26.4.2024 | Svátek má Oto


POLITIKA: Vize 2020, už začíná třídění

25.2.2010

"Zdraví si nekoupíš. Pravdivost této věty přijímáme s naprostou samozřejmostí. Ale přemýšlíme vůbec, co tato slova znamenají?" To jsou slova Daniely Filipiové, která zazněla v projevu srazu ODS v rámci jejich programu VIZE 2020. Sama sedící na vozíčku začala třídit lidi na schopné a neschopné...

Projev jsem teď nečetl, ale slyšel jsem jeho podstatnou část v televizi. Překvapila mě tam taková věc, že ODS zatím nedokázala prosadit standard služeb pro pacienta a zároveň začala třídit pacienty na schopné života a neschopné života.

V tom projevu zaznělo několik hrozných vět:

Mezi námi žijí lidé, kteří měli tolik smůly, že hranice finanční náročnosti péče, která jim vrátí zdraví, lze obtížně vůbec zahlédnout. Pokrok lékařské vědy, za který děkujeme, nás zároveň staví před obtížnou morální volbu. Dává nám do rukou možnosti léčit i dříve neléčitelné. Ale za obrovských nákladů. Při omezenosti našich zdrojů to znamená, že tyto prostředky budou chybět na léčbu někoho jiného. Či několika jiných.

Paní Filipiová tu začala naznačovat možnost, že v budoucnosti se bude zdraví přepočítávat na peníze. Ať v jakékoli formě, ale přepočítávat přes peníze. To staví v budoucnosti život na úroveň nějaké ekonomické hodnoty a to je dost chyba. Paní Filipiová tam sice píše, že je to morální dilema, ale v tom projevu by to nezmínila, kdyby pro to neměla nějaké svoje řešení. A toho se bojím.

Že "zdraví si nekoupíš" je věta, která v našem světě už nemá význam. V současné době už neexistuje člověk, který by neměl nějaký konflikt se svým zdravím. Naprostá většina lidí si zdraví kupuje a prodlužuje si tím svůj život o mnoho let. Žiji na vesnici a moje okolí je obydleno mnoha starými babičkami a dědečky, kteří by jistě bez velké lékařské asistence nepřežili ani minutu a měli by svůj život v prostředí bez lékařské péče dávno za sebou. Co když se někdo rozhodne, že už jejich život není kvalitní a ty léky co používají jsou moc drahé? Co kdyý někdo začne určovat max hranice únosnosti?

Stejně tak je hrozné druhé vyjádření:

Zdaníme tedy šťastné a zdravé. Máme tím náš problém pojištění smůle vyřešen? Ještě ne úplně. Musíme také zdanit neodpovědné. Protože skutečnou smůlu nelze zaměňovat s tím, když si někdo dobrovolně ničí své zdraví. A pak zbytečně odčerpává zdroje, které by měly být určeny těm, kteří mají zdravotní problémy bez vlastního zavinění.

Nezodpovědné. Co to je? Člověk není robot, nechová se odpovědně, chová se naopak ze své podstaty nezodpovědně. Jinak by nemohl existovat. Ideální člověk neexistuje. A forma člověka, kterého prosazují úřady EU, je už dávno minulostí. Nelze požadovat po lidech nemožné a už dávno neexistující.

Lidé tloustnou, kazí se jim zrak a pijí a kouří. To považují úřady za špatné. Ale nevidí další stranu mince - už mnoho let je krize, ne poslední dva roky, ale posledních mnoho let. Lidé už nepracují rukama, to jsme nechali v mnoha případech Číně. Sedí u počítačů a papírů a živí se především službami a ne doslova rukama. Vzhledem ke krizi a své současné situaci se dostávají do dvou mlýnských kamenů - úřady jim berou peníze na daně, víc a víc. Dávají jim za to míň a míň služeb, takže si musí v průběhu života hradit mnohem víc věcí. Na druhé straně po těchto lidech úřady chtějí daleko větší kondici, než v tomto stavu okolností mohou reálně chtít.

A to není nezodpovědnost nás lidí, ale kalkulace s našimi penězi, které nám chce stát legálně sebrat. Určovat standardy zdraví ve společnosti, která se již vyvíjí jinak, je dost ošidné a zavání to pouze a jenom kalkulem a snahou odepřít automatický nárok na péči, kterou si v rámci zdravotního pojištění již krutě platíme.

Jelikož ideální lidi s tímto perfektním standardem potkáváme především u televizí při olympiádách, měly by se úřady podřídit reálnému stavu drtivé většiny populace a ne po ní vyžadovat nemožné. Trendy se určují většinou na úkor menšiny a ne naopak.

Zdraví už si kupujeme dávno, ale teď nám ho ODS nechce ani prodat.

Tenhle projev je patrně důvodem, proč nebudu volit jako dosud ODS. Těžko se mi volilo mezi ODS a TOP 09, ale projev paní FIlipiové mi k rozhodování pomohl. Díky, paní Filipiová.

Převzato z http://vild.bigbloger.lidovky.cz se svolením autora