17.7.2018 | Svátek má Martina


MLSOTNÍK: Japonské korokke

11.5.2018

Pokud potřebujete zpracovat brambory, toto je recept pro vás.

Inspiraci jsem čerpala z videa (odkaz na konci článku), kde japonským mládencům vaří maminka, dosti letitá, takže opravdu půjde o zavedený japonský recept. Mládenci si z maminky dělají legraci, že je dnes nějaká pomalejší (maminka se brání: Je pošmourné počasí!), ale oni vědí, že před chvílí snědla celou skořicovou rolku a to ji zmohlo. Maminko, vždyť nikdy nejíš celé cukroví najednou, pak jsi líná! :DDD

Nicméně dovedli vaření do zdárného konce a my se do toho pustíme s nimi. Potřebujete:

Japonské krokety - suroviny

Japonské krokety - suroviny

  • mleté maso, jedno jaké, tak 300 g
  • jednu cibuli
  • menší brambory, 8 ks
  • sůl a pepř
  • A pak potřeby na trojobal: vajíčko, hladkou mouku a strouhanku (kdo má panko strouhanku, sáhne po ní)
  • olej na smažení

Tak jedem, tentokrát velmi jednoduše:

Ideální je, když máte brambory již uvařené, třeba ze včerejška. Anebo si je prostě uvaříte pro tuto příležitost - nakrájené na čtvrtky, v osolené vodě. Na konci vodu slejete a hrnec s bramborami ještě postavíte na horkou plotýnku, brambory mícháte a necháte odpařit všechny zbytky vody (to je dobrá finta, zdůrazňuje japonská maminka).

Proces

Proces

Mezitím, než se uvaří brambory, dáme na pánvičku tak lžíci oleje a na něm necháme zesklovatět na velmi drobno nakrájenou cibuli. Zhruba po 5 minutách přidáme maso, mícháme ho a drobíme. Ochutíme solí a pepřem, a mícháme, dokud maso neztratí syrovou barvu.

Uvařené brambory, co nejsušší, rozmačkáme, ale zase ne příliš, větší kousky jsou žádoucí. Nahrneme k nim hotové maso a zamícháme. Ochutnáme a v případě potřeby přisolíme, připepříme.

Proces

Proces

Pak z hmoty uplácáme takové jako karbanátky, asi menší než dlaň. Pokud nemáte fritézu, plácejte je spíš plošší. Potom „karbanátky“ obalte v klasickém trojobalu. Japonská maminka radí, že pak je máme nechat odpočinout půl hodiny v lednici - a něco na tom je, jinak by se možná pak při smažení víc drobily. Prý je také možno je v tomto stadiu nechat zamrazit.

Já se však vrhla rovnou do smažení - spíše na středním ohni, aby se trochu propekly. K mému značnému úžasu nabobtnaly!

Špičaté zelí najemno krájené

Špičaté zelí najemno krájené

A je hotovo. Japonská maminka důrazně radí jako přílohu jarní zelný salát. Nedávno jsem natrapírovala na špičaté zelí, takže se báječně hodilo: natenko nakrájet, trochu posolit, trošku octa, trošku olivového oleje (není nutný), důůůkladně promačkat a nechat tak hodinku postát na vzduchu - i za tu chvíli se stačí „zapiklit“ a bude krásně stravitelné.

Japonští mládenci si korokke (takto vyslovují „croquette“) polévají, ostatně jako téměř vše smažené, omáčkou tonkatsu. To mě zaujalo, tohle neznám a co když o něco přicházím? Vyguglila jsem si však, že tato omáčka má v podstatě nasládle nakyslou chuť, takže - pokud nemáte tonkatsu, znojemské nakládané okurky to báječně jistí!

Hotové krokety, zelný salát, nakládané okurky

Hotové krokety, zelný salát, nakládané okurky

Bylo to mimořádně chutné, a přestože smažené, nepřipadalo to žaludku těžké. Korokke se také dobře hodí na výlety nebo do krabičky do práce.

Jo a pokud jste masa pořídili víc, tak přidáte přiměřeně víc cibule, všechno osmahnete a přebývající část můžete zamrazit jako základ třeba pro boloňskou omáčku ke špagetám.

Takže přeji dobrou chuť, ať už budete vařit cokoliv!

Foto: Lika. Video, které posloužilo jako inspirace, je zde.

Lika Neviditelný pes


Diskuse


Z. Vave
13:22
14.5.2018

Z. Lika
21:03
18.5.2018

Z. Vave
0:21
13.5.2018

Z. Lika
8:08
13.5.2018

M. Crossette
19:52
11.5.2018

Z. Lika
21:00
11.5.2018

Z. Hanča
18:03
11.5.2018

Z. Lika
19:33
11.5.2018

M. Crossette
17:34
11.5.2018

M. Crossette
17:48
11.5.2018

V. Glover
22:39
11.5.2018

Z. Lika
19:40
11.5.2018

M. Crossette
19:56
11.5.2018

Z. Inka
14:45
11.5.2018

M. Crossette
17:52
11.5.2018

Z. Matylda
14:21
11.5.2018

Z. Lika
14:35
11.5.2018

T. Zana
13:47
11.5.2018

Z. Lika
14:16
11.5.2018

M. Beda
13:37
11.5.2018

Z. Lika
14:18
11.5.2018

M. Beda
16:29
11.5.2018

Z. Lika
11:04
11.5.2018

Z. Yga
12:04
11.5.2018

Z. Lika
12:14
11.5.2018

Z. Yga
12:41
11.5.2018

Z. Lika
12:47
11.5.2018

T. Zana
13:40
11.5.2018

M. Beda
16:29
11.5.2018

Z. Yga
18:52
11.5.2018

M. Beda
20:02
11.5.2018

V. Glover
9:50
11.5.2018

Z. Lika
10:02
11.5.2018

D. Ruščáková
9:12
11.5.2018

Z. Lika
9:26
11.5.2018

Z. Vave
8:23
11.5.2018

Z. Lika
8:49
11.5.2018

Z. Vave
22:23
11.5.2018

Z. Lika
10:12
12.5.2018

Z. Vave
12:16
12.5.2018

Z. Lika
13:25
12.5.2018

Z. Vave
0:06
13.5.2018

Z. Lika
21:03
18.5.2018

M. Beda
12:56
11.5.2018

Š. Matyášová
7:51
11.5.2018

Z. Lika
7:52
11.5.2018

Z. Lika
14:38
11.5.2018

Z. Yga
7:40
11.5.2018

Z. Lika
7:52
11.5.2018

Z. Lika
8:05
11.5.2018

Z. Yga
8:20
11.5.2018

Z. Lika
8:53
11.5.2018

Z. Inka
9:25
11.5.2018

Z. Lika
10:03
11.5.2018

Z. Yga
10:08
11.5.2018

Z. Lika
10:12
11.5.2018

Z. Iva
10:10
11.5.2018

Š. Matyášová
10:34
11.5.2018

Z. Lika
11:06
11.5.2018

Z. Inka
11:15
11.5.2018

Z. Lika
11:16
11.5.2018

Z. Xerxová
6:53
11.5.2018

Z. Lika
7:58
11.5.2018

Z. Xerxová
11:42
11.5.2018

Z. Lika
11:51
11.5.2018

Z. Inka
12:32
11.5.2018

Z. Lika
12:48
11.5.2018

počet příspěvků: 76, poslední 18.5.2018 09:03