MLSOTNÍK: Recepty na saláty
Cizrnový salát v misce foto: Fallen Dragonkin, Neviditelný pes
Léto je snad nejlepší čas na saláty, já je dělám k lehkému obědu za letních weekendů nebo jako přílohy k barbeque, tak tady je několik receptů.
Coleslaw
- Čtvrtina malého bílého zelí
- Pár velkých mrkví
- Pár bílých nebo červených cibulí
- Kysaná smetana, majonéza, trochu hořčice
Syrové zelí a cibuli si v robotu na jemno nakrouháme, mrkve oškrabat a nakrouhat v robotu na nudličky, zamíchat jednu kysanou smetanu a dvě velké lžíce majonézy dohromady s nakrouhanou zeleninou, ochutíme trochou hořčice, solí a pepřem. Musí se nechat uležet v ledničce přes noc.
Salát z cizrny
- 2 plechovky cizrny
- 1 chilli
- 2 malé červené cibulky
- Chorizo na vaření – nebo jakoukoli jinou suchou klobásu
- Halloumi sýr (nemusí být)
- Hrst máty a hrst bazalky
- Olivový olej, citron, sůl na ochucení
- Čerstvá salátová zelenina – cherry rajčátka, případně kapie, můžou být i salátové listy
Cibulku a chilli nakrájíme na jemno, cherry rajčátka rozpůlíme, chorizo nebo klobásu nakrájet na kolečka a opéct trochu na pánvi na olivovém oleji. Halloumi sýr nakrájet na kostky a pokapané olejem dát na 15 minut do trouby. Všechno smícháme s cizrnou, uležet se nemusí, můžeme jíst okamžitě.
Salát ze zelených fazolek
- 4 hrsti zelených fazolek
- 2 lžičky francouzské hořčice
- 2 lžíce octa z bílého vína
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 malá červená cibulka na jemno nakrájená
- 2 lžíce kaparů
- 2 stroužky nastrouhaného česneku
- Sůl
Fazolky prudce uvaříme – 6 minut od bodu varu, mezitím si připravíme ostatní ingredience. Fazolky scedíme a všechno smícháme dohromady. Jíme hned, ale salát je dobrý, i když fazolky vychladnou.
Těstovinový salát
- 250 g těstovin
- 300 g čerstvých špenátových listů
- Piniové oříšky
- Olivový olej, citron
Těstoviny uvaříme a scedíme, piniové oříšky osmažíme pár minut na pánvi na olivovém oleji, přidáme špenátové listy na dalších pár minut, smícháme s těstovinami, ochutíme troškou citrónové šťávy a čerstvě namletým pepřem. Může se jíst teplý i studený, případně udělat den předem a dát do ledničky.
Kuskusový salát
- Hrnek kuskusu připravený podle návodu
- Půl lilku
- Malá cuketka
- Rajčata
- Feta sýr
Cuketku a lilek nakrájíme na kousíčky, osolíme, podusíme s rajčaty, a až je všechno měkké, tak odstavíme z ohně. Smícháme kuskus se zeleninou, feta sýr nakrájíme na kousky a přidáme do salátu. Můžeme přidat i na jemno nakrájenou chilli papričku. Je dobrý teplý i studený.
Salát z rýže s majonézou
- Hrnek dlouhozrnné rýže, nelepivé
- Svazek jarní cibulky
- Cherry rajčátka
- Majonéza
- Tři vajíčka, uvařená a oloupaná
Rýži uvaříme, scedíme a počkáme, až vychladne. Jarní cibulky nakrájíme nakoso na ½ cm prouzky, cherry rajčátka na půlky. Smícháme rýži a nakrájenou zeleninu s přiměřeným množstvím majonézy – já dávám tak jednu lžíci na 120 g váhy suché rýže. Dáme do servírovací mísy; vajíčka rozpůlíme a vmáčkneme do rýže.
Snadný bramborový salát
- 1 kg nových nebo salátových brambor
- Kysaná smetana, majonéza
- Kyselé okurky
- Cibulka – jarní nebo červená
Postupujeme jako u klasického bramborového salátu, pokud možno necháme uležet v ledničce přes noc. Výroba je podstatně méně náročná na čas a ingredience, a salát je přesto velice populární.
Bramborový salát s olivami
- 750 g brambor, nových nebo salátových
- 250 g šunky
- 2 pórky
- 2 hrnky černých oliv
- Olivovy olej, citron
- Sůl, pepř
Brambory uvaříme, případně oloupeme a nakrájíme do mísy. Pórky nakrájíme na tenká kolečka a podusíme na másle; šunku nakrájíme na nudličky a všechno přidáme do mísy i s olivami. Ochutíme citronem a olivovým olejem, solí a pepřem, můžeme jíst hned, ale uležený přes noc je lepší. Pokud ho dělám jako přílohu k masu, když máme v létě bbq, tak vynechám tu šunku.
Skvělý bramborový salát s ančovičkami
- 1 kg brambor, buď nových nebo salátových (A)
- 1 hrnek zelených oliv
- 1 hrnek nakrájené jarní cibulky
- Svazek kopru
- 2 plechovky ančoviček
- Olivový olej
- Balsamico ocet
- Hořčice – já používám dijon, protože nemám českou
Brambory uvaříme, pokud chceme, tak oloupeme, nakrájíme (tady se dají v jakoukoli roční dobu koupit miniaturní nové brambůrky s tenoučkou slupkou, tak to Angličané ani já normálně neloupeme). Ančovičky a kopr taky nakrájíme, všechny ingredience smícháme, ochutíme olejem, octem, hořčicí.
Dobrou chuť!