9.5.2024 | Svátek má Ctibor


MLSOTNÍK: Jak bylo v Brně a okolí

20.7.2007

Tak tedy do Lednice jsme si moc užili jízdu vláčkem. Z Břeclavi nás vezl krásný starý motoráček Hurvínek. Dřevěné vagonky, lavice, vpředu otevřené dveře do kabiny strojvůdce ("kdo chcete, tak se pojďte podívat"). Milé je i to, že v Lednici na náměstí mají cukrárnu, moc doporučuji, skvělá zmrzlina, príma kafe…. A jak se to pak dá v zahradách krásně vychodit, když obdivujete rybníky a posloucháte takový ptačí koncert, že se vám o tom ani nezdálo (tedy hlavně nám z města, že…). Zana - brněnské arboretum

Druhý den jsme vyjeli na sever do Šošůvky, došli kousíček do Sloupu a bouřku příjemně přečkali v jeskyních. Když jsme se vynořili, už jen poprchávalo, takže se cestou na Macochu špatně fotilo. Z Macochy jsme pospíchali do Rudice, tam to mám moc ráda. Rudické propadání je část obrovského jeskynního komplexu, kterému se propadly stropy - takové jeskyně jako domeček pro panenky. Ovšem stalo se to už dááávno, takže jsou romanticky zarostlé, až se srdéčko tetelí.

No a to jídlo: v Jedovnici jsem usilovně hledala restauraci, kterou mi před pár lety moc doporučovali místní. Nevím jistě, jestli jsem ji našla, ale ten podnik, kde jsme se přejedli, až to bylo o zdraví, byl skvělý. Měli jsme málo času, tak jsme zavrhli klasické jídlo a objednali si každý jen dvě topinky a salát. Lidi, to byly topinky!!!

Den třetí, arboretum. Miluji brněnské arboretum a moc jsem se na něj těšila. A to jsme stihli ještě úžasný okurkový salát ve městě a večer sangrii v Zemském muzeu. Jediné, co mne vyvedlo z míry, bylo, že v arboretu se prý nemá fotit.

Na přehradu se dojede tramvají, což vám, milí Brňáci, od srdce závidím. Původně jsme chtěli nejdřív jet lodí na hrad Veveří a odtud se vrátit pěšky, ale první loď nejela až tam, tak jsme to obrátili. Z téhle cesty moc kulinářských zážitků nemám, ráno bylo brzy a všude bylo zavřeno, na hradě měli jen párek v rohlíku a na lodi vůbec nic. Ale zase ty výhledy za to stály!

Ale to už jsme ujížděli sbalit si zavazadla, slavnou cukrárnu na Orlí jsme si odřekli v zájmu časného příchodu na autobusové nádraží… kde jsme pak na ten zpožděný autobus další hodinu čekali. Aspoň že to umělé kafe v něm nabízejí.

A teď to slíbené jídlo, co už to vypadalo, že se k němu nedostanu.

Sangrie:
Aspoň dva druhy ovoce, čerstvé (raději prosladit) nebo kompotované. My měli ananas z kompotu a čerstvé třešně, Španělé, pokud vím, dávají hlavně pomeranče a jahody. Na tohle množství by ty pomeranče měly být aspoň čtyři. Vždycky se hodí citron. Ovoce prolít 1 dl rumu a vychladit. Zalít 2 l červeného vína a nechat tak hodinu stát v lednici, pak zalít litrem studené sodovky. Do přiměřeně obrovské nádoby dát spoustu ledu (musí vydržet až do dopití) a blaženě konzumovat.

Jedovnické topinky:
Zrada tkvěla v tom, že základem každé byl obrovský krajíci chleba, tedy osmaženého, prostě topinka. Na topince byly v jednom případě štědře nakladené plátky hermelínu a celé se to zapeklo, až sýr potál, v případě druhém se střídaly plátky olomouckých tvarůžků a splátky hodně paprikového salámu, vše opět zapečeno téměř do tekuta. Mám-li říct pravdu, snědla jsem to jen proto, že to bylo děsně dobré, ale ke konci už mi bylo … no, těžko mi bylo už po té první.

Okurkový salát:
Ten je naopak velmi lehký a moc příjemný do horka. Všechny ingredience vychladit! Potřebujete namleté vlašské ořechy, v nich (nešetřit, na dně talíře by měl zbýt malý kopeček ořechových pilin) obalte na kostky nakrájenou salátovou okurku, zasypejte rozinkami a zalijte dobrým, hustým jogurtem. Dala jsem si to ze zvědavosti, jak asi ta podivnost chutná - musím říct, že skvěle.

 

Zuzana Nováková (zana)



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !