus, z toho pohledu je to jedno. Luxusní elitářský alkoholismus, nebo rustikální dělnický alkoholismus, to je fuk ;-)

P. Hlosta 19.1.2016 8:27

Re: Good morning, Böhmen und Mähren

oprava: ...ho nutné pít až v teplotě doporučené pro konzumování.

F. Šimek 19.1.2016 8:27

Re: Good morning, Böhmen und Mähren

pokud sem ochutna německý piva, tak se většinou nadaly pít. Je jasný, že moraváci pivo udělat neumí. Pražáci taky ne, ale žeby byl Prazroj stejnej jako Budvar ? Petře...:-(

S. Donát 19.1.2016 8:27

Re: Good morning, Böhmen und Mähren

Zapomínáte, že pan Hofman rozumí všemu, všude byl a od všeho má klíče :)

P. Hlosta 19.1.2016 8:23

Re: Good morning, Böhmen und Mähren

Podléháte mýtům o víně, jako mnoho jiných. Když už necháváte čepovat do petky, pak určitě musíte brát na vědomí, že je to jen krátkodobé pro vypití, tedy v ten den a ne to nastrkat do lednice a pít třeba týden. Ono taky uchovávání vína v lednici je blbost, kterou rozšířilo jakési povědomí o potřebě teploty podávaného vína. Aby se rozvinuly všechny charaktery onoho vína, je nutné ho pít až v teplotě v které bude konzumované. Zchlazené určitě se dá chlastat. Nedá se ale vychutnat.

Nevím co je lehké a těžké víno. Podle množství alkoholu? To je hódně zavádějící. Tzv. těžká vína mají být údajně červená, ze slunečných končin světa, Jsou ovšem plná. Plná v obsahu všech možných aroma a chutí, charakteristických pro exotiku jižních zemí. Jsou tak plná, že jen skuteční mlsouni poznají co všechno v nich je. V Moravských vínech ta plnost je nižší, ale o to výrazněji rozeznatelné charakteristiky. Proto jsou lehká? Lehce hledatelné charakteristiky určitě.

Srandovní je, že kdekdo tady pozná kvalitního vinaře. Révu vinnou ale nerozezná ani od Psího vína ;-))