19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Houbová zmínka

Tentokrát o omáčce

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Dalmi 6.10.2017 22:14

Houby houby houbičky

jsou teď opravdu všude. Jede mi sušička celé dny. Ale sbírám vždycky jen pár hříbků, nasuším a zase druhý den trošku. A vařím z nich ráda.

Sůl do mouky taky neznám - děkuji.

Z. Vave 6.10.2017 20:31

Zajímavé zpestření, Nelinko.

Já dělám houbový guláš se smetanou nebo bez, ale bez masa, nebo hovězí plátky na houbách, ale kotlety jsem myslím ještě nikdy takhle nedělala, příležitostně vyzkouším. A ten trik s hladkou moukou a solí jsem neznala, děkuju.

Z. Lika 6.10.2017 20:37

Re: Zajímavé zpestření, Nelinko.

Ano, ty drobné triky jsem zapomněla vyzdvihnout. Stejně jako onehdy cibuli místo krájení nastrouhat, pokud chceme cibulovou chuť a ne její kusy. Výborně se to osvědčilo do karbanátků a určitě to použiji do jiného mletého masa. To jsou ty jemné detaily, podle kterých se poznají dobré kuchařky, to mám ráda.

Z. Vave 6.10.2017 20:43

Re: Zajímavé zpestření, Nelinko.

Cibuli strouhám, případně melu do karbanátků odjakživa, jako dítě jsem nesnášela ty "skleněné" kousky v sekané, fůůůůj, tak jsem si od nich takhle pomohla. :) Teď mi v zásadě nevadí, ale strouhám pořád.

A ty triky mám taky moc ráda. Nikdo mě neučil vařit a tyhle vychytávky prostě neznám, v kuchařkách obvykle nejsou.

Z. Tečka 7.10.2017 9:28

Re: Zajímavé zpestření, Nelinko.

Cibuli do karbošů taky melu spolu s masem, ale strouhat jsem si nikdy netroufla, neb mamka mi tvrdila, že se musí strouhat jen na skleněném struhadle, které nemám, jinak že zhořkne. Takže jsem to nikdy nezkoušela, ačkoli ten mlýnek na maso je taky kovový, a tam se to dělá běžně.

Z. Iva 6.10.2017 23:09

Re: Zajímavé zpestření, Nelinko.

Bacha na to, strouhaná cibule hořkne. Pokud nespotřebuješ hned třeba směs na karbanátky, tak jsou dost nechutné (vyzkoušeno na sekané připravené od řezníka na zabijačce)

Z. Hanča 6.10.2017 19:50

Houbovou omáčku

dělám podobně, s masem, jen ten špek vynechávám.

Houbová sezóna u nás stále trvá. Dnes na dopolední procházce se psem jsem téměř šlápla na velký klouzek. Trůnil přímo uprostřed lesní cesty a když jsem se shýbla, objevila jsem i jeho bratříčky. Ještě že jsem měla v kapse pytlík na bobky! Prostě ty houby na člověka samy vyskakují!

Z. Lika 6.10.2017 20:07

Re: Houbovou omáčku

Na méně frekventovaných lesních cestách, takhle v tom prostředním zarostlém pruhu, tam rostou moc hezcí.

Z. Vave 6.10.2017 20:33

Re: Houbovou omáčku

Chicht, Hančo! Přepadena houbou ... živě to vidím. Houba se před Tebe vrhá na cestu a křičí Stůj a hned mě dej do košíku (do pytlíku), nebo uvidíš! :)

Z. Dalmi 6.10.2017 21:58

Re: Houbovou omáčku

My nosíme houby v kapucích :-)

Z. Lika 6.10.2017 22:01

Re: Houbovou omáčku

Škoda že psi se nedají využít jako nosiči :-)

Z. Iva 6.10.2017 17:37

šumavská houbová omáčka

Moje babička pocházela z Klatov, kde se vzali s dědou v Liberci, se už nedozvím... Bábi vařila vynikající houbovou omáčku - osmažila se cibulka, zasypala moukou a udělala se cibulová jíška, ta se zalila vodou nebo vývarem, případně se dala kostka masoxu. Do hrnce se přidaly houby, kuličky pepře, nového koření, bobkový list, bábi dávala i jeden hřebíček, já dávám trochu tymiánu. Když byly houby uvařené přidala se smetana smíchaná s trochou mouky a provařilo se to. Smetana mohla být buď kysaná nebo sladká, podle chuti se přidal ocet. Jedlo se zásadně bez masa, jako příloha chlupaté knedlíky. Bylo to k užrání :-))

M. Crossette 6.10.2017 15:37

Nelino, velice chutná omáčka

a já dělám vlstně stejnou, jen s liškami, kterých jsem letos nasal záplavu a mám je nasušené, namražené a skoro jsem se jich přejedla v čerstvém stavu právě v takovéhle omáčce (a maso v ní bylo ve formě rozdrobené do křupava vysmahnuté slanny). Miluji smetanou zahuštěné cokoliv, ta zdejší je tááák dobra, že bych byla schopná sníst celý kelímek lžící jako jogurt (však, když přidávám do omáček, alespoň jednu si dám).

Moje sestřenice mi poslala obrázek s dotazem, jestli vím, z čeho právě dělají polévku. Na foce byly ve vodě oplahované takové malé bilé kousky a na druhé fotce už hotová polévka (prý velice dobra), kde byla jasně poznat majoránka. Tak jsem (podle toho proplachování a koření) odhadla drštky a napsala, že na takovou polévku bych pozvání s díky odmítla. Ale byla to polévka z houby kotrč ! Oni ji našli na Šumavě. A já tuhle houbu až dosud vůbec neznala a když jsem si jí vygooglila, koukala jsem jako blázen! Znáte a sbíráte tuhle houbu?

Jestli to tu nakonec bude 2x omlouvám se, PC se zaseklo a nevím, jestli to odešlo, nebo se vymazalo, tohle píšu po druhé.

Z. Tečka 6.10.2017 17:33

Re: Nelino, velice chutná omáčka

Jj, z kotrče vaří dršťkovku sousedka, a taky z masáků nebo václavek. Dostanu kastrůlek, ochutnám, ale opravdová dršťkovka to prostě není.

M. Crossette 6.10.2017 18:53

Re: Nelino, velice chutná omáčka

Tečko, mě to podle fotky toho propírání malých kousíčku připadala děsná piplačka. Ale prý polévka byl moc dobrá (koření právě jako na dršťkovou). A protože houby miluji ve všem a na všechny způsoby, tak tuhle "flešnou dršťkovou" bych si určitě dala, oproti pravé, kterou bohužel ráda nemám vůbec.

Z. Jenny 6.10.2017 15:27

Houbičky,

ty my můžeme na všechny možné způsoby. Smažené bedle a pýchavky,smaženice s domácími vejci na cibulce,omáčka hřibová s knedlíkem,naložené houbičky do sádla, zamražené taky. Dále hřiby se zelím v litinovém pekáči a na tom ten největší steak z krůtího stehna a taky včera dojedená zelňačka s hříbečky, MLP si ji bral do práce a měl žbuliny za ušima. Ještě rostou, včera jsem našla na jednom místě, docela nechtěně asi 6 kozáků, úplně zdravých, takže zase houbičky.

Nelinka je vyhlášená kuchařka, to je jisté jako letos hřiby. :-)

E. Šusová 6.10.2017 14:52

Jooooo houbičky

to je moc vděčný téma. Já je miluju na všechny způsoby, obalovaný a smažený, jak karboše, jako gulášek, a moooooc jako kulajdu. To možná úplně nejvíc. A teď nově to rizoto, to mě uchvátilo.

Jen se zeptám - jak dlouho si lajsnete skladovat houby po nasbírání v lednici???

T. Zana 6.10.2017 17:16

Re: Jooooo houbičky

Moc ne. Pokud jdeme ráno a vracíme se až k večeru (obvykle to tak vyjde - než nasbíráme, dojdeme na oběd a dojedeme zpátky), tak už je se strašným kvílením večer zpracuju (což znamená, že momentálně mám mrazák zapráskanej zamraženýma, protože to je rychlejší než krájet na sušení).

Ale zároveň předesílám, že jsem na tohle trochu magor a nerada nechávám jídlo stát dlouho.

K. Miháliková 6.10.2017 18:16

Re: Jooooo houbičky

Viac jak deň - dva by som to určite neriskla, oni aj v tej chladničke stále "pracujú", v podstate starnú a rozkladajú sa. Radšej rýchlo spracovať, najrýchlejšie je to do mrazáku, jak píše Zana (alebo do 5 litrového hrnca hríbogulášu, tak som vyriešila posledný zber :) ). O mne je všeobecne v rodine známe, že rada hríby hľadám a zbieram, ale nerada ich spracovávam. Našťastie mám na to lidi, ich to baví ;-)

T. Zana 6.10.2017 19:03

Re: Jooooo houbičky

Tak to ti hnusně závidím!

E. Šusová 6.10.2017 21:27

Re: Jooooo houbičky

fakt hned ten den? Tak to asi dost riskuju??? Tuhle jsem nasbírala v sobotu a na zpracování (ne očištění) došlo až v pindělí????? Je to teda koleda koleda štěpáne?

Z. Lika 6.10.2017 21:36

Re: Jooooo houbičky

Řekla bych, že pokud nemokvaly, tak to ještě šlo. Jestli jsi je snědla a bylo ti dobře, tak jsi to stihla v termínu :-)

L. Blaza 6.10.2017 14:07

OT Pražení

Krásný pátek i nadcházející víkend přeju.

Na Hadech se můžete hlásit na Pražení :)

E. Šusová 6.10.2017 14:56

Re: OT Pražení

Já chtěla nakouknout kdy, kde.... a nejde mi to vidět :-(

O. Joklová 6.10.2017 15:12

Re: OT Pražení

musíš se přihlásit :-))))

Z. Lika 6.10.2017 17:27

Re: OT Pražení

No, vidím až odsud tu zvednutou ruku, a nevím nevím!

T. Zana 6.10.2017 13:32

U nás se houbová omáčka taky nedělala smetanová

Nejspíš asi proto, že na chatě bychom neměli jak sehnat tu smetanu, takže já taky spíš to hovězí na houbách, ale fotky jsou krásné a inspirující.

Pokud se příští týden trochu oteplí a my přestaneme chrchlat, zkusíme ještě jednou vyrazit na houby :-)

O. Joklová 6.10.2017 13:26

veškeré smetanové omáčky

prostě miluju, ale je to "mor", stejně jako Tečka se jedí lžící z hlubokých talířů a vaří se jí aspoň tak pět litrů (takže je pro jistotu radši nedělám)

úplně mě tady zaskočilo to vepřové, u nás omáčky vždycky s hovězím, houbovka s vařeným stejně jako třeba rajská (ale kam ta se na ni hrabe!!!!!!!)

ale nejraději mám všechny houbový jídla ze sušených - ono to potom taaaaak omamně voní!!! :-))))))))))

T. Zana 6.10.2017 14:09

Re: veškeré smetanové omáčky

Nešahej mi na rajskou :-)))) !

O. Joklová 6.10.2017 15:13

Re: veškeré smetanové omáčky

hihi, ale to je dobře, že sto lidí - sto chutí :-DDDD

a nesahám, nenapsala jsem, že je špatná - jenom že houbovka je (mnohem) lepší :-))))