26.4.2024 | Svátek má Oto


PRAHA: Je to Africká královna

3.9.2007

Po deseti dnech usilovné práce dokončil v neděli Zimbabwský MichelangeloLovemore Bonjisi své dílo...

Lovemore Bonjisi & Africa QueenVenkovní expozice Botanické zahrady hl. města Prahy v Troji se dnes - v neděli 2. září, krátce po 16. hodině stala místem slavnostního křtu nové sochy, kterou Lovemore Bonjisi tvořil za nepřetržitého dohledu nejen webových kamer (ČRo – Leonardo), ale především návštěvníků zahrady, kteří do Troji přicházeli od 22. srpna.

Jmenuje se Africká královna a od dnešního odpoledne se stala stálým šperkem botanické expozice. I když návštěvníci přicházeli se svými nápady jak se bude socha jmenovat, přesto měl poslední slovo sám „tvořitel“, který ji už od prvních dnů (kdy bylo patrno, že konečným motivem se stane žena) nazýval Princeznou.

Slavnostního křtu („tuzemským“ bílým vínem ze svahů sv. Kláry) se zúčastnil i křest Africké královnyvelvyslanec ČR v Zimbabwe pan Václav Jílek, který převzal záštitu nad celou výstavou Sochy Zimbabwe (probíhá v Troji až do 16. září), jejíž součástí byl právě i pracovní pobyt afrického umělce. Velvyslanec Jílek ve svém krátkém projevu vyzdvihl potřebu zviditelnění státu a lidu Zimbabwe právě prostřednictvím podobných akcí, jakou botanická zahrada zorganizovala.

Sám Lovemore uvedl, že jeho první pobyt mimo Zimbabwe byl plný zážitků a nevšedních setkání. A netajil se tím, že by se do České republiky zase v dohledné době rád vrátil.

Pobyt Lovemore Bonjisiho v Praze končí v úterý 4. září, kdy se vrací domů...

Tak šťastný let, hodně zdaru a velké díky!

Více na www.botanicka.cz!

Foto:
1. Lovemore Bonjisi a jeho Africká královna
2..... ze slavnostního křtu (velvyslanec Václav Jílek vpravo)
Foto: Marcela Uhlíková

Foto 3. - 11: Jiří Wagner

tisková mluvčí BZ