8.5.2024 | Den vítězství


MLSOTNÍK: Velikonoční

14.4.2017

K Velikonocům patří tradiční jídla - u nás nádivka (i když i ta je podle mě krajová), jehněčí, mazance a vejce. Jak jsem tak obhlížela různé světové tradice, mazance se v různých podobách vyskytují hojně, i když někdy byste je téměř nepoznali.

Rumunská velikonoční paska s tvarohem

Polský mazurek

Mona de Pascua, španělský moučník ze sladkého kynutého těsta zdobený vařenými vejci

Rakouské velikonoční mazance a briošky

Řecký sladký bochník tsoureki a polévka magiritsa

Německá velikonoční sladká polévka

Finský velikonoční dezert mämmi

Tradičné veľkonočné jedlá v historickom regióne Šariš. Šunka, klobáska, syrek,...

Ochutnali jste někdy něco velikonočně-exotického? A co dobrého se bude připravovat u vás? Z kolika druhů masa a jakých děláte nádivku? Totiž u Viléma Vrabce jsem našla recept, v němž jsou nejméně tři druhy! Děláte ji taky hodně vydatnou?

Přeji krásné sváteční dny a samozřejmě dobrou chuť!

Foto: commons.wikimedia.org

Lika Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !