14.5.2024 | Svátek má Bonifác


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Polévka s crcáním

Aneb pořádný boršč přijde k chuti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Blaza 6.1.2017 13:20

Re: Dnes bude u nás česnekačka

Jé, já myslela, že to víte? Operovali mi meniskus, od včerejška jsem doma z ne-moc-nice :))

Z. Lika 6.1.2017 13:18

Re: Aniž bych chtěla babicovat

No, co na to říct... určitě máš pravdu v tom, že sem chodí mnohem víc lidí, než se může zdát. Možná už trpím provozní slepotou, když vím, že se Beda se Sharkou (navzájem) popichují.

E. Šusová 6.1.2017 13:12

Re: polívkové téma

Jo to bude ono! porušení vláken, šťáva - to je fakt!

T. Zana 6.1.2017 13:07

Boršč

Považuju za jeden z (mála) přínosů země, kde zítra už znamená včera, pro svět. Mám ho ukrutně ráda a nerada ho vařím, neb nejsou lidi a v současnosti ani pořádně lidi na snězení. No, možná se dokopu... ale ten tvůj, Liko, asi budu muset nějak ošidit, protože tolik minutek doma nemám a, že bych si všecky ty jednotlivý lhůty pamatovala, to teda nehrozí :-(

E. Šusová 6.1.2017 13:04

Re: Ešče nečtu, ale!

:-) los? Mi připomíná spíše koníka poníka. Vlkodav bylo (a je) moje srdcové plemeno, jenže jeho krátkověkost nedám.

Talířka byla dneska močikovná, močikovná. Uvidíme odpoledne, to mě zas přizabije. Ona je vůbec pořád nebezpečná. Když neposlouchá - je nebezpečná, když poslechne - tak taky, protože to zas má radost, že je pochválená a bude ta odměna a hrozí, že mě přerazí vejpůl. :-)

T. Zana 6.1.2017 13:00

Re: Ešče nečtu, ale!

Vlkodav chodí elegantnějc než los. :-) Jak mne poučila Xerxová, je v něm kus chrta, zatímco los je - no, takovej jelen.

E. Šusová 6.1.2017 12:57

Re: Dnes bude u nás česnekačka

Proč berláš?

Dobrý do česnekačky taky je na dno talíře nastrouhat kupu tvrdého sýra :-). Mňam.

E. Šusová 6.1.2017 12:56

Re: Tak já Ti ještě Liko přidám nějaké to crcrání, aby

Ne ne ani hálášlé ne. Já rybu jen klasicky - na másle, či smaženou, grilovanou a tak. Ani rybí salát jsem zatím nedala. Rybí pomazánku ale jo :-).

Z. Yga 6.1.2017 12:51

Re: Aniž bych chtěla babicovat

Jenže, Sharko - měj na paměti, že sem nechodí jen ti, co se spolu baví a modří, co ví ...

Z. Yga 6.1.2017 12:48

Re: Aniž bych chtěla babicovat

Teda v životě jsem nepřepouštěla a v dohledné době se ani nechystám (jak se znám, mně by spíš to máslo shořelo, neb nemám tu trpělivost u něj postávat a pomíchávat), ale podstata přepouštění asi tkví v tom, že se máslo zahříváním zbaví nežádoucí tekutiny (možná i kyseliny mléčné, ale to už jsem na poli spekulací, neb o chemii potravin vím naprosté prt) a proto se to máslo nekazí ...

Z. Lika 6.1.2017 12:47

Re: Aniž bych chtěla babicovat

To přepuštění mi připadá jako kombinace "rozpuštění" a "přecezení". Když se máslo zahřeje, oddělí se tuk od dalších složek (voda, laktóza, bílkoviny...), přecedí se a samotný tuk se kazí mnohem pomaleji, než ty ostatní složky. To máš pak podobné jako se sádlem.

Š. Matyášová 6.1.2017 12:44

Re: Aniž bych chtěla babicovat

Ege, ona Beda když napíšu tohle a takhle - pro Bedu, tak moc dobře ví,že rejpu a nedělám z ní duševního šlechtice...

Z. Lika 6.1.2017 12:42

Re: Dnes bude u nás česnekačka

Blážo, jsi nalomená? Co se stalo? To je ale pech...

Š. Matyášová 6.1.2017 12:42

Re: Tak já Ti ještě Liko přidám nějaké to crcrání, aby

bedulko boršč a nebo hranolky za bůra.... kde ty časy jsou.....

Z. Lika 6.1.2017 12:42

Re: Já proti boršči nic nemám,

Ano, vařit se má s chutí a dobrou náladu. Když už, že ano.

Z. Lika 6.1.2017 12:41

Re: výrazy ruk-cuk a crcání

Jé tak se zkus kamarádky zeptat, to by bylo prima!

Š. Matyášová 6.1.2017 12:41

Re: Tak já Ti ještě Liko přidám nějaké to crcrání, aby

moc dobrej,ryby a zelenina...je supr kombinace...jenž ekdyž neochutnáš ani rybí polívku,tak si to prost ěnepředstavíš..a halászlé jsi taky nikdy nezkusila ochutnat? To maj moc dobrý na D1, když jedeš směrem do Prahy, v motorestu U Rybiček, je to cca 30 km před Prahou....

Z. Lika 6.1.2017 12:40

Re: výrazy ruk-cuk a crcání

Vařila jsem z plné dávky - jen bez masa. Když už se s tím crcám, tak ať mám jídlo na tři dny :-) Takže asi nezbude. Ale jsem ráda, že se ti výrazy ruk-cuk a crcání líbí, tedy aspoň tak jsem si to vyložila :-)

O. Joklová 6.1.2017 12:40

Re: výrazy ruk-cuk a crcání

jo a další polévka nepochybně s crcáním, je polský bigos - někdy v české variantě bigoš, taky se tu už kdysi dávněji diskutoval, s masem i v ošizené variantě jenom s klobásou... tuším, já už si toho moc nepamatuju

výtečně ho vaří moje kamarádka, která je napůl Polka (nevím jestli by to pro nás třeba nesepsala, hm...)

O. Joklová 6.1.2017 12:35

Re: Tak já Ti ještě Liko přidám nějaké to crcrání, aby

já to teda taky znám s informací, že boršč se dělá z několika druhů masa, skoro mě zarazilo v receptu, že jenom jedno (a ano, i to níže zmiňované skopové v tom bývalo)

mimochodem, kdo z Pražáků pamatuje boršč v Arbatu??? chodívala jsem tam na něj :-))))))

O. Joklová 6.1.2017 12:30

Re: Aniž bych chtěla babicovat

jo ale Yze děkuju za zastání (srdíčko)

O. Joklová 6.1.2017 12:29

Re: Aniž bych chtěla babicovat

jasně že se občas ptám ze sportu - a taky trochu popíchnout právě sharku

ghí jsem samozřejmě nevěděla, ale, div se světe, domyslela jsem si to a přepuštěné máslo se tady už diskutovalo (stejně nechápu jak se tím "přepuštěním" - fakt je to divnej výraz, no nic - změní tak, že jak píše Lika vydrží bez chlazení i třicítky, nechápačka)

Z. Yga 6.1.2017 12:27

Re: Dnes bude u nás česnekačka

Jaký berle?! Neříkej, že je u vás ještě furt Mikuláš?

L. Blaza 6.1.2017 12:18

Dnes bude u nás česnekačka

ale taková pořádná, s kapáním, bramborama a klobásou, prostě vydatná! A boršč můžu a dlouho už jsem ho neměla. Tak až odhodím berle, tak se do něj pustím :)

O. Joklová 6.1.2017 12:17

výrazy ruk-cuk a crcání

mě naprosto fascinují

hm, boršč já ráááááád, móc ráááááááád... ty vaříš pro šest lidí? to by vám mohlo stačit pro pět lidí, ne? já bych si dojela :-DDDDD

Z. Lika 6.1.2017 12:17

Re: Ešče nečtu, ale!

Dobré zprávy s Talířovou, jen je hltám.

Ad mastodont - občas potkávám vlkodava. To je jako když kráčí los.

Z. Lika 6.1.2017 12:13

Re: Milá Liko,

Jo, to bude něco podobného :D

Z. Matylda 6.1.2017 12:10

Já proti boršči nic nemám,

ale nemám teď náladu se s ním crcat :) Takže se na sporáku pomalu táhne vývar z kuřecích koster. Na ten mám chuť i náladu :)

Z. Yga 6.1.2017 12:10

Re: Tak milá Liko,

Tys děvucha - geroj! (:o)))

Z. Yga 6.1.2017 12:07

Re: Milá Liko,

Asi takhle - takovou polívku jsem v životě nejedla (u nás se nevařila), takže nevím. Ovšem drobení do mlíka jsem ze srdce nesnášela, takže jestli je to něco podobného ...