20.9.2020 | Svátek má Oleg


MLSOTNÍK: Recepty na saláty

15.8.2014

Léto je snad nejlepší čas na saláty, já je dělám k lehkému obědu za letních weekendů nebo jako přílohy k barbeque, tak tady je několik receptů.

 

Coleslaw

  • Čtvrtina malého bílého zelí
  • Pár velkých mrkví
  • Pár bílých nebo červených cibulí
  • Kysaná smetana, majonéza, trochu hořčice

Syrové zelí a cibuli si v robotu na jemno nakrouháme, mrkve oškrabat a nakrouhat v robotu na nudličky, zamíchat jednu kysanou smetanu a dvě velké lžíce majonézy dohromady s nakrouhanou zeleninou, ochutíme trochou hořčice, solí a pepřem. Musí se nechat uležet v ledničce přes noc.

 

Salát z cizrny

Cizrnový salát v misce

Cizrnový salát

  • 2 plechovky cizrny
  • 1 chilli
  • 2 malé červené cibulky
  • Chorizo na vaření – nebo jakoukoli jinou suchou klobásu
  • Halloumi sýr (nemusí být)
  • Hrst máty a hrst bazalky
  • Olivový olej, citron, sůl na ochucení
  • Čerstvá salátová zelenina – cherry rajčátka, případně kapie, můžou být i salátové listy

Cibulku a chilli nakrájíme na jemno, cherry rajčátka rozpůlíme, chorizo nebo klobásu nakrájet na kolečka a opéct trochu na pánvi na olivovém oleji. Halloumi sýr nakrájet na kostky a pokapané olejem dát na 15 minut do trouby. Všechno smícháme s cizrnou, uležet se nemusí, můžeme jíst okamžitě.

 

Salát ze zelených fazolek

  • 4 hrsti zelených fazolek
  • 2 lžičky francouzské hořčice
  • 2 lžíce octa z bílého vína
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 malá červená cibulka na jemno nakrájená
  • 2 lžíce kaparů
  • 2 stroužky nastrouhaného česneku
  • Sůl

Fazolky prudce uvaříme – 6 minut od bodu varu, mezitím si připravíme ostatní ingredience. Fazolky scedíme a všechno smícháme dohromady. Jíme hned, ale salát je dobrý, i když fazolky vychladnou.

 

Těstovinový salát

  • 250 g těstovin
  • 300 g čerstvých špenátových listů
  • Piniové oříšky
  • Olivový olej, citron

Těstoviny uvaříme a scedíme, piniové oříšky osmažíme pár minut na pánvi na olivovém oleji, přidáme špenátové listy na dalších pár minut, smícháme s těstovinami, ochutíme troškou citrónové šťávy a čerstvě namletým pepřem. Může se jíst teplý i studený, případně udělat den předem a dát do ledničky.

 

Kuskusový salát

  • Hrnek kuskusu připravený podle návodu
  • Půl lilku
  • Malá cuketka
  • Rajčata
  • Feta sýr

Cuketku a lilek nakrájíme na kousíčky, osolíme, podusíme s rajčaty, a až je všechno měkké, tak odstavíme z ohně. Smícháme kuskus se zeleninou, feta sýr nakrájíme na kousky a přidáme do salátu. Můžeme přidat i na jemno nakrájenou chilli papričku. Je dobrý teplý i studený.

 

Salát z rýže s majonézou

Rýžový salát

Rýžový salát

  • Hrnek dlouhozrnné rýže, nelepivé
  • Svazek jarní cibulky
  • Cherry rajčátka
  • Majonéza
  • Tři vajíčka, uvařená a oloupaná

Rýži uvaříme, scedíme a počkáme, až vychladne. Jarní cibulky nakrájíme nakoso na ½ cm prouzky, cherry rajčátka na půlky. Smícháme rýži a nakrájenou zeleninu s přiměřeným množstvím majonézy – já dávám tak jednu lžíci na 120 g váhy suché rýže. Dáme do servírovací mísy; vajíčka rozpůlíme a vmáčkneme do rýže.

  

Snadný bramborový salát

  • 1 kg nových nebo salátových brambor
  • Kysaná smetana, majonéza
  • Kyselé okurky
  • Cibulka – jarní nebo červená

Postupujeme jako u klasického bramborového salátu, pokud možno necháme uležet v ledničce přes noc. Výroba je podstatně méně náročná na čas a ingredience, a salát je přesto velice populární.

 

Bramborový salát s olivami

Hotový bramborový salát s olivami

Hotový bramborový salát s olivami

  • 750 g brambor, nových nebo salátových
  • 250 g šunky
  • 2 pórky
  • 2 hrnky černých oliv
  • Olivovy olej, citron
  • Sůl, pepř

Brambory uvaříme, případně oloupeme a nakrájíme do mísy. Pórky nakrájíme na tenká kolečka a podusíme na másle; šunku nakrájíme na nudličky a všechno přidáme do mísy i s olivami. Ochutíme citronem a olivovým olejem, solí a pepřem, můžeme jíst hned, ale uležený přes noc je lepší. Pokud ho dělám jako přílohu k masu, když máme v létě bbq, tak vynechám tu šunku.

 

Skvělý bramborový salát s ančovičkami

  • 1 kg brambor, buď nových nebo salátových (A)
  • 1 hrnek zelených oliv
  • 1 hrnek nakrájené jarní cibulky
  • Svazek kopru
  • 2 plechovky ančoviček
  • Olivový olej
  • Balsamico ocet
  • Hořčice – já používám dijon, protože nemám českou

Brambory uvaříme, pokud chceme, tak oloupeme, nakrájíme (tady se dají v jakoukoli roční dobu koupit miniaturní nové brambůrky s tenoučkou slupkou, tak to Angličané ani já normálně neloupeme). Ančovičky a kopr taky nakrájíme, všechny ingredience smícháme, ochutíme olejem, octem, hořčicí. 

Dobrou chuť!

Fallen Dragonkin Neviditelný pes







KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více...
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !