28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Po Vánocích půst?

Aneb mamčin šumajstr

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Iva 8.1.2021 9:29

Pokud to sádlo krájíš na malé kostičky, tak dostaneš jen takovou sečku a hrozí, že se ti sádlo přepálí. Krájím na větší, cca 2 cm, lehce podleju vodou, lehce osolím, případně okmínuju a zpočátku vlastně dusím. Ke konci slévám sádlo (když už jen šumí), škvarky dodělávám v malém množství sádla, sleju přes kovový cedník a lžící nebo naběračkou ještě stlačím, aby z nich ještě odteklo přebytečné sádlo (opatrně, aby se nerozbily). Babča do těch škvarků ke konci nalila mléko, aby byly červené. Asi to funguje, ale umýt pak ten hrnec...

J. Fialová 8.1.2021 9:53

Naše bábinka dělávala škvarky na plechu v troubě. Teplotu Ti neřeknu - bylo to ve šporáku na dřevo.

L. Jakovljevičová 8.1.2021 10:39

Taky škvařím sádlo v troubě, nakrájené na kostky vrazím v kastrolu do trouby asi na 120 stupňů a ono se škvaří samo;-D Trvá to trochu dýl než na sporáku, ale nemusím u toho stát a hlídat.

T. Zana 8.1.2021 11:35

Hmmm, v troubě... a bez práce ;-). Neprská to? Myslím na čistění trouby :-P.

Taky do škvarků přidávám mléko, jsem tak naučená z domova. Ale to pivo mi přijde, že by stálo za zkoušku - bude s ním lehčí práce a tak vůbec se mi ta myšlenka líbí ;-D.

L. Jakovljevičová 8.1.2021 12:16

Zano, neprská to;-D protože je to docela nízká teplota. A vyškvařené sádlo postupně odebírám, až nakonec zůstanou škvarky. Ty pak při vyšší teplotě za neustálého hlídání dodělám do červena a trochu osolím.

T. Zana 8.1.2021 12:24

Díky, zkusím :-).

Z. Jenny 8.1.2021 17:02

Tož to musím zkusit! R^

Š. Matyášová 8.1.2021 10:31

malý na chleba nebo na posypku do jídla...a velký jako jednohubky na chuť....

Z. Lika 8.1.2021 8:29

Hnedle mě napadlo - z toho by bylo vynikající lodní jídlo! Tak teď ještě tu loď... Cizrnu mám moc ráda, kupuji vždycky celý pytel a v zásobě i pár plechovek pro náhlou potřebu... která se s tímto receptem ukazuje v celé kráse.

Dotaz: co jsou čerstvé škvarky? Naznačuje to, že jsou někde ještě nějak jinak upravené, co se tím myslí? V první chvíli mě napadlo totiž koupit plát vysokého sádla a zaškvařit si :D ("Naše" řeznictví je geniální, má jak to sádlo, tak škvarky, tak cizrnu)

Moc dobrý recept, Ygo, a opravdu krásně napsaný, díky.

Z. Yga 8.1.2021 9:20

Čerstvé škvarky jsou právě ty škvarky, co jsou zrovna vyškvařené ;-). A nemusíš je škvařit sama, v řeznictví se škvarky prodávají většinou čerstvé - teda aspoň u nás. Nekupuju ty v obchodech, co jsou už balené v krabičkách... :-/

Ale abych řekla pravdu, mamka vařila šumajstr celoročně, tudíž i ze škvarků, co byly zality v sádle - a bylo to dobré.

Z. Matylda 8.1.2021 7:49

Hm, tak to by asi neprošlo. To ty fazole- drahý můj z nich má natolik povznášející pocit, že se jim vyhýbá. Luštěniny mi projdou jen v zeleném stavu :)

Z. Yga 8.1.2021 8:18

No jo, tak máš-li škvarky a brambory, bude lepší, když uvaříš plněné bramborové knedlíky se zelím... je to taky moc dobré jídlo, jenže o poznání pracnější! Za to tam není ani zrnko luštěniny ;-D

A. Lex 8.1.2021 9:14

;-( Hm, mě povznáší i to zelí....

Z. Yga 8.1.2021 9:16

Tak si dáš s rajskou! Vy jste mi dneska všichni nějací povznesení ;-D

Z. Lika 8.1.2021 8:24

Přihodit do toho pytlík mražených zelených fazolek, to by vůbec nebylo marné, naopak vynikající. Jinak dobře stravitelná je červená loupaná čočka, ale ta se rychle rozvaří (vynikající místo jíšky).

E. Šusová 8.1.2021 8:50

souhlas - zelený fazolky tam taky vidím, to je dobrá alternativa, dík!! Já miluju jako přílohu ke stejku zelený fazolky na česneku se slaninou, takže tady to bude taky skvělá kombinace.R^

J. Fialová 8.1.2021 6:46

Kurňa, to vypadá velmi jedle! A v Tvém podání kór ;-D Co troška kysaného zelí - nešikla by se do toho taky?

Ach, co počnu, fazolí a škvarků doma nemaje. Zkusit místo nich mrkev a uzené, které doma maje? Ale ne, fazole a škvarky už si hoví v košíku v "Rohlíku" :-P

Z. Yga 8.1.2021 7:37

S tím kysaným zelím - to by už byla spíš lepenica ;-), ale klidně si ho můžeš dát jako přílohu místo oharků. A považ - když uděláš tu klasickou verzi, skoro žádné vaření! Brambory sliješ, zamícháš fazole a škvarky a hotovo!

Ech - mrkev a uzené, tak to by byla už jiná písnička. ;-D

E. Šusová 8.1.2021 8:51

Až bude slejvat tu vodu z brambor, udělá si z ní rovnou česnečku a má dvouchodový menu ;-D

Z. Yga 8.1.2021 9:10

Taky jsem slyšela, že se vodou z brambor dá leštit stříbro - tak když jí zbude polívky, tak Jarka vyleští ještě příbory tak, že jí budou házet prasátka... ;-D

Z. Lika 8.1.2021 9:15

A z prasátek vyškvaří škvarky - pak že perpetuum mobile neexistuje!

Z. Xerxová 8.1.2021 6:39

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

To vůbec nevypadá špatně až na ty... Prostě s luštěninama jsem na tom podobně, jako autorka s rýží ;-D Ale lepším se - v polívkách už sním nejen hrách či čočku, ale i malé fazole. Velké mi stále nejdou... S cizrnou by to asi bylo snazší...

Z. Yga 8.1.2021 7:33

Navíc s cizrnou je to i chutnější. Ale na druhou stranu - bude lepší, když si ze škvarků uděláš pomazánku a namažeš na dobrý chleba. Je to stejně dobré a nemáš v tom fazole ;-)

Š. Matyášová 8.1.2021 10:34

nebo upeče škvarkový pagáčky....

Z. Lika 8.1.2021 11:05

Škvarkové houstičky...