Zvířetník Neviditelného psa
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996MLSOTNÍK: Mleté maso
Mleté maso může být hovězí, vepřové, telecí, krůtí, kuřecí, králičí, pro použití na určitý výrobek z něho je pak důležitý správný výběr a mix.
Pokud jde o výrobek pečený, aby nebyl ve výsledku suchý, je dobré použít do složení něco mastného, nejlépe vepřové nebo dost mastnou uzeninu.
Tradiční jídlo je sekaná, je to pokrm univerzální.
Každý používá svůj osvědčený recept, ale v podstatě je to směs masa, uzeniny, vajec, všelijakého oblíbeného koření, bylinek, třeba i sýra, zeleniny, někdo přidává i strouhanku, může se naplnit vejci natvrdo nebo párky, prostě lidová tvorba. Poznámka – mleté maso se lépe spojí, když se přidá najemno nastrouhaný syrový brambor.
Možno ji jíst teplou jako hlavní jídlo i studenou, třeba vhodná na cesty.
Je možné ze směsi udělat rolku, což je můj následující recept:
Suroviny
- ½ kg mleté maso vepřové
- sůl, pepř, trochu zázvoru, podravky, oregana, česneku a majoránky
- cibule, má lepší chuť, když je zesklovatělá
- nastrouhaná 1 menší syrová brambora
- 3 – 4 vejce
- 10 dkg strouhaného sýra
- čerstvé bylinky
- angl. slaninu, šunku nebo salám a párek
- plnotučnou hořčici
- trochu oleje
- potravinovou fólii
Postup
- rozšlehat vejce se solí, pepřem, sýrem a bylinkami
- na oleji ze směsi upéct omeletu
- mleté maso propracované s přísadami rozprostřít na potravinovou fólii tak, aby vznikl plát
- ten potřít hořčicí
- rozložit na něj angl. slaninu, salám, omeletu a párek
- a pomoci fólie svinout do rolády
- je dobré roládu před pečením nechat určitou dobu v ledničce, lepší se s ní pak pracuje při přendávání do pekáčku
- trochu podlít vodou
- péci do zlatova
Prakticky ze stejných surovin, jen jinak poskládaných, lze upéct jídlo následující – nevím, jak přesně ho nazvat, ve výsledku vypadá jako upečený tatarák.
Postup
- opět namíchat směs jako na sekanou, přidala jsem ještě mletou papriku, trochu sladké, trochu pálivé
- najemno nakrájenou mraženou zeleninu
- možno třeba nastrouhanou mrkev
- mokrýma rukama uplácat kouli, dát ji na plech, dlaní ji rozplácnout a udělat uprostřed důlek velikosti pro 1 žloutek
- dát péct asi 20 min.
- po upečení do důlku vklepnout žloutek a na něho navršit hodně strouhaného sýra
- a znova do trouby asi na 10 min., aby se sýr roztekl a zezlátnul
Špatně se to popisuje, postup snad bude jasný podle fotek.
Pro 1 osobu jsem měla 15 dkg masa, pro větší jedlíky více masa, počet placiček podle počtu strávníků. Vypadá to na talíři zajímavě.
Foto: Nelina
Vše potřebné zjistíte zde...