5.5.2024 | Svátek má Klaudie


MLSOTNÍK: Mleté maso

1.4.2022

Mleté maso může být hovězí, vepřové, telecí, krůtí, kuřecí, králičí, pro použití na určitý výrobek z něho je pak důležitý správný výběr a mix.

Pokud jde o výrobek pečený, aby nebyl ve výsledku suchý, je dobré použít do složení něco mastného, nejlépe vepřové nebo dost mastnou uzeninu.

Tradiční jídlo je sekaná, je to pokrm univerzální.

Každý používá svůj osvědčený recept, ale v podstatě je to směs masa, uzeniny, vajec, všelijakého oblíbeného koření, bylinek, třeba i sýra, zeleniny, někdo přidává i strouhanku, může se naplnit vejci natvrdo nebo párky, prostě lidová tvorba. Poznámka – mleté maso se lépe spojí, když se přidá najemno nastrouhaný syrový brambor.

Možno ji jíst teplou jako hlavní jídlo i studenou, třeba vhodná na cesty.

Je možné ze směsi udělat rolku, což je můj následující recept:

Suroviny

Suroviny. Rolka z mletého masa.
  • ½ kg mleté maso vepřové
  • sůl, pepř, trochu zázvoru, podravky, oregana, česneku a majoránky
  • cibule, má lepší chuť, když je zesklovatělá
  • nastrouhaná 1 menší syrová brambora
  • 3 – 4 vejce
  • 10 dkg strouhaného sýra
  • čerstvé bylinky
  • angl. slaninu, šunku nebo salám a párek
  • plnotučnou hořčici
  • trochu oleje
  • potravinovou fólii

  Postup

  • rozšlehat vejce se solí, pepřem, sýrem a bylinkami
  • na oleji ze směsi upéct omeletu
Nejdřív usmažit omeletu. Rolka z mletého masa
  • mleté maso propracované s přísadami rozprostřít na potravinovou fólii tak, aby vznikl plát
  • ten potřít hořčicí
  • rozložit na něj angl. slaninu, salám, omeletu a párek
Na plát mletého masa položit ingredience. Rolka z mletého masa
  • a pomoci fólie svinout do rolády
Zabalit. Rolka z mletého masa
  • je dobré roládu před pečením nechat určitou dobu v ledničce, lepší se s ní pak pracuje při přendávání do pekáčku
  • trochu podlít vodou
  • péci do zlatova

Upečeno.

Rozkrojeno.

Prakticky ze stejných surovin, jen jinak poskládaných, lze upéct jídlo následující – nevím, jak přesně ho nazvat, ve výsledku vypadá jako upečený tatarák.

 Postup

Suroviny. Upečený tatarák z mletého masa

  • opět namíchat směs jako na sekanou, přidala jsem ještě mletou papriku, trochu sladké, trochu pálivé
  • najemno nakrájenou mraženou zeleninu
  • možno třeba nastrouhanou mrkev
  • mokrýma rukama uplácat kouli, dát ji na plech, dlaní ji rozplácnout a udělat uprostřed důlek velikosti pro 1 žloutek

Utvořit kouli.

Do koule důlek.

  • dát péct asi 20 min.
  • po upečení do důlku vklepnout žloutek a na něho navršit hodně strouhaného sýra
Po upečení vklepnout vejce. Upečený „tatarák“ z mletého masa
Zasypat sýrem. Upečený „tatarák“ z mletého masa
  • a znova do trouby asi na 10 min., aby se sýr roztekl a zezlátnul
Zapéct. Upečený „tatarák“ z mletého masa

Špatně se to popisuje, postup snad bude jasný podle fotek.

 Pro 1 osobu jsem měla 15 dkg masa, pro větší jedlíky více masa, počet placiček podle počtu strávníků. Vypadá to na talíři zajímavě.

Dobrou chuť!

Foto: Nelina

Nelina Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !