26.4.2024 | Svátek má Oto


MLSOTNÍK: Zeeelííí!

4.4.2014

Mám ráda saláty ze syrového zelí. Jak ty, co dávají v restauracích (a nevadí mi ani s koprem, ani s křenem, jenže na ně nemám recept), tak ty, co jsem dostala způsobem „moc nám to chutnalo a kamarádka mi napsala recept, tady ho máš taky, zkus to.“ První recept přinesl můj táta ze sauny, kde ho mívali v baru s občerstvením, a saunující se pánové ho vymámili z majitelky.

Zelný salát s kukuřicí

Zelí nakrouháme na nudličky, trochu osolíme a pořádně rukama promačkáme. Přidáme na jemno nakrájený pórek, na kostičky nakrájenou červenou papriku a plechovku kukuřice. Přihodím špetku cukru, zatočím mlýnkem s pepřem a přidám zálivku- v mém případě je to zakysaná smetana smíchaná s trochou feferonkové tatarky (místní kuchařky se přestanou chytat za hlavu, prosím, nám to fakt chutná, doporučuju aspoň zkusit). Z půl hlávky zelí a velké kapie vyjde dost velká mísa salátu. Měl by se zaležet aspoň dvě hodiny, lepší je půl dne a vynikající je i druhý a třetí den (pokud zbude).

Zelný salát s mrkví

Menší hlávku zelí nakrouháme, přihodíme nasekanou malou cibulku, 2 na jemno nastrouhané mrkve. Zasypeme dvěma lžícemi cukru, přiměřeně osolíme a zakapeme lžící citronové šťávy. Zatočíme mlýnkem s pepřem a přidáme trochu smetany a majonézy.

Druhý recept je kombinací několika receptů z internetu. Některé jsem vyčetla na anglických stránkách, které se zabývaly tím, z čeho se skládá salát Coleslaw. Tak ten to přesně není, ale mně chutná taky :)

Matylda Neviditelný pes