14.5.2024 | Svátek má Bonifác


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Polévka s crcáním

Aneb pořádný boršč přijde k chuti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lika 6.1.2017 12:06

Re: Aniž bych chtěla babicovat

Já myslím, že Beda se občas taky ptá spíš ze sportu :-) Nemyslím to nijak zle.

Z. Yga 6.1.2017 12:04

Re: Aniž bych chtěla babicovat

Já nevím, proč je tady sportem dělat z Bedy de ... velmi neznalou dámu. Třebas já jsem se taky pozastavila, proč Lika smaží na semínkách (jo, spletla jsem si to s Chia). Mnozí se třebas neptají i proto, aby nebyli za blbce ...

E. Šusová 6.1.2017 11:57

Re: Ešče nečtu, ale!

Fuj ty hrubky, takže zopákly, potkaly... atd. Jsem zvyklá od Rumouška na to, že zopákli, potkali... a píšu to nějak automaticky.

E. Šusová 6.1.2017 11:55

Re: Ešče nečtu, ale!

jo jo, ale tentokrát to bylo jiný, takový adrenalinový :-) Není to o pohodových procházkách, kdy se člověk kochá, nebo si s pesany v poklidu hraje. člověk musí být furt ve střehu a připraven něco řešit. Dneska ráno i včera večer jsme si zopákli jalbíčkovou procházku a bylo to zase moc prima. Adrenalin, ale s dobrým koncem. Zase si mohla polítat a zase měla příležitost zjišťovat, že je lepší přiběhnout, než lítat kolem jako pako. Udělala mi radost i při návratu, na podestě jsme se potkali se sousedkou z našeho patra. Mají černou kokřici (učila jsem je, jak ji hezky odnaučit krást ze stolu jídlo). Barča je na ní drsná (bojí se a vyjíždí- nedivím se, Tali je proti ní fakt mastodont) a Tali to vždycky rozdivočí, že prej to je dobrej mejdan. Což si myslí jen ona, ani já, ani Barča a její panička to tak nevidíme. No ale dneska byla Talířka za vzornou, protože ač fakt natěsnačku, byla schopná vnímnout moje NE! Taliii! Odpoutat svou pozornost od Barči a přijít si pro pamlsek. Nebylo žádný krocení divého oře, ale hezké procvičování, byla jsem na ni pyšná :-)

Z. Lika 6.1.2017 11:49

Re: polívkové téma

Je fakt, že při strouhání se zelenina víc rozdere, což je ostatně princip strouhání. A k boršči se nehodí.

Z. Lika 6.1.2017 11:46

Re: Ešče nečtu, ale!

Pohádky prokládané dlouhými procházkami, nejlépe se psy, krása.

E. Šusová 6.1.2017 11:46

Re: polívkové téma

Zkusím. nedám tam tak velké kusy zeleniny v celku, nebudu na to moc tlačit, pak by mohly vyjít hranolky menší. Se uvidí :-). Díky za dost důležitý poznatek.

Z. Lika 6.1.2017 11:31

Re: Jj, taková švagrová

Xerxová švagrová se zřejmě povedla, třeba by ji půjčila?

Z. Lika 6.1.2017 11:30

Re: Tak milá Liko,

To je bezva! Když se budeš držet těch několika detailů, povede se to na 100 %. Těším se, že dáš potom vědět, jak to dopadlo.

Z. Lika 6.1.2017 11:29

Re: Šmánkote,

Brokolice s pohankou! Páni, Alex, na tohle se musí opravdu postupně :DDD

Boršč jsem se naučila až jako velká, chtěla jsem mu přijít na kloub. Doma jsme ho nemívali a vlastně jsem nevěděla, jak chutná.

Nejradši vařím jídla buď hodně rychlá, nebo hodně pomalá, jsem takový kuchyňský extremista.

E. Šusová 6.1.2017 11:29

Re: Tak já Ti ještě Liko přidám nějaké to crcrání, aby

a byl? Jakej?

Já tím, že jsem se nikdy neodhodlala právě ani k naší rybí polívce, si to neumím představit.

E. Šusová 6.1.2017 11:28

Re: Ešče nečtu, ale!

No nebylo tam toho pro mě moc, to je pravda. Ale pohádky - některý tedy - jsem si ujít nenechala Anděla páně - o toho se připravit nenechám :-) a protože se to točilo stihla jsem díky opakování i Popelku, kterou jsem x let neviděla a kus Byl jednou jeden král, kterou prostě miluju - hlavně některý scénky. Jinak jsme byli furt venku a nebo padli a hnípali.

Š. Matyášová 6.1.2017 11:27

Re: Tak já Ti ještě Liko přidám nějaké to crcrání, aby

a já ho i jedla :-D

R. Menšíková 6.1.2017 11:25

Tak milá Liko,

mne jsi inspirovala. Vše nakoupeno, hovězí pupek se vaří, na zbytek se vrhnu odpoledne; doufám, že večer bude překvápko (nikdy jsem boršč nevařila, jen jednou dávno v dětství ochutnala). Doma jsem raději ještě neprozradila, co se chystá, ale doufám, že se vyvede!

Z. Lika 6.1.2017 11:15

Re: Ešče nečtu, ale!

Nějak jsem se vrátila k rádiu, v televizi mi připadalo, že je to samá řachanda až křečovitá. A pohádky už nějak nemůžu.

A. Lex 6.1.2017 11:10

Šmánkote,

tak jak to všechno čtu, tady je dnes vyšší polévková....

Ghí! Už to vím, dočetla jsem se. Boršč nemusím od jakživa, ještě z dob propagace krajových jídel ze Sovětského svazu, právě kvůli jeho pracnosti, zaujala mne zeleninová verze u Ešusové, dá pomalu vařit a hurá na zahradu. V takových případech si na mobilu natahuji časovač, a potom jde vaření samo ;-).

Osobně jsem se ve vaření neshlédla. Vařím už od mládí, skoro každý den, je to automatická nutnost. Vařím svoje oblíbená (a hlavně rychlá, ale tím nemyslím minutky) jídla a věřím, že i chutná, protože můj muž si nikdy nestěžoval. Jenom jednou, když jsem to přepískla s nadšením pro "zdravé" jídlo, které jsem kdesi naštudovala. Dušená brokolice a jako příloha pohanka. Když dojedl, tak prohlásil, že doufá, že to bylo naposledy. Bylo. Ani mne to nezaujalo, chi, chi.

E. Šusová 6.1.2017 11:08

Re: Tak já Ti ještě Liko přidám nějaké to crcrání, aby

pravda, i rybí je. Ale to si neumím já osobně představit.

E. Šusová 6.1.2017 11:08

Re: Ešče nečtu, ale!

a to jak on jí napodobuje... :-D. Zrovna teď před vánočkama bylo někde nějaký povídání, kde se sedělo a tlachalo a on tam právě byl. Mimochodem - docela mi před Vánočkama chybí takový ty pořady, kde se sešli herci a klábosili, bylo to pro mě takový předvánočnění, člověk si jen tak sedl a v pohodě se bavil. Teď toho moc není. A já ač jsem po tom letos cíleně šla a hledala, jeslti nenajdu... nenašla ... a pak až náhodou, jsem vpadla do půlky pořadu, který mi utíknul při tom hledání.

E. Šusová 6.1.2017 10:58

Re: Tak já Ti ještě Liko přidám nějaké to crcrání, aby

To je výhoda tý chalupy - tam ať se to táááhne jak dlouho chce. A taky je to na tom vývaru pak znát. Ten způsob vaření a na čem se to vařilo. Ježiš já mám hlad!

Š. Matyášová 6.1.2017 10:50

Re: Ešče nečtu, ale!

to mě taky,hlavně ta její čeština, to řvu smíchy.....

Š. Matyášová 6.1.2017 10:49

Re: Aniž bych chtěla babicovat

ano, dozvíme se, že tohle náhodou ví :-D :-D

Š. Matyášová 6.1.2017 10:48

Re: polívkové téma

je to o porušení vláken v zelenině, puštění šťávy...ono to platí i o mase...jak ho krájíš nebo pižláš... a strouhání na jemno nebo na hrubo je prostě furt strouhání...prostě dřív krájeli,protože žádný struhadla a roboty neměli... spoust ělidí je to fakt jedno, ale ta chuť tam opravdu není....a můžeš se snažit jak chceš....

já si při krájení řepy beru ty gumový tenký rukavice (ne ty na úklid)

E. Šusová 6.1.2017 10:47

Re: Ešče nečtu, ale!

Tak Arménka - nevím proč, myslela jsem, že Gruzínka :-). No každopádně tenhle neobvyklý a moc dobrý a hlavně rychlý salát je fajn. Mimochodem, mě vždycky pobaví jeho vyprávění o mamince :-D.

Z. Lika 6.1.2017 10:45

Re: Aniž bych chtěla babicovat

Vyčkáme, třeba Beda ví :-)

Z. Lika 6.1.2017 10:44

Re: polívkové téma

Tak to na tom robotu zkus, akorát jestli to budou hranoly jako z brambor, tak to bude zase moc. Ale podle mě pořád lepší než nastrouhanka.

Š. Matyášová 6.1.2017 10:44

Re: Aniž bych chtěla babicovat

ježiši Liko, tak to jí vysvětlíš ty :-D

Š. Matyášová 6.1.2017 10:43

Re: Ešče nečtu, ale!

no aby ne, jeho máti je snad Arménka, tak má tahle jídla taky zmáknutá, ale on se narodil v Moskvě v roce 1958,

Z. Lika 6.1.2017 10:41

Re: Aniž bych chtěla babicovat

Ano, přepuštěné máslo - rychle jsem si zvykla říkat ghí, protože je to kratší. A neznalý stejně neví, co to je "přepouštět".

Z. Lika 6.1.2017 10:40

Re: Ešče nečtu, ale!

Moc ráda mám salát ze syrové červené řepy (nastrouhané) s trochou nastrouhaného čerstvého křenu. Nijak se to nedochucuje a je to boží. To jsou dobré receptíky, tohleto.

Z. Lika 6.1.2017 10:39

Re: Tak já Ti ještě Liko přidám nějaké to crcrání, aby

Jo jo, pomalené vývary, to je ono.