27.5.2018 | Svátek má Valdemar


MLSOTNÍK: Japonské korokke

11.5.2018

Pokud potřebujete zpracovat brambory, toto je recept pro vás.

Inspiraci jsem čerpala z videa (odkaz na konci článku), kde japonským mládencům vaří maminka, dosti letitá, takže opravdu půjde o zavedený japonský recept. Mládenci si z maminky dělají legraci, že je dnes nějaká pomalejší (maminka se brání: Je pošmourné počasí!), ale oni vědí, že před chvílí snědla celou skořicovou rolku a to ji zmohlo. Maminko, vždyť nikdy nejíš celé cukroví najednou, pak jsi líná! :DDD

Nicméně dovedli vaření do zdárného konce a my se do toho pustíme s nimi. Potřebujete:

Japonské krokety - suroviny

Japonské krokety - suroviny

  • mleté maso, jedno jaké, tak 300 g
  • jednu cibuli
  • menší brambory, 8 ks
  • sůl a pepř
  • A pak potřeby na trojobal: vajíčko, hladkou mouku a strouhanku (kdo má panko strouhanku, sáhne po ní)
  • olej na smažení

Tak jedem, tentokrát velmi jednoduše:

Ideální je, když máte brambory již uvařené, třeba ze včerejška. Anebo si je prostě uvaříte pro tuto příležitost - nakrájené na čtvrtky, v osolené vodě. Na konci vodu slejete a hrnec s bramborami ještě postavíte na horkou plotýnku, brambory mícháte a necháte odpařit všechny zbytky vody (to je dobrá finta, zdůrazňuje japonská maminka).

Proces

Proces

Mezitím, než se uvaří brambory, dáme na pánvičku tak lžíci oleje a na něm necháme zesklovatět na velmi drobno nakrájenou cibuli. Zhruba po 5 minutách přidáme maso, mícháme ho a drobíme. Ochutíme solí a pepřem, a mícháme, dokud maso neztratí syrovou barvu.

Uvařené brambory, co nejsušší, rozmačkáme, ale zase ne příliš, větší kousky jsou žádoucí. Nahrneme k nim hotové maso a zamícháme. Ochutnáme a v případě potřeby přisolíme, připepříme.

Proces

Proces

Pak z hmoty uplácáme takové jako karbanátky, asi menší než dlaň. Pokud nemáte fritézu, plácejte je spíš plošší. Potom „karbanátky“ obalte v klasickém trojobalu. Japonská maminka radí, že pak je máme nechat odpočinout půl hodiny v lednici - a něco na tom je, jinak by se možná pak při smažení víc drobily. Prý je také možno je v tomto stadiu nechat zamrazit.

Já se však vrhla rovnou do smažení - spíše na středním ohni, aby se trochu propekly. K mému značnému úžasu nabobtnaly!

Špičaté zelí najemno krájené

Špičaté zelí najemno krájené

A je hotovo. Japonská maminka důrazně radí jako přílohu jarní zelný salát. Nedávno jsem natrapírovala na špičaté zelí, takže se báječně hodilo: natenko nakrájet, trochu posolit, trošku octa, trošku olivového oleje (není nutný), důůůkladně promačkat a nechat tak hodinku postát na vzduchu - i za tu chvíli se stačí „zapiklit“ a bude krásně stravitelné.

Japonští mládenci si korokke (takto vyslovují „croquette“) polévají, ostatně jako téměř vše smažené, omáčkou tonkatsu. To mě zaujalo, tohle neznám a co když o něco přicházím? Vyguglila jsem si však, že tato omáčka má v podstatě nasládle nakyslou chuť, takže - pokud nemáte tonkatsu, znojemské nakládané okurky to báječně jistí!

Hotové krokety, zelný salát, nakládané okurky

Hotové krokety, zelný salát, nakládané okurky

Bylo to mimořádně chutné, a přestože smažené, nepřipadalo to žaludku těžké. Korokke se také dobře hodí na výlety nebo do krabičky do práce.

Jo a pokud jste masa pořídili víc, tak přidáte přiměřeně víc cibule, všechno osmahnete a přebývající část můžete zamrazit jako základ třeba pro boloňskou omáčku ke špagetám.

Takže přeji dobrou chuť, ať už budete vařit cokoliv!

Foto: Lika. Video, které posloužilo jako inspirace, je zde.

Lika Neviditelný pes


Adecco spol. s r.o.
Zásobovač montážních linek a skladu

Adecco spol. s r.o.
Plzeňský kraj
nabízený plat: 22 500 - 25 000 Kč

Diskuse


Z. Vave
13:22
14.5.2018

Z. Lika
21:03
18.5.2018

Z. Vave
0:21
13.5.2018

Z. Lika
8:08
13.5.2018

M. Crossette
19:52
11.5.2018

Z. Lika
21:00
11.5.2018

Z. Hanča
18:03
11.5.2018

Z. Lika
19:33
11.5.2018

M. Crossette
17:34
11.5.2018

M. Crossette
17:48
11.5.2018

V. Glover
22:39
11.5.2018

Z. Lika
19:40
11.5.2018

M. Crossette
19:56
11.5.2018

Z. Inka
14:45
11.5.2018

M. Crossette
17:52
11.5.2018

Z. Matylda
14:21
11.5.2018

Z. Lika
14:35
11.5.2018

T. Zana
13:47
11.5.2018

Z. Lika
14:16
11.5.2018

M. Beda
13:37
11.5.2018

Z. Lika
14:18
11.5.2018

M. Beda
16:29
11.5.2018

Z. Lika
11:04
11.5.2018

Z. Yga
12:04
11.5.2018

Z. Lika
12:14
11.5.2018

Z. Yga
12:41
11.5.2018

Z. Lika
12:47
11.5.2018

T. Zana
13:40
11.5.2018

M. Beda
16:29
11.5.2018

Z. Yga
18:52
11.5.2018

M. Beda
20:02
11.5.2018

V. Glover
9:50
11.5.2018

Z. Lika
10:02
11.5.2018

D. Ruščáková
9:12
11.5.2018

Z. Lika
9:26
11.5.2018

Z. Vave
8:23
11.5.2018

Z. Lika
8:49
11.5.2018

Z. Vave
22:23
11.5.2018

Z. Lika
10:12
12.5.2018

Z. Vave
12:16
12.5.2018

Z. Lika
13:25
12.5.2018

Z. Vave
0:06
13.5.2018

Z. Lika
21:03
18.5.2018

M. Beda
12:56
11.5.2018

Š. Matyášová
7:51
11.5.2018

Z. Lika
7:52
11.5.2018

Z. Lika
14:38
11.5.2018

Z. Yga
7:40
11.5.2018

Z. Lika
7:52
11.5.2018

Z. Lika
8:05
11.5.2018

Z. Yga
8:20
11.5.2018

Z. Lika
8:53
11.5.2018

Z. Inka
9:25
11.5.2018

Z. Lika
10:03
11.5.2018

Z. Yga
10:08
11.5.2018

Z. Lika
10:12
11.5.2018

Z. Iva
10:10
11.5.2018

Š. Matyášová
10:34
11.5.2018

Z. Lika
11:06
11.5.2018

Z. Inka
11:15
11.5.2018

Z. Lika
11:16
11.5.2018

Z. Xerxová
6:53
11.5.2018

Z. Lika
7:58
11.5.2018

Z. Xerxová
11:42
11.5.2018

Z. Lika
11:51
11.5.2018

Z. Inka
12:32
11.5.2018

Z. Lika
12:48
11.5.2018

počet příspěvků: 76, poslední 18.5.2018 09:03









KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více...
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !