18.5.2024 | Svátek má Nataša


POLITIKA: Nezákonné jednání Davida Ratha

25.5.2009

Hejtman riskuje, že Středočeský kraj nebude moci čerpat peníze z EU

Kontroverzní postupy středočeského hejtmana Davida Ratha a jeho kolegů z vedení krajského úřadu byly několikráte shledány v rozporu se zákonem. Nejznámější je dvojí soudní zákaz refundace zákonem stanovených poplatků v lékárnách nemocnic, jichž je Středočeský kraj zřizovatelem. Další kauzu uvedla Česká televize ve své reportáži v rámci zpravodajského pořadu Události (2. 5. 2009) o situaci s potvrzováním již schválených dotací z operačních programů EU, k níž došlo ve Středočeském kraji poté, co se hejtmanem stal pan doktor Rath. V uvedené reportáži se na příkladu dvou církevních charit ukazuje, že Středočeský kraj pod vedením pana hejtmana Ratha odmítá podepsat smlouvy na již dříve právoplatně schválené projekty v rámci operačních programů pro čerpání finančních zdrojů z fondů EU. Z uvedené reportáže také vyplývá, že pan hejtman Rath a jeho podřízení postupují v rozporu se zákonem, na což byli upozorněni Ministerstvem pro místní rozvoj. Středočeský kraj to však nadále odmítá respektovat.

Společnost Scio taktéž podala projektovou žádost k projektu Systém Komplexní Otevřená Autoevaluace Koala (v tomto případě v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost spadajícího do gesce ministerstva školství), která úspěšně prošla posuzovacím a schvalovacím procesem. Všichni hodnotitelé, členové komise, Rady kraje i všichni zastupitelé shledali projekt pro Středočeský kraj potřebným. Kontrola ex-ante Středočeského kraje v naší firmě nenašla jediné pochybení či nepřipravenost. Nicméně výsledek je stejný jako v případě obou církevních charit: pan hejtman Rath odmítl smlouvu na projekt podepsat. Z MŠMT byl opětovně upozorněn na protiprávnost svého jednání a Středočeský kraj byl dokonce v této souvislosti ministerstvem pokutován. Na výzvy k nápravě však nikdo z odpovědných zástupců Středočeského kraje nereaguje (chronologicky seřazené podrobnosti o vývoji této kurzy naleznete pod článkem).

Jak legalizovat protiprávnost? Protiprávností na druhou...

Vedení Středočeského kraje (SČK) je si pravděpodobně vědomo toho, že jedná protiprávně. Proto se rozhodlo, aby mohlo obcházet zákon, že ho obejde ještě jednou. Jedním z bodů nadcházejícího zasedání Zastupitelstva SČK, které se koná v pondělí 25. 5. 2009, je revokace usnesení č. 6-27/2008/ZK ze dne 10. 9. 2008, na základě kterého byly schváleny k financování projekty z 1. výzvy operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK). Jedná se právě o to usnesení, kterým byl schválen projekt podaný společností Scio. O tom, co je cílem tohoto usnesení, nemůže být pochyb: projekt společnosti Scio je v rámci revokovaného usnesení jediným, ke kterému pan hejtman Rath odmítl podepsat smlouvu.

Druhým (souvisejícím) bodem jednání Zastupitelstva SČK je aktualizace tzv. zásobníku projektů k 1. výzvě OP VK. V zásobníku projektů se shromažďují ty projekty, pro které nezbyly v daném kole finanční prostředky (nebyly zařazeny mezi "vybrané"). Pravděpodobným úmyslem Zastupitelstva SČK ovládaného panem hejtmanem Rathem je přidělit finanční prostředky některému z projektů v zásobníku na úkor již schváleného projektu Koala společnosti Scio. V takovém případě se jedná o další krok, který je v rozporu s pravidly pro schvalování projektů v rámci OP VK. Příručka pro žadatele o finanční podporu z OP VK, která je závazným dokumentem jak pro žadatele, tak pro schvalovatele, říká (příručka je k dispozici elektronicky zde, uvedená pasáž je na str. 78):

"Projekty ze zásobníku mohou být zařazeny mezi vybrané kdykoli, nejpozději však do vyhlášení další výzvy v dané oblasti podpory."

Výzva v OP VK č. 2, do jejíhož vyhlášení mohly být projekty ze zásobníku projektů zařazeny mezi vybrané, však byla vyhlášena již 4. února 2009 (viz zde). Nyní již proto nemůže SČK projekty ze zásobníku projektů z první výzvy zařadit mezi podporované, přesto tak chce pravděpodobně učinit na úkor platným způsobem schváleného projektu Koala společnosti Scio.

Stejně jako shora uvedené církevní charity, i společnost Scio musela investovat nemalé finanční prostředky, aby projekt, který SČK schválil, mohl odstartovat. Svévolí pana hejtmana Ratha, která je v rozporu s platnými pravidly, však projekt finanční podporu, na kterou má zcela nezpochybnitelný nárok, doposud nezískal a SČK se snaží tuto absurdní situaci, ke které není žádný pochopitelný důvod, dále eskalovat.

Přitom jedním z dalších možných postupů ministerstva je zastavení toku veškerých peněz z ESF pro Středočeský kraj, který ovšem dle uzavřených smluv je povinen stávající projekty dále financovat. Jsou to stovky milionů, které podle těchto smluv kraj příjemcům dotací dluží a na které mají právní nárok.

Jednání s SČK, který zastává netečný a arogantní postoj, nevede k žádným řešením (viz dokument níže). Považujeme tuto situaci z hlediska dodržování práva v ČR za alarmující a věříme, že pouze vytrvalý zájem médií může přispět k tomu, aby se ve Středočeském kraji začaly dodržovat platné zákony a platná pravidla.

***********

Strukturovaný souhrn toho, jak Středočeský kraj svévolně a v rozporu se závaznými pravidly manipuluje s přidělováním finančních prostředků z fondů EU:

- V rámci 1. výzvy Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost ve Středočeském kraji (SČK) podala společnost Scio projektovou žádost na projekt Koala.

- 12. 8. 2008 byl projekt Koala platným způsobem schválen Odborem evropské integrace Krajského úřadu SČK.

- 10. 9. 2008 byla usnesením Zastupitelstva SČK (č. 6-27/2008/ZK) schválena žádost o finanční podporu v rámci projektu Koala.

- 16. 2. 2009 provedl Krajský úřad SČK předběžnou „ex ante“ veřejnosprávní kontrolu na místě projektu Koala. Závěrem kontroly je, že "...kontrolovaný subjekt www.scio.cz, s.r.o. je schopen a připraven zajistit optimální podmínky pro zajištění ochrany veřejných prostředků proti rizikům, nesrovnalostem a jiným nedostatkům, které by v rámci realizace Projektu mohly nastat...". Smlouva k projektu přesto nebyla podepsána.

- Od 9. 3. do 6. 4. 2009 vedli kolegové řadu telefonických jednání s kompetentními úředníky na ministerstvu školství. Ti potvrdili, že o svévoli současného vedení SČK vědí, že ministerstvo provedlo na Krajském úřadu SČK audit, vyměřilo mu za chybný postup spočívající v neoprávněném odepření podpisu smlouvy k projektu pokutu a nařídilo termín nápravy. Smlouva přesto nebyla podepsána.

- 1. 4. 2009 hovořila telefonicky kolegyně, která realizaci projektu zajišťuje, s panem Marcelem Chládkem, náměstkem pana hejtmana Ratha pověřeným podepisováním smluv. I přes vědomí výše uvedeného pan Chládek sdělil, že smlouva podepsána nebude. Odvolal se přitom, zcela mimo platnou právní úpravu, na údajný "nedoporučující odborný posudek" vypracovaný radním pro školství Zastupitelstva SČK pana Milana Němce.

- 15. 4. 2009 odeslala společnost Scio žádost o přešetření postupu SČK a adresovala ji SČK, Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstvu pro místní rozvoj, čtyřem českým europoslancům a evropskému komisaři Vladimíru Špidlovi. Reagovalo pouze ministerstvo školství příslibem, že věc bude prošetřena a že budeme informováni.

- 20. 4. 2009 odeslala společnost Scio žádost o podpis smlouvy k projektu Koala na SČK. Bez jakékoliv odezvy.

www.scio.cz, s.r.o.

Bohumil Kartous