24.1.2020 | Svátek má Milena



DISKUSE K ČLÁNKU

Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.


MLSOTNÍK: Znáte dort Štědrák?



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 64, poslední: 31.7.2016 23:23, přehled diskusí

maricko ty jsi tak sikovna:
Autor: V. Glover Datum: 30.7.2016 23:47

Nadherny clanek a recept jsi nam zase napsala, uzasna fotodokumentace. Kde jsi sebrala v americe mak a povidla a tvaroh? Ja misto tvarohu musim pouzivat quark cheese napul s mascarpone cheese. Quark je v podstate tvaroh ale uplne bez tuku, tak to smicham s tucnym mascarpone. Ale povidla a mak tu neexistuje. Nejhorsi je, ze nemam k peceni motivaci kvuli tomu, ze muj manzel je v jidle hrozne vybiravy a jen tak neco nesni. Sice ma sladke rad, ale spis tak to na co je zvykly, nejakou cadbury cokoladu nebo koupeny cheesecake. A sama pro sebe si nebudu hodiny stat u peceni i kdyz bych si tak neco dala domaciho peceneho.

Re: maricko ty jsi tak sikovna:
Autor: M. Crossette Datum: 31.7.2016 15:35

Vendulko, děkuji za pochvalu. Quark je německy poctivý tvaroh a "quark cheese" o kterém se zmiňuješ, vůbec neznám - to je jiné než obyč tvaroh ? Já místo poctivého tvarohu (který se tu běžně nesežene)používám cream cheese (u tebe možná seženeš "original" Philaadelphia od firmy Kraft, já tady kupuji značku našeho od obchodu Walmart, na chuť a kvalitu je to stejné). Je výborný, dělám s ním i cheesecake. Když se nechá pár hodin změknout, tak se s ním pak může pracovat jako s "českým" tvarohem. Používám ho i do Tiramisu, jednak je tu mascarpone nejméně 2x tak drahý a stejně nějak nechutná jako italský. Mák a povidla kupuji přes internet. Ty máš tu výhodu, že si můžeš oboje dovézt do zásoby z návštěv domova (tedy pokud jedete autem), povidla vydrží dlouho a mák též, když ho dáš do mrazáku, jinak i v lednici časem zhořkne(to se mi už stalo).

Re: maricko ty jsi tak sikovna:
Autor: V. Glover Datum: 31.7.2016 23:23

Maricko, Quark cheese je tvaroh v podstate, ale uplne bez tuku, takze nechutna nic moc, proste se to potrebuje smichat s necim v cem ten tuk je. Phlladelphia producty se tu bezne prodavaji, zrovne dneska jsem si koupila salmon and dill flavour cream cheese philadelphia, protoze meli uzeneho lososa za polovicni cenu, tak si dam bagels with cream cheese and salmon, jako snidani po nocni smene zitra a pozitri, pro utechu. to miluju.

štědrák neznám:
Autor: Z. Nelina Datum: 29.7.2016 23:21

Babička vařila ve Vídni, matka byla velká kuchta, různé dorty se u nás pekly, ale tento název nezazněl.

Skládaný dort dělám "plackový" z lineckého těsta, upéci jednotlivě placky velikosti do dané dortové formy, počet podle toho jak má být vysoký, minimálně aspoň 4. Při skládání potírat džemem, nejlepší je rybízo-malinový, nechat trochu uležet. Při konzumaci dávat navrch kopec šlehačky. Bleskový zrovna není.

Nebo skládaný z oplatek a při plnění střídat náplň čokoládovou a ořechovou, obojí s rumem. Zatížit a nechat v lednici aby oplatky provlhly. Potom navrch event. čoko polevu. Také dobrý.

Re: štědrák neznám:
Autor: Z. Nelina Datum: 29.7.2016 23:51

Pokud se někomu zdá linecké příliš hutné, může být jakýkoliv typ křehkého těsta.

Re: štědrák neznám:
Autor: Z. Lika Datum: 30.7.2016 8:11

Ten skládaný z oplatek s ořechovou náplní znám, ten se u nás dělal velmi často. Od té doby jsem na něj nenarazila. Byl ohromně dobrý.

Ježkovy voči:
Autor: L. Bláža Datum: 29.7.2016 22:51

to bych ráda ochutnala! Mák miluju a vlastně všechno v tom dortu :) Linecký koláč s tvarohem, nebo se strouhanými jablky občas dělám, tak proč ne dort, že? :)

Zajimavy recept:
Autor: H. Williamson Datum: 29.7.2016 21:44

Jak jsem ho cetla, tak mi pripomel Rettigovou. Ne, ze bych tvrdila, ze je od ni, ale ten styl mi ji pripomnel. Rada si ty opravdu stare recepty ctu - ceske i americke.

Maričko,:
Autor: Z. Dalmi Datum: 29.7.2016 21:37

ty umíš udělat chutě. Nejsem fanynka sladkých dezertů, ale dala bych si hned! Já to snad i upeču :-)

Štedrák:
Autor: Z. Verenka Datum: 29.7.2016 19:12

je ozaj koláč na štedrovečernú slávnosť.U nás ho piekla pre všetkých babička praslicová.Mečová piekla /tiež pre všetkých/ bajgle.Nie sú babičky,nie je štedrák.

Čo si pamätám,tak cesto bolo kysnuté,výborne vypracované a štedrák bol vláčny cez celé sviatky.Plnky mali presné poradie.Na úplnom spodku bol slivkový lekvár-domáci na husto uvarený v kotle.Potom bola svetla plnka orechová.Po nej tmava maková a navrchu tvarohová.

Marička ďakujem,vrátila som sa cez Teba zase do spomienok na čas detstva.Mama už šštedrák nepekávala- boli sme "panskejší". mali sme "fajnové" drobné zákusky, a vždy mandarínkovú tortu...

Re: Štedrák:
Autor: Z. Lika Datum: 29.7.2016 19:47

Verenko, nebyly ty bajgle rohlíčky z kynutého těsta, plněné ořechovou náplní?

A je bezva, že jsi nám napsala o štědráku z kynutého těsta, není nad osobní zkušenost.

Mandarínková torta mě taky zaujala... hned za vším vidím potenciální Mlsotník :-)

Re: Štedrák:
Autor: M. Crossette Datum: 29.7.2016 20:29

Hurá Verenko !!!! Moc děkuji, žes napsala, jsi jediná, která Štědrák nejen zná, ale i potvrzuje jeho pečení na Vánoce ve stejném složení !!! Takže to asi opravdu bude hlavně slovenský recept (jako slovenský je uvedený v té kuchařce).

A protože píšeš, že těsto vydrželo vláčné celé svátky, možná dort přeci jen jednou zkusím "správně" z kynutého těsta a budu srovnávat :)

A na gajgle i mandarinkový dort bych take ráda receptíky, ani jedno neznám !

Re: Štedrák:
Autor: Z. Verenka Datum: 29.7.2016 21:24

ako som opakovane písala neviem piecť a nepečiem.Možno,že aj viem piecť,ale zlyhávam hneď na začiatku.Neviem vymiešať cesto./Takže zriedkavo,ale predsa pečiem z liateho cesta.Mama bola excelentná kucharka.

Ak sa zozimí,môžem opísať z jej zošitov pár receptov,ale toto príloha nebude..K tým bajglom-babička ich robili buď v celku-orechová a maková plnka,alebo ako všeobecne známe bratislavské rožky

pozonyi kiflit/ Matne si spomínam,že to bola strašná piplačka,museli mať rovnakú veľkosť i váhu,plnili sa orechovou a makovou plnkou a líšíli sa vzhľadom-jedny boli ako polmesiačiky a druhé mali väčší oblúk a konce zahnuté dovnútra.A každý vedel,akú plnku bude mať vnútri.

Re: Štedrák:
Autor: Z. Verenka Datum: 29.7.2016 21:25

nie toto,ale foto príloha!!!

Re: Štedrák:
Autor: Z. Lika Datum: 29.7.2016 21:43

Verenko, bratislavské rohlíčky znám a dokonce jsem je párkrát pekla! Sice piplačka, jak píšeš, ale naprosto vynikající. Dobrý tip je na různé zahýbání rohlíčků podle náplně, to by mě nenapadlo.

Určitě napiš Mlsotník nebo více Mlsotníků z mamčiných sešitů, to bude naprostá paráda. Určitě s nimi počítám a už teď se těším.

A díky za maďarský překlad rohlíčků :-)

Re: Štedrák:
Autor: H. Williamson Datum: 29.7.2016 21:49

Bratislavske rohlicky jsem kdysi pekla na kseft, ale ne dlouho. Bylo v tom vic prace, nez kolik jsem si mohla rozumne zauctovat.Ale rada je mam, to jo.

Re: Štedrák:
Autor: Z. Lika Datum: 29.7.2016 21:54

To máš pravdu, Hanko, na prodej bych to nikdy nedokázala dělat, kór ručně. Ale takhle jednou za čas na stůl, třeba i pro pár mlsných vděčných hostů, to šlo.

Re: Štedrák:
Autor: M. Beda Datum: 29.7.2016 22:36

hmmmmmm, že by dezert po něčem aukčním...??

Re: Štedrák:
Autor: Z. Lika Datum: 29.7.2016 22:43

Bedo, víš, že minule po něčem aukčním musela přinést dezert Sharka, tohle nevidím jako průchodné. Ale jako return dobrý :-D

Re: Štedrák:
Autor: M. Beda Datum: 29.7.2016 22:53

no, mě k tomu "úderu" přivedli ti mlsní vděční hosté, protože to přesně jsme my byli... teda byly :-))))))

Linecké těsto:
Autor: Z. Iva Datum: 29.7.2016 17:07

Myslím si, že linecké těsto se na tento koláč moc nehodí. Samo o sobě je mastné, sladké a těžké... Kynuté by s těmi nádivkami mělo zůstat vláčné, kynutý tvarohový nebo makový koláč taky od nádivky zvlhne.

Re: Linecké těsto:
Autor: M. Crossette Datum: 29.7.2016 18:45

Tak jsme zase doma.

Ivo, nám to s lineckým chutnalo moc, ale rozhodně ho nikomu nenutím - však píšu, že je to recept "a la Marička" :)

Přiložím odkaz z pořadu Kluci v akci, kde je i video celé přípravy s kynutým těstem. Podle mého dá linecké rozhodně méně práce. Ano, vrch dortu byl hezký, zřejmě i ještě nakynutý (což u lineckého není), ale jak dopadly těstové placky uvnitř - tedy na chuť? Jistě to znáš, když se dostatečně nepropeče štrůdl. Pak nejde o "vláčnost", ale že těsto v záhybech zůstane patlavé, nevykynuté. A toho jsem se při takhle těžkých náplních bála, zatímco linecké těsto se propeklo. A není to sladké těsto, vždyť je v něm jen lžíce cukru. Mastné ano, ale to mezi náplněmi vůbec nevadí a vršek právě udělá křehoučký a trvanlivý (proto se z něj dělá vánoční curkoví, že). Ale opakuji, moje volba s pro nás uspokojovým výsledkem.

Tady zmíněný odkaz. A všiměte si, jak často "kluci" používají vanilkový cukr !

http://1url.cz/itWpA

Re: Linecké těsto:
Autor: Z. Lika Datum: 29.7.2016 18:53

Ano, Maričko, taky jsem "kluky" našla, a šlo jim to rychle od ruky i s tím kynutým těstem. Ještě nevím, pro kterou variantu se případně rozhodnu.

A ještě poznamenám, že když jsem do vyhledavače zadala "dort štědrák", je tvůj článek na prvním místě :D

Re: Linecké těsto:
Autor: M. Crossette Datum: 29.7.2016 19:05

Kdybys ses někdy v budoucnu rozhodla dost vyzkoušet a použila kynuté těsto, nech pak prosím vědět, zajímalo by mě to.

A máš Liko pravdu, předběhla jsem "kluky" i na našem vyhledávači Yahoo :)))

Teda:
Autor: Z. Tora Datum: 29.7.2016 16:55

jestli se někdy dočkám důchodu, tak si snad ten recept najdu a zkusím to:). Vypadá to dobře, ale strašně moc pracně :). Jako kdyby mi ho někdo upekl, tak ochutnám moc ráda ale.

Re: Teda:
Autor: T. Zana Datum: 29.7.2016 18:41

No, jestli ona se nehlásí Beda? Taky bych přišla :DDDD

Re: Teda:
Autor: Z. Lika Datum: 29.7.2016 18:45

Je fakt, že Beda výslovně neodmítla!

Re: Teda:
Autor: M. Crossette Datum: 29.7.2016 18:49

Koukám, že si Beda pěkně naběhla :))))

Re: Teda:
Autor: M. Crossette Datum: 29.7.2016 18:48

Toro, ano, není to dort "z jedné mísy". Ale náplně jsou hotové raz dva, u lineckého nemusíš čekat na kynutí těsta a samotné složení dortu už mi přijde rychlejší, než upéci velkou vánočku. Přestože nám Štědrák moc chutnal, rozhodně ho nebudu dělat pravidelně jednou týdně, zas taková rychlovka to není a pak by se nám asi taky brzy omrzel. Ale od příštího čtvrtka tu budeme mít celý týden kamarádku, tak ho asi udělám znovu. Jak se správně zmiňuje Dede, budeme ho moci jíst venku, aniž by se "roztekl" (a že tu stále panují šíílená vedra - stejně jako u Hanky - a ochlazení zatím v nedohlednu.

Re: Teda:
Autor: Z. Tora Datum: 29.7.2016 21:11

No tak to je super, to se těším :)