28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Po Vánocích půst?

Aneb mamčin šumajstr

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Blaza 8.1.2021 15:23

;-D;-D;-D

Z. Yga 8.1.2021 16:29

8-o;-D;-D

A. Lex 8.1.2021 9:28

YGo, rajská je už uvařená, neb odcházím s kamarádkou do lesa. Vrátím se tak akorát v poledne, tak aby MLP nemusel být dlouho hladový. Hladový mužský je potom nepříjemný. No a já vlastně také ;-).

Z. Yga 8.1.2021 9:44

Jé - do lesa! Tak si to tam hezky užijte, určitě je u vás ještě stále sníh.

Z. Jenny 8.1.2021 9:25

Ygo! Díky, dobrý nápad i s receptem! Škvarky si děláme doma, škvaříme občas, jinak kupuju u Makovce,má nejlepší vůkol. Vždycky si je ještě trošku přeškvařím a konzumuji teplé. Pravdaže jsou fazolky i bramboty povznášející ale dám předem dva febicholy a je to,žlučník drží hústa a ostatní se vyvětrá.;-D;-D Bezva dokumentace, ten dírkáč mám taky a používám na silonové sáčky,které vytahuju těmi otvory, pár talířů po předcích by se taky našlo. Zigmund asistuje jako náš Damouš alias Kukulín, alias Furt u mně. V R^R^R^

Z. Yga 8.1.2021 9:44

Jo jo, febichol! Na ten mamka nedala dopustit. Jinak Zikmund má asistenci zakázanou - v minulých domovech na linku nelezl, ale tady asi usoudil, že to už není součást kuchyně, nebo co ;-D.

Sáčky mám v plechové krabici od čaje - bylo mi líto ji vyhodit, čaj do ní nedávám, tak teď funguje coby sáčkovník.

A. Lex 8.1.2021 9:08

Málem mně vypadly oči! YGA a recept! Ale bezva recept, jen se sliny sbíhají, ale žlučník je ve střehu. YGO, díky za pěkný článek i s tím krásným krajovým názvoslovím. Ti co uďobávají decentně salátové lístky jako hlavní chod, ti mají dnes vstup zakázán.

Z. Yga 8.1.2021 9:13

No počkej Alex! Chceš říct, že nevěříš, že bych uměla vařit?! ;-D;-D;-D

Jinak pro žlučníkáře tato dieta nebude to pravé - ti si z receptu vezmou možná ty vařený erteple. V

A. Lex 8.1.2021 9:21

Ó, to sis špatně vyložila! Vím, že jsi dobrá kuchařka. Jen nepublikuješ. Bohužel ten recept nemohu zatím použít, neb se s krátkými přestávkami od předvánoc živím brkaší a spol. Zapíjím žlučníkovými bylinkami.

Z. Yga 8.1.2021 9:25

Recepty publikuju jednou za rok - takže za letošek už mám splněno! A držím palce, ať se ti žlučník uklidní co nejdříve! Pilně pij žlučníkový čaj, ať jsi brzo fit. VV

E. Šusová 8.1.2021 9:46

Ale neee, chudero malá! Tak ať byliny brzo zaberou.

Š. Matyášová 8.1.2021 10:28

já ti to věřím, proto jsem chtěla, abys to sepsala, když už o tom píšeš pod mým kontrabášem ;-)

Š. Matyášová 8.1.2021 10:26

dalo to práce... ;-D;-D;-D

Z. Yga 8.1.2021 11:43

Přiznávám - nafoceno bylo hnedle, jak jsi mne ponoukla, ale dopsat k tomu něco smysluplného, to dalo štrapáci ;-)

E. Šusová 8.1.2021 8:46

Aaach.Ygo!! Cintaj mi tu slinty jak pentle! Bože to vypadá výborně! Rychle a jednoduše, to je přesně recept, jaký já miluju!!! Dneska už ne, ale příští týden mažu do masny, tam mívají výborný škvarky a jdu do toho. V pátek, až přijedem do domečku, to bude výborný jídlo, který mám za chvílu vařený. Díkec, díkec veledíkec. Děsně se na todle těším, protože to je přesně jídlo, jaký máme rádi. Ta cibulka v tom je určitě výborná a souhlasím s tím, že to posunula o špuršli vejš. (Mimochodem některý ty slovíčka prastarý v textu - jsou skvělý, asi si ukradnu :-) )

Já včéra po venčení vlítla do kůchně a vyrobila domácí játrovou paštičku - ňááám, povedla se výborně. S kuličkama pepře, zalitá máslem i vypadá luxusně. A pak ještě upíkla ohařiskám játroví, ať to mám všechno tématicky sjednocený.

Z. Yga 8.1.2021 9:08

Jéé - domácí paštika! Tu jsem nejedla už tůze dlouho, co mamka není. Ta dělávala epesní - bohužel i toto bylo jídlo, které dělala po paměti a ač jsem zdědila její krabici s recepty, tak na paštiku tam není. Takže kdybys byla té kozí dobroty a recepisek dodala - sem do komentářů nebo dokonce udělala Mlsotník paštikový! V

Z. Lika 8.1.2021 9:12

Mlsotník! Hlasuju pro Mlsotník! ;-D

E. Šusová 8.1.2021 9:44

Tak prosím, můžeš publikovat :-) . Máš to tam :-)

Z. Lika 8.1.2021 10:02

Výborně, děkuju a příští pátek si můžeme všichni zamlsat.

M. Skálová 8.1.2021 23:20

V

Š. Matyášová 8.1.2021 10:29

taky jsem pro!!!!

Z. Jenny 8.1.2021 9:14

Jo, frkni sem ten recepis na paštiku, sííím! :-)

A. Zemanová 8.1.2021 8:40

Ale to vypadá velice jedle! Krásné velké a dobré škvarky se tu dají koupit, jídlo určitě vyzkouším. Dnes teda dělám květák, už si hoví na balkónu pár dnů a mají přijít mrazivé noci.

Tři poznámky k vybavení. V podobné, světlejším a buclatějším hrnci s dírami mám u sporáku všelijaké ty obracečky a další silikonové potřebnosti, neb nádobí od Tefalu jiné nesnese. Pokaždé mi dělá radost, poctivá ruční práce od kamaráda. Talíř po stařence je víc než krásný, je kouzelný, pohádkový. A teď si sypu popel na hlavu, že jsem dlouhozobé :) vidličky, které jsem tu našla ve sklepě, dala pryč. Nikdy jsem je neměla ráda, vadilo mi strkat si něco takového do pusy. Ale je fakt, že napichovat se jimi dalo dobře a na promíchávání musí být šikovné. To je ale úděl všech kuchařských samouků. Ten fortel, vychytávky a triky se z žádné kuchařky nenaučíš. Autory dříve vůbec nenapadlo o nich psát, nebo si je nechávali pro sebe schválně. Teď jsou pomůckou videa s vařením, ale zas je točí kdekdo a oddělit zrno od plev není tak snadné.

Ještě se vrátím k těm škvarkům. Ve snaze získat co nejvíc sádla je krájím na drobno. Ale možná je to chyba. A tak se táži, jak děláte škvarky vy? Prosím o všechny vychytávky a rodinná tajemství - slibuju, že je nikomu nevykecám. :)

Přeju všem dobrý den. V

E. Šusová 8.1.2021 8:49

Vave ten je ten talíř, že jo? Taky se mi líbí moc. A taky nemám ráda ty dlouhozubý vidličky :-)

Z. Yga 8.1.2021 9:15

Ten talířek je jediný, co se zachoval... A pak mám ještě jeden dezertní s červenými ťupkami 8-o

E. Šusová 8.1.2021 9:45

Vopatrovat jako voko v hlavě. Je fakt krásnej. Oni už se teda najdou šikovní lidijové, který se vrací k tradicím a dělají podobný poctivý věci. což je moc fajn.

Z. Yga 8.1.2021 8:57

Zrovna minulý týden jsem škvařila - Terka přivezla sádlo z domácího prasátka již nakrájené a byly opravdu docela drobné (z domova si pamatuju, že jsme neškvařili škvarky, ale přímo škvary!). Na přání Terčina přítele jsem je podlíla pivem... Ještě je mám schované a dneska možná dojde právě na šumajstr. Jinak sádlo je neskutečně voňavé.

A ještě k těm dlouhozubým vidličkám - mezi náma, na nic jiného. než na promíchání šumajstru nebo bramborového salátu se nehodí. A už vůbec ne k nabírání rajské omáčky ;-D. Ty děrované hrnce mám dva - v jednom mám "železné" nástroje a v druhém "dřevěné" a "silikonové".

A. Zemanová 8.1.2021 9:17

Já mám tři, heč! V jednom mám "příruční" česnek, tedy malé množství po ruce v šupleti, do druhého, též v šupleti, strkám tu šalotku, tu cibulové slupky na barvící hexperimenty s odstřižky.

Páni, podlít sádlo pivem, tomu říkám nápad! Vyzkouším, až si budu dělat sádlo. .... Hm, tam mě napadá, zda letos bude obecní zabíjačka. Před třemi lety (ó ano, v podstatě s naším příchodem) se tu založila či spíš oživila tradice. Tam jsem si vždycky nakoupila štangle sádla a škvarečky a vůbec všecko! :)

Z. Yga 8.1.2021 9:23

AD "Já mám tři!" Já věděla, že mne zase trumfneš ;-D. Cibuli mám v obrovském "šálku" s malovanými olivami, co byl původně myšlen jako květináč (vlezou se mi tam cca tři kila cibule).

A. Zemanová 8.1.2021 12:58

Tak to zas nemám já! Takže je to 1:1. :)

Mám je asi tak půllitrový šálek s anjelíky a sedí v šupleti vedle těch cibuláků. Dávám do něj třeba jiný druh česneku nebo barevnou cibuli, kterou kupuju po trochách. Ale nic tak velkolepého na tři kila cibule prostě nemám. :)