MLSOTNÍK: Znáte dort Štědrák?
Někteří z vás možná ano, pro mne zcela nový objev.
Moje zdejší česká kamarádka mi půjčila velkou kuchařku, kterou si přivezla z nedávné návštěvy domova. Kuchařka je krásně napsaná se spoustou lákavých receptů. Mne nejvíce zaujal jeden – dort Štědrák.
Při čtení receptu jsem přemýšlela, jak může taková směs náplní jít dohromady, že to musí být chuťově přeplácané. Názor jsem ale změnila a dort mě velice zaujal. Vždyť se přeci maková náplň běžně míchá (nastavuje) s ořechy nebo povidly, jako třeba do buchet a jak je to dobré! Ve Štědráku se stejné přísady nemíchají do jedné náplně, ale jsou poskládané samostatně. Chuťově to tedy musí být stejné jako ve zmíněných buchtách.
Nejprve jsem nakoukla do všech svých českých kuchařek, jestli tam recept nenajdu. Přímo Štědrák jsem nenašla, jen v Sandtnerce je recept na „Skládaný koláč“ z kynutého těsta. Náplně jsou tvarohová, jablečná, maková a navrch marmeláda a drobenka.
Chtěla jsem se o záhadném Štědráku dozvědět víc a pobrouzdala jsem se internetem. Nestačila jsem se divit, kolik odkazů se mi otevřelo. Já o existenci dortu neměla ponětí, a přitom je to prý dort našich babiček a prababiček, který spolu s vánočkou nesměl chybět na slavnostním stole.
Nevím, jak dalece je to pravda, ale v rodinách mých babiček se zřejmě Štědrák nepekl. U nás na vánočním stole chyběl a maminka se o něm nikdy nezmínila (teď už se jí zeptat nemohu). Někteří autoři tvrdili, že jde o recept slovenský, podle jiných slovácký nebo moravský (možná proto ho moji čeští předci neznali). Ale tak už to s rodinnými a předávanými recepty bývá, přesný originál a odkud pochází se hledá těžko.
Mně ovšem na původu nezáleželo, jedno měly všechny recepty společné – dort se jmenoval Štědrák (někdy Skládanec). Receptů jsem našla hodně, dokonce i videa přípravy. U některých se trochu lišily přísady, do náplně se přidávaly třeba rozinky, strouhanka a různá koření. Váhové poměry byly všude skoro stejné a dort byl vždy složený ze čtyř stejných náplní – ořechy, mák, povidla a tvaroh.
Vánoce jsou ještě daleko, ale zvědavost mi nedala a rozhodla jsem se Štědrák vyzkoušet. Z nabízených receptů na netu jsem si vypsala „společný základ“, který jsem si upravila podle svého. Hlavní změnou bylo těsto. Ve všech receptech bylo použito kynuté, já dort upekla z těsta lineckého. Kynuté těsto je nejlepší čerstvé, naopak linecké vydrží dlouho křehké. Dort jsem plánovala udělat pro návštěvu, pekla ho den předem (aby se rozležel) a bála jsem se, že z kynutého těsta rychle zestárne.
Už podle přísad se dalo předpokládat, že dort bude hodně sytý, určitě se nesní celý na posezení a zbytky budou jen dál stárnout. Prostě mi linecké těsto přišlo „jistější“. A druhou změnou byl vanilkový cukr. Přidával se do několika náplní, možná aby dort voněl vánočněji. Já nechtěla vanilkou přebít ostatní chutě náplní a přidala jsem ji jen do vrchní, tvarohové náplně.
Konečný výsledek měl velký úspěch a linecké těsto zůstalo krásně křehké. Zbytky jsme s manželem dojedli během dalších tří dnů a byly stejně dobré jako ty „čerstvé“. Pouze náplně se víc slehly, ale na chuti to nevadilo. Tvarohová náplň nejprve v troubě vyběhla, po upečení a vychladnutí se ale dost slehla.
Možná, až dort udělám příště, vynechám sníh z bílků, přišlo mi to vzhledem ke slehnutí vlastně zbytečné. Sníh jsem přidala hlavně proto, že jsem chtěla použít zbylé bílky od lineckého těsta.
Štědrák určitě udělám znovu, už mi na něj přišel kilový balíček s mákem, koupený přes internet (tady se v obchodě prodává jen jako koření v malých skleničkách). A zůstanu u lineckého těsta, chutnalo nám to, tak proč měnit.
Pokud Štědrák neznáte a chcete si upéci klasiku z kynutého těsta, jistě si recept najdete sami. Tohle je recept na „Štědrák z lineckého těsta á la Marička“ :)
Výroba je časově náročnější, rozhodně to není typ dortu „zamíchat, nalít a upéci“. Dort je hodně sytý, takže vám jeden kousek „ke kafi“ bude stačit. Ale na druhou stranu je velký, dlouho vydrží a tak se vám delší příprava vyplatí – budete mít napečeno na pár dnů dopředu. No a když si náplně uděláte předem, vyválení těsta a poskládání do formy už není tak složité.
Ořechovou a makovou náplň jsem si udělala den před pečením. Mák i ořechy se tak mohly do mléka dostatečně vsáknout, nabobtnat, chuť se rozležela a náplně jsem mohla podle potřeby zahustit (trochu bylo třeba u obou). Povidlovou a tvarohovou náplň jsem si připravila v den pečení, zatímco linecké těsto trochu tuhlo v lednici.
Budete potřebovat:
Linecké těsto:
- 200 g másla (přímo z lednice)
- 200 g hladké mouky
- 2 žloutky (bílky se použijí do tvarohové náplně)
- lžíce cukru
Ořechová náplň:
- 120-150 g mletých vlašských ořechů
- 60-100 g moučkového cukru
- 200 ml mléka
Maková náplň:
- 120-150 g mletého máku
- 100gr moučkového cukru
- trochu skořice
- 200 ml mléka
Povidlová náplň:
- 300 g povidel (pro silnější vrstvu i víc)
- lžíce rumu
- případně trochu vody
Tvarohová náplň:
- 250 g tvarohu (já použila americký cream cheese. Pokud ho použijete, nechte několik hodin před pečením dobře změknout).
- 2 lžíce moučkového cukru
- Vanilkový cukr (já přidala lžičku vanilkové esence)
- 1 vejce
A jedno vajíčko na vrchní potření (ale u lineckého těsta není nutné)
Postup práce:
Ořechová a maková náplň se připraví stejně – každá zvlášť. Mléko přiveďte k bodu varu, odtáhněte, vsypte cukr a asi 120 g máku nebo ořechů. Do makové náplně ještě přidejte skořici (není nutné). Dobře promíchejte a nechte náplně když ne přes noc, tak alespoň několik hodin odstát (několikrát promíchejte, abyste zjistili hustotu). Pokud se vám odleželé náplně budou zdát dostatečně husté na rozetření, jsou hotové. Pokud budou řídké, přisypte mák nebo ořechy a znovu promíchejte (můžete i přisladit) a nechte ještě asi hodinu bobtnat.
Udělejte si linecké těsto. V míse smíchejte mouku s cukrem. Na hrubém struhadle do mouky nastrouhejte tvrdé máslo – přímo z lednice. Během strouhání bude trochu měknout, tak ho obalujte v mouce. Přidejte žloutky a rukou těsto vypracujte do hladka. Dejte asi na půl hodiny do lednice ztuhnout.
Mezitím si připravte dvě zbývající náplně.
Povidlová náplň:
Máte-li povidla moc tuhá, v kastrůlku je nahřejte a promíchejte s trochou vody, tak aby se daly roztírat. Pak vmíchejte lžíci rumu.
Tvarohová náplň:
Změklý tvaroh smíchejte (já prošlehala) s cukrem a vajíčkem. Pak vmíchejte tuhý sníh ze dvou bílků, které zbyly od lineckého těsta.
Skládání dortu:
Připravte si kulatou dortovou formu, 23 cm průměr. Viděla jsem recept, kde je „dort“ poskládaný do pekáče. Jenže velký plát lineckého těsta by se vám asi těžko podařilo přenést, proto je kulatá forma nejlepší. Netřeba vymazávat, linecké těsto je hodně tučné.
1) Linecké těsto rozdělte na 6 dílů.
2) Rozválejte 1. díl na placku velikosti dna formy.
Na těsto položte dno formy a ořízněte. Oříznuté zbytky si dejte stranou. Dno zapněte do formy a vložte na něj placku těsta.
Na vykrajování dalších placek použijte talíř přiměřeně stejné velikosti.
3) 2. díl těsta rozválejte na pruh a vyložte jím rám formy. Kdyby těsto nestačilo, přidejte odřezky z prvního dílu.
4) Na dno rozetřete první náplň. Já dala makovou.
5) Rozválejte 3. díl a pomocí talíře vyřízněte placku. Těsto opatrně položte na makovou náplň a potřete ořechovou náplní.
6) Rozválejte a do formy položte 4. díl, který pomažte povidly.
7) Rozválejte 5. díl, zakryjte jím povidla a na těsto navršte tvarohovou náplň.
8) Poslední, 6. díl spojte s odřezky z předešlých dílů a z těsta vyválejte silnější váleček. Ukrajujte špalíčky, rozvalujte na proužky a navrch dortu z nich udělejte mřížku (mně šlo lépe proužky „rozválet-vymačkat“ prsty, těsto se dost trhá). Mřížku můžete potřít rozšlehaným vajíčkem, ale není to úplně nutné.
Dort dejte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 50 minut.
DOBROU CHUŤ!