7.5.2024 | Svátek má Stanislav


MLSOTNÍK: Další těstoviny „z jedné pánve“

26.1.2018

Další těstoviny z „jedné pánve“ (předchozí Mlsotník o nich byl zde).

S italskou klobásou bez klobásy.

Totiž původní recept počítá s italskou klobásou. Jenže ta není tak běžně k dostání, takže jsem improvizovala. Klobása by to měla být měkká, snadno svléknutelná a rozdrolitelná. Takže mě napadl talián. A nahradit italskou klobásu taliánem mi přišlo docela vtipné.

Suroviny jsou opět jednoduché a jsou zde počítány pro jednoho člověka:

Hlavní suroviny

  • 1 talián
  • 1 cibule
  • 1 vrchovatý třídecový hrnek těstovin dle výběru (v originále jsou „ouška“, orecchiette, která kupodivu také asi nejsou běžná), suchých
  • Nějaké zelené listí – praktické jsou kuličky mraženého špenátu, ale hodí se i čerstvý; nebo hrst rukoly, nebo použijte listí, které vám vyrašilo na tuřínu nebo vodnici, nebo z ředkviček
  • Mletý pepř, trocha soli, vývar (místo něj jsem použila vodu a sušenou drcenou zeleninu).

Tak jedem:

Cibuli pomalu osmahnout

Začneme cibulí. Nakrájet jemně, ne jako na guláš, a na troše omastku ji pomalu necháváme sklovatět, dokud nezačne chytat barvu. Rozprostřela jsem ji po pánvi na téměř nejmenším ohni a odešla na osm minut. Po návratu byla cibule akorát!

Mezitím jsem totiž koukala, kde co lítá, a pak drolila talián. Vybalila jsem ho ze střívka a normálně v prstech rozmasila. Šlo to o něco hůř než s italskou klobásou, která se v podstatě sama rozpadne.

... a přidat vše ostatní.

Cibuli v pánvi jsem trochu popepřila, ať se pepř rozvoní, a pak na něj vrhla talián. Chvíli jsem míchala a vařečkou drolila větší kousky. Pak jsem přilila vodu a přihodila sušenou zeleninu (kdo má, nahradí tuto větu vývarem), a opět minutku míchala. Pak jsem přihodila suché těstoviny a přilila tolik vody, aby byly zanořené.

Zatím bych nepřisolovala – pamatujte, že všechna vámi přidaná sůl v jídle zůstane, ne že ji vylejete s vodou, jako když vaříte špagety!

Těstoviny jsou ponořené

A už jen mícháte. Vaří se nezakryté! Minutovník si nastavte podle toho, co píšou na těstovinách, ale přidejte tak 4 minuty. Pokud se voda vyvaří dřív, než uplyne stanovený čas, trochu přilejte. Nakonec těstovinu ochutnejte, jestli je dost měkká. Když není, opět přilejte trochu vody a míchejte. Kupodivu se nemusíte bát, že se rozvaří, tenhle recept tak funguje.

Nakonec přihoďte zelené listí (pokud je rozměrnější, trochu ho natrhejte) a ještě dvě tři minutky míchejte. Pánev nesmí zůstat suchá. Tady bych jídlo ochutnala a případně dosolila.

Ke konci přidáme listí

Pokud stále zůstává trocha tekutiny a těstoviny už v podstatě jsou uvařené, můžete pánev nakonec přikrýt, plotýnku vypnout a celé to nechat „dojít“, 5 – 8 – 10 minut, z toho se nestřílí. Na úplně posledním obrázku vidíte, že žádná tekutina nezbyla.

Na talíři můžete posypat troškou strouhaného parmezánu – je natolik výrazný, že ho stačí opravdu maličko, kostka velká jako poslední článek prstu. Ten si hlavně neustrouhněte :-)

Bylo to moc dobré. Kdo maso nemusí, nahradí ho klasicky brokolicí (rozebranou a nakrájenou na kousky, které se vejdou na malou lžičku. Ne jako když se smaží květák, že).

Dobrou chuť! Recept na těstoviny s taliánem z jednoho hrnce.

Přeji dobrou chuť, ať už budete vařit cokoliv.

Foto: Lika. Inspiraci jsem čerpala zde.

Lika Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !