Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Z. Iva 8.1.2021 9:29Pokud to sádlo krájíš na malé kostičky, tak dostaneš jen takovou sečku a hrozí, že se ti sádlo přepálí. Krájím na větší, cca 2 cm, lehce podleju vodou, lehce osolím, případně okmínuju a zpočátku vlastně dusím. Ke konci slévám sádlo (když už jen šumí), škvarky dodělávám v malém množství sádla, sleju přes kovový cedník a lžící nebo naběračkou ještě stlačím, aby z nich ještě odteklo přebytečné sádlo (opatrně, aby se nerozbily). Babča do těch škvarků ke konci nalila mléko, aby byly červené. Asi to funguje, ale umýt pak ten hrnec... |
J. Fialová 8.1.2021 9:53Naše bábinka dělávala škvarky na plechu v troubě. Teplotu Ti neřeknu - bylo to ve šporáku na dřevo. |
L. Jakovljevičová 8.1.2021 10:39Taky škvařím sádlo v troubě, nakrájené na kostky vrazím v kastrolu do trouby asi na 120 stupňů a ono se škvaří samo Trvá to trochu dýl než na sporáku, ale nemusím u toho stát a hlídat. |
T. Zana 8.1.2021 11:35Hmmm, v troubě... a bez práce . Neprská to? Myslím na čistění trouby . Taky do škvarků přidávám mléko, jsem tak naučená z domova. Ale to pivo mi přijde, že by stálo za zkoušku - bude s ním lehčí práce a tak vůbec se mi ta myšlenka líbí . |
L. Jakovljevičová 8.1.2021 12:16Zano, neprská to protože je to docela nízká teplota. A vyškvařené sádlo postupně odebírám, až nakonec zůstanou škvarky. Ty pak při vyšší teplotě za neustálého hlídání dodělám do červena a trochu osolím. |
T. Zana 8.1.2021 12:24Díky, zkusím . |
Z. Jenny 8.1.2021 17:02Tož to musím zkusit! |
Š. Matyášová 8.1.2021 10:31malý na chleba nebo na posypku do jídla...a velký jako jednohubky na chuť.... |
Z. Lika 8.1.2021 8:29Hnedle mě napadlo - z toho by bylo vynikající lodní jídlo! Tak teď ještě tu loď... Cizrnu mám moc ráda, kupuji vždycky celý pytel a v zásobě i pár plechovek pro náhlou potřebu... která se s tímto receptem ukazuje v celé kráse. Dotaz: co jsou čerstvé škvarky? Naznačuje to, že jsou někde ještě nějak jinak upravené, co se tím myslí? V první chvíli mě napadlo totiž koupit plát vysokého sádla a zaškvařit si :D ("Naše" řeznictví je geniální, má jak to sádlo, tak škvarky, tak cizrnu) Moc dobrý recept, Ygo, a opravdu krásně napsaný, díky. |
Z. Yga 8.1.2021 9:20Čerstvé škvarky jsou právě ty škvarky, co jsou zrovna vyškvařené . A nemusíš je škvařit sama, v řeznictví se škvarky prodávají většinou čerstvé - teda aspoň u nás. Nekupuju ty v obchodech, co jsou už balené v krabičkách... Ale abych řekla pravdu, mamka vařila šumajstr celoročně, tudíž i ze škvarků, co byly zality v sádle - a bylo to dobré. |
Z. Matylda 8.1.2021 7:49Hm, tak to by asi neprošlo. To ty fazole- drahý můj z nich má natolik povznášející pocit, že se jim vyhýbá. Luštěniny mi projdou jen v zeleném stavu :) |
Z. Yga 8.1.2021 8:18No jo, tak máš-li škvarky a brambory, bude lepší, když uvaříš plněné bramborové knedlíky se zelím... je to taky moc dobré jídlo, jenže o poznání pracnější! Za to tam není ani zrnko luštěniny |
A. Lex 8.1.2021 9:14Hm, mě povznáší i to zelí.... |
Z. Yga 8.1.2021 9:16Tak si dáš s rajskou! Vy jste mi dneska všichni nějací povznesení |
Z. Lika 8.1.2021 8:24Přihodit do toho pytlík mražených zelených fazolek, to by vůbec nebylo marné, naopak vynikající. Jinak dobře stravitelná je červená loupaná čočka, ale ta se rychle rozvaří (vynikající místo jíšky). |
E. Šusová 8.1.2021 8:50souhlas - zelený fazolky tam taky vidím, to je dobrá alternativa, dík!! Já miluju jako přílohu ke stejku zelený fazolky na česneku se slaninou, takže tady to bude taky skvělá kombinace. |
J. Fialová 8.1.2021 6:46Kurňa, to vypadá velmi jedle! A v Tvém podání kór Co troška kysaného zelí - nešikla by se do toho taky? Ach, co počnu, fazolí a škvarků doma nemaje. Zkusit místo nich mrkev a uzené, které doma maje? Ale ne, fazole a škvarky už si hoví v košíku v "Rohlíku" |
Z. Yga 8.1.2021 7:37S tím kysaným zelím - to by už byla spíš lepenica , ale klidně si ho můžeš dát jako přílohu místo oharků. A považ - když uděláš tu klasickou verzi, skoro žádné vaření! Brambory sliješ, zamícháš fazole a škvarky a hotovo! Ech - mrkev a uzené, tak to by byla už jiná písnička. |
E. Šusová 8.1.2021 8:51Až bude slejvat tu vodu z brambor, udělá si z ní rovnou česnečku a má dvouchodový menu |
Z. Yga 8.1.2021 9:10Taky jsem slyšela, že se vodou z brambor dá leštit stříbro - tak když jí zbude polívky, tak Jarka vyleští ještě příbory tak, že jí budou házet prasátka... |
Z. Lika 8.1.2021 9:15A z prasátek vyškvaří škvarky - pak že perpetuum mobile neexistuje! |
Z. Xerxová 8.1.2021 6:39hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům To vůbec nevypadá špatně až na ty... Prostě s luštěninama jsem na tom podobně, jako autorka s rýží Ale lepším se - v polívkách už sním nejen hrách či čočku, ale i malé fazole. Velké mi stále nejdou... S cizrnou by to asi bylo snazší... |
Z. Yga 8.1.2021 7:33Navíc s cizrnou je to i chutnější. Ale na druhou stranu - bude lepší, když si ze škvarků uděláš pomazánku a namažeš na dobrý chleba. Je to stejně dobré a nemáš v tom fazole |
Š. Matyášová 8.1.2021 10:34nebo upeče škvarkový pagáčky.... |
Z. Lika 8.1.2021 11:05Škvarkové houstičky... |