26.4.2024 | Svátek má Oto


POLITIKA: Kalouskova zastydlá představivost

10.4.2012

Dalo se to čekat. Vláda Petra Nečase bojuje o přežití. TOP 09 nepřispívá k její záchraně, když místopředseda TOP 09 mluví o svém koaličním partnerovi jako o slizu. Takže je možné, že budeme mít koaliční vládu ČSSD s TOP 09. V opozici bude KSČM a ODS. Volič se zpravidla orientuje podle obdoby "světových" stran. V zeměpise máme polaritu východ-západ a sever-jih. V politice jsou takovými světovými stranami především levice a pravice. Jak se bude občan orientovat, když budou pomíchány tyto "světové" strany? Tato republika má zkušenost s velkou koalicí ČSSD-ODS. Levice nehlídala pravici a pravice nehlídala levici. Ideální prostředí pro klientelizmus, prorůstání byznysu do politiky a korupci. Kritizovali jen komunisté a taky tím získávali sympatie.

Miroslav Kalousek stranu VV tvrdě kritizuje. V lecčems si je však TOP 09 s VV podobná. Mimo jiné tím, že má důvěryhodnou hlavu, kterou někdo jiný (čti místopředseda) otáčí. Zajímalo by mě, zda svou představu o koalici s ČSSD konsultoval s Karlem Švarcenberkem.

Je to strategie geniálních lidí. Před mnohými léty se zjišťovalo, co dělají po třiceti letech ti, kterým v jejich 18 letech psychologové v testech naměřili IQ 140 nebo víc, což se pokládá za úroveň geniality. Skoro všichni se měli velice dobře a byli vysoko v socioekonomických žebříčcích. Skoro nikdo však nebyl na vrcholu nějaké úctyhodné instituce. Nebyl prezidentem, generálním ředitelem, velkého podniku, rektorem univerzity nebo vrchním velitelem vojska. Géniové zůstali na rovině náměstků nebo zástupců těchto špiček. Do značné míry usměrňovali aktivitu svých šéfů, aniž byli vystaveni bleskům, které bijí do vrcholů.

Tradici do TOP 09 přenesl Miroslav Kalousek z KDU-ČSL. Tradici být vládní stranou. Není náhodou, že Československá strana lidová zůstala jako jediná nesocialistická strana v Národní frontě, která u nás dělala čtyřicet let lidově-demokratickou zástěrku komunistické diktatuře.

Vnucují se mi lecjaké představy. TOP 09 se vymezovala trochu víc napravo než ODS. Ztratí-li teď na základě představy svého místopředsedy důvěru svých voličů, vzal si možná Miroslav Kalousek poučení z let 2006-2009 a už připravuje nový záchranný člun v podobě nové politické strany. Jejím kapitánem by ovšem nebyl on. Byl by jen u kormidla. Kapitána by vzal třeba Václav Klaus.

TOP 09. Tradici to má. O Odpovědnosti ke svým voličům lze nyní pochybovat. O Prosperitu se snaží, ale málo ucpává díry korupce a jiných praktik, kterými plody prosperity odtékají jinam, než do rukou těch, kteří na ní mají zásluhu.

Převzato z Vinar.bigbloger.lidovky.cz se souhlasem autora