20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Zeeelííí!

Mám ráda saláty ze syrového zelí. Jak ty, co dávají v restauracích (a nevadí mi ani s koprem, ani s křenem, jenže na ně nemám recept), tak ty, co jsem dostala způsobem „moc nám to chutnalo a kamarádka mi napsala recept, tady ho máš taky, zkus to.“ První recept přinesl můj táta ze sauny, kde ho mívali v baru s občerstvením, a saunující se pánové ho vymámili z majitelky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Lex 4.4.2014 18:44

K tomu zelí

i když syrovému, by se hodil kousek masa???

Byly jsem s Emteskou a Sylvou na Apríla, na brněnském Výstavišti na Techagru. Tam bylo vystavováno krásné hovězí! Moc se mi libily kravky a to nemyslím ironicky, ale prostě krásná zvířata. Vím, že jsou chována pro maso, ale stejně jsou moc hezká. A nejenom hovězí, byli tam sokolníci se svými svěřenci, koně, ovce, kozy (koupila jsem si tam výborný kozí sýr) atd. Kdo máte zájem, mrkněte se na fotky:

http://dig.rajce.idnes.cz/Vetex

Z. Yga 4.4.2014 21:07

Re: K tomu zelí

Hezké fotky překrásného bravu - a ta tmavá prasata se mi taky líbila (mimo jiné).

H. Williamson 4.4.2014 23:27

Re: K tomu zelí

Ja na vystavy zemedelskeho zvirectva taky rada chodim.

H. Williamson 4.4.2014 16:36

Jsem tady s receptem

Zeli ja moc rada, syrove, kysele (nakladane), uz mene dusene. Jedna pani u nas v praci delavala moc dobry zelny salat s ponekud necekanou ingredienci - ramen nudle. Rikala tomu Cabbage Crunch (asi neco jako kruplavy zelny salat). Jak normalne ty Ramen polivky nesnasim - a ano, neni to nejzdravejsi strava, tak v teto kombinaci je to vynikajici a je to salat, po kterem se muzu utlouct.

1. Na suche panvi orestuju 2 lzice sesamovych zrnicek a pul hrnku mandlovych platku do lehkeho zezlatnuti. 2. Jeden balicek Ramen nudli s kureci prichuti potlucu jeste v balicku valeckem nebo necim tezsim po ruce. 3. Pulku zelne hlavky nakrouhame a pridame ctyri nasekane zelene (jarni) cibulky, bilou i zelenou cast. 4. Pripravime si zalivku ze dvou pol.lzici cukru, pul hrnku rostlinneho oleje, trech pol. lzici octa (vinny nebo jablecny, po pul kavovych lzickach soli a pepre a obsahu toho ochucovaciho prasku, co je zapakovany k Ramen nudlim. 5. Tak 1/4 hodiny pred podavanim promichame vsechny ingredience se zelim a cibulkami.

Podotykam, ze ty nudle se nevari - uz jsou stejne predvarene a v tomto stavu tomu dodaji tu kruplavost.

Z. Dalmi 4.4.2014 18:00

Re: Jsem tady s receptem

To zní dobře, to zkusím...

T. Zana 4.4.2014 19:16

Re: Jsem tady s receptem

Hmmm, to zní zajímavě!

H. Williamson 4.4.2014 23:29

Re: Jsem tady s receptem

Zapomnela jsem dodat, ze do te zalivky se muze pridat trocha sesamoveho oleje.

Z. Vave 4.4.2014 9:39

těším se,

že tu přes den přibude hodně zelných receptů, neb zelí můžu ve všech podobách. (i ty košťály, milá Betko, Xerxová a Dalmi)

Zajímavé je, jak v zelných receptech přetrvává sloveso "nakrouháme" - řekla bych, že dnes už málokdo z nás má doma zelné kruhadlo, a pokud ano, vytahuje ho, aby s ním nakrouhal trochu zelí na salát?

Pamatuji od babičky mečové sklízení zelí, jeho krouhání a sešlapávání v sudu, zalévání a pak to úžasné mlsání! Zelí od babičky nemělo chybu. <3

Přeju všem krásný den. <3

J. Jovo 4.4.2014 9:34

POZOR, POZOR, HLÁSÁNÍ!!!

Dnes má svátek Ivana, přejeme všechno nej, nej a posíláme kytičku.

http://jovo.rajce.idnes.cz/Pranicka_22_2014#Ivanasv_2014.jpg

Z. Vave 4.4.2014 12:51

Re: POZOR, POZOR, HLÁSÁNÍ!!!

Všechno nejlepší, milé Ivky a Ivany. <3

Z. Matylda 4.4.2014 14:22

Re: POZOR, POZOR, HLÁSÁNÍ!!!

Všem Ivanám a Ivkám všechno nej nej nej :)

T. Zana 4.4.2014 19:18

Re: POZOR, POZOR, HLÁSÁNÍ!!!

Ivkám a Ivanám všechno nej!

Z. Xerxová 4.4.2014 9:16

O.T.

mám dovolenou - neb už před polednem přijedou nájezdníci  :o)  Uklízím, vařím, peču... A peru Betky deky - neb hárala. A co?? Ono prší ?!!  Na jednu stranu jsem ráda, že se počasí tváří normálně jarně, ale já je potřebuju usušit!!!

Z. Yga 4.4.2014 8:57

Zelné saláty jsou mňam

Dělávám jak ty přesnídávkové (viz Matylda) tak i přílohové. Navíc, dostanu-li se k hlávce červeného zelí, tak té dávám přednost (hlavně proto, že je menší, tudíž ji spotřebuju celou - chich).

Přílohový salát - jemné nudličky dám do větší mísy (lepší se to promíchává), PROMAČKÁM (:o)), zakápnu olivovým olejem (s mírou), zaleju nálevem (do klasického hrnku tři lžíce octa, tři lžíce cukru, přiměřeně soli - já dávám cca "malou půlku" kávové lžičky, ale jak je kdo zvyklý - a doleju do 3/4 vodou), vše promíchám a navrch - óóó ta slast - opražená semínka slunečnice (nebo piniová - ještě lepší). Mňam - tento salát můžu jíst samotný ve velkém množství - musím ho sama před sebou schovávat, aby zbyl i pro Jendu.

Z. Matylda 4.4.2014 12:38

Re: Zelné saláty jsou mňam

Ygo, kde bereš piniová semínka?

Z. Yga 4.4.2014 21:01

Re: Zelné saláty jsou mňam

Někdy se dají koupit ve zdravé výživě - ale syrová, upražit si je musím sama - na suché panvici, ale musí se to hlídat (slunečnice dtto, i když ta se dá koupit i pražená)

D. Ruščáková 4.4.2014 8:41

Zelné saláty mám moc ráda,

leč se mi nikdy doma nepodaří, jako ty kupované - jo, zní to divně, ale je to tak. Už jsem přemýšlela, to je to zelí blanšírované? Nebo je tam víc tuku než dávám já? Až teď, po přečtení Matyldina článku,mě napadlo - že by to bylo tím promačkáním? To nedělám:)) Tak to zkusím.

Díky Matyldo za prima mlsoník!:))

Z. Vave 4.4.2014 9:33

Re: Zelné saláty mám moc ráda,

Jasně, zéli se musí našlapat, nebo alespoň promačkat. ;o)

Po babičce mačkám zelí i na dušení, hezky prosolené ho mačkám na vále, než ho dám do hrnce. Dtto na saláty, aneb jak praví klasik: MAČKAT, MAČKAT, MAČKAT! :o)

T. Zana 4.4.2014 19:20

Re: Zelné saláty mám moc ráda,

Promačkat a nechat zaležet!

P. Paleček 4.4.2014 8:32

...

"Zelí" mám nejraději kedlubnový. Syrový. Chroust chroust.... :o)))

M. Pajakerryková 4.4.2014 7:59

tak já si zelí

chvilku nedám, zatím mi to nijak zvlášt nevadilo dokud jsem si nepřečetla ty recepty!!! no kdo si počká ten se dočká :)

ten první si určitě udělám, vidím to tak na listopad :) veškeré ingredience považuju za prudce jedlé!!!!

hezký den

D. Ruščáková 4.4.2014 8:42

Re: tak já si zelí

Chichi, ono toho je víc, co si zrovna nedáš, co? Nikdo nechce, aby miminko bolelo bříško...:)))

Z. Yga 4.4.2014 8:47

Re: tak já si zelí

Jo - to jsou drobné nevýhody chlapečků, kteří jsou daleko náchylnější na střevní potíže (:o)) - to my, majitelky holčiček, jsme na to byly daleko líp. Ovšem zelím, hrachem či čerstvým chlebem jsem se taky nějaký ten měsíc nenacpávala.

Po mnoha letech empirického výzkumu jsem zjistila, že ta prdlavost u chlapečků přetrvává minimálně do velmi zralého věku (za nějaké to desetiletí zjistím, zda i do věku kmetského).

Z. Inka 4.4.2014 8:53

Re: tak já si zelí

Co se týče té prdlavosti, jsme ve věku staršího středního a stále přetrvává

M. Pajakerryková 4.4.2014 12:46

Re: tak já si zelí

hrach jsem vybírala i z polévky, Nastěnka se obětovala a hezky všechny kuličky spapala :) kyselicu budu vařit ale jíst halt ne a ty luštěniny mi teda moc nechybí ale ten čerstvý chleba!!!!

Oliho bříško bolelo asi zatím jen 2x a to byl opravdu řev hodný pardála!!!! kam se hrabe pavián :)

Z. Xerxová 4.4.2014 7:14

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm , co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp.

Já se přiznám, že mám nejraději syrovou zeleninu bez všech zálivek a ochucení... Takovej košťál ze zelné hlávky... to je hlodáníčko. Konkurenci mám v Betě...

Z. Dalmi 4.4.2014 8:59

Re: hezký den

Jééé, konečně někdo, kdo taky miluje košťál. Jak se umím zlobit, když mi ho někdo vyhodí! Miluju jakoukoliv zeleninu, papriku sním i se zrníčky :-)

hezký den všem...

Z. Lída 4.4.2014 14:32

Re: hezký den

No, taky bych hlodala a ráda! Ale zuby nedovolí!

T. Zana 4.4.2014 19:24

Re: hezký den

Taky jsem spíš na syrové. Asi nejvíc si ale užiju ledový salát. Umyju, rozkrojím a je uvařeno :-)