25.4.2024 | Svátek má Marek


MLSOTNÍK: Lžičníky nebo placičky?

4.3.2022

Tuhle jsem v jednom časopisu narazila na recept na smažené tvarohové placičky se zavařeninou.

Připomněly se mi tím tvarohové lžičníky, které jsem kdysi docela často dělávala (recept na ně mám od paní Bínové, která kdysi bydlela u nás v uličce (už stará paní) a údajně původně pracovala jako kuchařka v domácnosti T.G.Masaryka). Tak jsem zkusila současně udělat oboje a porovnat. Hlavně kvůli tomu zbytku špenátu v ledničce :-).

Dvě velmi podobná těsta (na tvarohové lžičníky a placičky)

Pro jednu (větší?) porci potřebujeme:

Lžičníky:

  • jeden balíček měkkého tvarohu 250 g, ne ve vaničce
  • 1 vejce
  • trochu soli
  • dvě vrchovaté polévkové lžíce krupice

Vše smícháme dohromady, mezitím se v hrnci vaří osolená voda.

Už se to vaří

Polévkovou lžící namočenou v té vařící se vodě vykrojíme z tvarohové hmoty velký nok a vložíme do vroucí vody. Lehce podebereme vařečkou, aby se nepřilepil ke dnu. Pokračujeme, dokud nespotřebujeme tvarohové těsto.

Doba varu po vyplavání je 2-3 minuty. Jsou nadýchané, nejlépe se vyloví dírkovanou naběračkou.

Uvařené lžičníky, vlevo špenát

Původní úprava byla polít je rozvařenými borůvkami s cukrem, nebo řídkou meruňkovou zavařeninou a rozpuštěným máslem.

V současnosti je máme radši na slano, se špenátem.

Dietní slaná varianta lžičníků

Placičky:

  • jeden balíček měkkého tvarohu 250 g, ne ve vaničce
  • 1 vejce
  • trochu soli
  • 40 g polohrubé mouky (což je cca ekvivalent 2 vrchovatých polévkových lžic)
  • 1 lžíce cukru krupice
  • trochu oleje na smažení

Placičky se smaží

Podle původního receptu se placičky ještě měly obalit v mouce, to jsem nedělala. Rovnou jsem lžící dávala těsto na pánev a dělala silnější placičky. Smažily se pár minut z každé strany. Dali jsme si na ně povidla a já i skořici s cukrem.

Kdybych v těstě vynechala cukr, určitě by šly namazat i tím špenátem :-).

Placičky

Foto: Jajka

Jajka Neviditelný pes