Zvířetník Neviditelného psa
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996MLSOTNÍK: Lžičníky nebo placičky?
Tuhle jsem v jednom časopisu narazila na recept na smažené tvarohové placičky se zavařeninou.
Připomněly se mi tím tvarohové lžičníky, které jsem kdysi docela často dělávala (recept na ně mám od paní Bínové, která kdysi bydlela u nás v uličce (už stará paní) a údajně původně pracovala jako kuchařka v domácnosti T.G.Masaryka). Tak jsem zkusila současně udělat oboje a porovnat. Hlavně kvůli tomu zbytku špenátu v ledničce :-).
Pro jednu (větší?) porci potřebujeme:
Lžičníky:
- jeden balíček měkkého tvarohu 250 g, ne ve vaničce
- 1 vejce
- trochu soli
- dvě vrchovaté polévkové lžíce krupice
Vše smícháme dohromady, mezitím se v hrnci vaří osolená voda.
Polévkovou lžící namočenou v té vařící se vodě vykrojíme z tvarohové hmoty velký nok a vložíme do vroucí vody. Lehce podebereme vařečkou, aby se nepřilepil ke dnu. Pokračujeme, dokud nespotřebujeme tvarohové těsto.
Doba varu po vyplavání je 2-3 minuty. Jsou nadýchané, nejlépe se vyloví dírkovanou naběračkou.
Původní úprava byla polít je rozvařenými borůvkami s cukrem, nebo řídkou meruňkovou zavařeninou a rozpuštěným máslem.
V současnosti je máme radši na slano, se špenátem.
Placičky:
- jeden balíček měkkého tvarohu 250 g, ne ve vaničce
- 1 vejce
- trochu soli
- 40 g polohrubé mouky (což je cca ekvivalent 2 vrchovatých polévkových lžic)
- 1 lžíce cukru krupice
- trochu oleje na smažení
Podle původního receptu se placičky ještě měly obalit v mouce, to jsem nedělala. Rovnou jsem lžící dávala těsto na pánev a dělala silnější placičky. Smažily se pár minut z každé strany. Dali jsme si na ně povidla a já i skořici s cukrem.
Kdybych v těstě vynechala cukr, určitě by šly namazat i tím špenátem :-).
Foto: Jajka
Vše potřebné zjistíte zde...