13.11.2018 | Svátek má Tibor


MLSOTNÍK: Čočka trochu jinak

2.11.2018

Toto jídlo totiž obsahuje více živin než „čočka“, na jakou jsem byla dosud zvyklá. Nenechte se ale odradit, výsledek byl překvapivě dobrý.

Co budeme potřebovat?

Čočka trochu jinak - suroviny
  • Čočku, nejlépe drobnozrnnou, a jestli jste někde natrefili na tzv. zelenou nebo černou, tak sem s ní. Neměla by to být prostě čočka, co se rychle rozvaří. Můžeme ji nechat předem namočit.
  • listovou kapustu
  • rajče
  • cibuli
  • mrkev
  • řapíkatý celer
  • případně klobásku
  • trochu tuku
  • případně vývar, lze nahradit vodou
  • pepř, sůl, bobkový list

Tak jedem.

Na tuku si osmahneme nadrobno nakrájenou mrkev (dala jsem jednu velkou), cibuli (taktéž) a řapíkatý celer (dva menší klacky). Až je cibule sklovatá, přisypeme čočku (pořádnou hrst, cca 60 g), bobkový list a - pozor - případně klobásku nakrájenou na kolečka. Já ji nedávala (na obrázku je půjčená ze zamýšleného leča) a výsledek byl i tak naprosto vynikající.

Cibuli, mrkev a celer nejdřív osmahneme

„Nasucho“ to pořádně promícháme a přilijeme tolik vývaru (vody), aby čočka mohla nasávat, tj. s hladinkou tak dva centimetry nad zeleninu s čočkou. Opepříme a pokud jsme dávali klobásku, zatím nesolíme, to až na konec.

A vaříme. Zatím se můžeme vrhnout na kapustu - zbavíme ji řapíků, listy sbalíme do ruličky a nakrájíme na zhruba centimetrové nudličky, které pak ještě posekáme na drobnější kousky.´

Přidáme nadrobno nasekanou kapustu a rajče

Jakmile je čočka skoro měkká, přihodíme do hrnce nakrájenou kapustu a nadrobno nakrájené rajče. Promícháme a vaříme, dokud není všechno měkké. Vody nebo vývaru přidejte jen nezbytné množství, aby se jídlo nepřipalovalo, protože výsledkem nemá být polévka, ale hustý „guláš“.

Pokud je to nutné, dosolíme.

Na talíři přidejte jednu nebo dvě lžíce kysané smetany.

Na talíři ozdobíme kysanou smetanou

Jak už jsem předesílala, klobásku jsem nepoužila, ale vůbec mi tam nechyběla. Jídlo neuvěřitelně vonělo a bylo prostě výborné. Kapusta chuť nijak neopanovala a celek byl prostě lahůdka. Za sebe můžu jedině doporučit a budu si tuhle čočku určitě dělat častěji. O zdravotních benefitech se ani nezmiňuji, těch je prostě hafol.

Jo a ještě k množství - byly z toho pořádné dvě porce. Syté a moc dobré.

Takže přeji dobrou chuť, ať už budete vařit cokoliv.

Foto: autorka. Jako inspirace mi posloužilo toto video.

Lika Neviditelný pes


Diskuse


M. Crossette
16:12
5.11.2018

Z. Hanča
21:03
2.11.2018

Z. Lika
21:32
2.11.2018

Z. Vave
20:22
2.11.2018

M. Crossette
20:28
2.11.2018

Z. Vave
21:33
2.11.2018

Z. Lika
20:33
2.11.2018

Z. Lika
20:33
2.11.2018

Z. Vave
21:32
2.11.2018

T. Zana
17:52
2.11.2018

T. Zana
19:50
2.11.2018

M. Crossette
20:24
2.11.2018

T. Zana
12:47
3.11.2018

Z. Matylda
17:24
2.11.2018

Z. Lika
20:21
2.11.2018

Z. Jenny
16:16
2.11.2018

Z. Lika
19:30
2.11.2018

M. Crossette
15:18
2.11.2018

Z. Lika
19:33
2.11.2018

M. Crossette
20:12
2.11.2018

M. Beda
13:31
2.11.2018

Z. Nítkovská
14:45
2.11.2018

Z. Lika
19:34
2.11.2018

Z. Olčava
11:15
2.11.2018

Z. Lika
11:29
2.11.2018

Z. Olčava
12:06
2.11.2018

Š. Matyášová
11:24
2.11.2018

Š. Matyášová
11:25
2.11.2018

V. Glover
9:46
2.11.2018

Z. Lika
11:08
2.11.2018

Z. Jitur
9:02
2.11.2018

Z. Lika
11:30
2.11.2018

Z. Yga
8:13
2.11.2018

Z. Yga
8:07
2.11.2018

Z. Jajka
9:08
2.11.2018

Z. Lika
20:31
2.11.2018

Z. Lika
9:29
2.11.2018

T. Zana
10:21
2.11.2018

Z. Jajka
10:45
2.11.2018

Z. Lika
11:04
2.11.2018

Z. Nítkovská
10:44
2.11.2018

Z. Lika
11:14
2.11.2018

Š. Matyášová
6:58
2.11.2018

Z. Lika
9:31
2.11.2018

Š. Matyášová
11:28
2.11.2018

Z. Lika
11:32
2.11.2018

Z. Jenny
13:45
2.11.2018

Z. Xerxová
6:44
2.11.2018

Z. Lika
9:29
2.11.2018

počet příspěvků: 52, poslední 5.11.2018 05:58