19.3.2024 | Svátek má Josef


MLSOTNÍK: Špízy

27.7.2018

Co honem připravit? Mlsotník se blíží a v lednici po letmém nákuku je leccos, ale spíš takové trošky. Nějaká ta paprika, kousek masa, který pro dva nevystačí, osamělá klobása, kousek špeku ještě od zimní svíčkové, zakutálená cibule...

Ano, tohle je zralé na špíz. Dokonce i špejle jsem našla.

Suroviny na špíz

Všechno jsem to nakrájela na zhruba stejné plátky a maso nechala marinovat v trošce oleje s bylinkami, které jsem našla za oknem (rozmarýn, dobromysl, saturejka), přidala jsem trochu soli. Chce to tak hodinku ležet.

Maso na špíz se marinuje

K těm paprikám a cibuli jsem ještě na balkoně sklidila „úrodu“ asi pěti maličkých rajčátek a cestou si vzpomněla na česnek - stroužky se taky dají napíchnout.

No, a pak už jsem jen skládala: cibule, klobása, česnek, paprika, maso, rajčátko, špek´, cibule, a tak všelijak podobně, až do konce špejle. Je to taková uspokojující práce, jako když jsem si v dětství skládala skládačku.

Špízy připravené k pečení

Pekla jsem na 200 °C asi 35 minut (radši ne méně, pokud máte i vepřové jako já). „Lodní brambory“ byly už uvařené, takže jsem je v troubě jen simultánně přihřála.

Rychlé, pohledné, a moc dobré.

Špízy hotové

Přeji dobrou chuť, ať už budete vařit cokoliv.

Foto: Lika

Lika Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !