13.5.2024 | Svátek má Servác


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Polévka s crcáním

Aneb pořádný boršč přijde k chuti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Rpuťová 6.1.2017 10:38

Jj, taková švagrová

od Xerxové by bodla, abych "zbodla". :)))

Š. Matyášová 6.1.2017 10:37

Re: Aniž bych chtěla babicovat

to já jen tak provokuju....nikdo jinej se většinou neptá,protož ekuchařky se s tím prostě už setkaly..i když se tomu neříkalo GHÍ, ale jen obyčejně - přepuštěný máslo :-D

Š. Matyášová 6.1.2017 10:35

Re: Tak já Ti ještě Liko přidám nějaké to crcrání, aby

je spousta druhů borščů,masovejch,zeleninovejch i rybích.....

E. Šusová 6.1.2017 10:26

Re: polívkové téma

Jo! Špagety chutnají vůbec jinak, než ostatní těstoviny. Ty mám ze všech nejradši, mají opravdu jinou chuť než to ostatní. Možná to, když nad tím tak přemýšlím... není ani tak o šířce, ale délce?? Páč špagáty jsou dlouhé, ale třeba mnohem tenčí, než ostatní těstoviny jako vrtule, mušlličky, motýlci... ale chutnají jinak, nejlíp prostě. Hm. Mám v tom robotu ešče jednu věcičku - udělátko na hranolky... ešivá tudy by se k tomu člověk nepřiblížil??

E. Šusová 6.1.2017 10:16

Re: Ešče nečtu, ale!

Heh, jojo, už mám své zkušenosti, takže nai u psů mě to nepřekvapí. Jednou jsem dělala moc dobrý salát z nastrouhané řepy, oříšků a kysanky - podle maminky Boba Klepla. bylo to mooc dobrý.

E. Šusová 6.1.2017 10:15

Re: Tak já Ti ještě Liko přidám nějaké to crcrání, aby

No jo!! Trojctihodný!!! :-D. Já mám za to, že v té úplně původní verzi je snad i maso skopové?? nevím s určitostí, jen si to tak nějak mlhavě pamatuju, že máma zmiňovala, ale protože tohle maso je chuťově hodně výrazný a u nás doma neoblíbený, tak proto asi na něj nikdy nedošlo. Ono je pravda, že těch borščů je fůra - podle místa a dostupnosti surovin.

Ten vývar vařený se spoustou zeleniny doporučuju, je to fakt moc dobrý. Mám veliký hrnec, tam to všechno naházím, osolímk opepřím, přídám bylinky, fláknu na plotnu a jdu na zahradu. A vař se hezky pomalu. Jako základ třeba jen kuřecí kostry, nebo kostry s kouskem vepř. žebra, nebo hovězí kosti..

Z. Lika 6.1.2017 10:08

Re: Milá Liko,

To je jasné, že každý má jiné chutě. A co mléčnou s kapáním, tu si dáš? :DD

Z. Yga 6.1.2017 9:59

Milá Liko,

Tady mi nedá, abych nepoužila repliku maminky z Pelíšku:

"To muselo dát práce a přitom je to taková blbost!" ... ne, ne - na boršč mne neutáhneš a přitom jsem polívková! Ale boršč (spolu s drškovou a "kyselými" polívkami) je pro mne téměř nepoživatelný (to téměř je tam proto, kdybych na něj narazila umíraje hlady). No ale proti gustu žádný dišputát ...

Tož sláva, já se s polívkou crcat nemusím ... ale vám ostatním přeju dobrou chuť.

Z. Lika 6.1.2017 9:59

Re: polívkové téma

Dělá to opravdu ta velikost, v hranolku se udrží víc chuť. Když něco nastrouháš i na velkých okách, tak výsledek se hodí spíš pro zahuštění - při vaření to rychle odevzdá chuť a ztratí chrumkavost.

Na tvaru záleží :-) Všimni si, že i špagety ti chutnají jinak než nudle.

Z. Lika 6.1.2017 9:56

Re: Ešče nečtu, ale!

No jo, to jsem nedomyslela s tou řepou, to je barvidlo jako hrom. Což mi připomíná - druhý den na toaletě se nelekněte, když jste se přecpali boršče nebo řepového salátu :-)

Z. Lika 6.1.2017 9:51

Re: Tak já Ti ještě Liko přidám nějaké to crcrání, aby

Tak to jste mívali boršč trojctihodný, přímo sváteční, panečku. Když jsem na netu hledala doprovodnou fotku, zírala jsem, kolik druhů boršče existuje. A jedna lepší než druhá :-) Ale je fakt, že ze tří druhů masa snad neměl nikdo.

Zeleninové polévky miluju, díky za tip na další verzi.

E. Šusová 6.1.2017 9:51

Re: polívkové téma

Fakt? Fakt je takový rozdíl mezi tím, že to nastrouhám a nebo nakrájím?? To mě nikdá nenapadlo. Čím to je? to velikostí akorát? Mám robota, který má poměrně velký ty otvory na stouhání, větší než jsou na normoš struhadle.... tak ešivá by tohle nestačilo??? :-D. No ne, nestačilo, boršč se prostě nesmí šidit, to je fakt. :-)

E. Šusová 6.1.2017 9:48

Re: Ešče nečtu, ale!

Mňam, dostala jsem při tom čtení právě na boršč chuť - enemže jak říkáš, prostor moc není. Když má být boršč fakt dobrý, ošidit se nic nemůže. jinak vznikne sice dobrá polívka, ale do boršče to má daleko. No červená řepa je v kurzu. U všech našich štěkavců byla. Ať už vařená ( z toho mého výše jmenovaného vývaru) a nebo syrová- taky ji chroupu. Syrovou teda strouhám, nechci mít začerveníno po bytě.Když je to jako součást krmení, tak zeleninu nastouhám, nakrájím. Když je to jen tak od linky, dostanou špalíček mrkve (jako včera), ten si jdou rozhňoucat někam do prostoru a pak vysbírat. Nebo list zelí, kapusty a to si taky někde chroupou. Jen tu řepu teda nedávám v kuse, páč by obarvili podlahu.

E. Šusová 6.1.2017 9:44

Tak já Ti ještě Liko přidám nějaké to crcrání, aby

to bylo komplet jo? :-D Co si pamatuju, tak máma dělala borš z více druhů masa. Takže to bylo ještě o nějaký ten hrnec navíc. Vždy to bylo třídruhové - hovězí, vepřík a kuře. A místo protlaku používala rovnou rajčata. Bože to byla dobrota!!!! Myslím, že boršč je nejlepší zimní polívka. Je vydatný, vynikající, zahřeje a zasytí. .......... a vyčerpá toho co ho vyrábí a následně pak odklízí a vyklízí zcela zabordelenou kůchňu :-D. Já ho tak dobrý neumím - páč na to crcání moc času není.

Každopádně mám jednu radu pro milovníky polívek. Když dám dělat vývar tak do něj občas krom klasické kořenovky plesknu právě třeba čtvrtku hlávkového zelí v celku, celou menší řepu, pár oloupaných brambor. Moc dobrý, moc, brambory se kupodivu vůbec nerozvaří. Pak přecedím, nakrájím - není nutno dávat žádnou zavářku, protože tu dělají právě ty brambory... kdo chce může si tam vkydnout lžíci kysanky. jest to taky taková vydatná políftka.

Z. Lika 6.1.2017 9:38

Re: Aniž bych chtěla babicovat

Na zahuštění polévek se výborně hodí červená čočka, rychle se rozvaří. Ale do boršče ne-e-

Z. Lika 6.1.2017 9:37

Re: Nemám

Bylo by dobré, kdybys měla možnost se za ně nějak automaticky zaháknout, ať tě teda vyvlečou.

Z. Lika 6.1.2017 9:34

Re: Aniž bych chtěla babicovat

Sharko, tebe Beda nemít :DDD Ale určitě to bude zajímat i jiné, co je ghí. Mně se velice osvědčilo, protože máslo používám málo a ghí vydrží spoustu měsíců. A na dovolené ve vedru nemuselo být v chladu, vydrželo v těch třicítkách měsíc, ani nemrklo.

Z. Dalmi 6.1.2017 9:23

Re: Nemám

Troubila jsem a gestikulovala, protože nejdřív nerozuměl:-)

Z. Lika 6.1.2017 9:19

Re: Nemám

Troubit :-) Pardon, se mi to radí. Asi zbývá jen nadávat, aby se ulevilo.

Š. Matyášová 6.1.2017 9:18

Re: Aniž bych chtěla babicovat

pro Bedu: ghí je přepuštěné máslo,které se nepřipaluje.....

Z. Dalmi 6.1.2017 9:09

Re: Aniž bych chtěla babicovat

Já jíšku už taky skoro nepoužívám. Dávám tu bramboru. Nebo část zeleniny rozmixuji a tím to zahustím. Jenkote, já mám na ten boršč chuť!!!

Z. Dalmi 6.1.2017 9:07

Re: Nemám

Dostala. Jen mě hrozně vaděj řidiči s pohonem na čtyři kola. Jedou strašně pomalu do kopce, hezky lážo plážo (může se to říkat, když je led a sníh a žádné plážo?) Oni mohou klidně i zastavit a zase se rozjedou. To já ale nemůžu, musím mít určitou rychlost. Je blbý je předjíždět, ale co mám dělat?

Z. Lika 6.1.2017 8:48

Re: Ešče nečtu, ale!

Tak to jsi borščová přímo geneticky :-) Přeji hezké aspoň počtení, protože je mi jasné, že na nějaké velké crcání v kuchyni u vás není prostor. Hm, jestlipak psékům chutná červená řepa, třeba i syrová?

Z. Lika 6.1.2017 8:46

Aniž bych chtěla babicovat

Drobně jsem svůj boršč upravila - především jsem dala mnohem méně másla, zeleninu jsem dusila vždy tak se lžící másla (resp. ghí) a jinak přidala vývar - zeleninový. O tom pan Vrabec píše, že místo masového vývaru lze použít zeleninový. A nakonec jsem nedávala vůbec žádnou jíšku, ani strouhanou bramboru. Výsledek byl odlehčenější a opravdu moc dobrý. Totiž boršč u nás jím jenom já, tak abych ten hrnec stačila spořádat :-)

E. Šusová 6.1.2017 8:39

Ešče nečtu, ale!

Těším se, páč borš miluju! máma dělávala vynikající, opravdu ruský, neb otec se svými ruskými buržoazními předky.... tak aby mu udělala radost.... a dělala tak radost všem okolo, protože byl vynikající. Je mi jasný, že dneska budu u čtení slintat :-). Každopádně mě vůbec nenapadlo, že poléftka s crcáním bude ukrývat borš :-). Čekala jsem, nějakou spešl zavářku či tak, leč.... myslím, že název jest velmi výstižný, protože s borščem je fakt crcání, aby byl dobrý, to se člověk nacrcá!!! :-D

Z. Lika 6.1.2017 8:32

Re: hezký den

To je velká výhoda, mít někoho v rodině, kdo umí pořádně boršč. To je něco jako mít v rodině dobrého doktora :-)

Z. Lika 6.1.2017 8:32

Re: polívkové téma

S tím rozdílem v chuti jde o to, jestli se dotyčný k takto upravenému jídlu dostane. To jsou pak ty případy, kdy mu někde něco velice chutná a doma to pak marně zkouší napodobit - vždyť přísady má správně!

Boršč mám v plánu jíst i dnes - začala jsem včera a dnes ho určitě dorazím. Mám ho jen ze zeleniny, takže se tak nezaplácnu. A velice se mi povedl, musím se pochválit.

Z. Lika 6.1.2017 7:57

Re: Nemám

Dalmi, včera jsem si ho udělala čistě zeleninový - ze zvířátek v něm bylo jen kousek másla na to podušení. A je naprosto vy-ni-ka-jí-cí. Výtečná chuť, a jelikož jsem ho ani nezahušťovala, cpu se jím bez výčitek od rána do večera a hlasitě si mlaskám.

Ráda tě vidím - dostala ses včera vůbec domů?

Z. Xerxová 6.1.2017 7:22

Re: hezký den

u nás totiž není jasno... dokonce něco lehkého poletuje vzduchem.

řeším si tu průběh funkce... právě kvadratické... Chicht - výhoda připojení úplně všude...

Š. Matyášová 6.1.2017 7:08

Re: Nemám

mám kámošku,co žila 5 let v Moskvě, kdykoli vaří boršč,tak v 10 litrovém hrnci a myslíte ,že ho mají na víc jak dva dny? Ani omylem....