Děkujeme za pochopení.
V. Glover
maricko ty jsi tak sikovna
Nadherny clanek a recept jsi nam zase napsala, uzasna fotodokumentace. Kde jsi sebrala v americe mak a povidla a tvaroh? Ja misto tvarohu musim pouzivat quark cheese napul s mascarpone cheese. Quark je v podstate tvaroh ale uplne bez tuku, tak to smicham s tucnym mascarpone. Ale povidla a mak tu neexistuje. Nejhorsi je, ze nemam k peceni motivaci kvuli tomu, ze muj manzel je v jidle hrozne vybiravy a jen tak neco nesni. Sice ma sladke rad, ale spis tak to na co je zvykly, nejakou cadbury cokoladu nebo koupeny cheesecake. A sama pro sebe si nebudu hodiny stat u peceni i kdyz bych si tak neco dala domaciho peceneho.
Re: maricko ty jsi tak sikovna
Vendulko, děkuji za pochvalu. Quark je německy poctivý tvaroh a "quark cheese" o kterém se zmiňuješ, vůbec neznám - to je jiné než obyč tvaroh ? Já místo poctivého tvarohu (který se tu běžně nesežene)používám cream cheese (u tebe možná seženeš "original" Philaadelphia od firmy Kraft, já tady kupuji značku našeho od obchodu Walmart, na chuť a kvalitu je to stejné). Je výborný, dělám s ním i cheesecake. Když se nechá pár hodin změknout, tak se s ním pak může pracovat jako s "českým" tvarohem. Používám ho i do Tiramisu, jednak je tu mascarpone nejméně 2x tak drahý a stejně nějak nechutná jako italský. Mák a povidla kupuji přes internet. Ty máš tu výhodu, že si můžeš oboje dovézt do zásoby z návštěv domova (tedy pokud jedete autem), povidla vydrží dlouho a mák též, když ho dáš do mrazáku, jinak i v lednici časem zhořkne(to se mi už stalo).
štědrák neznám
Babička vařila ve Vídni, matka byla velká kuchta, různé dorty se u nás pekly, ale tento název nezazněl.
Skládaný dort dělám "plackový" z lineckého těsta, upéci jednotlivě placky velikosti do dané dortové formy, počet podle toho jak má být vysoký, minimálně aspoň 4. Při skládání potírat džemem, nejlepší je rybízo-malinový, nechat trochu uležet. Při konzumaci dávat navrch kopec šlehačky. Bleskový zrovna není.
Nebo skládaný z oplatek a při plnění střídat náplň čokoládovou a ořechovou, obojí s rumem. Zatížit a nechat v lednici aby oplatky provlhly. Potom navrch event. čoko polevu. Také dobrý.
Re: štědrák neznám
Pokud se někomu zdá linecké příliš hutné, může být jakýkoliv typ křehkého těsta.
L. Bláža
Ježkovy voči
to bych ráda ochutnala! Mák miluju a vlastně všechno v tom dortu :) Linecký koláč s tvarohem, nebo se strouhanými jablky občas dělám, tak proč ne dort, že? :)
Zajimavy recept
Jak jsem ho cetla, tak mi pripomel Rettigovou. Ne, ze bych tvrdila, ze je od ni, ale ten styl mi ji pripomnel. Rada si ty opravdu stare recepty ctu - ceske i americke.
Z. Dalmi
Maričko,
ty umíš udělat chutě. Nejsem fanynka sladkých dezertů, ale dala bych si hned! Já to snad i upeču :-)
Z. Verenka
Štedrák
je ozaj koláč na štedrovečernú slávnosť.U nás ho piekla pre všetkých babička praslicová.Mečová piekla /tiež pre všetkých/ bajgle.Nie sú babičky,nie je štedrák.
Čo si pamätám,tak cesto bolo kysnuté,výborne vypracované a štedrák bol vláčny cez celé sviatky.Plnky mali presné poradie.Na úplnom spodku bol slivkový lekvár-domáci na husto uvarený v kotle.Potom bola svetla plnka orechová.Po nej tmava maková a navrchu tvarohová.
Marička ďakujem,vrátila som sa cez Teba zase do spomienok na čas detstva.Mama už šštedrák nepekávala- boli sme "panskejší". mali sme "fajnové" drobné zákusky, a vždy mandarínkovú tortu...
Z. Lika
Re: Štedrák
Verenko, nebyly ty bajgle rohlíčky z kynutého těsta, plněné ořechovou náplní?
A je bezva, že jsi nám napsala o štědráku z kynutého těsta, není nad osobní zkušenost.
Mandarínková torta mě taky zaujala... hned za vším vidím potenciální Mlsotník :-)
Z. Iva
Linecké těsto
Myslím si, že linecké těsto se na tento koláč moc nehodí. Samo o sobě je mastné, sladké a těžké... Kynuté by s těmi nádivkami mělo zůstat vláčné, kynutý tvarohový nebo makový koláč taky od nádivky zvlhne.
Re: Linecké těsto
Tak jsme zase doma.
Ivo, nám to s lineckým chutnalo moc, ale rozhodně ho nikomu nenutím - však píšu, že je to recept "a la Marička" :)
Přiložím odkaz z pořadu Kluci v akci, kde je i video celé přípravy s kynutým těstem. Podle mého dá linecké rozhodně méně práce. Ano, vrch dortu byl hezký, zřejmě i ještě nakynutý (což u lineckého není), ale jak dopadly těstové placky uvnitř - tedy na chuť? Jistě to znáš, když se dostatečně nepropeče štrůdl. Pak nejde o "vláčnost", ale že těsto v záhybech zůstane patlavé, nevykynuté. A toho jsem se při takhle těžkých náplních bála, zatímco linecké těsto se propeklo. A není to sladké těsto, vždyť je v něm jen lžíce cukru. Mastné ano, ale to mezi náplněmi vůbec nevadí a vršek právě udělá křehoučký a trvanlivý (proto se z něj dělá vánoční curkoví, že). Ale opakuji, moje volba s pro nás uspokojovým výsledkem.
Tady zmíněný odkaz. A všiměte si, jak často "kluci" používají vanilkový cukr !
Z. Tora
Teda
jestli se někdy dočkám důchodu, tak si snad ten recept najdu a zkusím to:). Vypadá to dobře, ale strašně moc pracně :). Jako kdyby mi ho někdo upekl, tak ochutnám moc ráda ale.
T. Zana
Re: Teda
No, jestli ona se nehlásí Beda? Taky bych přišla :DDDD
odpovím hromadně
jelikož po snídani musíme neplánovaně odjet něco zařídit.
Děkuji za komentáře a vidím, že nejsem zdaleka jediná, kdo Štědrák neznal. Když jsem recept četla v kuchařce, napadlo mne, že název vznikl od náplní, je jich v dortu opravdu "štědře". Až na netu jsem se dočetla, že je to dort na vánoční tabuli - tedy na Štědrý den. Jenže ho tu nikdo také neznáte a vlastně jste mi tím potvrdily moje původní podezření, jak dalece je dort opravdu prastarý tradiční recept? Ne, že by tenhle dort někde (třeba na Slovensku) už dávno neznali, ale, že by patřil k vánoční tradici mi přijde dost přehnané tvrzení. Jenny, pokud něco podrobnějšího o jeho původu najdeš, prosím napiš to sem.
Ano, opravdu tohle není hrcfrc dort. Já tu mám na pečení dost času a byla jsem na výsledek natolik zvědavá, že mě jeho pracnější výroba neodradila. Porce jsou opravdu syté a jak se náplně svojí vahou "ztlačí" jsou takové navlhlé a těžké. ALE chuťově je to opravdu dobré. V receptu jsem sice odrazovala od pekáče(a radím kulatou formu), ale jak jsem nad dalším jeho pečením přemýšlela, možná ten příští do pekáče přeci jen udělám. Jen budu muset linecké těsto pokládat v pruzích, aby se netrhalo. Pak se totiž dort bude moci krájet na čtverečky (nebo řezy) a hlavně starší zbytky se tak budou ve formě čtverečku lépe jíst třeba k snídani. A ano Liko, dort se rozhodně při přenášení nesesype:)
Hrníčkovou buchtu dělám podle maminčina receptu a tam se přídává olej. Stejně tak, když dělám waffle. Tam má sice být čtvrt hrnečku rozpuštěného másla, ale já jsem na to líná, tak přdám olej - a je to také dobré.
Jdeme snídat a pak z domu, ale až se vrátíme (nevím kdy), kouknu sem znovu. Přeji hezký zbytek dne.
D. Ruščáková
Maričko, taky jsem netušila, že takový dort existuje
ale zní to moc dobře! Jen, jako ostatní:)) je na nás za běžných okolností moc velký a bohatý - tedy štědrý:))) Ale možná ho vyzkouším už tohle léto na očekávané oslavě. Podle mě má ještě jednu výhodu před klasickým dortem - v létě se jen tak snadno nerozteče:))
Tak díky za skvěle prezentovaný recept!
Vyhledávání
TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA
Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.
ondrejneff@gmail.comRubriku Zvířetník vede Lika.
zviretnik.lika@gmail.comHYENA
Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.
https://www.hyena.cz