29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

POLITIKA: Kalouskova zastydlá představivost

Dalo se to čekat. Vláda Petra Nečase bojuje o přežití. TOP 09 nepřispívá k její záchraně, když místopředseda TOP 09 mluví o svém koaličním partnerovi jako o slizu. Takže je možné, že budeme mít koaliční vládu ČSSD s TOP 09.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kanioková 10.4.2012 22:48

No.... co k tomu....?

Ti, kdo si cení TOPky, nemohou být odpůrci EU...

TOP vznikla PŘEDEVŠÍM proto, aby byla na "pravici" eurohujerská strana..

Z. Rychlý 10.4.2012 21:40

Já bych páně Kalouskovy

balónky o spolupráci s ČSSD nebral vážně. Udělal to již nejmíň dvakrát a vždycky tím rozvířil stojaté vody politiky. Rozvířil, nebo zakalil, tak tohle s určitostí nevím, v sázku na jeho morální kvality jsem ochoten na stůl položit pouze a jen morální kvality našeho pana prezidenta.

Vrátím se k tomu balónku TOP-ČSSD. Uvnitř ČSSD se část voličů a funkcionářů se při této myšlence jistě otřásla hnusem (jak matador K. správně předpokládal), a jistá část si díky této fikci uvědomila, že jejich jediným skutečným parťákem jsou komouši (plus mimoparlamentní lidovci, zelení, Bobo, Babo /Babiš/ a snad i Lef21). Takže klídek - jediným výsledkem té iracionální fikce bude debata socanů o bohumínském usnesení. Zrušit, či nezrušit. Vládnout, či nevládnout. Bohuš není Robert a nadpoloviční většinu tady nezíská. Když ne s komunisty, tak s kým ?

M. Prokop 10.4.2012 16:29

"V lecčems si je však TOP 09 s VV podobná. Mimo jiné tím, že má důvěryhodnou hlavu,"

Nevím, jak komu, ale mně nepřijde důvěryhdným ani John, ani Schwarzenberg.

Každý jinak, pochopitelně, ale důvěryhodného předsedu si představuji podstatně jinak.

P. Čech 10.4.2012 18:14

Re: "V lecčems si je však TOP 09 s VV podobná. Mimo jiné tím, že má důvěryhodnou hlavu,"

Zde se k Vám připojuji, pane Prokope. Nevím zda se mnou budete souhlasit, ale já osobně za skutečně schopné politiky po listopadu 1989 považuji pouze Josefa Luxe a Jana Kalvodu.

M. Prokop 10.4.2012 18:28

Re: "V lecčems si je však TOP 09 s VV podobná. Mimo jiné tím, že má důvěryhodnou hlavu,"

Kalvoda utekl jak malý kluk, když měl místo kibicování začít pracovat, Lux byl skutečně schopný, každého podrazu schopný. Kalousek se zřetelně vyškolil u něj.

Klaus, Zeman, každý svým způsobem, osobnost i schopný (hodnocení ovšem se sympatiemi vytknutými před závorku).

P. Čech 10.4.2012 18:44

Re: "V lecčems si je však TOP 09 s VV podobná. Mimo jiné tím, že má důvěryhodnou hlavu,"

Jestli byl Josef Lux schopný podrazu si netroufám hodnotit, pouze vím, že se žádného nedopustil.Kalvoda měl vizi a tu úspěšně prosazoval. I znelíbil se ostatním politikům, kteří využili toho, že úředníci na MS jej titulovali JUDr a obvinili jej z podvodného užívání titulu. Kalvoda svou nepozornost a nedůslednost uznal a odstoupil. Podobně se zachoval jen Zeman ikdyž z jiných důvodů. Klaus je sice osobnost (to mu nikdo nebere) ovšem schopná všeho. Osobnost schopná rozbít svou i mou vlast, nestydící se žebrat u KSČM, aby mohl být prezidentem, neštítící se být spoluautorem největší rozkrádačky v našich dějinách atd, atd.Jediná věc, ve které s Klausem souhlasím bez výhrad je jeho názor na EU a eurozónu jako takovou.

J. Kanioková 10.4.2012 22:37

A proč si myslíte, že vznikla hláška - Had na 3 = Lux...?

J. Václavíková 10.4.2012 23:48

Re: A proč si myslíte, že vznikla hláška - Had na 3 = Lux...?

Prozraďte nám to, paní Kanioková. Že by ho někdo chtěl pokálet? Je to možné, začínal být nepohodlný a trestuhodně se snažil, aby hlas jeho strany až tak úplně nezanikal pod diktátem profesorissima.

D. Streit 10.4.2012 11:49

Klause nemusíme mít rádi

Ale představa, že by e špinil s Kalouskem v jedné straně, je mimo realitu.

Kalousek je prostě bezpáteřný "lidovec", jemuž je vlastní jediný princip vlastního zájmu. Pak zradí kohokoliv a spojí se s kýmkoliv.

http://streit.blog.idnes.cz/c/255311/Kalouska-asi-nezavrou-Ale-dik-ze-mame-Jarolima.html

M. Kosejk 10.4.2012 10:31

nic nového

Z rozhovoru s P. Kohoutem o Sobotkovi a Kalouskovi:

"Oba jsem zažil při práci. Z profesního hlediska nevidím podstatný rozdíl. Oba jsou pragmatici, kteří by si mohli vepsat do erbu heslo Cestou nejmenšího odporu. Oba uvažují stejně: když hrozí deficit, tedy převis výdajů nad příjmy, prohlásí, že „státní kasa je prázdná“ a že je třeba zvýšit daně. Státní kasa samozřejmě není prázdná, stát inkasuje ke 40 procentům hrubého domácího produktu (HDP) rok co rok – variace v průběhu hospodářského cyklu jsou poměrně nízké. Oněch bezmála 40 procent HDP samozřejmě stačí na financování slušně fungujícího státu. Švýcarsko nebo Kanada vydávají na „sociálno“ méně než my – měřeno velikostí ekonomiky. Přesto nejde o země, kde by chudina umírala hladem pod mosty."

http://www.reflex.cz/clanek/zpravy/45843/ekonom-pavel-kohout-kalousek-a-sobotka-nevidim-mezi-nimi-rozdil-znaji-svet-financi-jen-z-pohledu-statu.html

P. Čech 10.4.2012 11:00

Re: nic nového

Víte v čem je zásadní problém? V koaličním vládnutí, v systému, který si je vynucuje. Ve Švýcarsku ani v Kanadě žádné koalice nejsou. Nemusí být. Politika je čitelná, strana a její program, který ve volbách zvítězil také vládne. Ne tak u nás.  Předvolební program nevládne nikdy, je přetaven do programu zcela jiného, koaličního. A zde je ten zásadní problém. Žádný rozumný občan za koaličním programem nestojí a nepovažuje jej za svůj. Za takovýmto koaličním programem stojí pouze zpracovaní ovčané. Bohužel jich není málo. Nikdy však netvoří potřebnou demokratickou většinu.

M. Kosejk 10.4.2012 12:19

Re: nic nového

Nezlobte se, ale jste s tím už únavný. Nejde všechno hodit na volební systém. Například Francie má většinový prezidentský systém - a stejně Francie nebyla schopná za celá desetiletí udělat jedinou racionální reformu, protože hlas lidu to nedovolí.

A naproti tomu tady máme dobře fungující Švýcarsko s většinovým volebním systémem, které má 26 autonomních kantonů a vládu ve formě jmenované Spolkové rady, která je utvořena na základě konkoradace.

p.s. všimnul jsem si, že máte plnou hubu Švýcarska, ale že o jeho politickém systému nevíte nic (krom toho, že do něj je zakomponován i systém referend)!

M. Prokop 10.4.2012 16:31

Re: nic nového

To jste ho vystihl, ano.

Většinový systém je lepší, ale ne samospasitelný.

T. Šmilauer 10.4.2012 10:22

Chce TOP přijít o své voliče?

Stačí několik dalších neuvážených výroků ministra Kalouska a pokles volebních preferencí TOP 09 se zákonitě dostaví.

Pan ministr by měl jako ostřílený borec vědět, že a) o koalicích se veřejně mluví až o volbách b) že lidé si pamatují na jeho jednání o vytvoření menšinové vlády za podpory komunistů  c) nebýt Karla Schwarzenberga TOP by měla o 5% nižší preference, a bez starostů by  měla problém se do sněmovny vůbec dostat d) lidé jsou schopni akceptovat nepopulární reformy jen do té doby, pokud jsou ti, kdo je prosazují, důvěryhodní e) vítězství ČSSD v příštích volbách je velmi pravděpodobné, ale  voliči  TOP nechtějí být spoluviníky  vlády, která nás zažene náš stát do stavu rozpočtové neodpovědnosti, populismu a dluhové pasti.

P. Čech 10.4.2012 10:41

Re: Jiný scénář.

Dovolím si předvídat trochu jiný scénář.  Mnoho voličů, otrávených politikou pana Kalouska se rozhodne jej v příštích volbách vykroužkovat, což je jediná teoretická možnost, jak se jej zbavit. Aby mohli pana Kalouska vykroužkovat, musí volit TOP 09, jinak to v našem nedemokratickém volebním systému nejde. Pan Kalousek tedy bude vykroužkován a nestane se poslancem. Díky kroužkování páně Kalouska dosáhne TOP 09 nevídaného počtu hlasů a zcela jistě bude členem příští vládnoucí koalice, ať již s  kýmkoliv. A teď pozor! TOP 09 v této koalici prosadí, aby pan Kalousek byl opět ministrem financí. Že není poslancem přece nevadí. A tak celý systém kroužkování vezme za své s výsledkem nulovým. Pan Kalousek bude opět u lizu a opět bude státu a občanům škodit. A toto je ještě méně škodlivá možná varianta. Přestože pan Kalousek nebude poslancem, může jej TOP 09 navrhnout prezidentovi na premiéra a prezident jej může jmenovat. To také náš systém připouští. Už vidíte, v jaké svěrací kazajce to žijeme? A tomuto se drze říká demokracie, vláda lidu.

L. Severa 10.4.2012 13:24

Re: Jiný scénář.

Pane Čechu, to je dost divoká kombinace. Když to trochu přeženu, přece nebudu volit KSČ jenom proto, abych mohl vykroužkovat např. Grebeníčka.

P. Čech 10.4.2012 18:02

Re: Jiný scénář.

To máte sice absolutní pravdu, ovšem tak se zachováte Vy, já a možná ještě pár občanů. Mnozí voliči, vč dokonce poslanců však záludnosti volebního systému neznají a nechápou a jsou ochotni věřit tomu, že naše volby jsou svobodné, že kroužkováním mohou uplaznit svou vůli. Voliči, kteří zásadně nechtějí kalouska a budou jej kroužkovat si v mnoha případech neuvědomují, že tím volí TOP 09, ikdyž nechtějí volit ani tuto stranu. Když však přesto budete chtít Grebeníčka vykroužkovat, budete KSČM muset volit. I to diktuje systém. Pro všechny slušné lidi je tak kterýkoliv komunista nevykroužkovatelný.

P. Čech 10.4.2012 18:10

Re: Jiný scénář.

Kombinace to divoká je a to záměrně. Musíte však uznat že je teoreticky možná.  To je také důvod, proč neustále tvrdím, že špatný je u nás systém. Systém volební, systém vlády a moci politických stran, systém, který nedovoluje poslancům ctít a dodržovat jejich poslanecký slib, protože byli přece zvoleni za politické strany a nesmí tedy vystupovat proti jejich vůli atd atd. Mnoho lidí to nechápe a zejména nechce pochopit, že celý celkový systém zavedený v této zemi není nic jiného než velice chytrý tah "bývalých" komunistů. Tah, kterým si tito zabezpečili svou moc nad ostatními lidmi, využívajíce k tomu všechny politické strany a to jako reakce na to, že byl z ústavy odstraněn článek, hovořící o vedoucí úloze KSČ.

P. Čech 10.4.2012 10:20

Ale, pane Vinaři,

Československá strana lidová byla stejně jako ČSS stranou socialistickou. Nesocialistické straně by komunisté nedovolili  existovat a na půdě Národní fronty již vůbec. ČSL kolaborovala s KSČ a to jí nikdo neodpáře. Produktem této kolaborantské socialistické strany je i pan Kalousek.

F. Eliáš 10.4.2012 10:13

Kalousek?

Já toho junáka s hovězím hlasem, který se tváří objektivně, nemusím.  VV jsou mi sympatičtější než TOP

M. Prokop 10.4.2012 16:34

Re: Kalousek?

Oboje pakáž, jen každý jinak.

P. Čech 10.4.2012 10:11

Má v tom praxi.

Myslím, pan Kalousek.Je typickým představitelem českého politika, který nic neumí, do všeho kecá a prospěch z tohoto má pouze on sám. Již před rokem 1989, po skončení školy se do práce příliš nehrnul. Vstoupil do  ČSL, strany to Národní fronty pod kuratelou KSČ. Po listopadu 1989 přeběhl rychle do KDU ČSL. Když jej již v této straně nemohli vystát a vyhodili jej, byl ochoten se spojit i s komunisty, jen aby nemusel odejít z politiky. V běžném občanském životě by se totiž neuplatnil. I přeběhl tedy znovu a založil TOP 09. Mezi voliči je již však odepsaný. Co jiného si myslet, když mnozí, kteří TOP 09 nevolili, jsou ochotni tuto stranu volit jen proto, aby mohli pana Kalouska vykroužkovat.Zde je klasický příklad pro novináře a moderátory, kteří používají slova "přeběhlík". Přeběhlíkem totiž není ten, který hlasuje v parlamentu v souladu se svým poslaneckým, ústavním slibem, ale ten, kdo v zájmu svého prospěchu přebíhá odněkud někam. A to je pan kalousek.

A. Bocek 10.4.2012 8:09

Jak znám starosty ,

bude-li Kalousek koketovat s ČSSD příjde o podporu STAN a odporoučí se za VV.

T. Blecha 10.4.2012 9:29

Re: Jak znám starosty ,

Taky by mě zajímalo kolik hlasů bude mít Topka bez starostů.

P. Čech 10.4.2012 10:13

Re: Jak znám starosty ,

Kalousek bude koketovat s kýmkoliv. S kýmkoliv, kdo bude ochoten jej podržet v politických funkcích. Koketoval již i s komunisty a to docela jasně ukazuje na jeho povahu.

T. Pansky 10.4.2012 0:16

Velmi hloupy clanek ... a to velmi. Kdyz si autor ...

... spocita, kolik je mozne sestavit realnych vladnich kombinaci, dojde k cislu 3 (tri). O co tedy autorovi jde? Je frustrovany a chce si mermomoci do neceho kopnout? Realna sance je, ze vladu sestavi CSSD s kom-isty (Bohuminsky dekret a nasledovne nesmysly byly jen zasterkou). S moznou koalici CSDD-ODS uz sve zkusenosti mame, dodnes za to platime a budeme jeste dlouho platit (dodnes je nam nalhavano, ze velke koalice CSSD-ODS byly "urednickou vladou" ci "opozicni smlouvou"). Mozna koalice CSSD-TOP tu jeste nebyla. Komu to uskodi ci pomuze? Nevim. top0625top@live.com

K. Kužel 10.4.2012 4:42

Re: Velmi hloupy clanek ... a to velmi. Kdyz si autor ...

Koalice ČSSD-TOP09 uškodí a zároveň pomůže tomu, kdo zůstane na ocet - ODS. Takový pobyt v opozici může být docela očistný.

Národu se to asi nebude moc líbit, bude mručet cosi o opakování oposmlouvy či co, ale pan kníže jistě dokáže remcalům svým šarmantním způsobem vysvětlit, že to je vlastně to nejlepší řešení.

T. Pansky 10.4.2012 7:29

Re: Velmi hloupy clanek ... a to velmi. Kdyz si autor ...

Mate pravdu. Bude zalezet na akterech (TOP a CSSD), co by se mohlo dit. Faktem ale zustava, ze velka koalice ODS-CSSD byla nemravna ne proto, ze byla, ale nemravna proto, ze dochazelo k viditelnemu nestarani se o statni veci - stat v te dobe hodne zestihlel, coz schazelo a schazi i ted.

K. Kužel 10.4.2012 7:41

Re: Velmi hloupy clanek ... a to velmi. Kdyz si autor ...

Těžko říci. Opoziční smlouvou dala ODS prostor sociální demokracii, aby se starala o záležitosti státu "na plný úvazek". Ta předvedla, co uměla, kupodivu její fanklub se nijak moc neztenčil.

P. Čech 10.4.2012 10:51

Re: Velmi hloupy clanek ... a to velmi. Kdyz si autor ...

Vážení, jakákoliv  p  o  v  o  l  e  b  n  í   koalice je nemravná a to z toho důvodu, že její program je vzdálen všem předvolebním programům všech zúčastněných stran. Je to klasickým příkladem podvodu na voličích a to  v  š  e  c  h   . Koalice nevznikají na základě žádného právního oprávnění a nevolí je žádný volič. Jsou tedy nelegální a nelegitimní (viz významy těchto pojmů ve slovníku cizích slov). Velká koalice ODS a ČSSD byla stejně nemravná jako jakákoliv koalice jiná.