19.10.2017 | Svátek má Michaela


MLSOTNÍK: Houbová zmínka

6.10.2017

Je období, kdy se vyskytuje konverzace na téma houby skoro stejně často jako o počasí.

Někdo si stěžuje, že žádné nenašel, někdo se chlubí, jaké našel, někdo je veze z lesa na kolečku.

Jsou i tací, jako já, kteří už do lesa hledat houby nechodí, darem žádné nedostanou, ale alespoň jednou za rok je potřeba si na nich pochutnat, tak jsem to vyřešila koupí na trhu. Paní ve stánku měla opravdu všechny možné druhy, bylo možné si ukazovat, které chci. Ale při placení jsem měla pocit, že jsem si koupila přímo lanýže.

Nakrájené hříbky

Nakrájené hříbky

Taktéž se dá diskutovat, jaké jídlo z hub je nejlepší. Samozřejmě smaženice je jednička a nesmí chybět. Téma houby se také objevilo v páteční Všechnopárty, jeden z pozvaných hostů byl nejen znalec hub, ale i kuchař. A druhé místo přiřadil smetanové houbové omáčce.

Bezvýhradně s ním souhlasím, takže kromě té smaženice jsem ji také uvařila. Ach ty vůně a chuť!

Připomenutí surovin: houby, maso, sůl, kmín, pepř, olej, kousek másla, cibule, špek, vývar (jakýkoliv), smetana, surovina k zahuštění a citr. šťáva.

Houbová omáčka - suroviny

Houbová omáčka - suroviny

Množství jednotlivých surovin si každý odhadem stanoví podle počtu strávníků, stejně tak druh masa.

Moje příprava:

  • Z masa preferuji vepřové kotlety bez kostí, den předem je naklepu, osolím, opepřím, potřu olejem, nechám zabalené v lednici,
  • asi ½ h. před vařením zaliji houby vodou a nechám máčet,
  • kuchtím v papiňáku,
  • rozpálím olej (řepkový) a kousek másla,
  • orestuji kotlety, vyndám,
  • zpěním nakrájenou cibuli a kostičky špeku,
  • vrátím kotlety,
  • přidám houby i s výluhem,
  • také vývar a dusím cca do ½ h.,
  • až se může otevřít papiňák, vyndám kotlety,
  • zaliji zahuštěnou smetanou (používám k zahuštění kukuřičný škrob, ale chce to i trochu hl. mouky, to aby se na konci při přidání citronu omáčka nesrazila, a tu mouku promíchat s trochou soli, to zase aby se netvořily hrudky),
  • promíchám a povařím cca 10 – 15 min.
  • dochutím citr. šťávou,
  • vrátím kotlety a ještě krátce podusím.
Hotová omáčka. Dobrou chuť!

Hotová omáčka. Dobrou chuť!

Nejlepší je druhý den stejně jako guláš. Přílohu jakou kdo preferuje, já chleba.

Podle možností užívejte houbovou sezónu.

Foto: autorka

Nelina Neviditelný pes


Diskuse


Z. Dalmi
22:14
6.10.2017

Z. Vave
20:31
6.10.2017

Z. Lika
20:37
6.10.2017

Z. Vave
20:43
6.10.2017

Z. Tečka
9:28
7.10.2017

Z. Iva
23:09
6.10.2017

Z. Hanča
19:50
6.10.2017

Z. Lika
20:07
6.10.2017

Z. Vave
20:33
6.10.2017

Z. Dalmi
21:58
6.10.2017

Z. Lika
22:01
6.10.2017

Z. Iva
17:37
6.10.2017

M. Crossette
15:37
6.10.2017

Z. Tečka
17:33
6.10.2017

M. Crossette
18:53
6.10.2017

Z. Jenny
15:27
6.10.2017

E. Šusová
14:52
6.10.2017

T. Zana
17:16
6.10.2017

K. Miháliková
18:16
6.10.2017

T. Zana
19:03
6.10.2017

E. Šusová
21:27
6.10.2017

Z. Lika
21:36
6.10.2017

L. Bláža
14:07
6.10.2017

E. Šusová
14:56
6.10.2017

M. Beda
15:12
6.10.2017

Z. Lika
17:27
6.10.2017

M. Beda
13:26
6.10.2017

T. Zana
14:09
6.10.2017

M. Beda
15:13
6.10.2017

Z. Jenny
15:17
6.10.2017

D. Ruščáková
13:21
6.10.2017

Z. Matylda
13:17
6.10.2017

K. Miháliková
14:08
6.10.2017

Z. Tečka
13:05
6.10.2017

Z. Yga
10:03
6.10.2017

Z. Yga
10:12
6.10.2017

Z. Lika
9:35
6.10.2017

M. Beda
15:14
6.10.2017

Z. Lika
16:34
6.10.2017

T. Zana
17:17
6.10.2017

Z. Lika
17:27
6.10.2017

Z. Xerxová
6:33
6.10.2017

počet příspěvků: 43, poslední 7.10.2017 09:28









KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více...
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !